Zobacz pełną wersję : Pierwsza praca
MarkusGreen
18.06.15, 22:21
Witam,to moje pierwsze zdjecię proszę o ocenę i napisanie co zrobiłem źle,podkreślam że dopiero się uczę
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://wrzucaj.net/images/2015/06/18/P6181585.jpg) :wink:
Witam,to moje pierwsze zdjecię proszę o ocenę i napisanie co zrobiłem źle,podkreślam że dopiero się uczę :wink:
Może na początek: uczysz się - wątek do subforum dla początkujących, tam jest miejsce na porady i wskazówki, tu
ocenia się prace bardziej zaawansowanych, tym samym kryteria są surowsze.
Pozdrawiam.
MarkusGreen
18.06.15, 22:32
Dziękuje ,pozdrawiam
Dziękuje ,pozdrawiam
Proszę, co do samej pracy: zepchnij resztę w cień, wyeksponuj ławeczkę, będzie
fajny temacik.
---
edit:
np. takie coś:
150276
Jak dla mnie autorskie lepsiejsze choć też nieco za ciemno. Kadrowałbym w taki sposób aby ławka była bardziej wyeksponowana (dwa, trzy kroki w lewo). U góry nad latarnią nieco mało przestrzeni, za ciasno kadrowane. Nie jestem też przekonany czy pomiar światła punktowy to dobry pomysł. Zdjęcia nocne są trudniejsze. Jak dopiero zaczynasz radziłbym jednak przy świetle dziennym.
Jak dla mnie autorskie lepsiejsze choć też nieco za ciemno./.../
Nie czujesz samotności ławeczki, wyobcowania i pustki... szkoda. :wink:
Jakoś mnie nie przekonuje i chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby powiedzmy tą samotność ławki pokazać na zdjęciu gdzie jest widoczne otoczenie, ścieżka, drzewa. Nawet w zdjęciu nocnym jest to możliwe.
Nie lubię gdy w zdjęciu 80% to czarna plama. Są tam zapewne wyjątki gdzie się to sprawdza ale nie w tym zdjęciu, moim zdaniem.
Jakoś mnie nie przekonuje i chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby powiedzmy tą samotność ławki pokazać pokazać na zdjęciu gdzie jest widoczne otoczenie, ścieżka, drzewa. Nawet w zdjęciu nocnym jest to możliwe.
Nie lubię gdy w zdjęciu 80% to czarna plama. Są tam zapewne wyjątki gdzie się to sprawdza ale nie w tym zdjęciu, moim zdaniem.
Oczywiście, kwestia materiału, autora, wizji etc. To jest przykład, jeden z wielu.
edit:
lubię minimalizm w takich sytuacjach.
To moje zdanie i moja wizja.
Tu:
Jak dopiero zaczynasz radziłbym jednak przy świetle dziennym.
się zgadzamy.
Dodam, że leci nieco w lewo...:roll:
Pokaż inne, jak powyżej: zacznij od dziennych.
MarkusGreen
19.06.15, 11:22
Może źle zatytułowałem ale oczekuję by ktoś wytknął mi błędy bym mógł je poprawić :)
Dodaje jeszcze trzy przy świetle dziennym.
1
źródło (http://wrzucaj.net/images/2015/06/19/P5297960.jpg)
2
źródło (http://wrzucaj.net/images/2015/06/19/P6181482.jpg)
To z wodospadem to bardzo nieostre jest, robione z ręki? Na trzecim kadrowałbym tak by wyciąć ten biały budynek po lewo, tama za jasno dla mnie na niebie, chyba HDR'a powinieneś zrobić i wyciąć te schody za bardzo mnie rozpraszają.
---------- Post dodany o 11:32 ---------- Poprzedni post był o 11:31 ----------
Co do białego budynku to jeszcze opcja jest by był cały na zdjęciu.
Trochę technicznych rad:
Numeruj zdjęcia by można było się do konkretnego odnieść.
Odstępy pomiędzy zdjęciami.
Zdjęcie z tamą (chyba Zarabie) Niebo przepalone jak sam pewnie widzisz. Naświetlaj na cienie wtedy niebo wyjdzie dobrze a partie za ciemne rozjaśnisz w obróbce.
Albo postaraj się o mocny filtr połówkowy.
Drugie nieco nieostre i trochę za dużo tej "sałatki" na górze. lepiej było obiektyw skierować nieco niżej.
Trzecie , jak powyżej kolega napisał : ujęcie wody (bo to chyba ujęcie w Dobczycach), albo całe, albo kadrujemy bez niego..Za to więcej zamku.
To takie moje spostrzeżenia.:roll:
O tym, że jeszcze bym wydobył chmurki z trzeciego - nie wspomnę...:grin: Aaaaa! teraz to jest drugie :grin:
Działaj dalej.
