PDA

Zobacz pełną wersję : E-510 & banding

qbic
26.12.07, 01:45
Cześć

Nieszczęsny banding....

Coś jest spiep*one, używałem E-510 będąc w gości (hi-iso, IS), efekt ciężko powtarzalny ale 1 zdjęcie na 20 ma pasy, ewidentnie widoczne na czarnym tle (pech chciał ze zona będzie czasami w paski na zdjęciach). Co śmieszniejszej pasy maja różną grubość wiec to wygląda jakby IS siał lub obiektyw (14-54). Wyciągniecie z cieni czegoś na takiej fotce jest niemożliwe (chyba KarooooL o tym mówił) bez efektu zniszczonej kliszy.

Nie jest to dla mnie akurat duży problem bo aparatu używam od święta a żona sie z niego bardzo cieszy :P

Niemniej jednak zastanawiam sie jak wykryć w czym tkwi problem. Na razie mam taki pomysł na test.

1) robimy zdjęcia z aktywnym IS, i AF ustawionym na manual, iso 800/1600, aparatem ruszamy aby IS miał zajęcie. zdjęcie na czasie np 1/6 sekundy z zasłoniętym obiektywem.

2) IS aktywny, AF aktywny reszta tak samo

3) IS wyłączony, AF aktywny, reszta tak jak w 1.

4) IS wyłączony, AF wyłączony, reszta jak w 1.

Zamierzam jutro zrobić ten test i podzielić sie spostrzeżeniami.
Jak ktoś ma inne pomysły to zapraszam do wypowiedzi.

PS: żeby nie było posępnie i smutno, to napisze ze na iso 100 z nowym lightroomem zdjęcia są całkiem do użytku.

dobas
26.12.07, 01:51
jaka głębia kolora ?
pokażesz o co chodzi ?
jakie paski ?

qbic
26.12.07, 01:58
jaka głębia kolora ?

Gdzie? Wiesz... nie mam źródeł do lightrooma wiec nie wiem z jaka precyzja pracuje jego silnik.

pokażesz o co chodzi ?

Pokaże. Pewnie jutro.

jakie paski ?

Takie niebieskawe....

dobas
26.12.07, 02:01
Ok to pokaż jutro.

głębia na łobrazku lub ilość kolorów w komputerze ? ile masz ustawione
>= 32 bity ?

pzdr
i do jutra
dobas

qbic
26.12.07, 02:02
Ok to pokaż jutro.
W komputerze ? ile masz ustawione
>= 32 bity ?

bez jaj ;)

dobas
26.12.07, 02:04
co bez jaj :) ja jak ustawię mniej to widzę banding na zdjęciach.
lepiej zacząć od głupiego pytania niż rwać włosy z głowy :)

jak uraziłem to przepraszam ;)

qbic
26.12.07, 02:07
co bez jaj :) ja jak ustawię mniej to widzę banding na zdjęciach.
lepiej zacząć od głupiego pytania niż rwać włosy z głowy :)

Spoko, tak mam 32 bity. (tak naprawdę to 24 + 8 dla przezroczystości wiec wystarczyłoby 24)

PS: ja sie tak szybko nie obrażam ;)

Mirek54
26.12.07, 02:15
Podobnie bylo z Nikonem,servis naprawial.
TUTAJ (http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=17201167) porownywalne fotki przed i po.

Largo
26.12.07, 02:49
Czyli kolejny zonk w moim aparacie? :cry: A ja dałem za niego 3050zł... To ja też zrobię ten test i porównamy co i jak. Pozdrawiam.

willow32
26.12.07, 03:06
Czyli kolejny zonk w moim aparacie? :cry: A ja dałem za niego 3050zł... To ja też zrobię ten test i porównamy co i jak. Pozdrawiam.

no widzisz i teraz nie będziesz mógł spać po nocach :) Gdyby nie qbic to żyłbyś w nieświadomości robiąc zdjęcia i ciesząc się z nich jak dziecko :) Teraz to już nie będzie to samo :(

qbic
26.12.07, 13:14
Tak, to wygląda bardzo podobnie.

