Zobacz pełną wersję : Problem z ostrzeniem
Witam serdecznie posiadam stary ale kultowy aparat Olympus e-500 z standardowym obiektywem 14-45 i mam pytanie dlaczego przy fotografowaniu w trybie AUTO i z włączoną lampą błyskową z ustawionym jednopunktowym pomiarem ostrości aparat nie jednokrotnie potrafi zrobić bardzo niewyraźne zdjęcie. Zauważyłem też że nie zawsze widać czerwoną kropkę od ostrości w wizjerze. Aparat jeżeli dobrze pamiętam w trybie auto nie wyzwoli migawki bez ustawienia ostrości z charakterystycznym dźwiękiem. Czy to wina ustawień, aparatu bądź fotografa. Z góry dziękuje za informację.
Pokaż przykładowe wadliwe zdj
Podejrzewam, że ten problem występuje tylko w pewnych konkretnych okolicznościach, bo - jak sam piszesz - lampa błyskowa jest włączona, a więc warunki pewnie nie są zbyt przyjazne. Pokaż zdjęcia lub napisz, czy próbowałeś z innym obiektywem (14-45 akurat hmm... nie robi na mnie wrażenia, jeśli chodzi o AF) i czy przy mocno oświetlonych, kontrastowych scenach zdjęcia też są nieostre.
rakukrakow
19.05.15, 13:14
Skoro robisz z lampą to jest ciemno.
AF powinien być wspomagany błyskami, które powinny pomóc ostrzeniu. Jak widać czasami nie za dobrze to działa. Lampy zewnętrzne (nie wbudowane) mają dodatkowe podświetlenie do AF, wspomagające właśnie ostrzenie w słabych warunkach, czasami widać je jako czerwone linie, bądź punkt.
Niestety twój Oly prawdopodobnie nie za dobrze ostrzy w ciemności i należy się do tego przyzwyczaić, dokupić lampę zewnętrzną, lub doświetlać obiekt w ciemności.
I tyo ostatnie na razie polecam, doświetl obiekt w ciemnym pomieszczeniu latarka i zobacz czy się poprawi.