MarkusGreen
19.06.15, 12:16
Dziękuję za dobre rady :) przyjmuję wszystko byle by zrobić postępy,widzę ze lokalizacje znane :grin:
A tu jest to trzecie.
3
źródło (http://wrzucaj.net/images/2015/06/19/P6098711p6D4B.jpg)
Dziękuję za dobre rady :) przyjmuję wszystko byle by zrobić postępy,widzę ze lokalizacje znane :grin:
A tu jest to trzecie.
3
Nr. 3 = 1/5s nie utrzymałeś i ruszone. Jeśli planujesz zdjęcia rozmytej wody to statyw. 1/5 to ciut mało, ale zbyt długie czasy dają nieprzyjemnego maziaja. Dobrze jest trafić z czasem aby woda była rozmyta i wyglądała jak zywa.
MarkusGreen
22.06.15, 19:46
A co panowie powiedzą na coś w takim stylu ?
źródło (http://wrzucaj.net/images/2015/06/22/P6221748.jpg)
Jasność widzę, brak kontrastu. Przydałby się jeden ludzik w kadrze. Sam kadr nie jest zły. Zmniejszaj zdjęcia przed wstawieniem, 1200pix dłuższy bok w zupełności wystarczy.
diabolique
22.06.15, 21:23
(...) proszę o ocenę i napisanie co zrobiłem źle (...)
Twoje zdjęcia nie zawierają treści, powinieneś zastanawiać się kadrując. Nie skupiaj uwagi na jednym motywie, tylko uważnie patrz, co oprócz tego znajdzie się na zdjęciu (po bokach, w rogach, z tyłu...) i czy jest to potrzebne w kadrze, czy nie.
Bez starannego kadrowania fotografii nie pomoże żadna późniejsza obróbka/przeróbka w komputerze.
Fajne i można z tego kilka kadrów wykroić, :-)
Można wywalić przeszkadzacze i zostawić sama geometrię
Można wywalić prawie wszystko lecąc po krzywych i zagrać kontrastowymi krawędziami
Oj można kombinować, choćby jak wspomniał andtor2: wcisnąć coś co skupi wzrok.
MarkusGreen
22.06.15, 22:27
Dziękuję za bardzo dobre rady,postaram się je zrealizować w każdym kolejnym zdjęciu chodź do dobrego zdjęcia daleka droga :)
urzyszkodnik
23.06.15, 09:00
Wcale nie az tak daleka...
Nie znam sie, to jak zawsze - sie wypowiem. :)
Jak juz pisano, tnij wszystko co przeszkadza.
Przykład :
Wodospadu zdjecie na pol. Wywal wszystko zielone. Format sie zmieni. Ale to nic.
Z wody lecącej zrob główny motyw. Bedzie ciut inaczej.
I jak pisali, i ja powtórzę - patrz co masz w kadrze. Co nie potrzebne, byc nie powinno.
A potrzebne jest tylko to, co z tematem fotki idzie...
Tunel- zostaw tylko ściany i "dziurę". Ale symetrycznie.
Postaw zdjecie "na głowie". Zobacz jak wyglada.
Itd...
Dla mnie pomijając technikalia zdecydowanie najciekawsze pierwsze. Nie daj się I nie rób zdjęć "pod forum" tylko wybieraj tematykę, która Cię interesuje.
Uprzejmie proszę o wypowiadanie się w temacie, mając na uwadze że wątek tej jest w dziale dla początkujących.
Wszelkie niemerytoryczne posty odbiegające od tematu " pomoc dotycząca zdjęć początkujących" będą moderowane.
Proszę nie eskalować, lecz komentować i pomagać odnośnie zdjęć zamieszczonych we wątku.
MarkusGreen
25.06.15, 16:35
Mam nadzieję że widać jakieś postępy w moich zdjęciach.Moderatorów przepraszam za nie przeczytanie regulaminu :-)
1
150900
2
150901
Mam nadzieję że widać jakieś postępy w moich zdjęciach.Moderatorów przepraszam za nie przeczytanie regulaminu :-)
1 2
Staraj się nie krzywić obiektów i będzie ok.
Tak subiektywnie to lepiej nie jest ale fotografia to hobby wiec liczy się też dobra zabawa i poznawanie nowych okolic/ludzi a czasami odkrywanie tych już znanych na nowo. Teraz po kolei:
Zdjęcie nr 1. Jak dla mnie najciekawsze kompozycyjnie. Niestety technicznie pozostawia spore pole do poprawy. Jest poruszone więc też nieostre. Takie zdjęcia wymagają statywu. Druga sprawa to obróbka - sporo mógłbyś tu zdziałać bawiąc się balansem bieli i suwakami. Można wyciągnąć pewne elementy z cienia, ukryć inne.
