Zobacz pełną wersję : Pomocy :)
Witam wszystkich
Jestem zielona w te klocki dlatego postanowiłam napisać bo nie wiem gdzie szukać a Pan google nic mi nie dał :(
Proszę o odpowiedź na pytanie które brzmi :
Czy idzie jakoś sprawdzić ( nie wiem przez zbadaj element,może coś w linku u góry jak się wyświetla zdjęcie z fb przesłane przez komórkę, czy coś w tym stylu, może jakiś program cokolwiek ) oryginalną datę zrobienia zdjęcia które znajduje się na fb i google + wiem że daty niektórych zdjęć które są podane w google+ i na fb nie są datą zrobienia zdjęcia oraz wiem na 100000 % że osoba która zrobiła zdjęcia nie bawiła się w zmianę dat np.w telefonie.
Sprawdzałam po przez ściągniecie zdjęcia na komputer ale wyświetla się data ściągnięcia nie ma daty zrobienia w podsumowaniach :(
Proszę pomoże ktoś ??? :)
pozdrawiam annis
luzaczek82
22.04.15, 12:29
Witam.Dawno temu sprawdzałem sobie to jakimś programem ale za chiny nie pamiętam jakim.Wpisz może w google program do odczytu daty robienia zdjęcia
dziękuje za pierwszą odpowiedź, przeszukuje P. Google ale nie jest łatwo a nie wierzę że w dzisiejszych czasach nie da się tego sprawdzić to dla mnie wręcz nie do uwierzenia :) wierze że jest jakiś sposób tym bardziej że zdjęcia pochodzą od zwykłych osób a nie od fotografów którzy wiedzą jak ingerować w zdjęcia :) pozdrawiam
facebook podczas wgrywania zdjec na serwer czyści exif zdjęcia - więc nie za bardzo jest z czego odczytać taką informację.
wiem na 100000 % że osoba która zrobiła zdjęcia nie bawiła się w zmianę dat np.w telefonie.
Sprawdzałam po przez ściągniecie zdjęcia na komputer ale wyświetla się data ściągnięcia nie ma daty zrobienia w podsumowaniach :(
IrfanView?
Najlepszy w/g mnie program do sprawdzania takich rzeczy to darmowy Photo Metadata Editor - dostępny pod adresem http://www.photome.de/ Ale - czy się sprawdzi - to zależy. Po pierwsze - aby mógł sprawdzić zdjęcie musi zawierać tzw. dane EXIF. Zdjęcie może nie zawierać tych danych - mogły one zostać świadomie wycięte przed umieszczeniem zdjęcia w sieci, niektóre programy do obróbki zdjęć mogą też nie zachowywać danych EXIF (o czym obrabiający zdjęcie przed umieszczeniem w sieci może nawet nie wiedzieć). Dane EXIF (w tym i datę) można też zmienić - np. właśnie tym programem, który sugerowałem do ich sprawdzenia. Kolejna możliwa przyczyna nieprawidłowej daty to źle ustawiona data w aparacie, którym zdjęcia wykonywano. Jeśli zatem znajdziesz w danych EXIF datę wykonania zdjęcia - to jest to data prawdopodobna, nie można jej traktować jako w 100% pewnej.
---------- Post dodany o 12:46 ---------- Poprzedni post był o 12:44 ----------
IrfanView? Wiele programów, w tym i Irfan View pokazuje tylko część danych EXIF. Photo ME pokazuje ich znacznie więcej.
dziękuje za pierwszą odpowiedź, przeszukuje P. Google ale nie jest łatwo a nie wierzę że w dzisiejszych czasach nie da się tego sprawdzić to dla mnie wręcz nie do uwierzenia :smile: wierze że jest jakiś sposób tym bardziej że zdjęcia pochodzą od zwykłych osób a nie od fotografów którzy wiedzą jak ingerować w zdjęcia :smile: pozdrawiam
Jeśli zdjęcie zawiera EXIF to datę bez większego problemu da się odczytać. Jeśli nie ma EXIF to nie wiem czy w ogóle jest taka możliwość...raczej nie, albo nic mi na ten temat nie wiadomo.
Tu masz podobny tematycznie wątek: klik (https://forum.olympusclub.pl/threads/83775-Data-zrobienia-zdjęcia?)
