Zobacz pełną wersję : Głupio mi, lecz prośbe mam...
nie wiem jak zaczac, ale to malo istotne chyba
mam do wyboru- E PL1 i E P1- tylko korpusy- w sklepie podawane jako nowe, nieuzywane
roznica w cenie wynosi 100 PLN
adapter i tak musze dokupic- bo od 2009 r. mam E-420 (szkla podane w stopce)
powiedzcie mi tylko, ktory korpus wziac
przede wszystkim zalezy mi na jakosci obrazu i szybkosci AF- od kilku ladnych lat i tak robie tylko ORFy- nie wiem czy to w post procesie ma potem odzwierciedlenie (mam na mysli korpusy)
nie bylo mnie na forum ho ho ho i jeszcze troche i z obiegu sprzetowego wypadlem chyba calkowicie, dlatego tez prosze o merytoryczne sugestie :grin:
Podziękował :grin:
Pozdrawiam
Tomek
Napisz ile masz kasy do dyspozycji, bo to o czym piszesz to raczej stare jest. Sama przejściówka też trochę kosztuje.
mam do wyboru- E PL1 i E P1- tylko korpusy- w sklepie podawane jako nowe, nieuzywane
adapter i tak musze dokupic- bo od 2009 r. mam E-420 (szkla podane w stopce)
powiedzcie mi tylko, ktory korpus wziac
przede wszystkim zalezy mi na jakosci obrazu i szybkosci AF- od kilku ladnych lat i tak robie tylko ORFy- nie wiem czy to w post procesie ma potem odzwierciedlenie (mam na mysli korpusy)
nie bylo mnie na forum ho ho ho i jeszcze troche i z obiegu sprzetowego wypadlem chyba calkowicie, dlatego tez prosze o merytoryczne sugestie :grin:
Podziękował :grin:
Pozdrawiam
Tomek
Za ile chcą Ci sprzedać te starocie?
Jeśli zależy Ci na jakości obrazu to szukaj E-PM2 lub E-PL5.
E-PL5 ma ze szkłami m43 błyskawiczny AF.
A obiektywy z dużego 4/3 działają tak sobie z korpusami m43.
Za ile chcą Ci sprzedać te starocie?
Jeśli zależy Ci na jakości obrazu to szukaj E-PM2 lub E-PL5.
E-PL5 ma ze szkłami m43 błyskawiczny AF.
A obiektywy z dużego 4/3 działają tak sobie z korpusami m43.
Szukaj E-PM2/E-PL5, z jedynkami nie będzie obrazka(Panasonic wczesny w micro) a o szybkim AF zapomnij, podobnie jak z inymi aparatami m4/3 i szkłami ZD.
Obiektywy działają przez przejściówką ale bardzo wolno i nie do końca celnie ogniskują. W trybie MF i SF+MF da sie zdjęcia robić. E-PL1 fotografowałem czas jakiś, dziś nie chciałbym do niego wracać.
Dokładnie.
Bierz PL1, ma zauważalnie słabszy filtr aa, co skutkuje wyraźnie ostrzejszymi zdjęciami (niezależnie od ustawień suwaka: ostrość)
Brak słabszego filtra aa to według Janko to coś, co zabiło duże 4/3.
AF - Szukaj małych szkieł tylko z MSC w nazwie, np. mZD 14-150mm f/4.0-5.6 MSC.
ORF - zdecydowanie lepsze możliwości w post procesie zapewniają korpusy z matrycą Sony tj, PM2, PL5, M5, M5 Mark II, ale te, które wymieniłeś bronią się ceną. Ja swoje PL1; praktycznie nówka właśnie (zbyt) tanio sprzedałem za 150 zł. Za ~ 500-600 zł. można kupić PM2, którego matryca robi cuda w post procesie w porównaniu do dużego 4/3.
Rady: cokolwiek kupisz, dołóż do 2-3 sztuk baterii i ewentualnie elektronicznego wizjera; dla wymienionych korpusów chyba tylko VF-2.