Zobacz pełną wersję : Problem z ISO AUTO
Witam
Jako, ze niedawno przesiadlem sie z systemu Nikona na Olympus widac nie ze wszystkim radze sobie w body Olkow. Mianowicie cos zle ustawiam, gdyz zarowno w E1, jak i w E500 gdy ustawie ISO AUTO aparat zawsze pracuje na ISO 100, nigdy auto nie ustawia mi nic innego. Jako, ze problem wystepuje w obydwu body wiem, ze wina lezy po mojej stronie. Poradzcie, prosze, co powinienem zmienic w ustawieniach by ISO Auto dzialalo normalnie, tzn w kiepskim swietle podbijalo mi ISO do 400.
licze na Wasza pomoc i dziekuje
pozdrawiam dulak
masz problem, bo w OLKACH starszych niż E-3 auto iso to lipa. dobre auto iso ma chyba tylko najkon i pentax. nie wiem jak z E-3, ale jutro się dowiem - z ciekawości.
E-1 czy E-500 dobierają chyba tylko z zakresu 100-400 i to najlepiej z podpiętą lampą.
W aparatach starszych niz e3 auto iso dziala tylko z lampą błyskową tak jak kolega napisal wczesniej
dog_master
21.12.07, 01:36
Nie da sie... Taka wada Olków, po prostu... Też mam 90% zdjęć na auto iso na iso100, a sa np. poruszone, bo za dlugi czas...
Auto iso dziala z lampa, chyba nawet do 800. Poza tym w trybie sportowym [przynajmniej w E330] iso skacze wyzej. No i E330 ma [nie wiem, czy E500 ma] tryb stabilizacji software'owej - wtedy iso jest nawet 1600 na auto, podbijane, jakosc marna, ale jest ;)
Wielkie dzieki
i szczerze mowiac zaskoczylo mnie to bardzo, choc nie jest to funkcja, ktorej uzywam, po prostu zaintrygowalo mnie co robie zle. Jak na razie i tak jestem pod wielkim pozytywnym wrazeniem po przejsciu z Nikona D70.
pozdrawiam i dziekuje
U mnie Auto ISO działa bez problemów, niestety tylko do ISO 400.
W e-330 i wyższe ISO w trybie działają w programach tematycznych, więc i u Ciebie pewnie będzie podobnie.
W e-510 już jest OK.
ja w E-1 rzadko używam auto ale jeśli już to najczęściej aparat przesadza i dobiera 400...nawet jak jest dość jasno
W E400 w trybie AUTO ISO zdarza sie dobierać nawet do ISO400, ale przeważnie to jednak jest setka. Bardzo dobrze radzi sobie z ustawieniem ekwiwalentu czułości w trybie scenerii DIS dobierając zawsze możliwe dla wykonania nieporuszonych zdjęć najniższe ISO, a korzystam z tej opcji/jest szybka/ np. w muzeach, a nawet w jaskini Łokietka-i zdjęcia oświetlonych lampą "jaskiniową" stalaktytów wyszły! Przy okazji pytanko: w E400 ze wzgl. na matrycę CCD przy naswietlaniu Bulb jest 8min dla ISO100-400 i max. tylko 2min dla IsO 1600, czy w przetwornikach NMOS/ E510, E410/ mniej się nagrzewajacych te wartości są inne- /niektórzy naświetlają np.ruch gwiazd/ ?
Don Pedro:
poszukaj na forum u Phil'a... chłopaki katują E-3 ekspozycjami po 20-30 minut bo zniesiono w nim ograniczenie BULB do 8 minut.
Ciekawe...
W E-410 AUTOISO bardzo często ustawia sie na 400 (cale szczęście, że przy tej matrycy jest to jakość akceptowalna) - trochę żałuje, że tak jak w e-500 i 510 niema ograniczenia.
Niemniej jednak działa to w zakresie 100-400 bardzo sprawnie :!:
ja w E-1 rzadko używam auto ale jeśli już to najczęściej aparat przesadza i dobiera 400...nawet jak jest dość jasno
.. a mi prawie zawsze 100. Jakie masz firmware?
W e-330 i wyższe ISO w trybie działają w programach tematycznych, więc i u Ciebie pewnie będzie podobnie.
W e-510 już jest OK.
Nie do końca. W portrecie nie działa, w programie sportowym owszem ale aparat śrubuje max krótkie czasy naświetlania co jest zrozumiale dla programu sportowego ale raczej bezużyteczne chcąc tego używać jako namiastki auto iso.
Ja użyteczne auto iso rozumiem tak: - na manualu aparat dostosowuje iso ( w zdefiniowanych przez użytkownika granicach) do ustawionych czasu i przysłony podając informację o aktualnie dobieranym iso cały czas w wizjerze. Podobnie na preselekcjach - np. jeżeli czas na preselekcji przysłony spada poniżej określonej wartości - pojawia się zagrożenie poruszenia przy danej ogniskowej - aparat zwiększa iso - w zdefiniowanych granicach i oczywiście informuje o tym w wizjerze... To samo przy preselekcji czasu - jeżeli obiektywu nie da się już bardziej otworzyć - aparat zwiększa iso...
Chyba napisanie takiego softu do Olka nie byłoby jakimś wielkim programistycznym wyzwaniem. Trudno mi wybaczyć brak auto iso w E-330 - taki tryb znacznie zaoszczędziłby klikania...
Napiszcie jak to jest w E-510 i E-3 - o ile ktoś dokładnie sprawdzał...