PDA

Zobacz pełną wersję : przelotka m 42 z potwierdzeniem ostrości

radlakos
25.12.07, 14:28
W ofercie dla eosów i nikonów można znaleźć przelotki z potwierdzeniem ostrości. Czy ktokolwiek spotkał się z czymś takim na 4/ 3? poszukuję przelotki na m 42

radlakos
25.12.07, 14:31
oczywiści interesują mnie również wszelkie uwagi :mrgreen:

dobas
25.12.07, 14:31
Jest nazywa się to Dandelion - robią to na wschodzie.
Będe zamawiał chyba więc może dało by się wywalczyć zniżkę i zassać hurtowo kilka sztuk

TU WĄTEK U NAS (https://forum.olympusclub.pl/topics22/adapter-m42-4-3-z-potwierdzeniem-af-i-stabilizacja-vt12030.htm?highlight=dandelion)

z resztą wrzuć w szukaj słowo DANDELION

pozdrawiam
dobas

radlakos
25.12.07, 14:33
spoko, zainteresowany jestem, pytanko- za ile?

dobas
25.12.07, 14:35
http://oly43club.ru/index.php?p=m42

a tu ceny (http://oly43club.ru/index.php?p=howtobuy)

40$ za Chipa
60 $ za przejściówkę z Chipem
i jesli dobrze pamiętam 10 $ przesyłka - ale tego pewnien nie jestem

Dany Chip jest na daną ogniskową - potwierdzenie ostrości bedzie działało ze wszsytskimi
ale stabilizacja żeby była efektywna - obiektyw musi się przedstawić. Tak więc kupujesz przejście z już zakodowaną ogniskową.

na przykład 200mm ale nawet jeśli tam wepniesz 8 mm lub 1000 mm to potwierdzenie działać będzie - tylko stabilizacja efektywnie pracować będzie dla 200 mm

pozdrawiam
dobas

radlakos
25.12.07, 14:42
cena wydaje się być całkiem całkiem :mrgreen: zważywszy , że przelotki w innych systemach z potwierdzeniem kosztują pow 2 paczek. Korzystał z tej przelotki ktoś z forum? uwagi jakieś?

Ania_
25.12.07, 14:50
Nie jestem pewna czy ktoś ma. Dobas, jakbyś załatwiał, to daj wcześniej może znać ;) O ile przy krótszych ogniskowych sobie radzę, to przy Sonnarze jednak AF by się przydał.... a może to kwestia wprawy ;)

dobas
25.12.07, 16:07
Chyba nikt nie ma - ale może ktoś się przyzna :)

Jak się już w sobie zbiorę i dojrzeję do decyzji kupna
to rzucę post na forum. Chyba się szarpnę na stabilizację w mojej dwusetce

nie w iem mam mętlik pętlik. chyba dandelion do 200 a zaoszczędzoną kasę z 70-300 wydam na tanie szerokie, Zobaczymy :)
potrzeba i tego i tego, a wydatków więcej niż pieniędzy.
Na pewno rzucę posta na razie mailuję z człowiekiem
i staram się coś obciąć jeszcze z ceny

pozdrawiam
dobas

radlakos
25.12.07, 17:00
ok mnie też do chętnych możesz zaliczyć - choć do decyzji dojrzeć też muszę :) dzięki serdeczne za info.

RadioErewan
25.12.07, 17:03
Widziałem dandeliony do Olka za 25$ i nawet chciałem kupić. Takie z zakodowaną ogniskową to bym nie kupował, przynajmniej jakiś czas (jeżeli dobrze pamiętam, że dandelion bez tego cuda jest sporo tańszy).

Pozdrawiam

Rafał Czarny
25.12.07, 17:08
Widziałem dandeliony do Olka za 25$ i nawet chciałem kupić.

Gdzie?

RadioErewan
25.12.07, 17:10
No właśnie prowadzę resercz, bo nie wrzuciłem strony do ulubionych. To było w czasie kiedy latałem z taczką na wysokości lamperii i nie miałem nawet czasu jej załadować.
Dandelion bez zakodowanej ogniskowej będzie lepszy. Jeszcze nie teraz, ale za chwilę.