2. Nieciekawa kompozycja i przepalone niebo
3. Podobnie jak nr 2 nic ciekawego na tym zdjęciu nie widzę
4. Ciekawe ale zmasakrowane nadmierną obróbką. Pobawiłbym się tym zdjęciem i jak chcesz się uczyć to przedstaw jakąś inną wersję tego zdjęcia
5. Niestety jak dla mnie mało ostre i poobcinałeś detale budynków co mnie trochę razi.
6. Zbyt ciasno i do tego krzywo. Generalnie kadr nieciekawy
I teraz trochę ogólnie - powinieneś popracować nad samą kompozycją i ostrością zdjęć. Na zdjęciu powinno być coś co przykuwa uwagę co powoduje, że mimowolnie zatrzymujesz się i patrzysz na nie dłużej. Zdjęcia nocnej architektury czy też wodospadu wymagają zazwyczaj statywu. Z krajobrazami będziesz miał jeszcze ten problem, że sporo osób się w nich specjalizuje i robi je perfekcyjnie. Tu musi wszystko się zgrać - kompozycja, ekspozycja i do tego świetna postprodukcja. To samo dotyczy pomników i elementów architektury. Musisz pamiętać, że wiele zdjęć tego typu, które podziwiamy to zasługa nie tylko doskonałej kompozycji ale również późniejszym zmianą. W takich zdjęciach bardzo często usuwane są zbędne element takie jak słupy, linie energetyczne i inne "przeszkadzacze".
Ważna jest też tematyka, którą starasz się przedstawić. Popatrz na inne wątki forumowiczów. Niezwykle rzadko zdarza się aby ktoś robił świetne zdjęcia krajobrazów, makro, streeta i portrety. Zazwyczaj zauważysz większą lub mniejszą specjalizację i tak ktoś kto robi perfekcyjne krajobrazy raczej nie pokazuje zdjęć streetowych i odwrotnie. Jak dla mnie na początek najważniejsza jest kompozycja i nad tym bym pracował bo złej kompozycji nic nie uratuje.
I na koniec praktyka czyni mistrza. Ostatnie zdjęcie jest zupełnie nieciekawe i do tego krzywe. Może dobrym pomysłem byłoby w ramach ćwiczenia poprostować je trochę i pokazać efekt. Mamy na forum sporo specjalistów od prostowania więc w razie czego pewnie Ci pomogą.
Pozdrawiam i miłej zabawy życzę.
MarkusGreen
26.06.15, 16:07
Dziękuję za cały wykład bardzo mi pomoże ;) i zgadzam się że liczy się dobra zabawa przy robieniu zdjęć ale chce też wiedzieć z czym mam do czynienia i mieć chodź cząstkową wiedz na temat fotografii.
MarkusGreen
28.06.15, 17:57
Kolejne zdjęcie do oceny .Dla odmiany kościółek w Sułkowicach :-)
151154
Pozwoliłem sobie grzebnąć. To a'propos tego co Saboor pisał. Przy okazji zmniejszyłem dość sporo nasycenie i zdjąłem trochę z czerwonego kanału - dopasowując kolor do balansu postaci na frontonie kościoła.
151168
MarkusGreen
28.06.15, 18:48
Czyli obróbka na czworakach u mnie :-) myślę że postęp jest :-) pozwalam na grzebanie i dzięki za pokaz profesjonalnej poprawki.
Moja rada dot. obróbki (u mnie się sprawdza) - jak skończysz już obrabiać zdjęcie i będziesz zadowolony z efektu to zmniejsz wszystkie suwaczki o połowę :)
Czytaj, oglądaj, fotografuj. Naprawdę ciężko jest, żeby było coraz gorzej, dużo większe prawdopodobieństwo, że będzie coraz lepiej. I bez cudowania, zobacz ile w wątkach pojawia się zwykłych kadrów. Dobrze wykonane i obrobione wyglądają lepiej niż te na siłę kombinowane.
MarkusGreen
9.07.15, 16:40
Coś z krk :wink:
1
152054
2
152053
1 coś za ciemno
2 coś za kolorowo (jak dla mnie)
ale ogólnie dawaj więcej :)
Jak pozwalasz "grzebnąć" to może tak...?
Materiał wdzięczny do "grzebania" :grin:
Uwagi j.w. Pierwsze za ciemne , drugie za kolorowe.
152055
MarkusGreen
9.07.15, 17:46
1 Z komórki :-p
2 o to mi chodziło :-p
2 oryginał :
152062
3
152063
Coś z krk :wink:
Taki ladny Rynek macie w Myslenicach.
MarkusGreen
10.07.15, 09:21
Taki ladny Rynek macie w Myslenicach.
Dzięki, fakt rynek ładny ale ile można go fotografować :roll:
A tu trochę z Kalwarii
4
152112
5
152113
6
152114
Dzięki, fakt rynek ładny ale ile można go fotografować :roll:
A tu trochę z Kalwarii
4
152112
5
152113
6
152114
tu już fajniej :) zdecydowanie byłoby lepiej gdyby troszkę więcej fajnego światła wpadło np. mniejsze chmurki i jakaś poranna albo wieczorna pora (ale na to nie mamy czasem wpływu:)
ale chmurki przednie :)
tylko ostatni kadr jakoś tak mnie nie przekonuje ale nie musi :)
Czy to jest Kalwaria Zebrzydowska?
