Zobacz pełną wersję : obiektyw kitowy zuiko 40-150
arecki1338
24.12.07, 23:01
Witam, dopiero zaczynam poruszac sie w tym tenmacie, czy ktos moze mi powiedziec z jakiej maksymalnej odleglosci ten obiektyw przybliza fotografowany obiekt? czy olympus e 410 z double zoom kitem jest dobrym pomyslem na pierwsza lustrzanke?
idź na targowisko lub halę targową, chwyć lornetkę 10xcoś tam (10x to zoom, coś tam to średnica soczewek) i będziesz miał odpowiedź odnośnie "przybliżania".
taki obiektyw jest dobry do obiektów w odległości max 20 metrów, potem obiekt ginie w kadrze.
dog_master
24.12.07, 23:34
Tak, dobry wybór :) Mysle, ze na poczatek bedzie okej, jak troche pouzywasz, to zobaczysz, czego jeszcze potrzebujesz / co chcesz zmienic.
Dluzej od 40-150 masz 70-300, ale jest ciemne... Na sloneczne dni glownie.
taki obiektyw jest dobry do obiektów w odległości max 20 metrów, potem obiekt ginie w kadrze.
czyli np. taką kaczuchę ;) chcemy złapać i na 20m zapełni nam kadr? czy ten obiekt o którym piszesz to budynek ? :)
pzdr
paakayttaja
24.12.07, 23:55
Ja z tym szkłem strzelałem do samolotów np. na Brno Air Show - fakt, crop duży, ale jak się ma farta...
Kasprzyk:
coby mieć kaczuchę na cały kadr, to musisz mieć ją 3-4m od siebie... to bardzo krótkie tele, ale ratunkiem jest 70-300 + IS w aparacie.
Kasprzyk:
coby mieć kaczuchę na cały kadr, to musisz mieć ją 3-4m od siebie... to bardzo krótkie tele, ale ratunkiem jest 70-300 + IS w aparacie.
oki :)
Z okazji Świąt tylko przypomnę o opcji "Szukaj" :) którą to oferuje nasze forum i uprasza się, by korzystać z niej przed zadaniem pytania. Szczególnie, że niektóre rzeczy były wałkowane na forum już miliard razy i jeszcze jeden raz, a poza tym, warto też zajrzeć do specyfikacji danego produktu, dostępnej na stronach www.olympus.pl :)
Wesołych Świąt
Mi 40 - 150mm sprawdza sie przy fotografowaniu ludzi (portrety)i jak dla mnie jako początkującego lustrzankowca to szkiełko jest w sam raz. Pewnie za jakiś czas zeche mi się czegoś dłuższego;) bo jak próbowałem sfotografować dzięcioła siedzącego na 20 metrowej sośnie to już fotki są nie specjalnie atrakcyjne.:)
Z okazji Świąt tylko przypomnę o opcji "Szukaj" :) którą to oferuje nasze forum i uprasza się, by korzystać z niej przed zadaniem pytania.
Wczuwasz się w swoją rolę. :mrgreen: ;) (ale masz rację ;) ).
40-150 mm - czy krótkie? To zależy co się chce uchwycić. Kaczuchy - jeśli oswojone lub czekasz na nie odpowiednio długo to można. Generalnie jednak do ptaków niestety za krótkie. :(
Mogę odpowiedzieć, że E-410 z podwójnym kitem to świetny wybór. Jestem bardzo zadowolony z korpusu i obu obiektywów. Praktycznie spełnia moje wszystkie obecne potrzeby, chociaż już zauważyłem rodzącą się u mnie wielką ochotę na obiektyw stałoogniskowy Zuiko 50 mm :). To chyba znana choroba i nie wymaga zdecydowanego leczenia :)
Co do możliwości przybliżania obiektywem 40-150 (80-300mm) to nie jest to bardzo dużo, ale w normalnym użytkowania (bez potrzeby zbliżeń ptaków na wysokich skałach, czy samolotów na wysokości przelotowej itp.) wystarczająco. Mam dodatkowo kompakt Canon Powershot S2 IS i on daje 36-432 mm. Te 432 mm to już jest rzeczywiście dużo i dawało więcej możliwości, ale tylko w specyficznych sytuacjach i bardziej wykorzystywałem bo miałem niż wynikało to z konieczności. Masz możliwość kupić w przyszłości obiektywy 50-200 (100-400mm) lub 70-300 (140-600) więc zależnie od twoich wymagań nie będziesz miał żadnych ograniczeń.
