Zobacz pełną wersję : No i mam dylemat
Co kupić.
Canona 6D z 24-105/4L + 70-200/4L
czy
OMD EM5 mk II z 12-40/2.8 + 40-150/2.8
kazdy z tych aparatów ma swoje zalety i swoje wady.
za 6D przemawia tzw pełna klata, szum o 2EV lepszy niż u olka, 20 mpix, cena całego zestawu (w cenie olka dokupię jeszcze 50/1.8 i 85/1.8)
za EM5mkII przemawia rozmiar, waga, uszczelnienia, szybkostrzelność i stabilizacja (cena niestety koszmarna).
tak mierzę te wszystkie za i przeciw i juz mnie głowa rozbolała.
:shock:@dzemski wkręcasz nas??
urzyszkodnik
25.06.15, 16:11
Kup d750
i jakąś stałke. Starą nawet. Jest tego troche...
Serio.
nikon kusi, ale cena szkieł do niego odstrasza
urzyszkodnik
25.06.15, 16:25
Ceny N ma normalne.
Jakby co to d7200 i N17-55/2,8.
Tez opcja. Dobra opcja...
Zależy co tym chcesz focic ?
Ludziów? Portrety? Czy takie tam - wszystko...
Ale ja bym stawiał na d750 i jak kasy nie ma, to seria E stara.
I na poczatek styka. Pozniej "D". I powoli powoli...
Z reszta z "D" sa świetne szkła. 35-70, 180...i nie drogie.
Do landscapów, architektury osobiście wolałbym wybrać FF ale to tylko moje zdanie...
Do landscapów, architektury osobiście wolałbym wybrać FF ...
Dlaczego? Przecież do landszaftów najczęściej przymyka się szkło i różnica dość skutecznie się zaciera. FF ma dopiero wtedy sens jak komuś nie odpowiada niskie ISO w Olku. FF brałbym gdyby głównym kryterium była mała GO, lustro APS-C brałbym do sportu itp., a resztę obleci się spokojnie Olkiem. Może jeszcze z wyjątkiem szkieł t&s do zaawansowanej architektury, tego Canon ma sporo.
urzyszkodnik
25.06.15, 17:31
Do landscapów, architektury osobiście wolałbym wybrać FF ale to tylko moje zdanie...
Ff to portret. Takie minimum.
Do tego co piszesz, oczywiscie tez. Ale mozna to zrobic taniej. Wygodniej. Na cropie...
I tak d750. Bo bedzie do wszystkiego. Do sportu tez.
:)
Dlaczego? Przecież do landszaftów najczęściej przymyka się szkło i różnica dość skutecznie się zaciera. FF ma dopiero wtedy sens jak komuś nie odpowiada niskie ISO w Olku. FF brałbym gdyby głównym kryterium była mała GO, lustro APS-C brałbym do sportu itp., a resztę obleci się spokojnie Olkiem. Może jeszcze z wyjątkiem szkieł t&s do zaawansowanej architektury, tego Canon ma sporo.
Widziałem już mnóstwo landskapów wykonywanych rozmaitym sprzętem, ściągałem niektóre pliki i sam obrabiałem i wg mnie FF lepiej wypada. Kontrasty, kolory... bardziej mi odpowiada obrazek z większej matrycy.
Też miałem taki dylemat tyle że 24-105 L i 70-300 L już miałem. Canona sprzedałem i skończyłem na EM5 i nie żałuję. Jak już pisano - zależy co focisz, mi zależało na mobilności i ochylanym ekranie.
O ja cie....
---------- Post dodany o 11:42 ---------- Poprzedni post był o 11:33 ----------
A na powaznie - patrzac na ostatnie twoje zdjecia - mowie do dzemskiego - to chyba ta roznica bedzie dla ciebie dosyc istotna:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/06/12mmb_zpszvd5amvc-1.jpg
źródło (http://i89.photobucket.com/albums/k233/kaczy997/12mm-b_zpszvd5amvc.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/06/24mmb_zpsdisrz9uj-1.jpg
źródło (http://i89.photobucket.com/albums/k233/kaczy997/24mm-b_zpsdisrz9uj.jpg)
Ja bym poszedł na kompromis i wybrał APS-C :-)
Jednak podjąłem decyzję pozostać w m43. Chociaż pełna klata kusi bardzo, to jednak EM5mkII ma zdecydowanie więcej zalet niż najtańsze korpusy FF. W sumie pozbyłem się E3 właśnie dlatego, że nie chciało mi się tej cegły nosić ze sobą.
urzyszkodnik
26.06.15, 08:53
Ja z tego samego powodu na tydzien biore epl5 a duze klamoty zostają w domu.
