PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o pomoc w rozszyfrowaniu niewyraźnego zdjęcia.

firehunter
29.04.15, 11:47
Zwracam się do Was o pomoc w rozszyfrowaniu tego zdjęcia. Poniżej przedstawione jest zdjęcie głowicy geodezyjnej z numerem ewidencyjnym. Niestety dopiero w domu okazało się, że numer znajdujący się w dolnej części jest nieczytelny. Numer składa się z dwóch dużych liter i czterech cyfr. Przykładowy format to XV 0001. Czy ma ktoś z Was jakiś pomysł w jaki sposób odcyfrować ten numer? Powtórna wycieczka do miejsca zrobienia fotografii na razie nie chodzi w grę :grin:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/04/DSC00814_zpsmanzdle2-1.jpg
źródło (http://i656.photobucket.com/albums/uu288/firehunter1973/DSC00814_zpsmanzdle2.jpg)

Po wstępnej analizie fotografii wydaje mi się, że pierwsze dwie litery to AA.
Poniżej wyraźne zdjęcie innej głowicy (dla porównania jak to wygląda).

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://i656.photobucket.com/albums/uu288/firehunter1973/Wieyczka nr 1_Kozice Dolne-Kolonia_2237_AD.1533_B_zpsbgsty1nm.jpg)

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, albo widzi coś więcej niż ja, to proszę o pomoc.
Pozdrawiam Rysiek

henry1
29.04.15, 20:09
A nie masz tej foty w pełnej rozdzielczości prosto z aparatu ?

Bodzip
30.04.15, 07:30
Tyle potrafiłem wydobyć

146244

firehunter
30.04.15, 08:21
A nie masz tej foty w pełnej rozdzielczości prosto z aparatu ?
Dzięki za zainteresowanie, oczywiście posiadam oryginalną fotkę w pełnej rozdzielczości, będę mieć do niej dostęp dopiero dzisiaj wieczorem.

---------- Post dodany o 08:21 ---------- Poprzedni post był o 08:20 ----------

Tyle potrafiłem wydobyć

146244

Dzięki za pomoc, na podstawie Twojej wersji zdjęcia, wydaje mi się, że ostatnia cyfra to 4.
Pozdrawiam Rysiek

diabolique
30.04.15, 09:19
Może łatwiej by było po konwersji do czerni i bieli i podbiciu mocnym lokalnego kontrastu? Mocniej powinny się wtedy zarysować kontury.
Jeśli miałbyś jeszcze to zdjęcie zrobione przy większej przysłonie, to może lepiej by oddało detale.

firehunter
30.04.15, 09:57
Niestety mam tylko to jedno zdjęcie. Jeśli nie uda się rozszyfrować tego numeru, pewnie kiedyś ponownie pojadę tam i zbadam numer na głowicy na miejscu "na macanego" ;). Co do konwersji, to próbowałem robić to suwaczkami, ale niestety nie jestem mistrzem obróbki i nie bardzo mi to wychodziło.

hades
30.04.15, 10:22
Mając oryginał może spróbuj w GIMP jednej z funkcji ze zbioru "wykrywanie krawędzi" (Filtry -> Wykrywanie krawędzi). Spróbowałbym też funkcji "szkic" lub "mapowanie wypukłości" z menu efektów programu FastStone Viewer. Ale nie wiele to może pomóc. Znak jest mocno skorodowany. W końcu jest w ziemi od co najmniej 60 lat. To znaki zakładane jeszcze przez GUPK (Główny Urząd Pomiarów Kraju obecnie Główny Urząd Geodezji i Kartografii). Po tą nazwą istniał w latach 1945-52.

Tak na marginesie, to fotografia tych znaków służy jakieś dokumentacji eskapad, czy hobbystycznie odnajdujesz punkty geodezyjne?

EDIT: gdyby to było naprawdę istotne jaki to numer punktu, to można by sprawdzić w rejestrze ośrodka geodezyjnego właściwego dla terenu gdzie znajduje się punkt. Potrzebne były by z grubsza odczytane współrzędne GPS. Swoją drogą ciekawe jak lokalny ośrodek dokumentacji geodezyjnej zareagowałby na taką prośbę?

Bodzip
30.04.15, 10:26
diabolique ma rację, lepiej widać. Wg mnie pierwsze litery to EA

146246

firehunter
30.04.15, 11:48
Mając oryginał może spróbuj w GIMP jednej z funkcji ze zbioru "wykrywanie krawędzi" (Filtry -> Wykrywanie krawędzi). Spróbowałbym też funkcji "szkic" lub "mapowanie wypukłości" z menu efektów programu FastStone Viewer. Ale nie wiele to może pomóc. Znak jest mocno skorodowany. W końcu jest w ziemi od co najmniej 60 lat. To znaki zakładane jeszcze przez GUPK (Główny Urząd Pomiarów Kraju obecnie Główny Urząd Geodezji i Kartografii). Po tą nazwą istniał w latach 1945-52.

Tak na marginesie, to fotografia tych znaków służy jakieś dokumentacji eskapad, czy hobbystycznie odnajdujesz punkty geodezyjne?

EDIT: gdyby to było naprawdę istotne jaki to numer punktu, to można by sprawdzić w rejestrze ośrodka geodezyjnego właściwego dla terenu gdzie znajduje się punkt. Potrzebne były by z grubsza odczytane współrzędne GPS. Swoją drogą ciekawe jak lokalny ośrodek dokumentacji geodezyjnej zareagowałby na taką prośbę?

