Zobacz pełną wersję : Próbował ktoś już Letniej Oferty Olympusa??? O-MD i wybrane obiektywy.
Tak mnie korci z O-MD E-M10
https://olympus-summer-special.sales-promotions.com/pl/terms-and-conditions-promotion/?country_promotion=31
O... kolega z dzialu sprzedazy Olympusa?
Niestety nie, właśnie sprzedałem swoje lustro i waham się teraz pomiędzy E-PL6 a E-M10 (różnica w cenie teraz około 650 zł a była ponad 1100 zł...). Właśnie porządnie dzisiaj mi zamieszali w planach, bo byłem zdecydowany na ten pierwszy z 2 obiektywami a na informacje nadziałem się przy okazji przeglądania ofert w "pewnym" serwisie.
O... kolega z dzialu sprzedazy Olympusa?
A kolega wszędzie widzi akwizytorów Olympusa?
Chyba się nie mylę, że minus od Ciebie dostałem za "prowadzenie akwizycji" na rzecz Olympusa:grin::grin::grin:
Niestety nie, właśnie sprzedałem swoje lustro i waham się teraz pomiędzy E-PL6 a E-M10 (różnica w cenie teraz około 650 zł a była ponad 1100 zł...). Właśnie porządnie dzisiaj mi zamieszali w planach, bo byłem zdecydowany na ten pierwszy z 2 obiektywami a na informacje nadziałem się przy okazji przeglądania ofert w "pewnym" serwisie.
...i to wszystko warte zalozenia nowego watku...?
A kolega wszędzie widzi akwizytorów Olympusa?
Chyba się nie mylę, że minus od Ciebie dostałem za "prowadzenie akwizycji" na rzecz Olympusahttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_biggrin.gifhttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_biggrin.gifhttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_biggrin.gif
Gratulacje z okazji doskonale i wnikliwie przeprowadzonego sledztwa :)
A teraz juz na spokojnie przeczytaj to, co wypisywales w tamtym watku :)
Ja bym rozważył jeszcze starą omd em5. Cena z kitem ciekawa moim zdaniem.
...Gratulacje z okazji doskonale i wnikliwie przeprowadzonego sledztwa :)
Śledztwa nie było, domyśliłem się po Twoim tu wpisie..."O... kolega z dzialu sprzedazy Olympusa? ", a ze przy okazji punkty się zgadzają i jeszcze Cie trochę znając, trudno o pomyłkę. Zabrakło odwagi aby się podpisać?:wink::) Narzekasz później sam na niepodpisane minusy.
PS
Na Twoim miejscu profilaktycznie za post#60 w tamtym wątku też bym dowalił minusa:wink: z tego samego powodu.:)
robtor (https://forum.olympusclub.pl/members/7916-robtor)
:
Ja bym rozważył jeszcze starą omd em5. Cena z kitem ciekawa moim zdaniem.
Fajne te uszczelnienia i stabilizacja w "5", aczkolwiek chyba jednak przychylę się do nowszej wersji czyli em10.
k@czy (https://forum.olympusclub.pl/members/4142-k-czy)
: ...i to wszystko warte zalozenia nowego watku...?
Dla mnie tak, tym bardziej, iż mam tylko xz-2 z aparatów olympusa a przesiadka na inny system jest dosyć kłopotliwa, więc warto zapytać się bardziej doświadczonych osób w temacie tego sprzętu. Natomiast nie wiem, czy warte jest to pisania komentarzy nie na temat i na dosyć dyskusyjnym poziomie wypowiedzi.
Fajne te uszczelnienia i stabilizacja w "5", aczkolwiek chyba jednak przychylę się do nowszej wersji czyli em10.
Nie zawsze newest = better :)
pozdro
W przypadku gdy ktoś nie potrzebuje uszczelnień, to akurat wybór E-M10 wydaje się uzasadniony, choćby ze względu na ergonomię i kilka drobiazgów (wbudowana lampa, wi-fi, focus peaking, nowy procesor).
Mik3 ma rację. Miałem już body bez lampki i bardzo mi jej czasami brakowało. Tym bardziej, że błyskając małym kompaktem xz-2 mogę wyzwalać inną lampę: systemową canona której siłę błysku sobie ustawiam w manualu. No cóż, coś za coś...
luzaczek82
12.05.15, 22:00
Uszczelnienia są ok jeśli kupujemy uszczelnione szkła
Śledztwa nie było, domyśliłem się po Twoim tu wpisie..."O... kolega z dzialu sprzedazy Olympusa? ", a ze przy okazji punkty się zgadzają i jeszcze Cie trochę znając, trudno o pomyłkę. Zabrakło odwagi aby się podpisać?:wink::) Narzekasz później sam na niepodpisane minusy.
PS
Na Twoim miejscu profilaktycznie za post#60 w tamtym wątku też bym dowalił minusa:wink: z tego samego powodu.:)
Nigdy nie podpisuje minusow.
Z plusami jest tak samo.
I nie jest to kwestia odwagi, ale mozesz tego nie zrozumiec.