Tylko barerie musze dokupic.
Nie bardzo wiem gdzie najtaniej dobre i tanie znalezc.
Jeszcze ten cokin. Nie ma nigdzie tanich adapterów na kita...
Moze ktos cos ?
Pytałem juz w innym wątku, ale moze tutaj ?
Jednak podjąłem decyzję pozostać w m43. ...
Popieram, jak Cię najdzie na rozmyte tło, to za mniej niż 3 tys. kupisz używany zestaw 5D + 85/1,8. W sumie taniej niż jedno przyzwoicie rozmywające szkło do Olka, a jak Ci się znudzi to łatwo sprzedasz.
Jak przedpiścy również nalegam na sprzedaż M10. Paczkę proszę wysłać do Katowic :)
urzyszkodnik
26.06.15, 12:26
Co do C5D dla zabawy i 85mm - to jest teraz super sprawa.
Mozna tło bebłać do bólu :)
Za grosze...
Ps.
O adapterze ktos cos wie ?
Wyzej pytałem...
...
To zawsze była super sprawa, tylko teraz na dodatek jest tanio :D
Mozna tło bebłać do bólu :)
Za grosze...
Ps.
O adapterze ktos cos wie ?
Wyzej pytałem...
Szukaj na ebay-u ja kupiłem adapter za 2 funty do Cokin A do 12-40.
Rafał Czarny
26.06.15, 17:50
W życiu bym się nie pakował w lustrzankowe klamoty. Pozbyłem się tego kilka lat temu i jestem szczęśliwy. Dwa korpusy i 9 obiektywów mieści mi się w maleńkiej torbie. I to jest największa zaleta mikrusów.
A na "magię" pełnej klatki się nie nabieram. Za stary jestem.
urzyszkodnik
26.06.15, 18:39
E tam.
Magia ff jest.
I to jest pewne.
Ale za magię zaplacic trzeba. Tak samo jak za np MF.
Do hobby Olek wystarczy. Wiecej nie potrzeba.
Mniej, lżej, etc.
A fotki beda i tak i tak, wiec ...
:)
Matick
Jakiegos linka byś dał ? Łatwiej by było znalezc.
Teraz w pl jestem. Amazon tu działa i wysyła ?
Dodam ze za 5zl okulary kupiłem. Wyjąłem plastykowe szkielka i ide testy robic.
Pochwale sie co i jak... Juz teraz wiem ze zafarbować potrafią. Ale do bw bedzie chyba oki.
Czas z 1/400 do 30sek wyciągnąłem ... Hehe
E tam.
Magia ff jest.
I to jest pewne.
Jest jest ale tak pomału się zaczyna gdzieś od 6 x 4,5 cm ;)
urzyszkodnik
26.06.15, 18:54
Jest jest ale tak pomału się zaczyna gdzieś od 6 x 4,5 cm ;)
Zaczyna sie od małego obrazka, i 180/2,8 w portrecie mz, ale nie to chodzi :)
Sredni to 6x7 dopiero frajdę robi :) no ale kosztuje i duze to wszystko strasznie.
To 6x4,5 to takie nie wiadomo co jeszcze ... :)
Mz wszystko :) nie wazne... :)
Ide na łąkę :)
Magię mam w 6x6 i 5x7 cali, ale czasem przydałaby się choć namiastka w poręcznym rozmiarze.
Rafał Czarny
26.06.15, 19:19
Z magią pełnej klatki jest tak samo jak z punktem G. Nikt go nie znalazł, ale większość jest przekonana o jego istnieniu.
E tam.
Matick
Jakiegos linka byś dał ? Łatwiej by było znalezc.
