PDA

Zobacz pełną wersję : Podwójna stabilizacja

Matchbox
31.12.07, 17:52
Taka ciekawostka, która mnei nurtuje:

Jak bedzie się zachowywać aparat z wbudowaną stabilizacją matrycy z podpiętym obiektywem posiadajacym własną stabilizację????

Konkretny przykład:
Olympus E-3 + Leica D Vario-Elmar 14-150mm f3.5-5.6 ASPH

Obiektyw chyba jeszcze nie jest w sprzedaży, ale będzie. Dedykowany do systemu 4/3.

Moim skromnym zdaniem raczej się wysypie aniżeli skumuluje. Bo wtedy to chyba 1 minutę możnaby z ręki robić ostre zdjecia ;)

RadioErewan
31.12.07, 17:54
Z powodu braku komunikacji pomiędzy elementami stabilizującymi efekt był by opłakany.
Producent (nie pamiętam czy Olek czy Panas) zaleca wyłączenie OIS przy używaniu z korpusami ze stabilizacją.

Pozdrawiam

Matchbox
31.12.07, 17:57
Z powodu braku komunikacji pomiędzy elementami stabilizującymi efekt był by opłakany.
Producent (nie pamiętam czy Olek czy Panas) zaleca wyłączenie OIS przy używaniu z korpusami ze stabilizacją.

Pozdrawiam

Tak też sądziłem.

A czy wiesz może, kiedy w PL będzie można kupic Leice 25mm dla 4/3? No i w jakiej cenie? Na Dpreview sugerowana cena to 799 funtów...

pozdrawiam

RadioErewan
31.12.07, 17:59
A czy wiesz może, kiedy w PL będzie można kupic Leice 25mm dla 4/3? No i w jakiej cenie? Na Dpreview sugerowana cena to 799 funtów...
Nie wiem. Ktoś na forum ma już to szkiełko, więc chyba jest jakoś dostępne.

Pozdrawiam

C+
31.12.07, 18:09

pozdrawiam

Allegro około 3000 zł - najlepiej kupić w USA $799 :D

qbic
31.12.07, 18:22
Jak bedzie się zachowywać aparat z wbudowaną stabilizacją matrycy z podpiętym obiektywem posiadajacym własną stabilizację????

http://www.cameralabs.com/reviews/OlympusE510/Olympus_E510_with_Leica_14-50mm.shtml

Don Pedro
31.12.07, 18:47

http://www.cameralabs.com/reviews/OlympusE510/Olympus_E510_with_Leica_14-50mm.shtml Z zamieszczonych fotek wygląda, że nie tylko nic sie nie pogorszyło, ale imho podwójna stabilizacja tu dała najlepszy efekt.

RadioErewan
31.12.07, 18:48
Z zamieszczonych fotek wygląda, że nie tylko nic sie nie pogorszyło, ale imho podwójna stabilizacja tu dała najlepszy efekt.
Z tekstu (gdybyś go przeczytał) wynika zaś, że OIS się wyłączył.

Pozdrawiam

Don Pedro
1.01.08, 12:36
Z zamieszczonych fotek wygląda, że nie tylko nic sie nie pogorszyło, ale imho podwójna stabilizacja tu dała najlepszy efekt.
Z tekstu (gdybyś go przeczytał) wynika zaś, że OIS się wyłączył.

Pozdrawiam Prawda, nie czytałem tekstu, nie znam angielskiego aż tak dobrze jak np. niemiecki. Radek dzieki za sprostowanie i wyjaśnienia. Wynika zatem, że E510 zabezpieczony jest przed "podwójną" stabilizacją nazwijmy to mechaniczno-optyczną.

squbel
1.01.08, 18:43
Polecam obejrzenie filmu z podanego linka - widac na nim co sie dzieje po wlaczeniu obu stabilizacji.

pol189
2.01.08, 23:11
Tak też sądziłem.

pozdrawiam[/quote]

Można go spokojnie kupić. Jak pytałem o niego 3 miesiące temu w salonie PANASONICa to chcieli GO już zamówic! Ale cenę podali mi ok. 4500. :cry: No jakby to powiedzieć.... Swoja drogą LEICA 25 1.4 hmmmm Za ta cenę to TAK BARDZO go nie potrzebuje hehhee Bardzo ale to BARDZO chętnie bym go podpiął i po testował, ale cena narazie dyskwalifikuje go w mojej torbie.

dog_master
2.01.08, 23:52
Lord_of_allegro mial jakis czas temu, ceny nie pamietam, ale zapytaj, moze moze sprowadzic, jak dorwie w sklepie w usa ;]

KaarooL
3.01.08, 00:18
podpięcie 14-150mm f3.5-5.6 ASPH do E-3 to jakaś profanacja i niefart zarazem... z kolei Leica 25/1.4 importowana zza oceanu chadza w okolicach 3k pln i taki słoik pięknie by wyglądał z E-3.

pafcio
3.01.08, 06:00
podpięcie 14-150mm f3.5-5.6 ASPH do E-3 to jakaś profanacja
Co prawda, to prawda - ale za to do E-330 był by wprost idealny na spacery.

KaarooL
3.01.08, 08:42
to zależy od oczekiwań. dla mnie górną granicą zoomu jest 4x, bo powyżej to już są kompromisy i półśrodki.