Nie pamietam tez, zebym narzekal na minusy - to raczej ty ostatnio masz z tym problem :mrgreen:
...Nie pamietam tez, zebym narzekal na minusy - to raczej ty ostatnio masz z tym problem :mrgreen:
Na minusy nie, ale o to, że niepodpisane to można było odnieść takie wrażenie. Co do mnie, to uzasadnienie mogłeś wymyśleć mądrzejsze ale z drugiej strony się nieźle uśmiałem, dałbym nawet plusa za to ale system nie pozwala.:cry:
Na minusy nie, ale o to, że niepodpisane to można było odnieść takie wrażenie.
Znowu pudlo.
Co do mnie, to uzasadnienie mogłeś wymyśleć mądrzejsze ale z drugiej strony się nieźle uśmiałem, dałbym nawet plusa za to ale system nie pozwala.:cry:
No widzisz? Nie taki minus straszny :mrgreen:
Rafał Czarny
13.05.15, 07:08
W przypadku gdy ktoś nie potrzebuje uszczelnień, to akurat wybór E-M10 wydaje się uzasadniony, choćby ze względu na ergonomię i kilka drobiazgów (wbudowana lampa, wi-fi, focus peaking, nowy procesor).
E-M10 ma według Ciebie lepszą ergonomię niż piątka? Wolne żarty. Dla mnie brak pionowego gripa = brak ergonomii.
Po prostu aparaty są dedykowane do innych odbiorców, ale zarówno użytkownik 5 i 10 musi wiedzieć co chce i wtedy można wybrać ten odpowiadający.
E-M10 ma według Ciebie lepszą ergonomię niż piątka? Wolne żarty. Dla mnie brak pionowego gripa = brak ergonomii.
Raczej nie używam dodatkowych uchwytów a bez nich tak, E-M10 ma lepszą ergonomię niż E-M5.
Raczej nie używam dodatkowych uchwytów a bez nich tak, E-M10 ma lepszą ergonomię niż E-M5.
Pozwole sobie z tym jednak sie nie zgodzic...
pozdro
urzyszkodnik
13.05.15, 10:38
A jako ze nie mam ani 5 ani 10, to sie zapytam -
- a co to jest ta "ergonomia" zdaniem Was ?
:)
dla mnie wygodniejsze podparcie kciuka prawej ręki, lepsze ułożenie kółek sterujących i wyraźniejszy skok przycisków. Ale E-M5 miałem w rękach krótko, może za krótko?
urzyszkodnik
13.05.15, 11:12
A jeśli ktos jest leworęczny ?
Czy definicja ergonomi, którą podałes, bedzie oki ?
Tak sie tylko pytam...
Bo co to jest ta ergonomia ?
W sumie to dlaczego nie ma aparatów foto dla leworęcznych?? Jeśli są nawet długopisy (o nożyczkach nie wspomnę).
urzyszkodnik
13.05.15, 13:11
No wlasnie...
Ja kiedys dziecku taki ołówek do szkoły kupiłem. Nie mogł nim pisac.
Bo nie spojrzałem w sklepie, i dla leworęcznych wlasnie wziąłem...
A aparaty ?
Zaskarżyć to trzeba !!! Jakas komisja europejska albo cus by sie tym zajęła ?
Kto pismo pisze ? Chętni sa ?
Bo ja to błędy straszne robie, wiec nie moge...
A ta ergonomia to co to ?
Bo wszyscy piszą cos innego...
ja jestem leworęczny i za cholerę nie rozumiem takich gadżetów jak myszka czy nożyczki dla leworęcznych. Gdyby ktoś wpadł na pomysł aparatu dla leworęcznych to też bym nie rozumiał konceptu.
Ale jest jeden problem, że tak powiem, ergonomiczny. Laptopy. W zasadzie wszystkie mają wywiew powietrza po lewej stronie obudowy. Podczas korzystania z laptopa w tym miejscu spoczywa ręka na myszce i czasami potrafi nieźle przypiec gorącym powietrzem z wentylatora.
Ta cała ergonomia to powód do wymyślenia całej wielkiej ideologii na temat TEN APARAT JEST BE lub TEN APARAT JEST CACY, rozpetania wielowątkowej dyskusji na forum i na FB koniecznie. Coś jak plastyka zdjęć ;) którą niektórzy widzą a inni sa nieświadomi jej istnienia. O ergonomii też nie wiesz dopóki ci ktoś nie napiszę że guziczek A jest ewidentnie o 3mm za bardzo w lewo co dyskwalifikuje aparat kompletnie i zupełnie.
Raczysz oczywiście żartować ale odpowiem.
Ergonomia to innymi słowy wygoda użytkowania aparatu. Każdy może mieć tu swoje preferencje, choćby zależne od wielkości rączek.
Zaryzykowałbym natomiast przykładowo, że aparat z kółkiem do zmiany trybów P,A,S,M będzie miał lepszą ergonomię od tego, który takowego kółka nie posiada. Choć nie wykluczam, że są osoby co wolą taki wybór robić w menu aparatu, czy na ekranie dotykowym i dla nich tak jest bardziej wygodnie.
Ta cała ergonomia to powód do wymyślenia całej wielkiej ideologii na temat TEN APARAT JEST BE lub TEN APARAT JEST CACY, rozpetania wielowątkowej dyskusji na forum i na FB koniecznie. Coś jak plastyka zdjęć ;) którą niektórzy widzą a inni sa nieświadomi jej istnienia. O ergonomii też nie wiesz dopóki ci ktoś nie napiszę że guziczek A jest ewidentnie o 3mm za bardzo w lewo co dyskwalifikuje aparat kompletnie i zupełnie.