Teraz w pl jestem. Amazon tu działa i wysyła ?
Dodam ze za 5zl okulary kupiłem. Wyjąłem plastykowe szkielka i ide testy robic.
Pochwale sie co i jak... Juz teraz wiem ze zafarbować potrafią. Ale do bw bedzie chyba oki.
Czas z 1/400 do 30sek wyciągnąłem ... Hehe
http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=cokin+a+adapter&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR3.TRC1.A0.H0.XCokin+ A+Series.TRS0&_nkw=Cokin+A+Series&_sacat=0
Teraz tylko szukać rozmiaru pozostaje
Ja kupiłem używkę od kogoś z wysp, szedł list 3 tygodnie ale doszedł ;)
Punkt G występuje w słowie shoppinG i nie trzeba go specjalnie szukać :-) Czasem wystarczy sprawdzić stan konta :-)
urzyszkodnik
26.06.15, 20:18
Cali ? 6x6 cali ?
Czy to pomyłka ?
6x6 cm pewnie i 5x7 cali
Do portretów dobry też jest 20x24 cali ;)
http://dobas.art.pl/blog/kto-stoi-za-zdjeciem/ - na samym końcu wpisu zdjęcie aparatu ;)
A co do sedna. To ja oczywiście nie wiem czy c6d czy 5d2. Jeśli masz parcie na małą GO i nie przeszkadza Ci sięganie po dłuższą ogniskową - to pytanie moje brzmi czy macałeś 40-150 PRO. Kumpelka ostatnio na zlecenie zabrała 5dmk3 i omd 5mkII z 40-150 i stwierdziła że już się nie chce przesiadać na FF. A chciała póki nie porównała zdjęć.
5mkII w moim odczuciu jest najlepszym co obecnie w systemie i ma masę fajności w środku. HiRes, fajniutką stabilizację, możność włączenia elektronicznej migawki ( czas mało istotny bo chyba jeszcze nie użyłem nigdy ale cisza podczas robienia zdjęcia to szał !! ) a zestaw trzech zoomów ze stałym 2.8 czyli 7-14 12-40 40-150 jakościowo zacny. Niestety zabija tez ceną ale to na ogół idzie w parze ;)
Ja bym w lustrzankę tez już nie wchodził Nie po to z nich wyszedłem jakiś czas temu i podzielam zdanie Rafała Czarnego w tejże materii.
Witam,
jestem nowy na forum. Wybaczcie jeżeli piszę nie w tej kategorii. Posiadam Olimpus-a e140 i zgubiłem plastikową osłonę ograniczającą dostęp słońcu do obiektywu. Więc moje pytanie. Gdzie można dokupić taką rzecz do wypomnianego przeze mnie Olimpus-a.
Pozdrawiam Grafnert
@dzemski: bardzo podobny dylemat dzisiaj rozstrzygnąłem, bo kilka ostatnich dni zmóżdżałem się nad D750 + N 85 F/1.8 vs zamiana mZD 45 F/1.8 na Nocticrona 42.5 F/1.2 (stwierdziłem, że czasem do portretów trochę mniejsza GO by się przydała). Ślęczałem trochę nad tym porównaniem:
http://www.mu-43.com/threads/63080/
najpierw oględziny JPEGów, potem zabawa z RAWami. Jakość obrazka oczywiście z D750 lepsza, szczególnie jak się pojedyncze pixele z bliska ogląda. Z drugiej strony i tak wszystko potem oglądam na monitorze 1920x1200, więc zapas tak z 24, jak i 16 MP jest duży. Podniecałem się niedawno A7R II i Batisem 85, ale jak koniec końców obrazek do 2MP zmniejszysz, to różnic prawie nie ma - chociaż oczywiście jak człowiek ogląda powiększone obrazki w testach, to ciężko o tym pamiętać :).
W Nocticronie bardzo mi się jeszcze spodobała możliwość podejścia na krótki dystans (ostrzy od 50cm), ale ostatecznie przeważyło to, że ani z mZD 12-40 jako spacerówki, ani z mZD 60 do makro nie chciałbym rezygnować i nie uśmiechało mi się też za bardzo targanie ze sobą dwóch puszek. Ostateczna decyzja zapadła jakąś godzinę temu, teraz już tylko na przesyłkę czekam :).