Switch
26.12.07, 22:05
W moim E-510 też występuje banding który zauważyłem dopiero oglądając 3 raz tą samą fotkę ale mam to w głębokim poważaniu :D

mały42
26.12.07, 23:26
Zrobiłem z 20 fotek na iso800 i 1600 z włączonym i wyłączonym is, aktywny i nieaktywny af z lampą i bez ciemnym obiektom i choince z lampkami (ale szumy bez lampy miodzio :D ) aparat e510 obiektyw1445 zaznaczam bez filtra i zdjęcia bez żadnych niebieskich pasków czy jakichkolwiek innych aż mi lżej. :D

Pozdrawiam
mały42

Ps. zapomniałem dodać że lv też włączałem by pomęczyć matrycę i nic.

qbic
26.12.07, 23:35
Podejrzewam ze robią sie smugi od przepałów. Zaraz będę sprawdzać.

PS: dzięki za test.

qbic
27.12.07, 00:39
Zrobiłem paręnaście zdjęć i nie mogę wyciągnąć żadnych ostatecznych wniosków. W moim egzemplarzu na pewno nie jest to IS / AF.

Na iso 800 nie stanowi to większego problemu.
Przy iso 1600 na prawie każdym zdjęciu są paski, tez nie są tragiczne ale są.

Z tego co zaobserwowałem pasy najchętniej pojawiają się tam gdzie :

- zachodzą zmiany w jasności w linii poziomej
- jest mocne źródło światła (przepał)

Jedyna rada to przy ISO 1600:

- unikać jednolitych powierzchni
- mocnych źródeł światła
- bardzo ciemnych fragmentów kadru (tam właśnie pasy się nieubłaganie pojawią)

Mam nadzieje że komuś te informacje się przydadzą.

Largo
27.12.07, 01:46

no widzisz i teraz nie będziesz mógł spać po nocach :) Gdyby nie qbic to żyłbyś w nieświadomości robiąc zdjęcia i ciesząc się z nich jak dziecko :) Teraz to już nie będzie to samo :(

Masz rację Robert. Nie śpię już drugą noc... :razz: A tak serio, to nie przejmuje się tym za bardzo, bo ISO 1600 nie używam i nie zamierzam ;) Jutro idę do kumpla fotografa zrobić ten test, bo On ma sprawne monitory, a mój... Szkoda słów ;)
Zastanawia mnie jednak jedna rzecz. Czy ktoś od Olympusa czyta wogóle to forum. Czy interesują się jakie problemy mają użytkownicy ich aparatów. Czy ktoś wogóle bierze ewentualne zdanie Polski pod uwagę. Chodzi mi o tych tam, najwyżej w firmie. Bo jakoś mi się nie wydaje. E-510 co chwile jakiś zonk wychodzi. E-3 miał być taki super hiper mega extra , a też jakoś tu coś nie tak, tu jakieś paski... A tyle czekania i wielkich zapowiedzi. Nie wspomnę już o słynnym 12-60 SWD...
No to sobie ponarzekałem ;)
Pozdrawiam i wracam do pstrykania fotków ;)

qbic
27.12.07, 02:14

Nie można tragizować, lepiej znać ograniczenia sprzętu i wiedzieć jaki korpus do czego się najbardziej nadaje.

willow32
27.12.07, 03:30

Masz rację Robert. Nie śpię już drugą noc... :razz: A tak serio, to nie przejmuje się tym za bardzo, bo ISO 1600 nie używam i nie zamierzam ;) Jutro idę do kumpla fotografa zrobić ten test, bo On ma sprawne monitory, a mój... Szkoda słów ;)
Zastanawia mnie jednak jedna rzecz. Czy ktoś od Olympusa czyta wogóle to forum. Czy interesują się jakie problemy mają użytkownicy ich aparatów. Czy ktoś wogóle bierze ewentualne zdanie Polski pod uwagę. Chodzi mi o tych tam, najwyżej w firmie. Bo jakoś mi się nie wydaje. E-510 co chwile jakiś zonk wychodzi. E-3 miał być taki super hiper mega extra , a też jakoś tu coś nie tak, tu jakieś paski... A tyle czekania i wielkich zapowiedzi. Nie wspomnę już o słynnym 12-60 SWD...
No to sobie ponarzekałem ;)
Pozdrawiam i wracam do pstrykania fotków ;)