Dlatego niektórzy wolą blondynki, a inni brunetki. Są też tacy co ponad wszystko wolą rude.
... chyba się zagalopowałem...
mam GF3 i E-M10. Wystarczy wziąć oba do ręki i zrobić nimi zdjęcie wymagające zmiany kilku parametrów (F, czas, ISO + np. korekta ekspozycji). Można empirycznie doświadczyć ergonomii używania aparatu :)
Odnośnie ergonomii i leworęcznych - z tymi nożyczkami to "fakt autentyczny" - wypróbowany przez leworęczna córkę - jest różnica zwłaszcza przy kiepskich ostrzach.
Ale aparatu "odwrotnego" nie spotkałem... chociaż niektóre były szybsze w obsłudze nastawień a inne ładniejsze.
...W zasadzie wszystkie mają wywiew powietrza po lewej stronie obudowy. Podczas korzystania z laptopa w tym miejscu spoczywa ręka na myszce i czasami potrafi nieźle przypiec gorącym powietrzem z wentylatora.
Przetestuj Macbooka.
j................
Ale jest jeden problem, że tak powiem, ergonomiczny. Laptopy. W zasadzie wszystkie mają wywiew powietrza po lewej stronie obudowy. Podczas korzystania z laptopa w tym miejscu spoczywa ręka na myszce i czasami potrafi nieźle przypiec gorącym powietrzem z wentylatora.
Przetestuj Macbooka.
Probok 6470B na ssd, wydech po prawej i ręka się nawet nie nagrzewa.
jestem "lewooczny":wink: i wolał bym wizjer z prawej nie z lewej...:|
...
jestem "lewooczny":wink: i wolał bym wizjer z prawej nie z lewej...:|
Też mam z tym problem, Sony NEX z wizjerem po prawej dał mi w kość.
Dlatego juz dawno pisalem, ergonomia w potocznym tego slowa znaczeniu jest tak infdywidualnm parametrem, ze nie powinien byc poruszany przy zestawieniu dwoch aparatow jako plusy badz minusy jednego czy drugiego.
pozdro
Dlatego juz dawno pisalem, ergonomia w potocznym tego slowa znaczeniu jest tak infdywidualnm parametrem, ze nie powinien byc poruszany przy zestawieniu dwoch aparatow jako plusy badz minusy jednego czy drugiego.
Trochę przesadzasz. Jak zwykle - prawda leży pośrodku. Z jednej strony każdy ma swoje indywidualne preferencje, z drugiej - istnieją pewne ogólne prawidłowości. Zgodzisz się chyba np. że wygodniej Ci się będzie zmieniało ISO w aparacie, który ma tę zmianę pod przyciskiem, niż w takim, w którym trzeba w tym celu przedzierać się przez kilka poziomów menu...
Powiem szczerze, iż zawsze bardziej podobały mi się aparaty z przyciskami (np. eos 1ds), ale bardziej ergonomiczne są z kołami-pokrętłami nastawień. Wszystko masz "pod ręką" i szybko możesz przestawić.
urzyszkodnik
17.05.15, 10:06
Trochę przesadzasz. Jak zwykle - prawda leży pośrodku. Z jednej strony każdy ma swoje indywidualne preferencje, z drugiej - istnieją pewne ogólne prawidłowości. Zgodzisz się chyba np. że wygodniej Ci się będzie zmieniało ISO w aparacie, który ma tę zmianę pod przyciskiem, niż w takim, w którym trzeba w tym celu przedzierać się przez kilka poziomów menu...
Praca - to zarabianie pieniędzy. Nie zabawa. Nie hobby.
Wiec idziemy do pracy. W teren. Najlepiej repo. Studio ma czas zmiany ustawień.
I co ? A no nic. Ustawiamy auto iso...
Ergonomia - hasło marketingowcow od sprzedazy.
Hehe
Praca - to zarabianie pieniędzy. Nie zabawa. Nie hobby.
Wiec idziemy do pracy. W teren. Najlepiej repo. Studio ma czas zmiany ustawień.
I co ? A no nic. Ustawiamy auto iso...
Ergonomia - hasło marketingowcow od sprzedazy.
Hehe
Równie dobrze możesz wmawiać, że wystarczy sobie ustawić tryb zielony i już nic podczas pracy nie trzeba będzie zmieniać.
ISO to tylko przykład. Zamiast ISO podstaw sobie tryb działania stabilizacji, kompensację ekspozycji, pole wyboru autofocusa lub jeszcze parę innych parametrów które niekiedy trzeba szybko zmienić gdy zmieniły się nagle warunki podczas wykonywania zdjęć. I to, jak szybko się da te parametry zmienić i czy da to się zrobić bez odrywania oka od wizjera aparatu ma często znaczenie - i świadczy o ergonomii aparatu.
urzyszkodnik
17.05.15, 11:07
Równie dobrze możesz wmawiać, że wystarczy sobie ustawić tryb zielony i już nic podczas pracy nie trzeba będzie zmieniać.