Zaczyna sie od małego obrazka, i 180/2,8 w portrecie mz, ...
Z grubsza to samo da m4/3 i Samyang 85/1,4. Jedyna wada to brak AF.
Jednak podjąłem decyzję pozostać w m43. Chociaż pełna klata kusi bardzo, to jednak EM5mkII ma zdecydowanie więcej zalet niż najtańsze
korpusy FF. W sumie pozbyłem się E3 właśnie dlatego, że nie chciało mi się tej cegły nosić ze sobą.
Popieram i pozdrawiam.
To jak ma być małe i mieć magię FF to Sony A7 II albo A7R II ;-)
T.
T.
To akurat nie jest śmieszne i nie chodzi o magię. Wygląda na to, że w bezlustrach mała matryca nie daje żadnej korzyści, a Olek przespał możliwośc rozwoju FF od zera. Tzn. może nawet nie chodziło o przespanie, tylko o brak kasy.
T.
To FF nie posiada żadnej magii:evil:
Serio to porównałem sobie zdjęcia a w szczególności landscapy wykonane niektórymi nowszymi bezlusterkowcami (OMD, Fuji, Sony) i lustrzankami.
Zdjęcia faktycznie nie do odróżnienia oglądane na ekranie, świetny detal ale mam pewnie swoje przyzwyczajenia dot. kolorów i kontrastów. Nie wiem czy to sprawa pomiaru światła, może optyki ale obrazek z Pentaxa czy Canona bardziej mi odpowiada.
urzyszkodnik
27.06.15, 14:10
Te roznice pomiędzy systemami, to sprawa obróbki.
Tylko i wyłącznie...
pobawiłem się HiResem w Janowcu i poniżej przedstawiam zdjęcie przeskalowane do 6Mpix z 63Mpix RAWa. Mimo, że było trochę wietrznie, to naprawdę nie widać jakichś przycięć w obrazie po składaniu. Ta funkcja bardzo mi przypdała do gustu i nie powiem, ale jest to dla mnie jeden z najważniejszych atutów M5 v 2.
151018
Na technikaliach się nie znam ale fotka szlachetna w swej urodzie. Pozdro :-)
jedni lubią tłumy w Kazimierzu, inni woleli pozwiedzać rejony Janowca ;)
urzyszkodnik
27.06.15, 15:21
Wiatrak z klimatem.
jedni lubią tłumy w Kazimierzu, inni woleli pozwiedzać rejony Janowca ;)
Ale wiatrak i tak jest po kazimierskiej stronie :-).Niektórym nie chciało się iść do Kazimierza :-)
Te roznice pomiędzy systemami, to sprawa obróbki.
Tylko i wyłącznie...
Tak obróbki ale ja muszę tylko trochę popieścić RAWa a tych silnych kontrastów które wypluwają inne puszki po prostu nie lubie.
Ciekaw jestem RAWów z A7 i OMD-M5II... musz ę poszukać jakiejś uniwersalnej wywoływarki bo LR4 ich nie otworzy.
pobawiłem się HiResem w Janowcu i poniżej przedstawiam zdjęcie przeskalowane do 6Mpix z 63Mpix RAWa. Mimo, że było trochę wietrznie, to naprawdę nie widać jakichś przycięć w obrazie po składaniu. Ta funkcja bardzo mi przypdała do gustu i nie powiem, ale jest to dla mnie jeden z najważniejszych atutów M5 v 2.
151018
Fajne klimatyczne:)
Tak obróbki ale ja muszę tylko trochę popieścić RAWa a tych silnych kontrastów które wypluwają inne puszki po prostu nie lubie.
Ciekaw jestem RAWów z A7 i OMD-M5II... musz ę poszukać jakiejś uniwersalnej wywoływarki bo LR4 ich nie otworzy.
Fajne klimatyczne:)
Polecam DXO 10 do E-M5 mark II próbki znajdziesz sobie w rawach apezeta...