myślę ze czytają i traktują poważnie każdy sygnał jaki sie pojawi, co się da to naprawią a co nie, no cóż, nie zawsze jest niedziele. Nie zapominajmy o jednym, te wszystkie pski sraski widocznę są dopiero jak się człowiek wpatruje aż oczy bolą, nie jeden (ja naprzykład) w ogóle tego nie widzę :) w każdym razie uważam że problem jest marginalny i do normalnego oglądania czy to na papierze czy na stronach www w odpowiedniej rozdziałce tego nie ma szans zobaczyć!.
A E-3 jest super hiper :P 12-60 to faktycznie mała wtopa ale jedna na tyle sprzętu i taki czas moze się każdemu przytrafić ;)
pozdrawiam

KaarooL
27.12.07, 09:07
qbic:

po raz kolejny cieszę się że na przeczekanie zapodałem E-330 (wczesna specyfikacja E-510 nie powaliła mnie w lato)... pasy nie cieszą, ale w takiej konstrukcji jeszcze ujdą, gorzej że młody Dziadek też na to cierpi.

zapodaj jakieś fotki, bo tak to rysujesz patykiem na wodzie.

willow:

zakłócenia widać mniej czy bardziej, ale nie powinno ich być w ogóle, albo też konstrukcja powinna mieć ISO ograniczone do maksymalnej wartości wolnej od pasów. kiedyś był polew z D200 a teraz na naszym podwórku podobne atrakcje.

Harpo
27.12.07, 09:39
Phiii... ja tam nie mam żadnych pasów, a trochę fotek w ISO 800/1600 robiłem w baaardzo ciężkich warunkach :)
Po ostatnim teście w kościele przy ISO 800 jestem usatysfakcjonowany - w niezby ciemnych kościołach (dzień!) możno spoko focić śluby bez lampy :D oczywiście bandingu nie zaobserwowałem.

PS. Waszego testu na banding nie robiłem, bo jeszcze cosik wyjdzie ;)

KaarooL
27.12.07, 10:14
Harpo:

do focenia "bez lampy" trzeba ciut więcej niż Ci się wydaje, ale to inna bajka. odnośnie testowania, to nie trzeba wiele: kilka kolorowych kubków obok siebie, tudzież jakieś szampony/żele do kąpieli. po prostu kilka przedmiotów o różnych kolorach i jasnościach. na niektórych mogą wyjść owe pasy.

Harpo
27.12.07, 11:14
do focenia "bez lampy" trzeba ciut więcej niż Ci się wydaje, ale to inna bajka.
hmm... po co mi lampa, skoro pierwszy plan + tło wyszły mi jasne, ostre, bez szumów? Być moze w innym wnętrzu by się przydała... ale to faktycznie "inna bajka".

sorki za OT :)

qbic
27.12.07, 12:48
qbic:

po raz kolejny cieszę się że na przeczekanie zapodałem E-330 (wczesna specyfikacja E-510 nie powaliła mnie w lato)... pasy nie cieszą, ale w takiej konstrukcji jeszcze ujdą, gorzej że młody Dziadek też na to cierpi.

zapodaj jakieś fotki, bo tak to rysujesz patykiem na wodzie.

10 mpix -> 1024x768 (gamma 2.0) -> crop (celowo podbite w ramach testowania)

btw, pasy widzę bez specjalnego wpatrywania sie w monitor....(niektórzy podobno muszą wpatrywać sie do bólu ;)

Zdjecie jest tylko poglądowe i miało udowodnić czy IF/AS wpływa na cokolwiek. U mnie nie wpływa.

Jak ktoś potrzebuje naukowo poprawnych zdjęć to musi poczekać do wieczora.

grizz
27.12.07, 12:55
10 mpix -> 1024x768 -> crop
Iso 1600, 10 sekund, gamma 2.0 (celowo podbite w ramach testowania)

btw, pasy widzę bez specjalnego wpatrywania sie w monitor....(niektórzy podobno muszą wpatrywać sie do bólu ;)

zrób to z rawem z jakiegoś konkurencyjnego modelu...

qbic
27.12.07, 12:57
10 mpix -> 1024x768 -> crop
Iso 1600, 10 sekund, gamma 2.0 (celowo podbite w ramach testowania)

zrób to z rawem z jakiegoś konkurencyjnego modelu...