ISO to tylko przykład. Zamiast ISO podstaw sobie tryb działania stabilizacji, kompensację ekspozycji, pole wyboru autofocusa lub jeszcze parę innych parametrów które niekiedy trzeba szybko zmienić gdy zmieniły się nagle warunki podczas wykonywania zdjęć. I to, jak szybko się da te parametry zmienić i czy da to się zrobić bez odrywania oka od wizjera aparatu ma często znaczenie - i świadczy o ergonomii aparatu.
Szybko - włączasz M i masz szybko.
Duzo szybciej niz kompensacje etc.
Mz
Ja tak robie.
I bez auto iso wtedy. Za to jasne szkło.
Ale pisałeś o iso.
A tryb zielony jesli juz jest, bo ja np mam go tylko w epl5, tez sie nada.
Spokojnie sie nada. Do zrobienia pstryku spokojnie sie nada...
A nawiazując do początku twoich slow:
ja nic nie wmawiam. Nie baw sie w polityka etc. Tfu.
Mocno dyskusyjne co by nie powiedzieć nieprawdziwe twierdzenie.
Z prostej przyczyny. W trybie M trzeba ustawić i przysłonę i czas samemu. W trybie np. A ustawiamy tylko przysłonę, czas aparat dobiera sam ( więc szybciej)
urzyszkodnik
17.05.15, 13:52
Mocno dyskusyjne co by nie powiedzieć nieprawdziwe twierdzenie.
Z prostej przyczyny. W trybie M trzeba ustawić i przysłonę i czas samemu. W trybie np. A ustawiamy tylko przysłonę, czas aparat dobiera sam ( więc szybciej)
Nieprawdziwe jest tylko używanie np.: określenia - praca.
Do pracy mamy ciut inne klamoty.
Nieprawdziwe jest tez, Twoje twierdzenie, ze jest to nieprawdziwe.
Ale to bez znaczenia.
Bo auto jest jeszcze szybsze.
Poza osobami ściśle (rowniez finansowo) związanymi z marką, nikt do pracy Olka nie weźmie.
Ja osobiście nie słyszałem o nikim takim. I nie usłyszę zapewne.
I nie pisz o tych, ktoży sa sponsorowani. To zupełnie inna para kaloszy.
Nie biore tu niestety pod uwagę osob, które bardzo by chciały, ale ich nie stać.
Niestety takie czasy. Nie ma rady.
Takie kupią Olka. Ale nie do pracy. Do zabawy. Do podróży. Na wycieczki.
Dla nich Olek ma świetne tryby automatyczne. Szybkie i sprawne.
A jak ktos chce sie pobawić ? To znaczy ze ma czas.
A jak ma czas i nie ma kasy, niestety musi podłubać w menu.
I nic w tym złego. Mz.
Żeś kurcze eleborat walnął:grin:, a ja tylko do jednej rzeczy się odniosłem:grin:
...Nieprawdziwe jest tez, Twoje twierdzenie...
Mylisz się, jest prawdziwe:) Tryb A jest szybszy w użyciu od M
Bo auto jest jeszcze szybsze.
I co z tego:) niby ma to podważać co wcześniej napisałem?
urzyszkodnik
17.05.15, 14:31
Auto jest szybsze niz tryb A.
Chodzi o to i tylko o to. Taki sam bezsens wypowiedzi :)
Tak samo jak stwierdzenie ze A (tryb z reszta automatyczny rowniez)
jest szybszy od M.
Choc nie jest. We wprawnych dłoniach, jest duzo szybsze. Bo przewidywalne.
Ale my tu o olku piszemy.
Olek to nie np hasio. I nie ma tu focących chyba, na tym az - poziomie.
Piszecie o ergonomi, piszecie o cudach.
a to Olek...tylko - a dla niektórych aż Olek.
Ale zeby nie było - bardzo lubie swojego epl5. Jaki jest, to kazdy widzi. Ale do pewnych sytuacji jest super.
Nie ma kołek. Nie jest szybki w obsłudze. A skubany zdjęcia robi tam, gdzie duzy rady by nie dał.
Tak wiec - idziemy focic :) bo dzionek piekny sie zrobił :)
I olać te kółka dodatkowe etc !!!
Oczywiście, że tak. Czy pionowy grip znajduje się w zestawie z E-M5? Bo rozumując w ten sposób można powiedzieć, że E-PL5 ma lepszy wizjer niż E-M5.
Zwłaszcza, jeśli w aparacie nie masz pokręteł i musisz przysłonę zmieniać przyciskami. A gdy chcesz zmienić np. tryb ustawiania ostrości lub punkt AF - musisz wchodzić w odpowiednią pozycję menu.
A tryb zielony jesli juz jest, bo ja np mam go tylko w epl5, tez sie nada.
Spokojnie sie nada. Do zrobienia pstryku spokojnie sie nada...
Do zrobienia pstryku to i telefon komórkowy się nada. Ale - nie wiem, czy zauważyłeś, ale dyskusja się toczy nie o tym, czy da się zrobić pstryk, a o tym, czym jest ergonomia aparatu.
