Zobacz pełną wersję : Dużo prądu czyli zasilanie zewnętrzne
Konstruuję sobie obecnie kilka fotopułapek. Wkrótce będę też o tym pisał. Jeden z wymogów jaki sobie postawiłem to minimum doba ciągłej pracy. Czuwania, bez przechodzenia w stan uśpienia, być może wręcz jeden dzień ciągłej pracy na wifi tak aby z odległości można było wykonać serię zdjęć posiadając podgląd na żywo.
Zdecydowałem się na baterie Litowo Polimerowe
Zatem jesli ktoś ma ochotę poczytać i kiedyś mu się takie coś może przydać wrzucam dla potomnych.
http://dobas.art.pl/blog/alternatywne-zasilanie/
Gdyby ktoś miał jakieś pytania to walcie śmiało. Na jednym pakiecie ostatnio zadziałał 16 godzin i sam go wyłączyłem, ponieważ już dojechałem do 3.3V na celę. Docelowo łączę dwa pakiety
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/05/marcin_dobas_zasilanie_aparatu_06-1.jpg
źródło (http://dobas.art.pl/blog/alternatywne-zasilanie/)
Świetna sprawa zewnętrzny akumulator ; )
Mam tylko pytanie, piszesz na stronie, że akumulator oryginalny przy rozładowaniu ma napięcie na poziomie 6V, to jak sprawdzasz w trakcie działania, iż lipo spada do prawie 3V? Tak samo jak przy zwykłym akumulatorze jeśli zaczyna mrygać czerwona lampka z pustą baterią to znaczy że dwa ogniwa mają troszkę ponad 3V?
easy_rider
31.05.15, 06:45
Akumulatory litowo-jonowe i litowo-polimerowe to podobne technologie, ich napięcia znamionowe różnią się tylko ok. 0,1 V.
W większości przypadków mogą być stosowane zamiennie...
że akumulator oryginalny przy rozładowaniu ma napięcie na poziomie 6V, to jak sprawdzasz w trakcie działania, iż lipo spada do prawie 3V? Tak samo jak przy zwykłym akumulatorze jeśli zaczyna mrygać czerwona lampka z pustą baterią to znaczy że dwa ogniwa mają troszkę ponad 3V?
Oryginalny akumulator ma dwa ogniwa litowo-jonowe połączone szeregowo - stąd napięcie 7,2 V - w praktyce 6,8 - 8,5V (akumulator nieobciążony) w zależności od stanu naładowania.
Właśnie zdążyłem to jako tako ogarnąć ; ) Ciekaw jestem czy aparat z takim akumulatorem na sterydach bez problemu pokazuje, że czas go naładować ; )
Ponieważ to akumulatory modelarskie możesz podpiąć pod ich złącze balansera miernik napięcia.
Np taki: https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idproduct=18588
Świetna sprawa zewnętrzny akumulator ; )
Mam tylko pytanie, piszesz na stronie, że akumulator oryginalny przy rozładowaniu ma napięcie na poziomie 6V, to jak sprawdzasz w trakcie działania, iż lipo spada do prawie 3V? Tak samo jak przy zwykłym akumulatorze jeśli zaczyna mrygać czerwona lampka z pustą baterią to znaczy że dwa ogniwa mają troszkę ponad 3V?
Nie. Z akumulatora LiPo wychodzą dwa grube przewody i taka kiść kabelków z małą wtyczką (balanser to sie chyba zwie).
Jeli do tej kiści kaelków podepniemy takie coś
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19066__HobbyKing_Cell_Key_6s_Lipoly_Cell_checker .html
mamy info o napięciu całkowitym i napięciu na każdej z Celi
Można też na stałe wpiąć takie czujki, które piszczą po przekroczeniu napięcia
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__18987__HobbyKing_8482_Lipoly_Low_Voltage_Alarm_2 s_4s_.html
- nie sprawdzi się to jednak przy fotopułapce bo wystraszy wszelkie zwierzaki z lasu :)
ooo dokładnie to co pisał @nightelf. Jeśli to jakaś zabawa w timelapsy czy długą ekspozycję - taki mierniczejk z piszczałką też zapewni bezpieczeństwo akumulatorowi
Dzięki wielkie za doprecyzowanie ; ) Nie wykluczone, że skorzystam z rozwiązania :)
Dzięki wielkie za doprecyzowanie ; ) Nie wykluczone, że skorzystam z rozwiązania :)
dobrym źródłem zakupów jest właśnie Hobby King ze względu na niskie ceny, ale spokojnie można takie rzeczy dostać też w PL.