Nie mówię ze konkurencja tego nie ma, ja mam ten aparat i na nim widzę pasy w 1600, szczerze mówiąc wisi mi to bo nie używam takiego iso często, lecz na pewno są osoby które będą używać ten aparat w celach reporterskich (!)

http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/6998

Chyba nie musimy równać w dół? Aby uciąć rozmówki w stylu "a to twój monitor jest be", pasy widać na wydrukach foto (nie mowie o drukareczce w domu lecz o labie).
Traktujcie to w kategoriach informacyjnych a nie ataku, ew bug/feature do zgłoszenia dla Olympusa.

mariouche
27.12.07, 20:06
pasy są - u mnie małe. zwłaszcza widać podczas przeglądania RAWów.

Oczywiście w grę wchodzi tylko wysokie iso i duże różnice w natężeniu światła.
Zrobiłem pierwszy test (z zasłoniętym obiektywem) i wynik jest poniżej.

Wygląda na mniejszy bądź większy szum/błędy matrycy - u mnie też nie jest związany z AF czy IS.

Pozdrawiam

Mirek54
27.12.07, 20:29
Mnie takie cos wyszlo

qbic
27.12.07, 20:53
Jak już chcemy coś porównywać to ustalmy wspólna procedurę testowa. W sumie jest to jakiś pomysł na to żeby z każdym nowym korpusem robić tego typu test. (najlepiej wrzucać gdzieś RAWy).

Pytanie czy to nie przyniesie więcej szkody niż pożytku, wielu userów jak zobaczy coś takiego to się będzie opowiadać ze Olympus to lipa. Nie oszukujmy się, świadomych użytkowników jest jak na lekarstwo.

mariouche
27.12.07, 21:03
jestem jak najbardziej za testami.
Porównując Wasze zdjęcia z moim wygląda na to, że u mnie jest najgorzej, aczkolwiek na normalnych zdjęciach nic nie widać.

EDIT: Problem leży najprawdopodobniej w wywołaniu RAWa.

No nic - musimy ustandaryzować proces testowania - od samych parametrów początkowych, środowiska po wywoładnie z RAWa i powieszenie na serwerze.

Jeśli chodzi o świadomość użytkowników to bardzo dobrze - banding nie jest niczym nowym, a być może spowoduje to podobne testy innych puszek.
Jedno jest pewne - wszystko dąży to jak największej satysfakcji użytkownika, a mając takie testy można poważnie rozmawiać z producentem i walczyć o swoje.

Pozdrawiam,
Mario

qbic
27.12.07, 21:40
cra3y ma raw.fotosite.pl, może tam powinniśmy to wrzucać, jak nie to założę konto na pliki RAW na swoim FTP.

myślę że na razie można się umówić na wywoływanie czymś co na pewno nie oszukuje, czyli np dcraw-em, a RAWy udostępnić do downloadu z informacja jaki jest nr seryjny body + jaki obiektyw podpięty.

To będzie gigantyczna ilość danych niestety....

rah
27.12.07, 21:58
W moim E-410 też na iso 1600 na jednym zdjęciu pokazały się fioletowe poziome paski widoczne szczególnie na twarzy, w pozostałych obszarach albo niewidoczne, albo widoczne w postaci rozjaśnionych pasów. Wykonywałem raw + shq jpg i na rawie wywołanym w raw therapee i na wygenerowanym z aparatu jpgu jest ten sam efekt więc to nie sposób wywoływania raw. Robi się to widoczne przy rozjaśnianiu obrazu i przy większych powiększeniach. Przy iso 800 nie zauważyłem jeszcze w ogóle.
Przy małym powiększeniu zdjęć efekt ten nie przeszkadza mi w żaden sposób. Jestem w zupełności zadowolony z jakości obrazu przy iso 1600, nie mówiąc o pozostałych czułościach.

qbic
27.12.07, 23:10
rah - zgadza sie, to nie jest dla większości problem dramatyczny, to nie jest w końcu aparat za 10 tys złotych.

Fatman
31.12.07, 13:03
http://actions.home.att.net/Astronomy_Tools_For_Full_Version.html -zerknijcie tutaj, jest ciekawy soft do usuwania bandingu, może się sprawdzi

mariouche
31.12.07, 18:08
Fatman dzięki za link - trzeba będzie sprawdzić.