---------- Post dodany o 22:04 ---------- Poprzedni post był o 21:59 ----------
Ale zeby nie było - bardzo lubie swojego epl5. Jaki jest, to kazdy widzi. Ale do pewnych sytuacji jest super.
Nie ma kołek. Nie jest szybki w obsłudze. A skubany zdjęcia robi tam, gdzie duzy rady by nie dał.
I w tym miejscu sam przyznałeś, ze brak kółek oznacza wolniejszą obsługę - co z punktu widzenia ergonomii aparatu jest istotne. Ale - tego, że w pewnych sytuacjach E-PL5 może być super nie neguję - bywają sytuacje gdy jego mniejsze rozmiary mogą być ważną zaletą.
ale co tu pitolić trzy po trzy? Ergonomia - jest coś takiego i kropka. Można równie dobrze twierdzić, że nie ma powietrza, bo go nie widać.
Ergonomia jest w samochodach, w kuchni, krześle, klawiaturze komputera, telefonie czy aparacie. Lepsza albo gorsza, ale jest. I są w różnych firmach ludziki, które cały czas pracują, żeby tą ergonomię poprawić. Jak ktoś nie wierzy to niech wsiądzie do 126p i pojedzie sobie z Krakowa do Gdańska. A potem powtórzy to w jakimś nowoczesnym, ergonomicznie zaprojektowanym aucie.
I stało się - jutro przyjedzie nowy aparacik.
Ale sie temat wywiazał.
To ja proponuje wez sobie 1000d i idz na reportaż, a póżniej 5d albo 1d. Zobaczysz ktorym Ci się będzie pracowac wygodniej.
"Ergonomia to wymysł marketingowców" - no padłem. Pytanie jest jedynie czy nie miales okazji pracowac na czymś semi/profi i wyciagasz jakieś dziwne wnioski, czy po prostu brniesz w głupoty bo dziwnie się przyznać do tego, że się nie ma racji?
Odnośnie aparatów cyfrowych canona EOS to miałem i robiłem fotki: 10D, 450d, 1Ds i w sumie najlepiej pstrykało się... 10D. W 1Ds przyciski wymagają zdecydowanego przyzwyczajenia się do obsługi całych sekwencji podwójnego wciskania a w 450d brakowało tylnego koła nastaw. O ciężarze aparatów nie będę pisał.
urzyszkodnik
26.05.15, 11:15
Jak o ciężar chodzi, to ja nawet 70-200 nie mam. Za cieżki wlasnie był.
Wymieniłem na 180mm. Mniejsze i lżejsze.
A obrazek tez miodny. Ale w N.
A co do puszek i ergonomi.
D5100 z N17-55/2,8 wspominam bardzo miło. Pare kadrów zawsze na kotlecie zrobiłem tym zestawem.
Choc nie preferuje zoomów.
Tak wiec słowo "ergonomia" i dla mnie tez ma inne znaczenie.
Liczy sie waga oraz wielkość. Oczywiscie jakość jest na pierwszym miejscu.
Jesli ktokolwiek sadzi ze z dużym zestawem na ramieniu, a drugim w reku, bez bólu pobiega dziesięć godzin - to spoko.
Ja wolę miec lżej. I mniej w reku.
To jest ergonomia w moim wydaniu. Czyli nie ma ergonomi a jest wygoda.
Niestety cieżko jest czymś mniejszym zastąpić np świecidełka.
Szkoda. Ale cóż.
Do sb900 dokupiłem nissina di700. Bo ciut mniejszy. Wiec lżej nosić.
Ale juz bardziej wagę zbić zachowując wartości urzytkowe jest trudno.
Na wojnę natomiast, do repo, na pewno wyjąłbym z szuflady d700. Bo mniejszy niz d3. A pełen zalet :)
Do tego małego Olka. Ale na wojnę sie nie wybieram, wiec taka robota odpada.
No widzisz, ja na wakacje, czy gdziekolwiek tak naprawdę wolę wziać aparat ktorym robi mi się zdjęcia wygodnie. D5000 i D3100 bo takimi aparatami ostatnio mialem okazje sie "posługiwac" jako nadworny zrób mi zdjęcie wołają o pomste do nieba. Kadrowanie w małym tuneliku, dokopywanie sie do ustawien przez menu albo przez ekranowe menu, nawyk patrzenia na górną ściankę, brak 2 kółka nastaw.
Za co moim zdaniem się najwięcej płaci za "duże" body? nie za super matryce, milion punktowy af etc. Tylko za wygode i duzy czytelny wizjer ;). Naprawde, jakbym miał kupić dziś aparat majac np 2,5 tyś zł, to nie kupiłbym D5500 na przyklad, tylko wolalbym upolowac 5dmk1+ szkło, albo 5dmk2 + 50/1.8II albo mocniej używaną D700, bo tez sie pojawiaja w okolicach 2 tyś...
urzyszkodnik
27.05.15, 14:03
D700 za dwa koła to nie wiem...
Sam mam w super stanie i za dwa tysie w zyciu nie oddam.
Bo gdzie znajde tak nieomylny af?
Tak wiec teges...
Ale dmkI chyba by sie dało :)
Co do wizjera to masz racje. Ale ekranik tez sie nadaje do focenia. Wiem bo tez mam.
I wole taki z epl5 niz z dxxxx Nikona. Inaczej sie odchyla.