Dzięki za podpowiedź z GIMP, wieczorem spróbuję jeszcze coś z tym zrobić. Punkty geodezyjne, wraz z wieżyczkami odnajduję wyłącznie hobbystycznie i muszę powiedzieć, że sprawia mi to niezłą radochę :grin:. Co do ośrodków dokumentacji geodezyjnej, to jak mi powiedział znajomy geodeta, to jeżeli ja sam nie jestem geodetą i nie prowadzę w danym rejonie roboty geodezyjnej, to takiej informacji mogę nie uzyskać (przynajmniej drogą formalną).

---------- Post dodany o 11:48 ---------- Poprzedni post był o 11:47 ----------

diabolique ma rację, lepiej widać. Wg mnie pierwsze litery to EA

146246

No dzięki - widać coś więcej, teraz ja również skłaniam się, że to EA :)

Careme
30.04.15, 12:40
...Punkty geodezyjne, wraz z wieżyczkami odnajduję wyłącznie hobbystycznie i muszę powiedzieć, że sprawia mi to niezłą radochę :grin:.

Ciekawe hobby - możesz coś więcej napisać o tym? Robisz jakiś rejestr zdjęć? Chodzi o to że są różne pod względem formy, wieku itp.? Pierwszy raz spotykam się z takim czymś.

firehunter
30.04.15, 13:08
Tak, rejestr wieżyczek jest ciągle uzupełniany. Generalnie wszystkie wyglądają tak samo.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://i656.photobucket.com/albums/uu288/firehunter1973/Wieyczka nr 8_Tomaszowice-Czarne Pomiary_2334_AB 1670_A_zpsxmd0arg4.jpg)
Bardzo rzadko zdarza się jeszcze drewniana forma wieżyczki. Metodologia znajdowania wieżyczek jest następująca: wybieramy z żoną kierunek weekendowej wycieczki, następnie znając cel, na mapie topograficznej tzw. sztabowej wyszukuję w danym rejonie wieżyczki, następnie za pomocą geoportalu weryfikuję zdjęcia satelitarne i sprawdzam czy w danym miejscu stoi jeszcze wieżyczka, jeśli stoi to tam jedziemy, robię zdjęcia i tyle. Pod każdą wieżyczką znajduje się głowica z numerem, która jest bezpośrednią przyczyną tego postu. No i zbieranie tych nowych numerów najbardziej mnie kręci :grin:

hades
30.04.15, 13:37
Odjechane hobby :). Mam podobne hobby, ale bez fotografowania punktów. Jestem zadowolony gdy znajdę punkt, który nie padł ofiarą drogowców, rolników, czy innych ekip przekopujących ziemię.

Nie ograniczam się do punktów osnowy geodezyjnej. Najciekawsze co trafiło mi się to odnalezienie pruskiego punktu granicy działki.

Drewniane i betonowe sygnały (to te wieżyczki) można spotkać już coraz rzadziej. Są co raz mniej potrzebne, a i pieniądze na remonty są przycinane.

firehunter
30.04.15, 13:45
Odjechane hobby :). Mam podobne hobby... cieszę się, że nie jestem sam :grin:
Pozdrawiam serdecznie

Saboor
30.04.15, 14:31
Takie mi wyszło:
146255146256
Ale badziew. :oops:

Bodzip
30.04.15, 14:31
A wieże triangulacyjne ? to nie to samo oczywiście ? Kiedyś w BN sporo ich było - jako gówniarze zawsze właziliśmy na szczyt, co nieraz niebezpieczne było. Teraz nie ma. Satelita i GPS zastąpiły wszystko.

firehunter
30.04.15, 14:44
Jest spoko - ale wciąż numer trudny do odczytu, powoli dochodzę do wniosku, że bez ponownej wizyty w terenie odszyfrowanie tego będzie niemożliwe. W każdym razie dzięki za każdą pomoc :)

---------- Post dodany o 14:44 ---------- Poprzedni post był o 14:41 ----------

[QUOTE=Bodzip;1188069]A wieże triangulacyjne ? to nie to samo oczywiście ? Kiedyś w BN sporo ich było - jako gówniarze zawsze właziliśmy na szczyt, co nieraz niebezpieczne było. Teraz nie ma. Satelita i GPS zastąpiły wszystko.
Tak, właśnie chodzi mi o wieże triangulacyjne, wbrew pozorom pozostało ich jeszcze całkiem dużo (woj. lubelskie). Inna sprawa, że bardziej "wtopiły się" w krajobraz.

diabolique
30.04.15, 15:28
Może warto też spróbować z odwróceniem do "negatywu"?

k@czy
30.04.15, 17:33
EA 6xx9

Careme
30.04.15, 21:10
Dziękuję za opis tego hobby. Z ciekawości wrzuciłem w google te nazwy, jakimi się posługujecie. Takie gwoździe (repery) wmurowane w budynki widywałem - teraz wiem przynajmniej do czego służą/służyły, ale jakoś nie wpatrywałem się co tam jest ciekawego napisane. Może po godłach krakowskich kamienic za repery się wezmę? :)

ayu
9.06.15, 19:34
Zdjęcie jest poruszone więc chyba można spróbować z algorytmem/filtrem anty poruszeniowym w Photoshopie o ile mi wiadomo w nowszych wersjach miało takie coś być zaimplementowane. Widziałem nawet pokazy jak to działa.