Pozdrawiam

Rafał Czarny
25.12.07, 17:19
A spotkał ktoś to ustrojstwo w przejściówkach E -> OM?

RadioErewan
25.12.07, 17:21
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=120181214577&ssPageNa
Możesz sobie go wkleić w dowolną przelotkę. Tylko ta nieszczęsna ogniskowa :-(.

Pozdrawiam

radlakos
25.12.07, 17:28
ooooooo i ja czekam z niecierpliwością
:mrgreen:

dobas
25.12.07, 18:49
Co znaczy Nach Polen -- Nicht angegeben
dobrze kumam - polakom nie sprzedajemy ? bo ja tym językiem nie władam
ale zrozumiałem POLEN i NICHT :) resztę sobie dopowiedziałem.

Radek - to ze wschodu jest za 40 $ a nie 40 Euro.

fakt że różnica nie wielkaq ale zawsze - z resztą
ten ze wschodu (rosja ? białoruś ? ) ma dużo więcej ogniskowych do wyboru.

@Rafał - to tylko Chip - tak jak RE pisał wklejasz to wco se chcesz :)

pzdr

Ania_
25.12.07, 19:20
Tak z ciekawości to się wkleja jakimś specjalnym klejem, czy po prostu "byleby się trzymało"? ;)

epicure
25.12.07, 19:41
Dandelion bez zakodowanej ogniskowej będzie lepszy. Jeszcze nie teraz, ale za chwilę.

Co mamy przez to rozumieć? Czy pojawi się jakieś rozwiązanie, dzięki któremu samemu będzie można ustawić wartość ogniskowej dla takiego Dandeliona, np. z poziomu menu aparatu?

lessie
25.12.07, 20:47
ciekawe rzeczy prawicie...powoli dojrzewam do 500mm Rubinara i chętnie bym przytulił coś co potwierdzi ostrość...

dobas
25.12.07, 20:52

Co mamy przez to rozumieć? Czy pojawi się jakieś rozwiązanie, dzięki któremu samemu będzie można ustawić wartość ogniskowej dla takiego Dandeliona, np. z poziomu menu aparatu?

nowy aparat, firmware ? jejku jak bym chciał żeby to był firmłer.

dbs

dobas
25.12.07, 20:54
rubinar zwierciadlany ma światło 8.

mam taki obiektyw, ale czy on jest użyteczny,,, :(
nie wiem. może ze stabilizacją ma to sens

ja nie dojrzałem jeszcze żeby go z olympusem użyć, ale ostatnio nie ronię zdjęć
tylko siedzę na du... przed monitorem

chcesz - mogę wziąć do Łodzi - tylko musisz mnie molestować żebym nie zapomniał

pozdrowionka

osiołek
26.12.07, 22:24
W ofercie dla eosów i nikonów można znaleźć przelotki z potwierdzeniem ostrości. Czy ktokolwiek spotkał się z czymś takim na 4/ 3? poszukuję przelotki na m 42

ja się spotkałem. mam pierwszą wersję (świeci się zielone światełko potwierdzające ostrość, trochę to niewygodne, ale podobno najnowsza wersja 'piszczy' gdy obiekt znajdzie się w granicach ostrości). rzuciłem na forum kilka zdjęć, ale podobne nieostre - nie wiem czy to wina obiektywu, przejściówki czy front focus w aparacie.

mariouche
27.12.07, 18:57

nowy aparat, firmware ? jejku jak bym chciał żeby to był firmłer.

dbs

Byłoby super - w zasadzie nic nowego, ale jak ułatwiłoby pracę :D

Sam poluję na Rubinara, ale niestety poza astro-foto nie przyda się - przynajmniej narazie.
Ale się nam wątki o M42 sklonowały :roll:

Pozdrawiam

Syd Barrett
22.04.08, 14:56
Czy ktoś już posiada potwierdzenie z M42, bo dotychczas się tym nie interesowałem ale skoro Pentaks i Kanon tak tym szpanują...
Czy ktoś coś takiego widział w Polsce? Chodzi mi głw. przejściówki do starszych modeli, np e330 i e410. pozdro

pkali
22.04.08, 18:07
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9041

tutaj więcej na ten temat. Przejściówka już przechodzi testy