A dlaczego sie płaci wiecej za body ?
Bo płacimy za pewność działania. No powinno tak byc w kazdym razie.
Jak jest, teraz, to kazdy wie :) dlatego o np d700 mam zdanie jakie mam :)
Można kupić 700'ke za 2300 ostatnio widziałem, fakt że zjechana ale jednak - ja swoją puścili za 3700 - i wydaje miesięcy to uczciwa cena za stan w jakim była (gumy na miejscu, matryca czysta, tylko przebieg wysoki... no i z gripem org.
Tamta za 2300 była powycierana i z 160 k na liczniku ale pozatym ok. 5dmk1 na luzie można kupić poniżej 2k, mk2 można dorwać za 2k++ w stanie... użytecznym.
D700 moim zdaniem jest akurat jednym z najlepszych aparatów jakie powstały i nic później w nikonie poza d4/s juz nie było takie jak 700'ka. To był aparat który nie powinien powstać - minid3, z gripem i enel4a 8kl/s, matryca z d3, wszystko poza AF'em takie samo, no może poza faktem że d3 nie miał wybieraka a d700 z gripem miał ;))))
Mam sentyment do tej puszki i będę mieć zawsze. Chociaż nie daruje im tego, że d700 nie miało wyprofilowania jak D200
urzyszkodnik
27.05.15, 17:30
Ciekawość taka - sprzedałes d700, i co kupiłeś ?
Jęki, jęki... - kiedyś wystarczyła smiena 8m a zenith był szczytem marzeń ;)
5dmk3, 5dmk2, szkła, Glidecam i masę innych pierdół do kręcenia video.
urzyszkodnik
28.05.15, 09:45
A szkła do foto ? Jakie ?
Sigma 15-30, C50/1.8II (ale już się nie mogę doczekać nowej STM jak tylko Rafał wróci z urlopu), C50/1.4USM, 100/2 USM i 70-200/4
Jęki, jęki... - kiedyś wystarczyła smiena 8m a zenith był szczytem marzeń ;)
A ja zaczynałem chyba od Feda, Zenita dostałem w 8 klasie a szczytem marzeń była Praktica MTL5 :)
A tak wracając do wątku-ktoś może polecić gdzie kupić pewnie zestaw OM 10 z dwoma szkłami +45mm? Oczywiście chyba na PW aby nie było, że reklama.
urzyszkodnik
14.06.15, 08:43
Kiedyś to i fed stykał.
Bo robiliśmy po prostu zdjęcia. (Ja od smienki zaczalem)
Dzis ludzie testy robia. Bateryjki, szumy, etc....
Dzis ludzie testy robia. Bateryjki, szumy, etc....
Przesadzasz,pare negatywow tez zepsules..
To mój I post na Forum, więc witam wszystkich. Ja skorzystałem z promocji i nabyłem mZd 70-300 II. Dostałem maila z Olympusa, że płatność zostanie dokonana w ciągu 30 dni od zaakceptowania zgłoszenia, a nie od jego wysłania. Taki mały szczegół. Ma nadzieję, że przynajmniej podatku mi nie naliczą od cashbacku. Pozdrawiam
Mnie trochę irytują akcje cashback. Nie wydaje się wam, że prościej dla firmy i klienta byłoby czasowo obniżyć ceny tych produktów niż brnąć w biurokrację typu: jakieś zgłoszenia, akceptowanie zgłoszeń, zwroty. Do tego jeszcze jak wspomniał rodos dochodzi kwestia, czy taki "zwrot" nie powinien być rozliczony w urzędzie skarbowym (oby nie). Ale nie jestem handlowcem i możliwe, że nie mam racji.
Mnie trochę irytują akcje cashback. Nie wydaje się wam, że prościej dla firmy i klienta byłoby czasowo obniżyć ceny tych produktów niż brnąć w biurokrację typu: jakieś zgłoszenia, akceptowanie zgłoszeń, zwroty. Do tego jeszcze jak wspomniał rodos dochodzi kwestia, czy taki "zwrot" nie powinien być rozliczony w urzędzie skarbowym (oby nie). Ale nie jestem handlowcem i możliwe, że nie mam racji.
Masz rację, było by prościej, ale wtedy nie zyskałbyś, jako klient, takiej kasy jak teraz. Jak pokazuje życie i doświadczenia wielu firm obniżenie ceny hurtowej nie przekłada się na obniżenie detalu 1:1. Zwyczajnie kasa idzie często na podreperowanie marż. Do tego dochodzi problem "obniżyliście ceny a my mamy na magazynie drogi towar, i co teraz?". Więc ciesz się że ktoś oferuje ci kasę a nie marudź.
Masz rację, było by prościej, ale wtedy nie zyskałbyś, jako klient, takiej kasy jak teraz. Jak pokazuje życie i doświadczenia wielu firm obniżenie ceny hurtowej nie przekłada się na obniżenie detalu 1:1. Zwyczajnie kasa idzie często na podreperowanie marż. Do tego dochodzi problem "obniżyliście ceny a my mamy na magazynie drogi towar, i co teraz?". Więc ciesz się że ktoś oferuje ci kasę a nie marudź.
