Zobacz pełną wersję : sp 510uz do telewizora
jak podłączyć sp510uz do telewizora ?
mam kabel który był z aparatem podłączam wszystko tam gdzie trzeba i na tym się kończy :/
jak reaguje aparat na podłączenie do tv (czy powinno się wyświetlić menu tak jak przy podłączeniu do kompa?)
dziękuję za wszelką pomoc :)
Jak podłączałem swojego starego nikona to wyświetlało się dokładnie to co na ekraniku aparatu. Telewizor powinieneś przełączyć w tryb AV (chyba) a zapewne tego nie zrobiłeś.
pozdrawiam
Po podłączeniu aparatu do TV ( i przełączenie ręczne odbiornika na to odpowiednie wejście, a w nowych TV - przełączenie automatyczne) - gaśnie wyświetlacz (gaśnie właściwie po podłączeniu kabelka do SP-510) i TV przejmuje rolę wyświetlacza. Możesz robić zdjęcia patrząc na "duży wizjer" :D , kręcić film, przestawić na podgląd zdjęć zapisanych na karcie, włączyć sobie slideshow itp.
Nawet najnowszy telewizor nie przełączy się automatycznie na kanał AV, jeżeli łączymy go z innym urządzeniem kablem typu "czincz". W tym kablu nie ma sygnału sterującego. Znajdują się jedynie kanały audio (kolor biały i czerwony) i jeden video (kolor żółty). Każdy z kanałów AV jest oznaczony odpowiednim numerkiem. Wejścia cziczowe to najczęściej nr 3, ale w Panasonicu wybieramy odpowiednie AV kolorowymi przyciskami od telegazety.
Sterowanie automatyczne następuje tylko przy kablu typu Euro-Euro (scart-scart) w pełnym wydaniu 21 pinowym, a tego złącza w tym przypadku nie wykorzystujesz.
Na ekranie TV widzisz dokładnie to co jest na wyświetlaczu LCD aparatu. Jeżeli jesteś w trybie podglądu na żywo, to działa jak kolorowa kamera. Każda realizowana funkcja na LCD jest widoczna na ekranie TV.
Pozdrawiam.
Cześć!
1. podłączasz kabelek do aparatu
2. łączysz z telewizorem - poprawnie wybierz kolory czincz-y
3. Aparat na ON
4. telewizor na on i AV (lub AV2 itp.)
Obraz powinien sie pokazać na telewizorze.
Zajrzyj jeszcze raz do instrukcji.
dorjan: nie leży to w temacie wątku, ale akurat mój Philips tak właśnie reaguje na sygnał zewnętrzny (niezależnie czy to scart, czy chinch). Mało tego - z boku mam pod klapką gniazda chinch i czasami podłączam na chwilę amplituner (sygnał video) co by pomieszać w ustawieniach. Po wyjęciu kabelka - TV wraca do źródła z którego ostatnio korzystał.
Bardzo wygodne. :D
Oczywiście przełączanie ręczne źródeł też działa.
niebieski: zerknąłem jeszcze do menu aparatu i w sekcji "ustawienia" można zmienić "wyjście video > PAL/NTSC. Może masz ustawione NTSC, a Twój TV tego nie "rozumie", przełącz na PAL.
A może masz gdzieś zaśniedziałe styki, bądź nie do końca wetknięte wtyczki, .... hmm
Ja mam 560 UZ i podczas podlaczenia do TV ekran gasnie i nie ma zadnych potwierdzen (jak przy podlaczeniu do komputera). Dodam jeszcze tylko ze w niektorych nowszych telewizorach zazwyczaj trzeba skonfigurowac wejscia video np : w menu telewizora w opcjach trzeba ustawic z czego korzystasz na danym wejsciu. U mnie musialem ustawic ze na EXT3 kozystam z czinczy i oprocz tego odlaczyc kabel s-video przez ktory lecial sygnal z komputera (gniazdo svideo znajdowalo sie na tym samym panelu co czincze) Albo poprostu kup przejsciowke EURO-czincz i spróbuj podłaczyć aparat do innego wejscia w TV.
pozdrawiam