LR6.0 albo dxo10 wersje trial można przetestować i obbadać co lepiej podchodzi :)
LR6.0 albo dxo10 wersje trial można przetestować i obbadać co lepiej podchodzi :)
Lepiej podchodzi DXO 10, Adobe chyba nie dopracowało algorytmów.
Polecam DXO 10 do E-M5 mark II próbki znajdziesz sobie w rawach apezeta...
Dzięki - postaram się coś zassać:)
DXO jest dla mnie dziwny, ma spore możliwości, dawał mi nawet ciekawe rezultaty ale się nie polubiliśmy. Poszukam czegoś darmowego ma Maca, może Raw Therapee??
ja wołam w LightZone. Jest darmowe i bazuje na dcraw.
...Ciekaw jestem RAWów z A7 i OMD-M5II... musz ę poszukać jakiejś uniwersalnej wywoływarki bo LR4 ich nie otworzy.
Oj tam, można przekonwertować do .dng i LR4 otworzy.
Oj tam, można przekonwertować do .dng i LR4 otworzy.
Problem dla mnie jest w tym, że ACR otwiera mi RAW-a, a DXO w momencie otwierania wyrównuje zacieniemnienia przy zdjęciach robionych pod światło i kompensuje niedostatki optyki w czasie rzeczywistym. Ma inną filozofię działania i ustawień.
LightZone nie ma w tej chwili profilu dla M5mkII i wczytuje zdjęcie wyciągając wszystko co ma w sobie RAW z płaskim profilem.
podgląd (czyli zaszyty jpeg)
151084
RAW po wczytaniu
151085
w stanach obniżki cen E-M1 i E-M5mkII, a u nas cisza
LightZone nie ma w tej chwili profilu dla M5mkII i wczytuje zdjęcie wyciągając wszystko co ma w sobie RAW z płaskim profilem.
podgląd (czyli zaszyty jpeg)
151084
RAW po wczytaniu
151085
Dcraw na oficjalnej stronie podaje już obsługę E-M5II, czy nie powinno to być jednoznaczne z obsługą jego profilu w LightZone?
Z ciekawości sprawdzałem czy RawTherapee wspiera nowego Olka, dalej wczytałem, że też bazuje na Dcraw wieć na stronie Dcraw powinna być o tym informacja...
to że sam dcraw obsługuje to jeszcze za mało. Ale ja jestem zadowolony, że LZ woła rawa na płasko. Dzięki temu mogę się sam pobawić suwakami :)
to że sam dcraw obsługuje to jeszcze za mało. Ale ja jestem zadowolony, że LZ woła rawa na płasko. Dzięki temu mogę się sam pobawić suwakami :)
Pobawię się i ja... z ciekawości bo na razie nie planuję żadnych większych zmian. Zamienię tylko za jakiś czas GX1 na GX7 a K-5 dalej będzie robił landskapy:grin:
w stanach obniżki cen E-M1 i E-M5mkII, a u nas cisza
No stary :mrgreen:
Za marke trzeba placic :mrgreen:
no i olek zamówiony, teraz trzeba czekać na przesyłkę :)
Moim skromnym zdaniem podjąłeś najlepszą decyzję.
A tak na marginesie, bardzo lubię oglądać Twoje zdjęcia.
Mam nadzieje, że teraz będzie ich więcej.
Pozdrawiam
Będzie Pan zadowolony:)
Bardzo dobry wyrób ;)
Jednym z głównych powodów wdepnięcia w bezlustra - dla mnie - był autofokus po kontraście czytaj: zer0 jazdy z bf/ff.
Bardzo dobry wyrób ;)
Jednym z głównych powodów wdepnięcia w bezlustra - dla mnie - był autofokus po kontraście czytaj: zer0 jazdy z bf/ff.
Czy w dużym 4/3 był problem z bf/ff ? Pytam bo nie spotkałem :)
Czy w dużym 4/3 był problem z bf/ff ? Pytam bo nie spotkałem :)
Nie, nie w dużym 4/3 tylko w EOS.
Fotomaniac
17.07.15, 17:14
Bardzo dobry wyrób ;)
Dobry wybór, nie trzeba dzwigać, to dziś dla mnie priorytet.