Romek, ministra skarbu szukają, a Ty się ukrywasz :mrgreen:
Myslisz, ze Romek na takim stanowisku realizowalalby sie...:mrgreen:
Ministra tak, ale skąd wziąć ten skarb ??? :shock:
I jeszcze jedna sprawa - twoje dane trafiają do bazy firmowej, co w przyszłości dla marketingowców i działów sprzedaży jest świetną opcją...
Pieniądze już na koncie. Podatku nie naliczyli, co nie oznacza, że US się nie upomni. Z tym jest różnie, nie ma tu jednolitej linii. Mojemu teściowi jeden bank naliczył podatek od cashback'u, a inny już nie.
Co do danych osobowych, zakładam, że wielu (większość?) kupujących nowy sprzęt Olympusa, rejestruje go na stronie żeby przedłużyć gwarancję, więc i tak mają te dane.
To nie US ma naliczyć podatek, tylko Ty musisz wykazać dochód w zeznaniu podatkowym.
Tak, to prawda. Nie wiem tylko dlaczego w przypadku banku miałoby być inaczej. A jest. Bo ten mechanizm jest taki sam. Cashback, czyli w tym wypadku przychód, od którego podatek przelał bank. Podobnie jak przelewa podatek Belki, choć oczywiście z innego tytułu. Ale nic to, pomyślę, co z tym zrobić. Może znajdę jakąś interpretację dla Wawy.
Rados, jeśli się dowiesz więcej na temat opodatkowania casback to napisz o tym.
proszę bardzo, pierwsze z google'a, dalej nie szukam. To dla mnie wyjaśnia sprawę: http://www.pit.pl/aktualnosci-podatkowe/0107-cashback-po-nowemu--czyli-nowe-zasady-opodatkowania-klientow-bankowych-13801/
Podatek od cashbacku... omg, nawet nie przypuszczałem, że od tego też trzeba płacić daninę :-P Czy jak diler w salonie samochodowym da upust, to tym też trzeba dzielić się z państwem? Pewnie i do tego dojdzie...
---------- Post dodany o 10:31 ---------- Poprzedni post był o 10:26 ----------
...i niech jeszcze wprowadzą podatek od wydawanej przez sprzedawcę reszty...
sorki za offtop, ale cholera mnie bierze na takie dojenie obywatela :evil:
No właśnie nie trzeba. Z artykułu wynika, że podatek jest od cashback'u od banków. SKOKów i instytucji finansowej. Ja dostałem całą kwotę, więc, jak rozumiem, mój ewentualny płatnik nic mi nie potrącił. Zakup ze zniżką to nie jest to samo, co zakup z cashback'iem. Od zniżki podatek się na pewno nie należy.
A fakt... cholerka, nie doczytałem...
to może sam skorzystam z cashbacka, bo ten Oluś OM-D bardzo mnie kusi... ;-)
Nie rozumiem takiej polityki fiskusa. Przecież i tak jest do przodu,bo płacimy VAT od pełnej ceny. gdyby Olek obniżył cenę o ten cashback, to VAT byłby mniejszy. Ja mam tańszy sprzęt, państwo VAT więc powinni wszyscy być zadowoleni, a nie doszukiwać się jakiegoś wielkiego zarobku na zwrocie.
Jest różnica w dochodowym. Co nie zmienia faktu, że to bzdura. Gdybym chciał kupic aparat i w ostatniej chwili bym zrezygnował, to teoretycznie zaoszczędziłem całą sumę, a "państwo" straciło podstawę opodatkowania :D no i "państwo" nie bierze pod uwagę, że bez promocji mógłbym w ogóle sprzętu nie kupić i wtedy w miejscu wszelkich podatków pojawia się zero.
Państwo to potwór, który pożera własne dzieci. :cry:
Przecież musi mieć, na astronomiczne gaże dla swoich kumpli. :twisted:
Panie henry1: na ośmiorniczki i pieczeń z żubra :evil: (o gażach nie wspominam). A najlepsze są podatki liczone od kwot od których już zapłacono podatki....
DarkForest
23.06.15, 07:15
Witam wszystkich, jestem tu nowy, chociaż nie do końca bo od dawna przeglądam forum bez konta ;) Nie chciałem niepotrzebnie otwierać nowego tematu. Mam w planach kupić OM-D E-M10 + kit na znanym wszystkim serwisie aukcyjnym (nie wiem czy można podawać linki) w cenie trochę niższej niż w sklepach, nowy, podobno z FV 23% i teraz moje pytanie, będę mógł skorzystać z promocji cashback? Może macie jeszcze jakieś rady co do kupowania w ten sposób aparatu? :)
Jeśli kupisz od prywatnego użytkownika, to zapewne nie dostaniesz dowodu zakupu, a więc i nie możesz skorzystać z promocji.
Dopytaj, czy ten aparat faktycznie nowy, czy "jak nowy", otworzone pudełko w celu sprawdzenia, czy działa :wink:
Warto też sprawdzić przebieg migawki po zakupie. Zrobisz to wchodząc w menu serwisowe.
