Zobacz pełną wersję : Urlopowy Olympus do 2000 zł
Witam
Chciałbym nabyć zestaw body + obiektyw i w całości zmieścić się w okolicach 2000 zł co polecacie?
Polecam mój zestaw Panasonic G3+ 45-200 :) za tysiaka. Kolega dokupi sobie za resztę jakąś fajną stałeczkę Sigmy albo portretówkę Olka 45 f1,8 i będzie zadowolony .
urzyszkodnik
27.05.15, 16:57
Polecę co mam.
Epl5 i do tego podwójny kit.
Nic wiecej nie potrzeba :)
Polecę co mam.
A wizjer ?! Gdzie jest wizjer :)
za niewiele wiecej niz 2k mozesz mieć panasa gx7+ 14-42
http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/panasonic-dmc-gx7-14-42-mm-czarny.bhtml
na alledrogo mozna trafić jeszcze taniej
urzyszkodnik
27.05.15, 17:28
A wizjer ?! Gdzie jest wizjer :)
A po co wizjer ?
Jesli ludzie potrafią bez niego żyć, to chyba mozna ?
A po co wizjer ?
Jesli ludzie potrafią bez niego żyć, to chyba mozna ?
Jako człowiek powiadam Ci że nie można :)
urzyszkodnik
27.05.15, 17:34
Jako człowiek powiadam Ci że nie można :)
Ja nie mam.
Można.
W lato też. :P
Polecę co mam.
W pełni się zgadzam, sam mam podobny zestaw i nie tylko w lato używam.
Ja nie mam.
Można.
W lato też. :P
Z 14-42 da się bez wizjera, z 40-150 niestety nie potrafiłem...
urzyszkodnik
27.05.15, 22:24
Mysle ze to kwestja wprawy.mz.
Ja z 70-210 makro i 180 daje rade.
Pod względem stabilności aparatem z odchylanym ekranikiem daje się pracować z długimi obiektywami - jako dodatkowy punkt podparcia wykorzystujemy napięty pasek na którym aparat wisi na szyi. Aparat wtedy wisi nisko na wysokości brzucha podtrzymywany rekami zgiętymi w łokciach. Dodatkowo łokcie opieramy o boki lub brzuch. Daje to w sumie całkiem stabilna pozycję, oczywiście trzeba sie pogodzić z tym, ze aparat będzie dość nisko - w wysokiej trawie zdjęcia się tak zrobić nie da.
Osobnym problemem jest czytelność ekranika w warunkach oświetlenia w plenerze ostrym swiatłem - w/g mnie komfort pracy w takich warunkach jest zdecydowanie za niski.
Pod względem stabilności aparatem z odchylanym ekranikiem daje się pracować z długimi obiektywami - jako dodatkowy punkt podparcia wykorzystujemy napięty pasek na którym aparat wisi na szyi. Aparat wtedy wisi nisko na wysokości brzucha podtrzymywany rekami zgiętymi w łokciach. Dodatkowo łokcie opieramy o boki lub brzuch. Daje to w sumie całkiem stabilna pozycję, oczywiście trzeba sie pogodzić z tym, ze aparat będzie dość nisko - w wysokiej trawie zdjęcia się tak zrobić nie da.
Osobnym problemem jest czytelność ekranika w warunkach oświetlenia w plenerze ostrym swiatłem - w/g mnie komfort pracy w takich warunkach jest zdecydowanie za niski.
Może ja jestem nietypowy, ale główny problem miałem z wycelowaniem w obiekt przy ogniskowych >100mm.
urzyszkodnik
28.05.15, 09:00
Nie jestes nietypowy. Łatwo moze nie jest, ale sie da...
Ja z m42 70-210 ma długim koncu makro tak robie. W trawie.
Pocelować oczywiscie trzeba. Ale sie da
:)
Tyle ze mz to ludzi nie interesuje makro, a zbliżenia np na plazy czy w krajobrazie.
A tu juz da sie bez problemow mz.
40-150 czasami w górach używam, jak dla mnie sprawdza się doskonale :) , lekki poręczny, wystarczająco "ostry" :)
40-150 czasami w górach używam, jak dla mnie sprawdza się doskonale :) , lekki poręczny, wystarczająco "ostry" :)
jestem tego samego zdania :grin:. Miałem ostatnio w górach za naleśnikiem (12-32) - taki zestaw do kieszeni.
Może ja jestem nietypowy, ale główny problem miałem z wycelowaniem w obiekt przy ogniskowych >100mm.
Wstępnie celujesz na krótkiej ogniskowej a potem ją wydłużasz kontrolując obraz na ekraniku.
Wstępnie celujesz na krótkiej ogniskowej a potem ją wydłużasz kontrolując obraz na ekraniku.
Wiem, ale i tak mnie to tak wnerwiało że kupiłem w końcu VF-4 :-)
Wiem, ale i tak mnie to tak wnerwiało że kupiłem w końcu VF-4 :-)
Którego jeśli mnie pamięć nie myli chyba właśnie od Ciebie odkupiłem:-) I służy bardzo dobrze - z OMD-EM5.
Którego jeśli mnie pamięć nie myli chyba właśnie od Ciebie odkupiłem:-) I służy bardzo dobrze - z OMD-EM5.
Ode mnie. Po zakupie E-M10 nie bardzo miałem do czego go podpiąć...
Wizjer w E-M10 jest gorszy niż VF-4, ale poręczniejszy, nie blokuje stopki i trudniej go zapomnieć :-)
Wątek coś umarł nieco, ale albo lekko i zgrabnie czyli Stylus 1 albo trochę ciężej i jak każdy Polak polecę co mam na sprzedaż, czyli Panasonica G5 + 14-140 mm :)
Dzięki za info zakupiony został EPL5 dualkit w MM, cena 1699, a z torbą i kartą wyszło nieco ponad 2000.
Świetny sprzęt za tą cenę, a pamiętam mój pierwszy cyfrowy ultrazoom prawie 13 lat temu za dużo większą kasę to widać jak technika poszło do przodu.