Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ostrość w E-1

dawid_
21.12.07, 20:22
Czy to normalne, że każde zdjęcie z mojego E-1 muszę wyostrzyć na komputerze, dla uzyskania pełnego efektu? Każda lustrzanka tak ma, czy to specjalność E-1? Może to przez obiektyw (14-42, narazie..)?

Czy ustawienia "sharpness", "contrast" itd. stosują się tyko podczas konwersji do jpg w aparacie, czy mają też wpływ na plik RAW?

pozdrawiam :)

grizz
21.12.07, 20:26
Czy to normalne, że każde zdjęcie z mojego E-1 muszę wyostrzyć na komputerze, dla uzyskania pełnego efektu? Każda lustrzanka tak ma, czy to specjalność E-1? Może to przez obiektyw (14-42, narazie..)?

Czy ustawienia "sharpness", "contrast" itd. stosują się tyko podczas konwersji do jpg w aparacie, czy mają też wpływ na plik RAW?

pozdrawiam :)

-tak to normalne, e-1 daje dość miękkie zdjęcia

-stosują się tylko do jpg

dawid_
21.12.07, 20:29
Dziękuję. Działam w Gimpie. Zastanawiam się czy stosować wyostrzenie czy wzmocnienie :roll:

Na początku myślałem że nie trafiam w ostrość, ale dziś robiłem z przysłoną 8.0 i nadal to samo. Czy po zmianie obiektywu na np: 14-54 ostrość się poprawi?

grizz
21.12.07, 20:31
przy 5,6 wyniki są optymalne

co do gimpa - wzmocnienie - wczoraj był wątek o tym jak ostrzyć. Poszukaj.

o tu masz: https://forum.olympusclub.pl/topics7/zmniejszanie-fotek-na-potrzeby-net-u-vt12912.htm?highlight=wzmocnienia

dawid_
21.12.07, 20:32
Dzięki piękne :)

ziemia01
21.12.07, 22:42
Czy po zmianie obiektywu na np: 14-54 ostrość się poprawi?
podobno tak, choć sam nie posiadam ani E-1 ani 14-54 :( może się wypowie ktoś kto ma :)

grizz
21.12.07, 22:46
podobno tak, choć sam nie posiadam ani E-1 ani 14-54 :( może się wypowie ktoś kto ma :)

Nie na tyle, by nie wyostrzać (generalizuje).

dobas
21.12.07, 22:48

Poprawi się. 14-54 daje ostrzejsze zdjęcia. Jednak nie spodziewaj się poziomu wyostrzenia jak w E410. Z założenia zdjęcie z E1 nie jest jak żyleta.

Jesli chcesz je wyostrzyć zrobisz to za pomocą programu i komputera z dużą mocą obliczeniową. i efekt będzie o niebo lepszy niż mały komputerek w aparaciku, który ma malutko czasu żeby przerobić zdjęcie i zapisać je wyostrzone na karcie. Tak jest po prostu lepiej. Robisz w RAWach - a wywołujesz na spokojnie w komputerku.

To coś jak różnica między Polaroidem, a wywołaniem w laboratorium :)

Nowy obiektyw wpłynie na zmianę ostrości pozytywnie. różnicę widać .
Najlepiej postaraj się znaleźć możliwość spróbowania samemu. To samo body dwa różne szkła.

potem porównaj na komputerze . Może ktoś na Forum ma te dwa szkiełka i zrobił by Ci zdjęcia. Ja mam już tylko 14 54. więc nie pomogę, chyba że znajdę w zarchiwizowanych. Jednak obiecać nie mogę

pozdrawiam
dobas

Tak więc tak jak pisze GRIZZ - wyostrzać trzeba będzie tak czy siak. I nie jest to wadą a zaletą mimo iż pochłania więcej czasu :)

dawid_
21.12.07, 23:59
Dzięki :)

Mam pytanie poza konkursem: czy są jakieś profile krzywych do ufraw (dcraw) dla E-1?

pol189
23.12.07, 14:04
Dzięki :)

Mam pytanie poza konkursem: czy są jakieś profile krzywych do ufraw (dcraw) dla E-1?

Podłącze się do tej prośby (choć ja szukam dla e-410) mogą być profile dla RawTherapy

mathu
23.12.07, 14:07
Jesli chcesz je wyostrzyć zrobisz to za pomocą programu i komputera z dużą mocą obliczeniową. i efekt będzie o niebo lepszy niż mały komputerek w aparaciku, który ma malutko czasu żeby przerobić zdjęcie i zapisać je wyostrzone na karcie.
Ten mały komputerek może być dedykowanym chipem ;>

cra3y
23.12.07, 14:10
poszukajcie na forum dpreview goscia o ksywie olycoly lub Colin Walker.

gosc robi bajeczne profile (do RSE czy dcraw) dajace kolorki jak z Oly Studio 1.5x

kisi
24.12.07, 09:44
poszukajcie na forum dpreview goscia o ksywie olycoly lub Colin Walker.

gosc robi bajeczne profile (do RSE czy dcraw) dajace kolorki jak z Oly Studio 1.5x

Ble... trzeba sie zalogować aby poszukać po gościu. Moze ktos kto ma tam konto poszuka i wklei linke ?

kapir
24.12.07, 11:52

Ja się z tym nie zgadzam. Zdjęcia są ostre pod warunkiem zastosowania właściwego wywoływacza. W programach innych niż Olympus Master/Studio i ostatnio CaptureOne wychodzą zmulone. W dcrawach zaś można sporo wyciągnąć, ale jest problem z odmozaikowywaniem ;).

Jeśli więc chcesz mieć "ostre" zdjęcia to wal w rawach i wywołuj w dedykowanym oprogramowaniu. Ew. odszumianie (dla iso 400-800) itp. w przeznaczonych do tego programach (np. noise ninja z dobranymi profilami).

Co do jpgów - to nie wiem czy są miękkie czy ostre - nigdy nie robiłem ;)

dawid_
24.12.07, 11:54
Jpg też nie robię. Jak wywołam w ufraw i obrobię w gimpie, to są ok. Czy zastosowanie oryginalnego oprogramowania aż tak wiele zmienia?

kapir
24.12.07, 12:05
Jpg też nie robię. Jak wywołam w ufraw i obrobię w gimpie, to są ok. Czy zastosowanie oryginalnego oprogramowania aż tak wiele zmienia?

Najlepiej sam sprawdź. Własne doświadczenia są zawsze najlepsze ;)
Wybierz sobie jakieś dobre zdjęcie i wywołaj w paru programach i porównaj detale i ich jakość ... sam zobaczysz.

grizz
24.12.07, 13:17

Ja się z tym nie zgadzam. Zdjęcia są ostre pod warunkiem zastosowania właściwego wywoływacza.

Nie nioe wiesz, jak ja zastosuje odpowiedni wywoływacz, to wszystko moę udowodnić.

Chodziło o materiał wejściowy.

kisi
27.12.07, 09:34
Ja wywoluje OM i jestem zadowolony. Najlepsze efektu udaje mi sie w nim uzyskac wiec i go stosuje. Pozniej podciagam ostrość w GIMPie przy pomocy slawnego juz skryptu Eg/Sharpen (Smart Redlux) i po sprawie.

dawid_
29.12.07, 01:18
Qbic mnie oświecił i za to mu wdzięczny jestem dozgonnie. Przerobiłem chyba z 10 programów do RAW i żaden nie dorównuje Olympus Studio ostrością i odwzorowaniem barw. Teraz zdjęcia są ok.