Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Xz-1 pomiar światła

gploski
23.04.15, 12:45
Dzień dobry, jestem użytkownikiem wymienionego kompaktu. Mam problem z przełączeniem pomiaru światła, w większości trybów fotografowania aparat ustawia pomiar matrycowy i uniemożliwia przełączenie w punktowy i centr. ważony (wygasza ikonki). Szczególnie mi szkoda punktowego, często z niego korzystałem. Kiedyś pomagało wejście w menu i reset trybu foto, ale ostatnio i to jest niemożliwe. Myślę, ze pewnie są to konsekwencje jakiegoś mojego działania, jakichś ustawień, które mniej lub bardziej świadomie wprowadzam, tylko niestety nie mogę tego ogarnąć. Próbowałem szukać, czytać instrukcję i nic a nic. Może ktoś z Was się z takim problemem zetknął lub zna rozwiazanie, będę wdzięczny za pomoc.

jck
23.04.15, 16:12
... jestem użytkownikiem wymienionego kompaktu... Od jak dawna?

... w większości trybów fotografowania aparat ustawia pomiar matrycowy ... Wypisz te tryby.

gploski
23.04.15, 18:04
Xz mam kilka ładnych lat, od nowości. Ta jakby blokada pomiaru punktowego i matryc owego pojawia się nie wiadomo skąd, nie potrafię skojarzyć jakich wcześniejszych ustawień jest wynikiem. Pstrykam sobie fotki, myślę sobie, no tu to będzie dobrze z pomiarem punktowym... i nie ma. Znika w trybach PASM czyli całkiem.
Np. dziś wrócił po resecie trybu foto wykonanym przez menu. Ale nie zawsze taki reset jest możliwy, niekiedy ta pozycja w menu jest, tez nie wiadomo dlaczego, wygaszona. Raczej wykluczam uszkodzenie aparatu, myślę, ze to raczej moje gapiostwo, ze robię cos, czego nie ogarniał lub o czym nie wiem. Stad moje pytanie tutaj.

jck
23.04.15, 19:35
No to chyba aktualizacja softu aparatu Ci tylko została. Może wyjęcie baterii po resecie, na trochę dłużej, pomoże.

gploski
23.04.15, 19:49
Oprogramowanie to raczej najnowsza wersja. Używam OV 3, tam aktualizacje do pewnego czasu szły z automatu. Sprawdzę tez odłączeniem zasilania. Ale, jakby to była wada softu, pewnie nie byłbym jedyny, któremu to przeszkadza lub to zauważył. Ostatni taki przypadek miałem wczoraj, dzisiaj, jak o tym napisałem na forum, aparat ozdrowiał. Jak u dentysty.

luzaczek82
28.04.15, 20:30
Forum leczy telepatycznie :wink:

elrond2000
8.05.15, 21:28
Ja mam jeszcze lepszy problem z xz-1:
przyciski pozamieniały się miejscami. np. nagrywanie filmów to teraz przełączanie zdjęć w prawo. przełączanie prawo - lewo nie działa w ogóle, tylko kółko się kręci.
reset baterią robiony wielokrotnie.
firmware najnowsze wgram a jak nie to serwis - nie da się robić zdjęć bez menu po prawej
a myślałem o przesiadce na em5 mark II

gploski
10.05.15, 00:44
A ja właśnie wyczaiłem, kiedy wyłącza mi się pomiar punktowy i centr. ważony. Otóż, przyczyną jest ustawienie w menu trybu obrazu na vivid lub monochrom. W tych dwóch trybach aparat zostawia tylko możliwość pomiaru matrycowego.