PDA

Zobacz pełną wersję : Capture One 4

kapir
23.12.07, 13:21
Ciekawostka dla posiadających kod aktywacyjny do C1 LE dołączanego do Sandiska III - kod działa również w najnowszym Capture One 4 :) - pozwala aktywować aplikację i pracować z jej wykorzystaniem.
Po wstępnych testach stwierdzam, że jest to ciekawa propozycja. Program bardzo ładnie radzi sobie z plikami z E1 i daje efekt porównywalny z Oly Masterem.
Polecam.

willow32
23.12.07, 13:27
Ciekawostka dla posiadających kod aktywacyjny do C1 LE dołączanego do Sandiska III - kod działa również w najnowszym Capture One 4 :) - pozwala aktywować aplikację i pracować z jej wykorzystaniem.
Po wstępnych testach stwierdzam, że jest to ciekawa propozycja. Program bardzo ładnie radzi sobie z plikami z E1 i daje efekt porównywalny z Oly Masterem.
Polecam.

potwierdzam, kupiłem ostatnio tego Sandiska a na informację o promocji trafiłem przypadkiem, bez większej nadzieji wstukałem klucz aktywacyjny i ku mojemu zdziwieniu zadziałało :)
Powiem szczerze że w tej chwili testuje tego CO4 i całkiem sympatycznie to działa. Nie wiem jeszcze czy ACR pójdzie w odstawkę ale nie mogę tego wykluczyć :D

Mirek54
23.12.07, 13:36
Obie wersje dzialaja???Pro i LE ?.Czy tylko LE

willow32
23.12.07, 13:37
Obie wersje dzialaja???Pro i LE ?.Czy tylko LE

bez przesady :D ja wiem ze są święta ale producenci nie są Santa tak do końca :D
na wersję PRO jest 15% rabat

Sebaa
26.12.07, 22:26
Witam!
Używacie tego programu? Też mam ten kod aktywacyjny, zassałem go ze strony producenta i niestety nie chce się zainstalować, mieliście jakieś problemy? Najpierw wyskakuje komunikat, że Framework nie jest zainstalowany, potem zaczyna się jego instalacja, po czym kiedy pasek postępu osiąga 3/4 nic się nie dzieje nowego, poza 100% zajętości procesora... Mam WinXP Home SP2 zauktualizowany. Komp to Acer Aspire PIV 2,8 z 1 GB ramu. Mieliście podobne problemy z instalacją? Poprzednia wersja Capture One chodziła mi bez problemu, tylko że RAW'ów z E-510 nie czytała to wykasowałem...

Pozdrawiam

Mirek54
26.12.07, 23:20
Zainstaluj sobie najpierw osobno framework do Twojej wersji jezykowej-byc moze masz winde po Polsku a program odnosi sie do angielskiej.Nastepnie restart i instaluj program.

Sebaa
27.12.07, 15:13
Zainstaluj sobie najpierw osobno framework do Twojej wersji jezykowej-byc moze masz winde po Polsku a program odnosi sie do angielskiej.Nastepnie restart i instaluj program.

Dzięki, wywaliłem wszystko i na nowo zainstalowałem framework z witryny Microsoftu i pomogło. Teraz mi działa jak trzeba.

Mirek54
27.12.07, 15:26
Cieszy mnie to,ze pomoglo :D

bikeart
27.12.07, 15:47
bardzo zacny program, ma momenty, że lubi się wywalić (Mac OS 10.4.11) ale w porównaniu do bety działa rewelacja... nie ta intuicyjność co w LR i nie ma tyle opcji, ale jest naprawdę niezły, no i tańszy... to chyba przewąży na jego kożyść, bo kupiłem poprzednią wersję, więc niepotrzebnie wydawać kasę na LR skoro CO4 działa; MZ lepszy odszumiacz niż w LR. Zdecydowany postęp w porównaniu do CO 3.7.7, łatwiejszy w konfiguracji i milszy dla oka... starasznie długo trwa usuwanie pliku do kosza, wczytywanie plików szybsze niż na LR mam 1.5GB ramu

majkelx
27.12.07, 18:20
kapir, dzięki za info!!! Już się łamałem żeby Lr nabyć!