Dokładnie - problem nie jest poważny, nie często się zdarza focić z takimi parametrami, ale testy (jak chcecie) możemy zrobić - w takim razie trzeba będzie dokładnie przygotować procedurę testową - qbic? :roll:

grizz
31.12.07, 18:58
Żadne testy... żadne procedury... bo zawsze coś wyjdzie ;p a jak nie wyjdzie, to będzie psioczenie, ze test zły ;p

Kwestia zasadnicza - czy w praktyce problem się pojawia i czy przeszkadza?

RadioErewan
31.12.07, 18:59
Oj, daje wam na czaszkę, daje.

Pozdrawiam noworocznie

qbic
31.12.07, 19:03
To puszka amatorska, podejrzewam ze to problem sprzętowy każdego z E-510, testy nic nie dadzą bo z tego co widać wszyscy mają podobnie.

mariouche
31.12.07, 19:24
raczej tak :) a chciałem pomóc :P

lekka konkluzja" jest to problem wzmacniania czułości matrycy przy wysokim ISO i dużym (kontrastowym) natężeniem światła - w praktyce niewykorzystywane, no chyba, że ktoś chcę się przyczepić :)
niskie ISO działają bezproblemowo, wysokie przy odpowiednim (nie-ekstremalnym) oświetleniu także.

no nic - szampana czas schłodzić, a nie zajmować się lusterkiem.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Pozdrawiam

lech2
31.12.07, 20:00
Pozdrawiam noworocznie
To jest właśnie poziom "szczęśliwych" posiadaczy aparatu
za kwotę dla mas - miast się cieszyć i robić zdjęcia, czynią
"testy" siejąc ferment i ogłupiając mniej świadomych z posiadania
dobrego narzędzia dla dokumentowania swej pasji - nie przy ISO
które się stosuje w ekstremalnych sytuacjach.
P.S.
Dla rozluźnienia na Nowy Rok ... :
http://www.lechfoto.pl/zycz2008/

qbic
31.12.07, 20:44
Pozdrawiam noworocznie
To jest właśnie poziom "szczęśliwych" posiadaczy aparatu
za kwotę dla mas

Chyba nie rozumiem. Ludzie mają problem to o tym piszą. Chyba nie chodzi nikomu o to żeby tutaj siedzieli sami użytkownicy typu "fanboy" (a może?).

Pozdrawiam

RadioErewan
31.12.07, 20:52
Chłopaki, fajnie, że szukacie dziury w całym. Tylko jak jej szukacie to mnie osłabia. Banding przy kilkusetkrotnym wzmocnieniu sygnału, przy wielokałałowym odczycie matrycy wyjdzie zawsze. Czy to na czarnej klatce z Nikona, z Canona czy Olka. Podniecajcie się prawdziwymi wadami waszych puszek, jak już musicie, a nie wyimaginowanymi problemami, które są indukowane brakiem wiedzy.
Jest taka strona Fundacji Nautillus. Oni jak czegoś nie kumają zwalają na ufoki. Może powinniśmy z nimi ponegocjować jakieś wspólne działania?

Pozdrawiam

RadioErewan
31.12.07, 21:05
A oto co mnie wyszło, jak ISO 3200 czarną klatkę forsowałem o 4EV w PS.
Co o tym myśleć drodzy klubowicze?

lech2
31.12.07, 21:17
Podniecajcie się prawdziwymi wadami waszych puszek, jak już musicie, a nie wyimaginowanymi problemami, które są indukowane brakiem wiedzy.
Pozdrawiam
W powyższym zdaniu jest zawarta esencja wiedzy - forumowej świadomości
"testerów" ... cieszmy się tym co mamy - umiejętności nabiera się
tworząc obrazy ... nie utyskując na forum !