Jest, niedoczytałem :)
Człowiek jak patrzy na to samo to widzi mury proste choć "obiektywy" w oczach ma dużo gorsze niż Ty w aparacie...
Mózg prostuje wszystko i widzimy prosto.
Warto czasem robiąc zdjęcie , później w obróbce zrobić to samo, albo.... odejść dalej od obiektu, (tam można, jest miejsce) i użyć dłuższego obiektywu.
Widać to dobrze na Twych zdjęciach Kościoła Mariackiego
Pozdrawiam
MarkusGreen
13.07.15, 21:50
Nie zagłębiam się aż tak bardzo w to co robię,lubię robić zdjęcia wszystkiego i niczego :) i tak już zostanie ale myślę że z czasem uda mi się zadziwić świat :wink: ale jedno napisze uwielbiam robić zdjęcia na rajdach chodź już nie raz oberwałem kamieniem :grin:
7
152395
8
152396
9
152397
10
152398
Poza jednym w rowie , który jest na pewno nieruchomy, inne też wyglądają statycznie.
A jakbyś naciskając migawkę i stając nieco z boku przejeżdżającego auta - "pojechał" aparatem wraz z samochodem? Rozjechane tło poprawi dynamikę zdjęcia....
MarkusGreen
15.07.15, 16:34
Muszę to wypróbować ale ciężko będzie bo podczas rajdu nie mam drugiej szansy na zrobienie zdjęcia ale jak tylko będę miał dzień wolny to zapoznam się z tematem bo jestem ciekaw efektów ;)
MarkusGreen
16.07.15, 15:19
Próba dynamicznego zdjęcia :grin: proszę o uwagi .
1
152594
2
152595
3
152596
Próba dynamicznego zdjęcia :grin: proszę o uwagi .
3 trafiona.
3 jak najbardziej ok, 1 i 2 do śmietnika. Inaczej bym kadrował. Podbiłbym kolory i nieco większy kontrast. Auto w prawo skierowane i lekko w dół daje efekt "hamowania". Kadrowanie auta jadącego w lewo i w górę dodaje mu dynamiki. Choć są zdjęcia które łamią tę zasadę i są bardzo dobre.
Krzaki Ci przeszkadzają. Wyjdź z nich. Na to wysypane kamieniem poletko. Wystarczy by dobrze uchwycić auto w ruchu.
Załóż w słoneczny dzień filtr szary ND 4 lub 8. Czas do 1/60, stabilizacja w pionie tylko. Ciągnij za autem serią. Pojedyncze zdjęcia w takiej sytuacji = musisz mieć dużą wprawę.
Jeśli mogę, to pozwolę sobie swoja wersję wetknąc.
152600
MarkusGreen
16.07.15, 16:54
Dziękuję za doradę jak chodzi o jakoś to mam brak stabilizacji w e 420 14/42 :wink: to są tylko wersje testowe i wszystkie pójdą do kosza, najbliższy rajd 26 , jakiego programu użyć by uzyskać taki efekt jak ty pokazałeś ?
Dziękuję za doradę jak chodzi o jakoś to mam brak stabilizacji w e 420 14/42 :wink: to są tylko wersje testowe i wszystkie pójdą do kosza, najbliższy rajd 26 , jakiego programu użyć by uzyskać taki efekt jak ty pokazałeś ?
e420 + 14/42 nie przeszkadza :-) Dasz radę. Nie byle jakie foty na tym forum znajdziesz z tego sprzętu. Po kolei:
- jeśli nie masz stabilizacji to przydałby się monopod bo wtedy nie będziesz miał zdjęć poruszonych w pionie. Jak nie masz monopoda to zostają domowe sposoby, oprzeć się o coś lub kogoś, sznurek do buta i przykręcić do aparatu,etc...
- w zależności od ilości światła dobierz czas, by wyszło Ci rozmycie. Przyda się filtr szary - te info pisałem powyżej. Trenuj na tej drodze przy różnym oświetleniu do bólu. Niejednego giga zdjęć przy tym wywalisz.
- Program obojętnie jaki. W każdym to zrobisz. Nie było tu żadnych egzorcyzmów. Użyłem darmowego Photo Editor-a. Podbiłem nasycenie kolorów, rozjaśniłem lekko, dodałem kontrastu. Wszystko na czuja i swoje oko. Zmniejszyłem do 1024 na długim boku i wyostrzyłem po zmniejszeniu.