Dempsey
28.12.07, 00:39
Też miałem Sandiska z promocji ;-) zassałem zainstalowałem i... zupełnie nie podoba mi się jakie artefakty toto wprowadza w cieniach na wyższym ISO (dla E500 w każdym razie - nie wiem jak inne puszku E-systemu). Taka jakaś dziwna papka wychodzi z białymi ziarenkami, czy coś takiego... no paskudztwo... Moim zdaniem LR zostawia szum w znacznie przyjemniejszej (bardziej "analogowej") postaci niż CO4. Jeśli chodzi o interface to całkiem całkiem, szybkość również (tutaj bije LR - szczególnie na moim przedpotopowym sprzęcie :-) ).

netfinity
22.02.08, 17:29
Własnie uaktualniłem sobie CO LE do wersji 4.01, ale nadal mam problem z ciepłotą barwy w tym programie.
Sprawa wygląda tak, w programie zdjęcie wygląda ładnie, zrobie jpga (najwyższa jakość) i obrazek wychodzi tak jakby zdjęto mu troszke WB, np. w programie zdjęcie ma 6500K a jpg wygląda jakby miał ~6000K.
Np. przebarwiłem fotkę - firanka miała leciutko żółtawy kolor, fotka biały, cieżko wtedy ustawić ladny kolor np. twarzy.

skow
22.02.08, 20:29
... w programie zdjęcie ma 6500K

Skąd wiesz?

a jpg wygląda jakby miał ~6000K.

Skąd wiesz?

To, że jest jakiś suwaczek ze ze skalą w kelwinach to nie znaczy, że tak jest naprawdę. To tylko orientacyjny wskaźnik.

Mysza
22.02.08, 20:49
Ave!

Własnie uaktualniłem sobie CO LE do wersji 4.01, ale nadal mam problem z ciepłotą barwy w tym programie.

Sprawdź, czy na pewno masz prawidłowo ustawione profile ICM.

Cześć tu Mysza.

czmielek
22.02.08, 20:56
EEE no taki dzień dziecka powinien być codziennie. Dzieki za info

netfinity
22.02.08, 20:57
Ave!
Sprawdź, czy na pewno masz prawidłowo ustawione profile ICM.

Cześć tu Mysza.
?
Tak to wygląda, podgląd w programie ma inne kolory niż jpg po przetworzeniu.
Niby to nie problem ale jak pisalem np. na zdjeciach twarzy bardzo to widać.

Sebaa
6.04.08, 12:29
?
Tak to wygląda, podgląd w programie ma inne kolory niż jpg po przetworzeniu.
Niby to nie problem ale jak pisalem np. na zdjeciach twarzy bardzo to widać.

Witam!
Pozwolę sobie odświeżc wątek bo u mnie zauważyłem podobny efekt. CO4 całkiem mi się podoba, ale ten problem z JPG'ami jest trochę wnerwiający...

Pozdrawiam

black_bird
10.04.08, 00:40
W Czechach jest promocja za pół ceny, tam to mają konkurencję i u nich działa!!
http://www.phaseone.com/Global/NewsLetters/NewsPhase/Eblastcaptureonecz.aspx
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Zauwazylem niedawno tez, ze po wstepnej obrobce RAW i wypuszczeniu JPG z wlaczoną opcją wyostrzania - zdjecia są mydlane :( w szczegołach, odhaczenie tej opcji daje duzą poprawe ostrosci w wynikowych JPG. Sprawdzcie jak Wy to macie?

W Polsce jest przedstawicielstwo One Phase, na maile dotyczące problemów odpowiada
"Mikolaj Rygier" <mikolaj.rygier@gmail.com>.

grizz
10.04.08, 07:59
A jaką interpolację ma ten program?

Bo z tego co doczytałem dla nowych olków najlepiej działa VNG4

Ściągnij rawtherapee i potestuj.

krzysiekz
10.04.08, 08:16
Czy tylko mi sie wydaje czy CO nie lubi niesystemowych obiektywow. Z m42 glupieje i nie moze zapisac zdjecia, chyba ze sie wylaczy zapis exif.

Grison
10.04.08, 08:20
W Czechach jest promocja za pół ceny, tam to mają konkurencję i u nich działa!!
http://www.phaseone.com/Global/NewsLetters/NewsPhase/Eblastcaptureonecz.aspx
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Zauwazylem niedawno tez, ze po wstepnej obrobce RAW i wypuszczeniu JPG z wlaczoną opcją wyostrzania - zdjecia są mydlane :( w szczegołach, odhaczenie tej opcji daje duzą poprawe ostrosci w wynikowych JPG. Sprawdzcie jak Wy to macie?

W Polsce jest przedstawicielstwo One Phase, na maile dotyczące problemów odpowiada
"Mikolaj Rygier" <mikolaj.rygier@gmail.com>.

Domyślnie CO wyostrza zdjęcie, zaznaczenie opcji wyłącza wyostrzanie (sharpening disable).
U mnie wszystko gra. Gdy opcja jest włączona zdjęcie jest nie wyostrzone i odwrotnie.

black_bird
10.04.08, 11:14
faktycznie, przyzwyczajenie jest jednak druga naturą człowieka :-/ myslalem, ze jak odhaczę to wyostrza - a tu odwrotnie. Dzieki ;)