Oleryk
31.12.07, 21:26
Próbowałem kiedyś skrytykować dzielenie włosa na czworo w którymś z wątków o E-3.
Tylko mi sie dostało ;)
Niektórzy już tak mają, muszą szukać dziury w całym i już.
Gorzej, ze cierpią przez to inni. Niedawno ktos napsał na forum, że właśnie kupił E-510 i był bardzo zadowolony, dopóki nie zaczął przeglądac forum. Okazało się, że ten model ma słabą rozpiętośc tonalną i teraz chłopak zastanawia się, czy nie zmnienić "na lepszy" :/
Dajmy sobie więcej luzu i cieszmy się fotografowaniem, to ciekawsze :)

mariouche
31.12.07, 21:34
a mi się zawsze wydawało, że forum jest po to, aby dyskutować i wymieniać się doświadczeniem.
I niekoniecznie pokazywać paluszkiem, że "ja wiem, wy nie".
W ten sposób ludzie zaczną unikać podstawowych tematów, absolutnych podstaw, co doprowadzi do tego, że forum stanie się atrakcyjne tylko i wyłącznie dla użytkowników średnio-zaawansowanych w górę - czy o to chodzi.
Znając odpowiedź na problem bandingu, można było uciąć temat w 3ch zdaniach na początku - pisząc o tym do czego udało nam się dojść w parę dni.

Szanowni koledzy - prosimy o odrobinę wyrozumiałości - każdy był żółtodziobem i każdy kiedyś zaczynał. Powinniśmy sobie pomagać wzajemnie, a nie ganić za brak wiedzy.
Nie każdego stać na wydatek 3000 (i więcej) na lustro, a przecież to dopiero początek wydatków :) - dlatego ludzie chcą wiedzieć co i jak jest z ich sprzętem - niekoniecznie chodzi o szukanie "dziury w całym".

Szczęśliwego Nowego Roku życzę i pozdrawiam

qbic
31.12.07, 21:55
Z tego co pamiętam napisałem w pierwszym poście ze banding jest widoczny na normalnym zdjęciu.

ER: + x EV było tylko po to żeby stwierdzić kiedy i dlaczego to występuje.

Problemem tego forum jest to że ludzie którzy tutaj dłużej siedzą myślą że tylko oni coś mogą wiedzieć, a na każdy problem mają już gotową odpowiedź. Pewnie żeby być traktowanym poważnie należy przedstawić CV fotograficzne oraz certyfikat z umiejętności obsługiwania podstawowych programów graficznych etc...

Nie będę powtarzać swoich konkluzji które już pisałem w tym wątku.

RadioErewan
31.12.07, 22:08
Zauważ, że odzywam się kiedy przekraczacie granice absurdu. Większość klubowiczów nie zwraca uwagi na detale, które im w fotografowaniu nie przeszkadzają.
Forum za mojej kadencji przeżyło już kilka manii (największa była z frontfocusem). A teraz widzę kolejną.
Nie każdy ma odpowiednią wiedzę by wyrobić sobie zdanie na temat bandingu o którym dyskutujecie. Jak oglądaliście zdjęcia, na których te paski się pojawiały - OK. Jak zaczynacie wzmacniać czarne klatki, by zobaczyć paski, robi się krzywa jazda.
Współczesne aparaty, by przyspieszyć odczyt matrycy robią to w kilku potokach. Drobne niedopasowanie konwerterów A/D powoduje, że zwłaszcza przy jednolitym ciemnym tle po wzmocnieniu mogą pokazać się pasy bandingu. Na czarnej klatce paski będą zawsze, bo też wzmacniany jest praktycznie tylko szum.
Szukajcie sobie bandingu na zdjęciach i jak go tam znajdziecie, róbcie raban. Na wioskę, która może wywołać bezsensowną lawinę ja się nie zgadzam.

Pozdrawiam

qbic
31.12.07, 22:19
Nie każdy ma odpowiednią wiedzę by wyrobić sobie zdanie na temat bandingu o którym dyskutujecie. Jak oglądaliście zdjęcia, na których te paski się pojawiały - OK. Jak zaczynacie wzmacniać czarne klatki, by zobaczyć paski, robi się krzywa jazda.

Skoro to są aparaty dla zaawansowanych (E-x10/E-3), to zakładam że taka osoba co nieco wie, a nawet jeżeli nie wie to szybko zrozumie o co chodzi. Myślę że merytoryczna dyskusja nie zaszkodzi, nawet jeżeli będziemy wzmacniać szumy programowo i je porównywać.

Wiedząc gdzie jest problem, można szukać rozwiązań (np nigdy nie używać iso 1600 w świetle sztucznym, lub awaryjnie).

