Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : LightZone 3.3beta

salvadhor
19.12.07, 11:44
Nowy LightZone 3.3beta (dla Linuksa) i 3.2 (dla Windowsa/Mac)

http://lightcrafts.com/download/trial.html

Niestety, trial, ale programik plasuje się cenowo w granicach rozsądku (250$). Żeby jeszcze nie ta Java...

A samo obrabianie raw'ów (i nie tylko) - łatwe proste i przyjemne. Może się spodobać, bez skomplikowanej mieszaniny z warstwami i różnymi przedziwnymi trickami które niektórzy stosują w darmowym Photoshopie :).

Co do jakości wywoływanych raw'ów - program korzysta z algorytmów dcraw'a. Wydaje mi się, że lepszą jakość daje jednak RawTherapee. Lightzone świetnie się sprawdza do samego nakładania efektów.

skow
19.12.07, 17:07
Nowy LightZone 3.3beta (dla Linuksa) i 3.2 (dla Windowsa/Mac)

Niestety, trial, ale programik plasuje się cenowo w granicach rozsądku (250$). Żeby jeszcze nie ta Java...

Ale ta Java to tylko dla systemów innych niż Windows czy Linux.

salvadhor
19.12.07, 19:27
Ale ta Java to tylko dla systemów innych niż Windows czy Linux.

Nie wiem jak program wygląda pod Windowsem, ale przypuszczam, że nie robili natywnej wersji dla Windowsa i Macintosha oraz potem dla Linuksa - wszystko jest w Javie, musieli tylko pogłówkować z przeportowania odpowiednich bibliotek programu. Archiwum z wersją dla Linuksa zawiera Javę (dlatego 54 MB) - inne paczki pewnie tak samo.

Przygotujcie tylko sobie dużo pamięci ram. W dobrym guście leży mieć >512 MB.

dzemski
8.01.08, 23:52
nie ma co, LightZone to jeden z najlepszych programów do obróbki RAW na rynku. Nie ustępuje w niczym LightRoomowi Adobe, ma też sporo fiuczerów których program Adobe'a nie posiada. Korzystam z wersji 2.4 pod Linuxa (jeszcze darmowej) i jestem bardzo zadowolony.

kurokial
13.09.09, 14:55
Można liczyć jeszcze na darmową wersję na Ubuntu?

Alleg_pl
13.09.09, 16:39
a nawet powiem ze 99$ teraz kosztuje lightzone.. ;)

Kurokial odkopales watek! :P

diabolique
13.09.09, 17:02
Pracowałem parę dni na trialu. Możliwości spore, ale miał tendencje do zwiech :/

mynameisnobody
13.09.09, 17:48
lightzone i lightroom mają tak niewiele wspólnego ze sobą jak D3X i M9 >całkiem inna filozofia i sposób pracy (i szybkość tejże)
Jeden drugiego nie może zastąpić niestety (podobny wygląd to bardzo zwodnicza cecha).
Teraz w wersji 3.8 - warto.
Wersja Basic (tańsza) ma zablokowane funkcje katalogowania oraz obróbki większej llości plków jednocześnie. Bez tego nie można komfortowo pracować niestety.
Potrzeba szybkiego kompa (naprawdę szybkiego przy 10-12MPix plikach bo wstosunku do LR dość wolny jednak -no i ... tendencje do zwiech od czasu do czasu, choć*LR też się wyp...rza choć rzadziej).

kurokial
13.09.09, 18:21
A jakaś darmowa/płatna z naciskiem na darmową wersję alternatywną działającą pod Ubuntu znaleźć można?