PDA

Zobacz pełną wersję : z jakim obiektywami kupić omd 10

BACEK
2.05.15, 00:30
Witam olipijczków.Prosze o rade.Jestem już zdecydowany na kupno OM-D10.Aparat ma slużyć mnie żonie i dorosłej córce do dokumentowania naszego życia ,otoczenia,przygód,wycieczek,podróży.W tajnikach fotografii i sprzętu niewiele się orientuje.Przygotowany jestem na wydatek ok.3500 zł.Tak więc czy ma to być z obiekt.Zuiko:12-50;czy zestaw14-42EZ(pancakes) i 40-150 czy lepiej zestaw 14-42IIR i 40-150 czy też tylko z 14-42IIR albo tylko z w/w naleśnikiem.Nigdzie w sposób zrozumiały dla laika w opisanym. dylemacie rad nie znalazłem.POZDRAWIAM i prosze gorąco forumowiczów o pomoc

Bodzip
2.05.15, 06:47
m Zuiko 12-40 (http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/8486379?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.pl%2 F) będzie dobrym wyborem.

alnico
2.05.15, 06:57
m Zuiko 12-40 (http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/8486379?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.pl%2 F) będzie dobrym wyborem.
Dobrym będzie, ale założony budżet niestety przekracza.
Z wymienionych brałbym zestaw14-42EZ i 40-150. W pewnych sytuacjach 40-150 jak i naleśnik przydadzą się.

grisza34
2.05.15, 08:38
za Alnico. kupiłbym zestaw. 40-150 można całkiem nieźle popstrykać :)

epicure
2.05.15, 09:12
Nie ma co się szarpać na 12-40 do fotek do rodzinnego albumu. 12-50 i jakaś stałka do portretu lub ciemnicy i styknie.

andrzejeko
2.05.15, 09:14
14-42 to niezly wybor.Natomiast ja bym polecil jeszcze cos jasnego, szczegolnie do zdjec wewnatrz typu panasonica 20/1.7 lub oly 17/1.8 czy 25mm.

BootMR
2.05.15, 10:28
Ja znów bym polecił przestrzelić EZ'eta(14-42 nalesnik) jeśli masz go zamiar kupować. Sztuka sztuce nie równa, mój na dzień dobry miał zwalony AF.

luzaczek82
2.05.15, 10:38
14-42 to niezly wybor.Natomiast ja bym polecil jeszcze cos jasnego, szczegolnie do zdjec wewnatrz typu panasonica 20/1.7 lub oly 17/1.8 czy 25mm.Ja tak zrobiłem, zostawiłem sobie kita 14-42 z poprzedniego zestawu plus stałka 25 1.8 i jest spoko

BACEK
2.05.15, 10:39
Bardzo dziękuje za szybką reakcje i to w majówce.Pewne niejasności jeszcze pozostają.Bodzip pisze o obiekt.12-40,ale czy taki do omd w ogóle jest?Kolega Andrzejko podaje 14-42- ale czy pancakes,czy IIR.Będe wdzięczny za doprecyzowanie i ewentualne kolejne posty, bo od sprzedawców to raczej jako laik rzetelnych i obiektywnych informacji nie dostanę.Wiadomo- liczy się tylko by jak najlepiej sprzedać.Gorąco pozdrawiam i miłego weekendu

Bodzip
2.05.15, 10:46
W moim poście jest link - kliknij na 12-40.
Wiem, że cena wysoka, ale jakość bardzo dobra. Zawsze wychodzę z założenia, że kupić raz a dobrze.

luzaczek82
2.05.15, 11:13
12-40 to na pewno bardzo dobre szkło,ale trochę duży zestaw robi się z nim...pozdro

MAF
2.05.15, 12:21
Na początek kup z 14-42 i 40-150. Potem zobaczysz czego Ci brakuje. Ja bym potem w drugiej kolejności kupił 25mm 1.8.

fret
2.05.15, 14:02
12-40 to na pewno bardzo dobre szkło,ale trochę duży zestaw robi się z nim...pozdro

Faktycznie dobre. Póki się nie spojrzy na cenę. Stosunek jakości do ceny już nie zachwyca. Wracając do tematu, to sprawa jest prosta. Jeśli zastanawiasz się nad korpusem z krótkim kitem (14-42) to lepiej kup XZ-2. Mniejszy, tańszy, a możliwości i jakość zdjęć - takie same. Jeśli uważasz, że nie dasz rady żyć z takim zakresem ogniskowych, to oczywiście bezlustro i 40-150. Z krótkimi kitami sprawa ma się tak (w porównaniu ze standardem): 12-50 - nieporęczny, ale nieco szerszy zakres na krótkim końcu i lepsze makro, naleśnik - za miniaturyzację trzeba płacić jakością lub złotówkami, Olek wybrał wariant pośredni, trochę jednego i drugiego.

