PDA

Zobacz pełną wersję : Dyktafon do nagrywania szkoleń służbowych i wykładów

misiek098
2.05.15, 22:32
Witam, planuję zakup dyktafonu. Potrzebuję urządzenia, które będzie w stanie nagrywać mowę ludzką do jakości umożliwiającej zrobienie potem z tego notatek. (Czyli zrozumienia całości) z odległości 15-20 metrów spod ubrania. Chce aby miał wbudowany głośnik i nie był za drogi. Ktoś zna się na tym i może coś polecić? Mogę przeznaczyć maks 500-600zł ale jak coś dobrego za 100 znajdę to też chętnie wezmę, ale boję się, że za 100zł to lepiej sobie darmową aplikację wgrać na telefon i tak nagrywać a to rozwiązanie z kolei nie spełnia moich oczekiwań. Wstępnie wybrałem sobie coś takiego olympus dm-650, ale nie wiem czym dokładnie się różni od olympus dm-670 oraz czym one się różnią od podobnych cenowo ws-832, ws-833. Przede wszystkim cenię sobie jakość ma być dobrze, nie koniecznie tanio wolę dopłacić i mieć urządzenie na dłużej. Czekam na pomoc.

k@czy
3.05.15, 07:04
Jednak kelner...

Saboor
3.05.15, 13:24
Jednak kelner...
Oj tam, zaraz: kelner. Prawdziwi twardziele używają Taśmy Prawdy do zapisu i wody z Lichenia do dekryptażu...

voovoo2
3.05.15, 14:01
Że Ty Saboor musisz zawsze o najnowszych technologiach :-)

Saboor
3.05.15, 14:13
Że Ty Saboor musisz zawsze o najnowszych technologiach :-)
Wiesz... wszyscy dobrzy ludzie z ABW, CBŚ, CBA, PCK, SKO, PKO, PSK, tak mają...:mrgreen:

Jack
3.05.15, 18:05
[...] Wstępnie wybrałem sobie coś takiego olympus dm-650, ale nie wiem czym dokładnie się różni od olympus dm-670 oraz czym one się różnią od podobnych cenowo ws-832, ws-833. Przede wszystkim cenię sobie jakość ma być dobrze, nie koniecznie tanio wolę dopłacić i mieć urządzenie na dłużej. Czekam na pomoc.DM-650, lub 670 może być dobrym wyborem, z wyjątkiem tego "nagrywaniem spod ubrania", do którego niezbędny jest sprzęt stosowany przez służby specjalne. Zatem trzeba będzie spod ubrania wystawić jakiś nierzucający się w oczy mikrofonik ;-) DM-670 ma podobną charakterystykę parametrów dźwiękowych, jak 650, ale ma trzeci mikrofon poszerzający zakres rejestrowanych częstotliwości, większą pamięć wbudowaną (czyli dłuższy czas nagrania bez dodatkowej karty pamięci), możliwość dodania większej liczby indeksów i przewodnik głosowy. Szczegóły znajdziesz na stronie internetowej Olympusa. Seria WS (832, 833) ma stosunkowo porównywalne możliwości, jeśli chodzi o "suche" parametry, jednak wbudowane mikrofony ustępują dynamiką tym z DM-ów i zakres opcji częstotliwości jest mniejszy. Ale, jeżeli masz stosować dodatkowy mikrofon, spokojnie WS-833, lub 832 wystarczy.