PDA

Zobacz pełną wersję : Koriolana foty nieudolne

Koriolan
2.01.08, 22:45
Jako, że moje jedyne postanowienie noworoczne to "mniej gadać a więcej fotografować"- postanowiłem i ja poddać swoje fotki życzliwej krytyce Koleżanek i Kolegów.
Na początek moja ulubiona modelka :)
1 Ania w kreacji sylwestrowej

-M
2.01.08, 22:51
Chyba dosyć spontaniczne, prawda?

Oleryk
2.01.08, 22:53
Mnie ten portret się podoba. Dziewczynka jest rozluźniona, ma niewymuszony usmiech a przy tak mlodej cerze raczej nie jest potzrebny żaden "glam" ;)
Kompozycja postaci trochę nietypowa ale przez to przyciąga uwagę.

Koriolan
2.01.08, 22:58
To oczywiście crop. I jedno z pierwszych moich zdjęć 14-54. F3.5, 1/100 s, z lampą FL36, odbite od sufitu.

Nie mam PS a wiec nie mogę zastosować poradnika Willowa- w PS Elements brakuje kilku opcji. Ale Ania nie potrzebuje "tuningu" cery :)
2. żółw i kot.
Zdjęcie z pierwszego dnia z Olkiem.. automat, w jpg.
Teraz żółw Jasiu odbywa spacery po pokoju pod czujnym okiem trzech czarnych potworów.

radlakos
3.01.08, 00:39
portrecik fajny -właśnie przez kompozycję - tło mi nieco przeszkadza
2 - nieco ciaśniej bym kadrował, w tak dużym kadrze żółw ginie, fota z perspektywami - popracuj nad nią, fajną opowieść w sobie kryje ;)

ps. głodzisz kota? :mrgreen:

edit : może w bw?

Koriolan
3.01.08, 00:54
portrecik fajny -właśnie przez kompozycję - tło mi nieco przeszkadza
2 - nieco ciaśniej bym kadrował, w tak dużym kadrze żółw ginie, fota z perspektywami - popracuj nad nią, fajną opowieść w sobie kryje ;)

ps. głodzisz kota? :mrgreen:
Dzięki- spróbuję
To koty moich rodziców.. jeździsz po świeże nerki dla kota ?/ Bo oni tak.
Kolejne zdjęcie- źle skadrowane, pstrykane z tarasu, również "OLY- dzień pierwszy" Tło beznadziejne. Ale UWIELBIAM JE.

3. Aga- to lubię.

radlakos
3.01.08, 01:11
3 - fajne światełko , jakbyś szerzej kadrowa, tak by przyciąć poniżej kolan i perspektywę spotykających się murków uchwycić - wtedy jak dla mnie fota by była niezła, ale skoro ty ją uwielbiasz - na to nie ma mocnych ;)

ps. psy wolę :mrgreen:

majkelx
3.01.08, 04:09
Dzieciaki fajne, kadry kiepskie, kolory i kontrast też.
Włóż trochę pracy w postprocesing to będzie super!

-M
3.01.08, 12:18
W drugim światło do fotogenii można by zaprząc.

Koriolan
6.01.08, 20:53
4. Kot zdobywca i łajdak w jednej osobie.

Smerf Maruda
6.01.08, 20:58
Patrząc na czwartą fotę mam wrażenie, że temat wątku bardzo trafiony jest ;->

Koriolan
6.01.08, 21:02
Dzieki Łukaszu.
Ale nie zniechecam sie. Nie udaje mi się namówić kota żeby zapozował... zdążyłem wyjąc aparat i kota "ustrzelic". refleksu i oka Rafał C który z braku tematu robi cudne zdjęcie- nie mam.

Smerf Maruda
6.01.08, 21:05
Dzieki Łukaszu.
Ale nie zniechecam sie. Nie udaje mi się namówić kota żeby zapozował... zdążyłem wyjąc aparat i kota "ustrzelic". refleksu i oka Rafał C który z braku tematu robi cudne zdjęcie- nie mam.

Nie pisałem tego, by Ciebie zniechęcić, broń Boże.

Polecałbym taką zasadę, albo dwie :-) Pierwsza - zdjęcia robi się dla siebie i to Tobie mają się podobać, a nie innym. Druga zasada - nie masz, co pokazać - nie pokazuj, a zamiast tego albo poczytaj sobie dobrą książkę (polecam np. Wojnę Iwana o Armii Czerwonej), albo pooglądaj dobre fotografie. Linków na forum pełno, ja ostatnio zachwycam się tymi fotami (http://flickr.com/photos/smelterx/).

radlakos
6.01.08, 22:24
nie zniechęcaj się
co do foty mogło by być fajnie gdybyś ( oczywiście moim zdaniem ):
- wyprostował kadr
- zmiękczał światło z lampy - te cienie są paskudne
- w tym przypadku może BW coś pomoże - popróbuj

Koriolan
1.06.08, 23:35
Widoczki z Wieżycy niedawno sie tu pojawiały.. tym razem moja próba.

Koriolan
17.06.08, 23:57
Moja żona na sopockim molo. Jak poprawnie naświetlić biały płaszcz i ciemne okulary ???