Przykładowo jako, że miałem mało czasu w zasadzie wszystko z tego zestawu kupowałem w kraju.
dobas, CIA do Ciebie zapuka nad ranem jak zobaczą zdjęcie z tym wynalazkiem!
Marcin, pomyśl też na kontrolą temperatury aparatu (układ pasywny). Ustawisz aparat na stałe, założysz osłonę maskującą. Aparat będzie miał włączony podgląd przez 24 godziny po Wi-Fi. Przy typowej pogodzie może się zdarzyć skok temperatury w słońcu ponad normę. Sprawdzałeś może co mówi specyfikacja aparatu przy tak długim działaniu podglądu i Wi-Fi? Zwykle ten podgląd działa tak długo jak działa bateria. Wymiana baterii gwarantuje czasowe wyłączenie i chłodzenie układów aparatu. Tutaj zakładasz, że będzie działać 24 godziny.
Marcin, serdeczne dzięki i ulubiony napój przy okazji. Wskazałeś rozwiązałeś problemu nad którym się właśnie biedziłem.
Serdecznie pozdrawiam.
dobas, CIA do Ciebie zapuka nad ranem jak zobaczą zdjęcie z tym wynalazkiem!
Właśnie najbardziej się boję kontroli na lotnisku bo mam sporo kabli dziwnych elektronicznych urządzeń, pakunków i plastikowych skrzynek :/
---------- Post dodany o 00:05 ---------- Poprzedni post był o 00:03 ----------
Marcin, pomyśl też na kontrolą temperatury aparatu (układ pasywny). Ustawisz aparat na stałe, założysz osłonę maskującą. Aparat będzie miał włączony podgląd przez 24 godziny po Wi-Fi. Przy typowej pogodzie może się zdarzyć skok temperatury w słońcu ponad normę. Sprawdzałeś może co mówi specyfikacja aparatu przy tak długim działaniu podglądu i Wi-Fi? Zwykle ten podgląd działa tak długo jak działa bateria. Wymiana baterii gwarantuje czasowe wyłączenie i chłodzenie układów aparatu. Tutaj zakładasz, że będzie działać 24 godziny.
będzie zimno i daleko do domu. Testowałem na balkonie problemów nie było. Znajomi zgrzali na Sri Lance mój aparat kiedyś ponoć się po prostu wyłącza. Może tu też jest taka sytuacja pojawia się wówczas jakiś komunikat chyba "battery to hot" Myślę że nie będzie źle a czujnika temperatury już nie rozkminię
---------- Post dodany o 00:06 ---------- Poprzedni post był o 00:05 ----------
Marcin, serdeczne dzięki i ulubiony napój przy okazji. Wskazałeś rozwiązałeś problemu nad którym się właśnie biedziłem.
Serdecznie pozdrawiam.
Kolejny wpis będzie o czujniku ruchu do zestawu :D
Ale zasilanie z LiPo gorąco polecam. już jakiś czas używam i póki co oprócz początkowych wydatków nie ma na co narzekać...
Czy w OM-D 5 mark II jest też możliwość takiego rozwiązania ? Konkretnie, czy w pokrywce baterii
jest zaślepka umożliwiająca przejście kabla zasilającego tak jak na przedstawionym przez Ciebie zdjęciu ?
Pozdrawiam
Czy w OM-D 5 mark II jest też możliwość takiego rozwiązania ? Konkretnie, czy w pokrywce baterii
jest zaślepka umożliwiająca przejście kabla zasilającego tak jak na przedstawionym przez Ciebie zdjęciu ?
Pozdrawiam
Własnie jedyny z otworkiem to EM-10 ale albo można wyjąć pokrywkę albo upolować inną pokrywkę z jakiegoś szrotu i w niej wykroić otworek..
Dzięki. Otworek już ćwiczyłem.
Pozdrawiam