Mi 40 - 150mm sprawdza sie przy fotografowaniu ludzi (portrety)i jak dla mnie jako początkującego lustrzankowca to szkiełko jest w sam raz. Pewnie za jakiś czas zeche mi się czegoś dłuższego;) bo jak próbowałem sfotografować dzięcioła siedzącego na 20 metrowej sośnie to już fotki są nie specjalnie atrakcyjne.:)
Właśnie przedwczoraj usiłowałem sfotografować dzięcioła, ale nie dość że za daleko, to jeszcze z boku drzewa i pełno gałęzi po drodze. Nie ma jakichś obiektywów zakrzywiających przestrzeń? ;-)
Właśnie przedwczoraj usiłowałem sfotografować dzięcioła, ale nie dość że za daleko, to jeszcze z boku drzewa i pełno gałęzi po drodze. Nie ma jakichś obiektywów zakrzywiających przestrzeń? ;-)
A może zwabiających dzięcioły? :D
Ale są obiektywy pozwalające fotografować z za winkla :)
Czyli mam szukać sprzętu dla fotoreporterów wojennych?
A może lepiej po prostu spróbować przystosować do 4/3 jakiś peryskop?? :mrgreen:
Jak bedziesz kupowac w szanujeacej sie firmie,to sprzedawca napewno sie zapyta do czego chcesz uzywac tego szkla.Jesli odpowiesz,ze do ptaszkow w lesie,to napewno dorzuci Ci nozyce do galezi.Mi jak dobrze pogadalem to w cenie obiektywu dodal pile lancuchowa-spalinowa i karnister paliwa.
dog_master
25.12.07, 20:55
Nie ma jakichś obiektywów zakrzywiających przestrzeń? ;-)Są, perspektywe, tilt/shift, w Canonie ;)
Cóż, taki urok fotografii przyrody :) Zawsze mozna isc do zoo, moze byc latwiej :P
W ZOO są zwykle kraty albo siatka :(
40-150 fajne na poczatek ale pozniej trzeba cos dluzszego poszukac...
fotografowanie samolotow na pokazach nie jest zywiolem tego sprzetu
pzdr
Takich jeszcze nie ale niebawem...kto wie? ;)
Póki co, mozesz fotografować "zza winkla"
http://img121.imagevenue.com/loc848/th_60502_marumi_122_848lo.jpg (http://img121.imagevenue.com/img.php?image=60502_marumi_122_848lo.jpg)
http://www.marumi-international.com/english/NewProducts_en/NewProducts_en.html
Też może się przydac ;)
Jeśli OT, to sorki, cały wątek trochę zdublowany więc moze przejdzie :)
dog_master
27.12.07, 16:47
Dobre :D *idzie Googlać ;)*
Obiektyw ma swoje możliwości, choć czasem zabraknie mu tych paru milimetrów.
Do czego jest Ci potrzebne to TELE? Może doradzimy coś innego...
O możliwościach 40-150 możesz poczytac TU (https://forum.olympusclub.pl/topics27/olympus-zuiko-digital-40-150mm-w-akcji-praca-zbiorowa-vt5425.htm) Na początek powinno dać Ci to dopowiedz ... Czy jest to wystarczający TELEzoom dla Ciebie.
zauważyłem rodzącą się u mnie wielką ochotę na obiektyw stałoogniskowy Zuiko 50 mm :). To chyba znana choroba i nie wymaga zdecydowanego leczenia :)
...do tego atakuje błyskawicznie i zaraża wszystkich dookoła :mrgreen:
Obiektyw bardzo fajny - portrety i zdjęcia np. bawiących się w oddali dzieci (nie musisz się zbytnio zbliżać i nie peszysz pociech).
Pierwsza lustrzanka? E-410 jak znalazł.