Igorra
18.06.08, 06:47
Widoczek dość ładny tylko niebo Ci troche zbieliło ;)

Koriolan
18.06.08, 10:27
No właśnie... a chyba to zdjęcie jest robione z polarem.
Cóż.. mały wizjer + okulary nie pomagają. Muszę ponownie spojrzeć na inne kadry.

jerryg3
18.06.08, 21:54
co do widoczku, to jeszcze leci troszkę w prawo. pora dnia nieodpowiednia, a polar pod pewnym kątem dobrzedziała.

co do żony i pytania jak naświetlić... można lampą dopalić, można z ustawieniem pomiaru światła, można z korekta ekspo. rozwiązań troszkę jest.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
a, jeszcze jedno. nigdy nikomu głowy nie przecinaj horyzontem, nie przebijaj, np. antenami.
pozdrawiam

Koriolan
20.07.08, 18:32
Urlop .. i już po urlopie. Ciekawe co udało mi sie zarejestrować obiektywem aparatów.
Na poczatek- niesamowite akwarium w Barcelonie. Warunki ciężkie - zakaz używania lampy (logiczne) brak stabilizacji, statywu, tłumy a przede wszystkim odbijające się światło. Z polarem AF odmawiał posłuszeństwa.

a_wykrota
20.07.08, 18:42
Jak na akwarium to poprawnie to wyszło. Troszkę bym pobawił się z krzywymi i PoPSuł to zdjęcie:)

Koriolan
20.07.08, 18:47
Niesamowity smok na jednym z domów przy La Rambla

rocco
20.07.08, 19:27
Fajny, szkoda że z tłem się zlewa.
Otworzyc szerzej sie nie dało, może warto było poszukac innego kąta?

PS
Fajnie jest na tej Rambli :cool:
Byłeś na dole, w pomniku Kolumba? Tam się wjeżdża windą, jest niezły widoczek na Barcelonę.

Koriolan
20.07.08, 20:43
Fajny, szkoda że z tłem się zlewa.
Otworzyc szerzej sie nie dało, może warto było poszukac innego kąta?

54 mm/ f=3,5.. nie dało się.
PS

Fajnie jest na tej Rambli :cool:
Byłeś na dole, w pomniku Kolumba? Tam się wjeżdża windą, jest niezły widoczek na Barcelonę.
Nie wyjeżdżalismy windą na pomnik bo młoda zaczęła już mieć humory i chimery.. ale mam widoczki na Barcelone z Tibadabo..muszę do nich dojść.
Na Rambli jest fajnie ale tłok potworny i czasem ciężko o dobre ujęcie. No i deptak jest środkiem, a z boku smigają samochody.
A to fragment stropu w kurniku zwanym Sagrada Familia
Oraz jeden z urokliwych zakątków Barri Gotic

Koriolan
21.07.08, 00:21
Panorama Barcelony z Tibidabo.

rocco
21.07.08, 10:14
Fajne fotki :)

Na Rambli jest fajnie ale tłok potworny i czasem ciężko o dobre ujęcie. No i deptak jest środkiem, a z boku smigają samochody.
Na Avenida de Liberdade w Lizbonie zrobili identycznie.

A to fragment stropu w kurniku zwanym Sagrada Familia
Oraz jeden z urokliwych zakątków Barri Gotic
Fajny kurnik, zapomnialerm ust zamknąć gdy go zobaczyłem ;)
Dom Gaudiego tez widzialeś?

Koriolan
21.07.08, 10:44
Jak pewnie wiesz, wobec Sagrada Familia nikt nie jest obojetny. Ja jestem jednak na nie.. w stanie obecnym. Gotowego pewnie nie dożyję..Nie wjeżdżaliśmy na galerię- schody zamknięte a do windy była godzinna kolejka.
Próbowałem złapać korespondujące linie budynku i konstrukcji stalowych... prawie się udało.
Domu Gaudiego niestety nie widziałem...Casa Batilio niestety też nie... za to wobec Katedry jestem jak najbardziej na TAK. Jest wspaniała.

Koriolan
21.07.08, 11:02
I jeszcze bazylika Sagrat Cor widziana z gondoli widokowej w parku rozrywki Tibidabo.

rocco
21.07.08, 11:29
Byłem na gorze, wychodziłem się po galeryjkach i schodach.
Widoki wspaniale.
Świetna ta ostatnia fotka, akurat gondolę sobie odpuściłem...

Koriolan
21.07.08, 11:43
Wróćmy jeszcze raz do Akwarium... ech brak stabilizacji.... A gdzie jest Nemo ?

Koriolan
21.07.08, 12:07
I jeszcze jedna świątynia.. futbolu. Tym razem pusta..

Koriolan
21.07.08, 18:37
Ulica gdzieś w Tibidabo..

Koriolan
21.07.08, 21:09
Chyba oglądalność zwiększyły by mi dopiero laski topless na plaży ;) Tymczasem kolejny sympatyczny budynek w jednej z dzielnic Barcelony.

_hawk_
22.07.08, 08:57
Skoro sam piszesz "Koriolana foty nieudolne" to się dziwisz ludziom, że nie chce im się tu wchodzić?