Sam mam ten aparat, nawet wpadłem na (banalny) pomysł jak poradzić sobie z bandingiem na iso 100 (przy HDR).

IMHO nie można się bać za innych użytkowników ze są za głupi do zrozumienia jakiejś treści.

RadioErewan
31.12.07, 22:21
Ale ja się nie boję głupich użytkowników. Poczytaj sobie ten wątek i zastanów się nad tym, czy twoja obserwacja wywołała taką merytoryczną dyskusję, czy juz trwa polowanie na czarownicę.

Pozdrawiam

qbic
31.12.07, 22:46
Czarownic nie widzę, może parę nieuporządkowanych pomysłów i jakieś "zło" w +4 EV.

Marcin510
2.01.08, 20:32
temat juz przerabialem i wiem jedno
banding wystepuje w kazdym aparacie

widzialem na 5d, widzialem w d200 w ktorym byl na porzadku dziennym, jest takze w d300 ale ponoc najmiej bo jest dobrze zaprojektowana elektronika i sa minimalne zaklocenia

w kazdym z tych aparatow jest mniejszy lub wiekszy, szczegolnie na najwyzszych iso lub duzym wyciaganiu z cieni

w olku banding widac ladnie gdy mamy
tylko swiatlo pokojowe z normlanych lamp, zarowek, ciemno za oknem, noise reduction na off, sharpening normal i raw,jakies puste przestrzenie i z boku jasne przedmioty

dodatkowo gdy podciagniemy cos z cieni widac pieknie :)

moglbym tu wkleic zdjecie w iso 100 robione pod slonce gdzie widac czarny konar drzewa, gdy sie z tego wyciagnie szczegoly banding widac w calej okazalosci, ale tak samo bedzie na innych aparatach, moze mniej lub bardziej ale bedzie

na pewno wplyw na to ma rozgrzana matryca a i pewnie zaklocenia z innych urzadzen elektr

1600 to tryb awaryjny i trzeba sie z tym liczyc ze w odpowiednich warunkach banding sie pojawi

qbic
2.01.08, 20:40
moglbym tu wkleic zdjecie w iso 100 robione pod slonce gdzie widac czarny konar drzewa, gdy sie z tego wyciagnie szczegoly banding widac w calej okazalosci, ale tak samo bedzie na innych aparatach

...w E-1 tego nie ma. (zwłaszcza na iso 100) i mam nadzieję że w E-3 też nie. Oczywiście szum jest, ale jest ładny i równomierny. Po prostu, nie ma nic za darmo.

Morlok
5.04.08, 04:34
Polecam zamartwiającym się bandingiem artykuł w ostatnim DFV
(4/2008) na temat pixelozy " Ile megapikseli ma sens"
Mnie podobało sie zdanie " W styczniu na konferencji prasowej przedstawiciele Pentaxa poprosili, żeby dziennikarze popmogli przekonać czytelników , iz 12 megapikseli w aparacie kompaktowym nie ma żednego sensu." Koniec cytatu.
W artykule opisano ograniczenia wynikające z praw optyki ( równanie Abbego).
Ja dodam od siebie, że miłośnikom roważań na temat bandingu kłania się jeszcze teoria kwantyzacji. :P
Pozdr.

qbic
5.04.08, 12:38
Podejrzewam ze dla wielu tutaj myślących ludzi 10 mpix to już rozdzielczość "po uszy", pozostaje tylko kwestia jakości tych pikseli....

Pytanko: co ma teoria kwantyzacji do bandingu w E-510?

tomeczeks23
29.03.10, 22:21
moje przygoda z bandingiem rozpoczela sie rok temu w wakacje i zakonczyla po 2 miesiacach udowadniania serwisowi Olka ze mam racje ze cos jest nie tak. Dopiero pokazanie porównania fot strzelonych nówką sztuką w Euro oraz moim uwidoczniła problem technikom i spowodowała wymianę matrycy po 2 próbach regulowania. Banding u mnie objawiał się już przy ISO 200 przy fotografowaniu jednolitych powierzchni i co ciekawe już przy świetle 1/125. O mało co nie dostałem zawału...Po wymianie matrycy jak ręką odjął (niestety już nie mam fot z tego okresu - awaria dysku, ale byście padli widząc brązowy regał w świetle dnia z lampą przecięty pionowym czarnym pasem :)