MarkusGreen
16.07.15, 18:01
Program super już w nim grzebie wielkie dzięki a jak chodzi o stabilizacje to będę kucał i opierał się pewnie o jakieś drzewo jak się znajdzie lub słup :grin:
Program super już w nim grzebie wielkie dzięki a jak chodzi o stabilizacje to będę kucał i opierał się pewnie o jakieś drzewo jak się znajdzie lub słup :grin:
Poziomo musisz się podeprzeć a nie pionowo :-) Więc śmietnik, niski płot, słupek nawet o kumpla możesz :-)
E-420 ma stabilizację - pogrzeb w menu. Jest opcja IS1, IS2, IS3. IS3 to pełna stabilizacja, te dwie pozostałe to musisz sprawdzić bo nie pamiętam
E-420 ma stabilizację - pogrzeb w menu. Jest opcja IS1, IS2, IS3. IS3 to pełna stabilizacja, te dwie pozostałe to musisz sprawdzić bo nie pamiętam
Chyba żeś się pomylił...może z E-520...
Chyba żeś się pomylił...może z E-520...
Zaczynam myśleć, że masz rację :) Sorry, mea culpa.
MarkusGreen
16.07.15, 20:04
Nie ma już menu całe przegrzebałem :cry:
e-510 i 520 ma :wink:
Zaczynam myśleć, że masz rację :) Sorry, mea culpa.
Nie: culpa, tylko: sklerozis multiplex. :mrgreen:
Czasowe uszkodzenie śródmordzia systemu...
Nie: culpa, tylko: sklerozis multiplex. :mrgreen:
Czasowe uszkodzenie śródmordzia systemu...
Kiedyś, w bardzo ciemnej piwnicy rypnąłem nosem w winkiel (to po krakowsku tak, np. jak "na pole"), To dopiero było uszkodzenie śródmordzia :mrgreen:
Posoka lała się przez ten minut.
Nikt z Was nie miał takiego uszkodzenia śródmordzia jak ja. Jeszcze w szkole biegłem sobie korytarzem. W tym samym momencie drzwi od sekretariatu się otworzyły, a ja z całą szybkością w ten otwierający się kant. Taka kreska z góry na dół przez pysk. Obudzili mnie po kwadransie :roll:
Proponuję założyć wątek "Uszkodzenia Śródmordzia i innych obszarów" :wink:
MarkusGreen
23.07.15, 18:20
A tu już zdjęcie z nowego sprzętu :grin:
1
153243
MarkusGreen
29.07.15, 10:26
Coś z Rajdyjemy w szczytnym celu :grin:
1
153616
2
153617
3
153618
Cześć, 1 do bani, auto wygląda jakby stało na poleposition :-) Jakby tam były StartUpGirls to co innego :-), taśma bezpieczeństwa, jakiś szmata wisi. Do Koszalina fota.
3 lepiej, bo widać jakiś kurz, ale pewnie dohamował i nie ma kółek w ruchu. Też do Koszalina wyślij.
2. Taaak, dwaaa, o to to to. Nie widzę exif ale mam wrażenie, że był nieco zbyt długi czas. Poeksperymentuj z czasami i korekta ekspozcyji. Jak będą zbyt krótkie, to można potem fotę rozjaśnić w programie. Niebo bardzo jasne, chyba nawet przepalone. Ale ogólnie o to chodzi. Gdybyś miał inne ujęcie, bardziej z przodu to było bardzo gitarra :-)
Wbrew pozorom do panoramowania nie trzeba szukać miejsc gdzie auta osagają V1. Wystarczy nawet mała prędkość by rozmyć tło. Próbuj się ustawiać na wejściach w zakręt (dohamowanie i nisko powieszone auto dociskane bezwładnością). Jak jest widowiskowo to na wyjściu z zakrętu, wtedy będzie lekko przód uniesiony. Tylko tu uważaj gdzie się ustawiasz, bo auta maja taka przypadłość, że na szczycie zakrętu lubią z niego wypadać. Dalej za szczytem nie ustawiaj się po mniejszym promieniu, bo odbijają się i idą torem wbrew logice za to zgodnie z fizyką :-) Pamiętaj, ze na wysigach zawodowców można przewidzieć, gdzie i w jaki sposób auta mogą wypaść z trasy. Na amatorskich wyścigach przyczepność czasem nie jest pod odpowiednią kontrola i stracenie jej powoduje problem a nagłe jej przywrócenie - jeszcze większy :-) Popaczaj sobie na filmiki na YT. Tam jest pełen przekrój zachowań aut w poślizgu.
Szykany, hopy i inne przeszkody pomagają złapać auto w bardziej nietypowej pozycji niż tylko pędzące.
MarkusGreen
29.07.15, 15:27
3. przez pomyłkę dodałem ,miało być to
4
153629
MarkusGreen
2.08.15, 19:38
Złapałem lecącego ptaka koło domu :grin:
1
153827
2
153826
3
153830
MarkusGreen
4.08.15, 21:54
Co myślicie o tym ?