IrfanView pokazuje datę ściągnięcia zdjęcia na komputer :( no chyba że ja źle szukam w tym programie ale w "IMAGE INFORMATION" JEST TYLKO DATA ŚCIĄGNIĘCIA NA KOMPUTER :(
Gdzie szukać " EXIF " przed ściągnięciem po ściągnięciu ???
---------- Post dodany o 11:57 ---------- Poprzedni post był o 11:51 ----------
Acha to znaczy że nie ważne czy zdjęcie np było wysyłane bezpośrednio z komórki na fb czy google+ czy z komputera mogę nigdy nie dowiedzieć się oryginalnej daty zrobienia fotki :(
...Acha to znaczy że nie ważne czy zdjęcie np było wysyłane bezpośrednio z komórki na fb czy google+ czy z komputera mogę nigdy nie dowiedzieć się oryginalnej daty zrobienia fotki :(
Zgadza się. Jeśli fb wycina exif to się nie dowiesz. Jeśli zdjęcie ma EXIF powinny być takie informacje:
W IrfanView (Date TimeOriginal): 145647
W systemie Windows7 (Data wykonania): 145648
A możesz zamieścić to zdjęcie, lub jeśli Ci nie wolno, to zalinkować ? Dla mnie np. do G+ bo nie mam konta na FB
niestety programy zawiodły zero info :( tylko data ściągnięcia na komputer :( szkoda że nie idzie sprawdzić tego bez ściągania zdjęcia wtedy się w nie nie ingeruje........ no nic szukam dalej może coś jeszcze mi się uda zdziałać :)
A mam jeszcze jedno pytanko czy idzie sprawdzić np. różne zdjęcia i z jakiej przeglądarki zostały wysłane czy jakiś win,program..... wiem może to głupie ale szukam związku między paroma zdjęciami :) sprawdzałam "zbadaj element" coś tam się wyświetla jaki win, jakaś przeglądarka, ip lecz nie znam się na tym i nie wiem czy to nie moje dane :P :)
Nie da sie sprawdzic z jakiej przegladarki zostały wysłane. Informacje dot. IP z jakiego zostało umieszczone zdjęcie da sie uzyskać jak bys miała nakaz... pozatym co by Ci to dało? ja moge z 30% pewnoscia stwierdzić,że zostało wysłane np z firefoxa.
Sam zresztą korzystam na tym samym pc z 3 roznych przegladarek w zaleznosci od kaprysu tak naprawdę...
Cos za dużo CSI się naogladaliśmy chyba.
Jesli nie jestes pewna skad jest dane zdjęcie i czy jest org czy nie - spróbuj tineye. Innych pomysłów nie mam - pozatym średnio podoba mi sie takie dziwne i tajemnicze "szpiegowanie" w jakiejkolwiek sprawie.
Pozdrawiam
...szkoda że nie idzie sprawdzić tego bez ściągania zdjęcia wtedy się w nie nie ingeruje......
Można sprawdzić EXIF (datę) bez ściągania zdjęcia. Trzeba zainstalować do przeglądarki odpowiednią do tego wtyczkę np. do Firefoxa: FxIf czy EXIF Viewer. Tak poza tym, ściągając zdjęcie nie ingerujesz do tego stopnia aby usuwać EXIF. Albo zdjęcie go ma, albo nie.
ale facebook tak jak już napisałem wyżej, usuwa metadane ze zdjęć podczas kompresji na serwerze.
ale facebook tak jak już napisałem wyżej, usuwa metadane ze zdjęć podczas kompresji na serwerze.
Nie twierdzę, że nie usuwa:) ( Nie mam kont na takich portalach, czyli nie istnieję:wink::) )
To annis się nie dowie tej daty. Choć kol. Bodzip ma tam jakieś swoje sposoby na EXIF, którego teoretycznie nie ma..., czy to zawsze działa, czy dotyczy także daty wykonania zdjęcia to inna kwestia...
Dajcie zarobić informatykom śledczym. :-)
edit:
jak dla mnie temat do zamknięcia.
dziękuje za wszystkie odpowiedzi, dowiedziałam się wszystkiego, niestety jak życie pokazuje nie jesteśmy wstanie wiedzieć to co byś my chcieli :) według mnie po to są fora że jeśli ktoś ma problem z czymś to piszę ale niektórzy widocznie widzą to inaczej :)
DZIĘKUJE I ZAMYKAM TEN POST :)
DZIĘKUJE I ZAMYKAM TEN POST :)
Tak lepiej. :-)