BACEK
3.05.15, 10:49
Dziękuje za rady.Decyzja podjęta:naleśnik 14-42+kit 40-150,tak jak radził m.in MAF.Pozdrawiam,dzięki.Wrażeniami podzile się po powrocie z wojaży po 10 czerwca.

Koriolan
3.05.15, 13:57
Tylko po co dwa? Kup 14-150 i portretówkę 45 /1.8. Będzie Pan zadowolony.

---------- Post dodany o 13:57 ---------- Poprzedni post był o 13:54 ----------

Masz do wyboru 14-150 w wersji starej, nowej - uszczelnianej, lub 14-140 od Panasa. Optycznie jest bardzo podobnie jak kity, mieści się w budżecie (no może bez 45ki)

MAF
3.05.15, 14:01
Tylko po co dwa? Kup 14-150 i portretówkę 45 /1.8. Będzie Pan zadowolony.

45mm to jednak dość specyficzna ogniskowa. Mnie nie przekonał do siebie. 25mm bym teraz wybrał jako pierwszą stałkę.

rafrog
8.05.15, 13:43
Kochani podłączę się z pytaniem, ponieważ też planuję zakupić E-M10. Jaka jest praktyczna różnica między 14-42II a naleśnikiem. Oczywiście oprócz gabarytów i ceny, czy jest różnica w obrazku? Czy naleśnik lepiej sprawdzi się przy filmowaniu z racji silniczka do zooma?

szafir51
8.05.15, 14:57
Co do jakości to się nie wypowiem, bo nie miałem 14-42II. Jest taka, jaka jest - tragedii nie ma, obiektywom stałoogniskowym czy 12-40 nie dorówna. Problemem może być rozrzut jakościowy - epicure miał egzemplarz z problemami z ostrością lewa/prawa strona kadru, w necie czytałem recenzję E-M10+14-42EZ, gdzie były duże różnice ostrości góra/dół.
Mój egzemplarz jest okej, zdjęcia po przeskalowaniu i wyostrzeniu wyglądają dobrze. AF działa bardzo szybko a filmowanie to ogromna różnica na + względem obiektywów z manualną zmianą ogniskowej. Do tego bardzo kompaktowe rozmiary czasami też się przydają.

Jeszcze jedną opcją dla potrzebujących małego zooma jest Panasonic 12-32. Mniejszy zakres ogniskowych, ale za to szerzej i podobno ostrzej. Ale tu już manualny zoom i brak pierścienia ostrości (zmiana z menu aparatu).

Karol
8.05.15, 19:14
Kochani podłączę się z pytaniem, ponieważ też planuję zakupić E-M10. Jaka jest praktyczna różnica między 14-42II a naleśnikiem. Oczywiście oprócz gabarytów i ceny, czy jest różnica w obrazku? Czy naleśnik lepiej sprawdzi się przy filmowaniu z racji silniczka do zooma?
Mnie obrazek bardziej podobał się z 14-42II jednak nie doktoryzowałem się w temacie. Jeżeli przy filmowaniu zmieniasz ogniskową to "najeżdżanie" elektrycznym zoomem fajniej wygląda. Przy fotografowaniu jednak zmiana ogniskowej nieco mnie irytowała, nie można przejść na mechaniczną tak jak w m.zd 12-50. W dodatku każda zmiana ogniskowej zużywa energię, na ile występuje problem szybszego wyczerpywania się baterii nie wiem. Ja wybrałem 14-42II i teraz zrobiłbym to samo.

alnico
8.05.15, 19:41
Jeszcze jedną opcją dla potrzebujących małego zooma jest Panasonic 12-32. Mniejszy zakres ogniskowych, ale za to szerzej i podobno ostrzej. Ale tu już manualny zoom i brak pierścienia ostrości (zmiana z menu aparatu).
Da się zmieniać w Olympusie?

rafrog
9.05.15, 16:14
Słuchajcie, a czemu w sklepie shop.olympus.eu sprzedają E-M10 srebrne z czarnymi obiektywami ? :) Mam na myśli zestaw z podwójnym zoomem.

fret
9.05.15, 21:16
Bo to najbardziej klasyczne zestawienie?

rafrog
9.05.15, 21:31
No chyba do srebrnego korpusu powinny być srebrne obiektywy? Tym bardziej, że sugerowałoby to chociażby zdjęcie na stronie. Tymczasem na zdjęciu ze srebrnym korpusem jest srebrne szkło, a w opisie piszę że dostaniemy czarne :)

And.N
9.05.15, 21:36
Bo to najbardziej klasyczne zestawienie?
Klasyczne w jakim sensie?, ze do srebrnego najlepiej pasuje czarny?

fret
9.05.15, 21:42
W takim, że wczasach manualnych, czyli np. OM, było to zestawienie najczęściej spotykane. Typowy korpus był srebrny, a typowy obiektyw był czarny. Nigdy się nie zastanawiałem, czy to najlepiej pasuje. Po prostu tak było :). Dlatego klasyka.