1
154006
2
154007
MarkusGreen
4.08.15, 22:47
Słuszna uwaga :wink:
3
154030
MarkusGreen
5.08.15, 12:45
I dla tego wole żeby ktoś sprawdził moje zdjęcia :grin:
4
154080
I dla tego wole żeby ktoś sprawdził moje zdjęcia :grin:
4
154080
Może tak ?... lewa i prawa wieża.
154107
Może tak ?... lewa i prawa wieża.
154107
Fajnie . Tylko jakby jeszcze to wszystko wyprostować. Byłoby ekstra.
MarkusGreen
5.08.15, 17:16
Ja już dostałem zeza :P
Bogdan, lewa ciągle krzywa.....:grin:
bogdan, lewa ciągle krzywa.....:grin:
:-p :-p
Bardzo lubie kolejarskie..
MarkusGreen
5.08.15, 20:27
ver.2
154127
Może tak ?...
Albo może tak?:)
154137
MarkusGreen
7.08.15, 15:53
Coś z krk :cool:
154210
Coś z krk :cool:
154210
6-ty miesiąc ? :wink:
MarkusGreen
7.08.15, 17:18
Hahah nie mam pojęcia :P nie moje ;)
MarkusGreen
26.08.15, 11:20
Coś innego :grin:
155833
MarkusGreen
24.09.15, 14:44
Kolejny kadr :wink:
157554
MarkusGreen
13.10.15, 15:08
Kolejna z mojego miasta :-)
158991
Kolejny kadr :wink:
157554A gdzie pani ma stopy? :shock:
158991Za dużo przepałów na dachu i cały LG narożnik jakiś dziwny :roll:
MarkusGreen
13.10.15, 15:49
A gdzie pani ma stopy? :shock:
Za dużo przepałów na dachu i cały LG narożnik jakiś dziwny :roll:
1 Brak czasu na dobre kadrowanie .
2 Tzn.?
1. Sie brakiem czasu nie zasłaniaj.....
2. Bo dziwny...Może pomysł na "przester" zdjęcia dobry ale niedopracowany...
2 Tzn.?Czego nie rozumiesz?
Przepały na dachu chyba widzisz a w lewym górnym rogu (a w zasadzie całej ćwiartce) widać inną, jakby dodatkową obróbkę. Jakbyś coś usuwał z kadru.
Czego nie rozumiesz?
Przepały na dachu chyba widzisz a w lewym górnym rogu (a w zasadzie całej ćwiartce) widać inną, jakby dodatkową obróbkę. Jakbyś coś usuwał z kadru.
To, co wygląda jak stara emulsja na odbitce z lat 20-tych?
MarkusGreen
13.10.15, 19:44
No cóż artystą nie zostanę :wink: ale mi się podoba chodź zgadzam się że jest nie dopracowane ale po to je tu wstawiłem żeby ktoś wytknął mi błędy,dzięki i przepraszam ale jestem tylko amatorem a fotografia to moje hobby,zdjęcia robię tylko dla zabawy :grin:
... jestem tylko amatorem a fotografia to moje hobby,zdjęcia robię tylko dla zabawy :grin:Tak jak większość tutaj.
Pamiętaj jednak, że z zabawy można również czerpać naukę ;)
Po to tu jesteśmy. Nie tylko po to aby się chwalić i czekać na zachwyty :)
MarkusGreen
13.10.15, 20:07
Wiem wiem :grin: poprawie to zdjęcie starego domu bo mi się podoba,dzięki za pomoc ale nóg tej pani już nie dokleję :shock:
... poprawie to zdjęcie starego domu bo mi się podoba ...Tylko nie przesadzaj z kontrastem bo znowu w cieniach będziesz miał czarno a śnieg na dachu będzie białą plamą bez szczegółów ;)
MarkusGreen
13.10.15, 20:26
Tylko nie przesadzaj z kontrastem bo znowu w cieniach będziesz miał czarno a śnieg na dachu będzie białą plamą bez szczegółów ;)
I tu jest problem bo użyłem gotowego filtru ze strony internetowej .
Masz może tę fotkę bez filtra, taką z aparatu?
MarkusGreen
21.10.15, 14:12
Masz może tę fotkę bez filtra, taką z aparatu?
Gdzieś jest muszę poszukać
Kolejne z Myślenic :)
159403
Gdzieś jest muszę poszukać
Będę wdzięczny, bom ciekaw jak to wyglądało. W Myślenicach laata temu byliśmy
we 20-30 osób z rowerami co by se pozjeżdżać przy kolejce... jeden połamany, dwóch poharatanych ale
jaka jazda!! :-D
MarkusGreen
21.10.15, 22:09
Będę wdzięczny, bom ciekaw jak to wyglądało. W Myślenicach laata temu byliśmy
we 20-30 osób z rowerami co by se pozjeżdżać przy kolejce... jeden połamany, dwóch poharatanych ale
jaka jazda!! :-D
Jak się bawić to się bawić a co :P
Jak się bawić to się bawić a co :P
Oj, to to... Krzesełkiem na górkę i sruuu rowerkiem w dół.