Rafał Czarny
23.06.15, 11:57
Witam wszystkich, jestem tu nowy, chociaż nie do końca bo od dawna przeglądam forum bez konta ;) Nie chciałem niepotrzebnie otwierać nowego tematu. Mam w planach kupić OM-D E-M10 + kit na znanym wszystkim serwisie aukcyjnym (nie wiem czy można podawać linki) w cenie trochę niższej niż w sklepach, nowy, podobno z FV 23% i teraz moje pytanie, będę mógł skorzystać z promocji cashback? Może macie jeszcze jakieś rady co do kupowania w ten sposób aparatu? :)
Sprawdź datę zakupu czy obejmuje promocję. Bo w zgłoszeniu trzeba wpisać datę i wysłać skan faktury/paragonu. Jeśli gość kupił przed promocją (12 maja) to doooooopa.
https://olympus-summer-special.sales-promotions.com/customer-apply-for-promotion/?country_promotion=31&lng=pl
DarkForest
23.06.15, 13:43
To jest chyba jakaś firma-sklep, tak tam jest napisane, ale nie znam się na tym. Sprzedaje dwie nowe sztuki, na aukcji tego nie ma, ale spytałem w mailu o fakturę i wystawia FV23% wiec chyba taki aparat zaliczy się do promocji. A czy powinien podbić mi kartę gwarancyjną,która jest w pudełku?
Mnie do naprawy gwarancyjnej wystarczyła kopia faktury.
To jest chyba jakaś firma-sklep, tak tam jest napisane, ale nie znam się na tym. Sprzedaje dwie nowe sztuki, na aukcji tego nie ma, ale spytałem w mailu o fakturę i wystawia FV23% wiec chyba taki aparat zaliczy się do promocji. A czy powinien podbić mi kartę gwarancyjną,która jest w pudełku?
Z regulaminu promocji:
15. Olympus zastrzega sobie prawo odrzucenia zgłoszenia w przypadku nie zapłacenia podatku VAT.
20. Wszelkie pytania związane z promocją prosimy kierować na adres OLYMPUS@sales-promotions.com (OLYMPUS@sales-promotions.com)
Wynika że jeżeli bierzesz na firmę to nie masz promocji. A w 20tym punkcie masz podany mail pod którym byc może uzyskasz odpowiedź na swoje wątpliwości. Do gwarancji wystarcza dowód zakupu. Jeżeli kupiłeś w oficjalnym kanale Olympusa w Europie masz 2 lata, jeżeli np. z USA to masz rok gwarancji.
PKT 15 jest dość enigmatycznym punktem...
Prowadząc działalność i biorąc FA 23% płacisz przecież podatek VAT. A że go później odliczasz...
Sądzę, że tu bardziej chodzi tu o zakup w EU (transakcja wewnątrzwspólnotowa).
Do gwarancji wystarcza dowód zakupu.
Do gwarancji wystarcza podbita przez sklep karta gwarancyjna. Ne jest potrzebny paragon lub faktura - ale papierek taki ułatwia życie. :)
robertos102
31.07.15, 09:14
Jeżeli ktoś nie ma zamiaru korzystać z kita, to warto wybrać Olka z kitem 14 42 II R. Taki zestaw można już znaleźć za 2400zł. Czyli po zwrocie kasy wyjdzie nam niecałe 2 tyś, to chyba dobra cena jak za taki ciekawy korpus.
Dodatkowo rejestracja w systemie i wysłanie formularza jest banalnie proste.
pozdr.
R/
Do gwarancji wystarcza podbita przez sklep karta gwarancyjna. Ne jest potrzebny paragon lub faktura - ale papierek taki ułatwia życie. :)
Na odwrót: karta gwarancyjna nie jest do niczego potrzebna, wystarcza dowód zakupu. I zgodnie z przepisami nie musi to być paragon - wystarczy np. wyciąg z karty albo potwierdzenie przelewu, choć pewnie serwis będzie się upierał przy fakturze/paragonie.
robertos102
31.07.15, 09:42
Na odwrót: karta gwarancyjna nie jest do niczego potrzebna, wystarcza dowód zakupu. I zgodnie z przepisami nie musi to być paragon - wystarczy np. wyciąg z karty albo potwierdzenie przelewu, choć pewnie serwis będzie się upierał przy fakturze/paragonie.
Ciekawe jak to się ma w przypadku LETNIEJ PROMOCJI, czy oni przypadkiem nie wymagają paragonu albo faktury jako podstawy zwrotu kasy??
Ciekawe jak to się ma w przypadku LETNIEJ PROMOCJI, czy oni przypadkiem nie wymagają paragonu albo faktury jako podstawy zwrotu kasy??
Oczywiście, że wymagają. O ile pamiętam, trzeba zeskanować dowód zakupu i podpiąć go do formularza.
robertos102
31.07.15, 10:41
Oczywiście, że wymagają. O ile pamiętam, trzeba zeskanować dowód zakupu i podpiąć go do formularza.
Tak, wiem bo sam skanowałem im paragon zakupu:wink:
Chodziło mi bardziej o to co napisał epicure, że paragon można zastąpić wyciągiem z karty albo potwierdzeniem dokonania przelewu. I jak by to było honorowane w przypadku LETNIEJ PROMOCJI :)
Ja pisałem o gwarancji. W promocjach jest tak, jak napisano w regulaminie.
Nie ma lekko - papierki najważniejsze...