And.N
9.05.15, 21:55
W takim, że wczasach manualnych, czyli np. OM, było to zestawienie najczęściej spotykane. Typowy korpus był srebrny, a typowy obiektyw był czarny. ...
Pewnie młody nabywca aparatu może być nieco zdziwiony nie wiedząc, ze kiedyś tak było:), a i wiekowy (jak ja) też by się zdziwił nie znając systemu Olympusa za czasów manualnych.
PS.
Teraz to pewnie taki gender w fotografii?:wink: Dziwi sie tylko mało postepowy, czy zacofany.

fret
9.05.15, 22:03
Nie tylko Olympus tak miał, wpisz sobie w gugla nazwę dowolnego aparatu z okresu świetności luster manualnych. Czarne korpusy spotykało sie dośc rzadko i dotyczyło to najczęściej topowych korpusów z końca epoki manualnej, no i Zenita TTL :). Srebrne obiektywy, to z kolei same początki. Zdecydowanie najbardziej typowym zestawieniem był srebrny korpus + czarny obiektyw :)

And.N
9.05.15, 22:14
Nie tylko Olympus tak miał, wpisz sobie w gugla nazwę dowolnego aparatu z okresu świetności luster manualnych. Czarne korpusy spotykało sie dośc rzadko i dotyczyło to najczęściej topowych korpusów z końca epoki manualnej, no i Zenita TTL :). Srebrne obiektywy, to z kolei same początki. Zdecydowanie najbardziej typowym zestawieniem był srebrny korpus + czarny obiektyw :)
Rozumiem, że nie widzisz w tym nic dziwnego i tez używasz srebrny korpus z czarnym obiektywem, bądź odwrotnie. Mnie się wydaje, ze w dzisiejszych czasach powinien być jednak wybór? Może ktoś (np. jakiś dziwak jak ja) lubi jednak jednolitość kolorystczną?

fret
9.05.15, 22:31
Rozumiem, że nie widzisz w tym nic dziwnego i tez używasz srebrny korpus z czarnym obiektywem, bądź odwrotnie. Mnie się wydaje, ze w dzisiejszych czasach powinien być jednak wybór? Może ktoś (np. jakiś dziwak jak ja) lubi jednak jednolitość kolorystczną?

Pytanie nie dotyczyło tego, co kto lubi, tylko skąd takie zestawienie? Napisałem skąd. W dzisiejszych czasach masz przecież jeszcze inne kolory do wyboru: zielony, brązowy i chyba jeszcze jakiś, a fani Pentaxa, to już całkiem mogą sobie poszaleć. Nie rozumiem dlaczego zestawienie srebrnego z czarnym miałoby być upośledzone? Poza tym dla mnie aparat, to sprzet do robienia zdjęc, a nie biżuteria. Uważam, że cały czarny ma po prostu swoje zalety praktyczne, ale nigdy nie zastanawiałem się, czy ładnie wygląda :)

And.N
9.05.15, 22:52
Pytanie nie dotyczyło tego, co kto lubi, tylko skąd takie zestawienie? Napisałem skąd. W dzisiejszych czasach masz przecież jeszcze inne kolory do wyboru: zielony, brązowy i chyba jeszcze jakiś, a fani Pentaxa, to już całkiem mogą sobie poszaleć. Nie rozumiem dlaczego zestawienie srebrnego z czarnym miałoby być upośledzone? Poza tym dla mnie aparat, to sprzet do robienia zdjęc, a nie biżuteria. Uważam, że cały czarny ma po prostu swoje zalety praktyczne, ale nigdy nie zastanawiałem się, czy ładnie wygląda :)
ja naturlich:wink:

szamaniec
10.05.15, 09:21

Oczywiście śledząc Twój tok rozumowania w pełni się z Tobą zgadzam z jednym zastrzeżeniem, obecne Olympusy to jednak biżuteria - świadczy o tym wykonanie i cena :)

robtor
10.05.15, 09:39
...obecne Olympusy to jednak biżuteria - świadczy o tym wykonanie i cena :) No nie wiem... aparaty Olympusa to nie tylko OMD, np. takie EPL5 z kitem drogie nie jest, wykonanie to też chyba nie najwyższe loty:mrgreen:, aczkolwiek ja jestem generalnie zadowolony i uważam że pofocić się tym sporo da :)