MarkusGreen
23.10.15, 14:47
To co dziś zrobiłem :wink:
1
159524
2
159525
3
159526
4
159527
I dom w oryginale dla Saboora
159528
2v2
159536
To co dziś zrobiłem :wink:
I dom w oryginale dla Saboora
O! Dziękuję Ci, teraz sobie w niedzielę pokombinuję, bo fajny jest. :lol:
MarkusGreen
23.10.15, 17:46
O! Dziękuję Ci, teraz sobie w niedzielę pokombinuję, bo fajny jest. :lol:
Spoko loko :wink: to pokaż później efekt kombinacji :lol:
jeżeli się nie obrazisz to i ja spróbowałem :)
159541
Spoko loko :wink: to pokaż później efekt kombinacji :lol:Pokażę i opiszę.
MarkusGreen
23.10.15, 23:13
jeżeli się nie obrazisz to i ja spróbowałem :)
159541
Każdy może :wink:
Papierowe niebo nad ostatnimi fotkami - nie tegez ... :|
(gdzieś to słowo usłyszałem i spodobało mi się. Chyba Urzyszkodnik je serwował:grin:)
MarkusGreen
24.10.15, 13:12
Papierowe niebo nad ostatnimi fotkami - nie tegez ... :|
(gdzieś to słowo usłyszałem i spodobało mi się. Chyba Urzyszkodnik je serwował:grin:)
Nie stety ale niebo było takie jakie było ;) może cos radzisz na to ?
Nie stety ale niebo było takie jakie było ;) może cos radzisz na to ?
No cóż, przyznaję, że często dorabiam chmurki ... :roll:
No cóż, przyznaję, że często dorabiam chmurki ... :roll:
Wrzuć przepis na zachmurzenie. :mrgreen:
Wrzuć przepis na zachmurzenie. :mrgreen:
No cóż, wrzucam dobrane chmurki na drugą warstwę, troszkę suwaczkami, zbędne fragmenty gumką o różnych wartościach, znowu suwaczki i tyla:grin:
I mamy już lekkie albo i burzowe zachmurzenie....:grin:
Pozwoliłem sobie tak na szybkiego.... :shock: No takie.
159570
Fajnie, dobrze, że pierona nie wstawiłeś. :roll::mrgreen:
MarkusGreen
24.10.15, 17:26
Mnie nie przekonałaś :-P wyciąć ok ale wstawić to juz nie zdjęcie tylko foto montaż :shock: ale to tylko moje zdanie.
Nie zamierzam przekonać....:grin: Takie techniki stosowano gdy nie było jeszcze komputerów...
Działaj dalej .
---------- Post dodany o 17:55 ---------- Poprzedni post był o 17:52 ----------
Fajnie, dobrze, że pierona nie wstawiłeś. :roll::mrgreen:
Chopy ze Śląska są tu nieobecne... :mrgreen:
MarkusGreen
26.10.15, 15:57
Dzisiejsze :wink:
1
159770
2
159771
3
159772
MarkusGreen
28.10.15, 21:48
+ to
4
160096
MarkusGreen
18.12.15, 12:36
5
163895
5
sporo przepaleń i leci na bok :(
MarkusGreen
19.12.15, 12:45
A cos w tym stylu ?
6
163934
A cos w tym stylu ?
6
163934
Kościół jest lekko przepalony. Przypuszczam, że z RAW-a więcej by dało wyciągnąć. No i nie prostowałeś obiektywu.
Brakuje kontrastu, a raczej mikrokontrastu. Najgorsze, że krzyż uciąłeś. Takie szczególiki właśnie robią robotę na zdjęciu.
Może tak...
163942
MarkusGreen
19.12.15, 20:04
A powiedz mi jakiego programu użyłeś bo bardzo ładnie ci to wyszło ;)
A powiedz mi jakiego programu użyłeś bo bardzo ładnie ci to wyszło ;)
Tylko Gimpa :)
MarkusGreen
20.12.15, 09:53
Dzięki wielkie, sprawdzę go ;)
MarkusGreen
22.12.15, 10:07
7
164154
MarkusGreen
28.12.15, 19:28
8
164324
9
164325
ja pierdziu, wodę spuściły ze Czorsztyńskiego....:shock:
Nie spuściły tylko sama wyschła.
MarkusGreen
29.12.15, 09:19
Nie wiem jaki był poziom wcześniej bo byłem pierwszy raz tam ;)
Ale podobno był dużo większy :/
10
164356
fakt, dużo większy, widać po śladach...