damnian
30.03.10, 00:40
a co to jest banding ? :wink:

kornik50000
6.05.10, 22:18
Odkopie temat.....Przepraszam rozumiem ze Olek na 1600 powinien szumieć (e-510) ale to co wyprawia ten "banding" :) to przegięcie ..I tu pytanie .... Reklamowac?? Jakow wadliwy produkt czy dać sobie spokój bo " tak ma być" Zdjęcie prosto z pliku Raw nie wyciągane. Dane moża wyczytać z exif , modelka nie wyraziła zgody na publikacje buzi:) Co mam o tym sadzić??

grizz
6.05.10, 22:20
modelka nie wyraziła zgody na publikacje buzi:) Co mam o tym sadzić??

Zmienić modelkę!

kornik50000
6.05.10, 22:28
No boki zrywac:) to ostatnie odnosiło się do pasków:)

Tommy_G
6.05.10, 22:37
Odkopie temat.....Przepraszam rozumiem ze Olek na 1600 powinien szumieć (e-510) ale to co wyprawia ten "banding" :) to przegięcie ..I tu pytanie .... Reklamowac?? Jakow wadliwy produkt czy dać sobie spokój bo " tak ma być" Zdjęcie prosto z pliku Raw nie wyciągane. Dane moża wyczytać z exif , modelka nie wyraziła zgody na publikacje buzi:) Co mam o tym sadzić??

na moim monitorze nie widać bandingu

jak wywołałeś tego jpga? w czym?

kornik50000
6.05.10, 22:40
PS cs 3 .....Kurde no ja widzie kilka ciemniejszych pasów po prawej stronie:/

Gundi
6.05.10, 22:42
Reklamacja nic nie da bo "ten typ tak ma" i matryca lubi sobie popłakać. Zależy to głównie od temperatury barwowej oświetlenia i tym samym balansu bieli.

Tommy_G
6.05.10, 22:47
klucz do dobrze dobrać ekspozycję (naświetlić) a później w PS szczypta kontrastu i będzie ok

kornik50000
6.05.10, 22:47
Dzięki za szybą odpowiedz ... ale fakt jest taki ze mam w domu C 30d i przy iso 1600 robi większą paćkę ....za to tych pasów brak ....:) Ale no nic trzeba sobie radzić .Pozdrawiam

Mirek54
6.05.10, 22:52
Banding jest nawet po odszumieniu.Jpg nie ma calego eksifa i jakosc 75% .Jak banding jest to do serwisu.Chociaz trzeba by rawa zobaczyc.albo orginal jpg.

dobas
6.05.10, 23:07
1) ja bandingu u nie widze - choć może to kwestia trunku i pogorszenia percepcji
2) Po co robisz zdjęcia modelce na ASA 1600 ?

3 bardziej serio... E510 raczej nie jest maszyną w której warto wchodzic na takie czułości... może ISO 100 i lampa ?? albo chociaż ISO 800...

qbic
6.05.10, 23:09
RAW, podbić poziom czerni, ocieplić zdjęcie (kosztem poprawności barw) i nic więcej nie zrobisz na takim iso e-510.

grizz
6.05.10, 23:44
1) ja bandingu u nie widze - choć może to kwestia trunku i pogorszenia percepcji
.

Możliwe, ze percepcje masz ok, ale monitor należy do tych, które ładnie banding chowają ;)

kornik50000
7.05.10, 07:35
Ok więc tak , widzę ze można to ukryć robiąc zdjęcia do prawej i przyciemniając czerń . Nie potrzebie narobiłem rabanu :) swoją drogą nie wychodzę nigdy po za iso 800 ( na koncertach ) i iso 200 przy reszcie zdjęć. Ot tak chciałem wykorzystać 1600:) .

dzemski
7.05.10, 12:32
banding widać jak na dłoni, na dolnej części zdjęcia na bluzie jest dobrze widoczny, w tle troche ginie ponieważ jest tam pewnie jakaś kotara czy coś w tym stylu, co jest pofałdowane, przez co widać szerokie ciemniejsze pasy (to raczej nie jest banding). Ciesz się, że nie masz E3 ;) Ten to potrafi zrobić kratkę na focie ;)