PDA

Zobacz pełną wersję : autoportret - problem

tamaraxx22
2.01.08, 17:09
heh mam taki problem... ustawiam aparat na 12 sekund... ide na miejsce w ktorym chce zrobic autoportet i .... w miedzy czasie aparat najprawdopodobniej chcialby zmierzyc swiatlo i ostrosc ale na tle sciany nikogo jeszcze nie ma wiec po uplywie 12 sekund zdjecie sie nie robi.

jesli pojawie sie przed aparatem duzo szybciej i usiade gdzies blizej zdjecie - portet sie robi, ale ze zdjeciami calej sylwetki nie ma juz szans.

czy moze mi ktos podpowiedziec jak ustawic aparat zeby moc robic zdjecia z opoznieniem po 12 sekundach z wiekszej odleglosci tak zeby zmiescic cala sylwetke?

suchar
2.01.08, 17:25
Cześć...

Moim zdaniem powinieneś ustawić MF i ostrość na miejsce, gdzie będziesz siedział. Zdjęcie się nie robi pewnie dlatego, że AF nie łapie ostrości na gołą ścianę. Spróbuj z MF.
Pzdr

dog_master
2.01.08, 17:29
Taak, zabawa z ostroscia...

Jezeli na zdjeciu na czyms siedzisz, to ustaw sobie wstepne podnieniesie lustra na te 12s albo samowyzwalacz [wole to pierwsze], nastaw ostrosc na krzeslo / miejsce na ktorym siedzisz, zwyklym AF, nacisnij do konca migawke i gra :)

Albo pilot.

tamaraxx22
2.01.08, 17:42
to jeszcze teraz prosze opiszcie dokladnie jak to sie robi bo ten aparat mam od 2 dni i zupelnie zielona jestem:) z gory dziekuje za pomoc:)

grizz
2.01.08, 17:46
Tryb M i poeksperymentuj... albo postaw kogoś innego na pomiatr i zapamiętaj ustawienia ;)

Albo pilocik / węzyk

Abedin
2.01.08, 17:51
a jaki to aparat ?

tamaraxx22
2.01.08, 17:54
olympus e510 :)

co do tej drugiej osoby.... gryby bylo kogo postawic to nie musialabym sobie sama robic zdjec:) a chcialabym porobic nowe zdjecie zeby miec sie czym bawic i na czym uczyc photoshopa:)

Abedin
2.01.08, 18:24
Skoro to pierwsze koty za płoty z tym aparatem to zrób tak: menu, aparacik z 2, anti-shock i utaw go na czastaki jaki potrzebujesz na dojscie do miejsca w którym będziesz sie fociła plus oczywiscie te 12 sekund samowyzwalacza . Myślę że auto focus powinien zadziiałać. Dopisz się do ankiety jaką masz lustrzankę https://forum.olympusclub.pl/topics23/jaka-masz-lustrzanke-ii-vt12800,60.htm#158506 pozdrawiam i życze sukcesów.

tamaraxx22
2.01.08, 18:33
probowalam juz tak wczesniej robic bo gdzies wyczytalam... teraz zrobilam tak jeszcze raz....ale dalej nic nie dało:( nadal ustawia ostrosc jak tylko wcisne przycisk robienia zdjecia... nim zdarze dojsc do miejsca... a kiedy pojawie sie w aparacie zaraz po wcisnieciu przycisku robienia zdjec to wtedy zalapuje i ustawia sobie wszystko i normalnie robi zdjecie.... nie mam juz sil do tego aparatu...:(

suchar
2.01.08, 18:37
A czytałaś poprzednie posty? Ustaw ostrzenie manualne i wyostrz na miejsce, gdzie będziesz siedzieć. Ustaw samowyzwalacz, naciśnij spust i pójdź na miejsce. Tylko tyle. To naprawdę nie jest wina aparatu...
Pzdr

tamaraxx22
2.01.08, 18:41
domyslam sie ale tak jak napisałam dopiero ucze sie tego aparatu, i takie polecenia jak w Twoim poscie sa poprostu niezrozumiałe dla kogos kto z aparatu małpy probuje sie przesiasc na taki aparat ;/

ale mam wrazenie ze czasem lepiej nie pytac i nie prosic o pomoc bo tylko ktos niemiło odpisze i wszelki zapał do nauki poprostu odchodzi...

rodia
2.01.08, 18:45
domyslam sie ale tak jak napisałam dopiero ucze sie tego aparatu, i takie polecenia jak w Twoim poscie sa poprostu niezrozumiałe dla kogos kto z aparatu małpy probuje sie przesiasc na taki aparat ;/

ale mam wrazenie ze czasem lepiej nie pytac i nie prosic o pomoc bo tylko ktos niemiło odpisze i wszelki zapał do nauki poprostu odchodzi...

W takim razie zrób dokładnie to co zrobiła większość z nas po zakupie aparatu, a mianowicie: RTFM.

tamaraxx22
2.01.08, 18:55
dzieki za rade... gdybym miala ta instrukcje byłoby łatwiej ale kupiłam aparat od kogos i nie mam instrukcji poki co w domu jeszcze. pomyslalam ze forum to dobre miejsce gdzie znajdzie sie ktos miły kto podpowie i wytłumaczy... ale...

aga_piet
2.01.08, 19:36
Instrukcję możesz ściągnąć z netu, to naprawdę podstawa jeśli ma się nowy aparat, zwłaszcza jeśli przedtem pracowałaś z kompaktem. Wszystko jest czarna magią, wiele Ci się rozjaśni.
A jeśli nie masz drugiej osoby do ustawienia światła/ostrości - weź lalkę lub misia lub cokolwiek :)

raven66
2.01.08, 21:12
dzieki za rade... gdybym miala ta instrukcje byłoby łatwiej ale kupiłam aparat od kogos i nie mam instrukcji poki co w domu jeszcze. pomyslalam ze forum to dobre miejsce gdzie znajdzie sie ktos miły kto podpowie i wytłumaczy... ale...
Instrukcja znajduje się tu: http://www2.olympus.pl/consumer/208_manuals.cfm?prodID=P_N2930192 naprawdę nie trzeba było długo szukać ;)

A z łapaniem ostrości zrób jak mówi agapiet - posadź miśka na krzesełku :D
Jeśli masz problem z manualnym ostrzeniem przez wizjer, to skorzystaj z blokowania ostrości w trybie MF, czyli:
- ustaw tryb AF na MF (w trybie gotowości strzałka w prawo, następnie wybór MF i OK)
- wejdź w menu, w menu klucza(1) na dole drugiej strony jest pozycja AEL/AFL, wejdź na edycję MF i ustaw "mode 3", zatwierdzając OK
- następnie w trybie robienia zdjęć nakieruj punkt AF na tego nieszczęsnego miśka czy cokolwiek innego i naciśnij przycisk AEL/AFL; aparat ustawi i zblokuje ostrość na wybranym obiekcie; a ponieważ jest to tryb MF, to przy naciśnięciu spustu migawki ostrość nie będzie już ponownie ustawiana na czymś innym
- masz 12 sekund na zamianę miejscami z miśkiem :D