MarkusGreen
29.12.15, 19:14
Czyli trzeba robić zdjęcia bo wkrótce będziemy niektóre rzeczy tylko wspominać na nich :/
7
164154
Szkoda tej gałęzi wchodzącej w budynek
MarkusGreen
30.12.15, 11:13
Szkoda tej gałęzi wchodzącej w budynek
Mam jeszcze takie :wink:
11
164394
11
164394Obydwa zdjęcia tego budynku, sprawiają wrażenie, jakbyś robił je analogiem na zaświetlonym filmie.
Podejrzewam, że to jednak kwestia złej obróbki :roll:
MarkusGreen
30.12.15, 23:16
Obydwa zdjęcia tego budynku, sprawiają wrażenie, jakbyś robił je analogiem na zaświetlonym filmie.
Podejrzewam, że to jednak kwestia złej obróbki :roll:
Próbowałem uzyskać efekt zdjęcia z przed laty :wink:
MarkusGreen
1.01.16, 22:59
Rabka i samotne koło :cry:
12
164617
11
164394
Lubię takie efekty. Można tylko obciąć tego iglaka z lewej strony
MarkusGreen
2.01.16, 15:10
Lubię takie efekty. Można tylko obciąć tego iglaka z lewej strony
Wytnę :wink:
Dziś byłem w Wieliczce na chwilę :mrgreen: i tak na gorąco coś pstrykłem bo było zimno :shock:
Pani pana rozgrzewała w żółtej czapce :lol: cza se radzić :wink:
13
164648
14
164649
Czyli trzeba robić zdjęcia bo wkrótce będziemy niektóre rzeczy tylko wspominać na nich :/
Przeglad zbiornika raz na dziesiec lat...
Z Wieliczki,mrozne fajne.
MarkusGreen
2.01.16, 19:50
Myślenice,Zarabie,spacer :) ubooty cumują do brzegu :mrgreen:
15
164654
MarkusGreen
3.01.16, 13:05
16
164686
MarkusGreen
19.01.16, 16:10
Dziś Krk :wink:
17
165600
lubię ten most - szkoda że nie przykucnąłeś bardziej by cały pod poręczą się zmieścił
... szkoda że nie przykucnąłeś bardziej by cały pod poręczą się zmieściłLepiej by było wystawić aparat pomiędzy barierkami. Teraz zasłaniają ładną, ażurową kostrukcję mostu.
podejrzewam że większe skupienie było na gołębiu
aczkolwiek fakt most ten - dla mnie najładniejszy z krakowskich zwłaszcza w BW :D (bo jego niebieska kolorystyka nie za bardzo do mnie przemawia ;) )
MarkusGreen
19.01.16, 16:44
Lepiej by było wystawić aparat pomiędzy barierkami. Teraz zasłaniają ładną, ażurową kostrukcję mostu.
Chodziło mi o to by było widać barierki i gołębie :-P celowe zagranie :mrgreen:
Ooo, w piątek będę w Krakowie. Jakby mi się tak przypadkiem chwilka czasu trafiła, to strzelę ten mosteczek :)
Na mój gust to trzeba by odejść w prawo i wsadzić aparat między rurki.
z dołu Bodzio też fajnie wygląda :)
Chodziło mi o to by było widać barierki i gołębie :-P celowe zagranie :mrgreen:MZ nieudane ;)
z dołu Bodzio też fajnie wygląda :)Bodzio z dolu!
Juz nie moge sie doczekac, zeby to zobaczyc :-P
MarkusGreen
19.01.16, 17:18
z dołu Bodzio też fajnie wygląda :)
Z dołu :mrgreen: i z boku też :wink:
18
165603
Muszę być z drugiej strony miasta - na Prądnickiej. Ale może mi się uda :)
MarkusGreen
22.01.16, 11:14
Z rodzaju "bliskie spotkania 3 stopnia" :mrgreen:
19
165844
20
165845
lubię ten most - szkoda że nie przykucnąłeś bardziej by cały pod poręczą się zmieścił
Dokładnie! Zgadzam się z Gulaszówną - szkoda tej barierki przecinającej most.
Budowanie kadru poćwiczyć musisz, tak by elementy najlepiej pokazać.
Innym zdjęciem byłoby, gdybyś fotografował sam most, wtedy uwaga Helmutha zasadna.
X psem i kolejne - nie bardzo, brakuje pracy z dodatkową treścią - na pierwszym mamy psa, ok, ładna sierść, ale statycznie bardzo i nudno.
Dorożki - same w sobie są ładne, kadr perspektywiczny, szkoda jednak, że zamknięty przez przypadkowe osoby, a nie np całą wieżą kościoła.
pozdrawiam,
MarkusGreen
11.03.16, 21:34
Dzięki za wszystkie opinie :grin: tu coś z Zakopca :wink:
21
169126
Dla mnie też zbyt duży kontrast, no ale zauważam teraz taka moda w B&W aby były bardzo głębokie czernie i biel na skraju lub przepalona. Nie nadanżam za ta "modą":wink::)