Zobacz pełną wersję : Problem z Hugin, ICE, Perfect Efects 9
Fisher7811
15.06.15, 09:29
Witam
od jakiegoś czasu walczę z problemem i efektów nie widać:( Mianowicie Hugin 2014 64bit, ICE (wersja 2.03) i Perfect Efects 9.5 nie działają. A właściwie przestały działać po zmianie kompa - dokładnie proca, płyty głównej i ramu (na nowsze i lepsze). Próbowałem te programy reinstalować, reinstalowałem windowsa, próbowałem instalować na czystego windowsa, tzn. bez jakichkolwiek sterów czy innych programów (poza niezbędnym dot net). Aplikacja po próbie odpalenia informuje, że została zamknięta. Dodatkowo przy instalacji PE9 pojawiła się informacja o niekompatybilnej grafie - niedawno na tej grafie program działał. Inne programy jak Lightroom 5.3, Photomattix, Gimp, Libreoffice czy gry działają. Może ślepy jestem ale w necie nie znalazłem podobnego przypadku. Jeśli ktoś będzie w stanie to proszę bardzo o pomoc, bo już nerwowo nie wytrzymuje...
Logi jakieś ?
Wiem, to Windows, ale w katalogu użytkownika -> AppData coś powinno być.
Logi jakieś ?
Wiem, to Windows, ale w katalogu użytkownika -> AppData coś powinno być.
Zarządzanie komputerem -> Podgląd zdarzeń -> Dzienniki systemu Windows (i/lub) Dzienniki aplikacji i usług
Zarządzanie komputerem -> Podgląd zdarzeń -> Dzienniki systemu Windows (i/lub) Dzienniki aplikacji i usług
Ooo widzisz :mrgreen:
Fisher7811
15.06.15, 10:39
150014
150015
Piknie, tylko jakbyś jeszcze pokazał co jest w szczegółach tego zdarzenia "Application Error" :)
Skopiuj to co jest w polu tekstowym na zakładce Ogólne po zaznaczeniu tego błędu.
Fisher7811
15.06.15, 12:10
Chodzi o to?:
150020150021150022150023150024150025
Też fajnie, tylko jakbyś skopiował ten tekst, to byłoby prościej.
Ale chodziło o to co jest w opisie zdarzenia w Podglądzie zdarzeń. Zaznaczasz pozycję i w dolnej części okna masz dwie zakładki "Ogólne" i "Szczegóły". Na zakładce "Ogólne" jest pole tekstowe z opisem problemu. Skopiuj tekst z tego pola i wklej.
Fisher7811
15.06.15, 12:38
Wieczorem wkleję, teraz w pracy siedzę:( powklejać z każdego błędu?
Daj najpierw dla jednego programu, a potem się zobaczy.
Fisher7811
15.06.15, 19:32
Na pierwszy ogień idzie Perfect Effects, info z podglądu zdarzeń:
Nazwa aplikacji powodującej błąd: Perfect Effects 9.exe, wersja: 9.5.0.1640, sygnatura czasowa: 0x5526ec8b
Nazwa modułu powodującego błąd: MSVCR120.dll, wersja: 12.0.21005.1, sygnatura czasowa: 0x524f83ff
Kod wyjątku: 0xc000001d
Przesunięcie błędu: 0x0000000000098b00
Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x110c
Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01d0a790c97bdf21
Ścieżka aplikacji powodującej błąd: C:\Program Files\onOne Software\Perfect Effects 9\Perfect Effects 9.exe
Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\Program Files\onOne Software\Perfect Effects 9\MSVCR120.dll
Identyfikator raportu: 0f147e6a-1384-11e5-b12d-fcaa146048eb
Sprawdź czy plik MSVCR120.dll w katalogu C:\Program Files\onOne Software\Perfect Effects 9\ jest taki sam (tzn. rozmiar, data, wersja) jak plik MSVCR120.dll w katalogu C:\Windows\System32\
Jeśli są różne, to skopiuj sobie gdzieś na bok ten plik z C:\Program Files\onOne Software\Perfect Effects 9\ i w jego miejsce wkopiuj ten z C:\Windows\System32\
Fisher7811
16.06.15, 20:42
Niestety, brak efektu znaczy tak samo wywala się.
Fisher7811
17.06.15, 07:33
Dodam jeszcze z ciekawostek, że ICE w wersji 1.4 działa, problem jest nadal z wersją 2.03
Przychodzi mi na myśl że .NET coś się sypie. Wszystkie wersje miałeś po kolei instalowane czy od razu ostatnią ?
Fisher7811
17.06.15, 08:47
4.0 zainstalowana z płyty dołączonej do płyty głownej albo po reinstalacji też 4.0 razem ze sterami do grafy, na to wersja 4.5
Ja tak myślę - kombinuję, bo z Windowsa mocny nie jestem. Jeśli już to Linux.
Ale wiem, że nieraz podmiana bibliotek pomagała. A z logów które tu podałeś wynika raczej jasno, że jest niezgodność (niekompatybilność) bibliotek.
ahutta prosił abyś podmienił bibliotekę w programie na tę z katalogu Windows->System
Jak nie zadziałało, to zrób odwrotnie - tę z programu wgraj do windows -> system. Czasem się zdarza, że aktualizacje systemu podmieniają dobrze działające biblioteki na takie które wysypują program. Microsoft wie lepiej :roll: Miałem podobnie ze sterownikami do wi-fi.
Oczywiście tak jak ahutta radził archiwizuj oryginalne pliki z zaznaczeniem gdzie który siedział.
Z instalacją .NET trzeba uważać szczególnie na starszych systemach, bo czasem niewłaściwa kolejność wersji i może być problem nawet taki, że system trzeba przeinstalować. Co do instalowania samego .NET, to zawsze instaluję tylko wersję ze strony MS. Natomiast biblioteka, która w Twoich logach jest wymieniona nie jest bibiloteką stricte .NET, tylko biblioteką z pakietu "Visual C++ Redistributable Packages for Visual Studio 2013". Sprawdź w panelu sterowania, czy masz takie ustrojstwo zainstalowane. Może ich być kilka w zależności od wersji Visual Studio, która była użyta do kompilacji danego programu i jak sobie producent Hugina, ICE czy Perfect Effects wymyślił, żeby się to doinstalowało lub nie z danym programem. Czasem jest tak, że instalator ma zintegrowaną paczkę, która instaluje się standardowo w systemie, a czasem są myki z dodawaniem konkretnych bibliotek do katalogu z programem i jeśli jest tak, że w katalogu z programem siedzi nieco inna wersja niż cała reszta pakietu, która jest w systemie, to mogą się pogryźć.
Spróbuj pobrać "Microsoft .NET Framework Repair Tool" niech sprawdzi i ew. spróbuje naprawić problemy:
http://www.microsoft.com/en-US/download/details.aspx?id=30135
"Visual C++ Redistributable Packages for Visual Studio 2013" do pobrania masz tu:
https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=40784
Możesz zainstalować zarówno wersję x86 jak i x64. ARM nie jest Ci potrzebne bo dotyczy urządzeń mobilnych, wiec możesz pominąć.
Fisher7811
17.06.15, 09:56
Spróbuję podmianki, choć na moje oko te pliki są identyczne, poza tym z Perfect Effects był już przy instalacji problem (info o niekompatybilności grafy), czy na tym etapie biblioteki .dll mogły już coś mieszać?
PS. Microsoft .NET Framework Repair Tool próbowałem i brak efektu, tzn. wszystko niby ok. Visual C++ też zainstalowany (x86 i x64)
Oczywiście, bo instalator raczej nie przeprowadza jakichś "głębokich" testów sprzętu, tylko opiera się na danych o zainstalowanym sprzęcie na bazie sterowników i informacji w systemie. Weź jeszcze zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej lub bo takie sytuacje też się zdarzały, zainstaluj starszą wersję niż ta którą masz teraz. Taki myk to musiałem dawno temu w Mandrake'u robić, bo wtedy do Nvidii były tylko sterowniki producenta, a sama Nvidia akurat do linuksowych przykładała się tak sobie. W Windows to ze sterownikami z Radeona miałem takie kombinowanie.
Tak sobie na wariata wrzuciłem do goglownicy ten kod błędu powodujący konflikt i wyrzuciło mi aby doinstalować pakiet KB976932-X64
Fisher7811
17.06.15, 10:29
Znaczy service pack 1...fakt tego nie mam. Mam kilka tropów i będę działać, zacznę od service pack, dam znać co osiągnąłem
To na przyszłość po reinstalacji systemu najlepiej najpierw doinstaluj wszystkie możliwe aktualizacje, które są do pobrania. Często potrafi to zaoszczędzić sporo czasu :)
Fisher7811
17.06.15, 20:53
Działa!!! wielkie dzięki za pomoc - zainstalowanie service packa pomogło:)
Działa!!!No i patrz!Wredny system nie pozwala dać "+"
Ani Bogdanowi ani Arkowi :(
mireczkuss
22.06.15, 13:51
ja się męczyłem z tydzień i dopieru tu przeczytałem, że trzeba service pack zainstalować, dzięki, ja nieudacznik jednak jestem
Darekw1967
22.06.15, 14:38
Witam
od jakiegoś czasu walczę z problemem i efektów nie widać:( Mianowicie Hugin 2014 64bit, ICE (wersja 2.03) i Perfect Efects 9.5 nie działają. A właściwie przestały działać po zmianie kompa - dokładnie proca, płyty głównej i ramu (na nowsze i lepsze). Próbowałem te programy reinstalować, reinstalowałem windowsa, próbowałem instalować na czystego windowsa, tzn. bez jakichkolwiek sterów czy innych programów (poza niezbędnym dot net). Aplikacja po próbie odpalenia informuje, że została zamknięta. Dodatkowo przy instalacji PE9 pojawiła się informacja o niekompatybilnej grafie - niedawno na tej grafie program działał. Inne programy jak Lightroom 5.3, Photomattix, Gimp, Libreoffice czy gry działają. Może ślepy jestem ale w necie nie znalazłem podobnego przypadku. Jeśli ktoś będzie w stanie to proszę bardzo o pomoc, bo już nerwowo nie wytrzymuje...
Witam !
Zapedzilem sie...
Czytam ze dziala ok !
Pozdrawiam