Zobacz pełną wersję : ludwiana wątek - chaos i nieporządek
Witajcie,
Z prośbą o krytykę by ideału sięgnąć :)
Zdjęcia robione E-PL5 z kitowymi obiektywami.
1)145014
2)145015
3)145016
4)145017
Dzięki i pozdrawiam
Coś dziwnie plastikowo się zrobiło na każdym ze zdjęć :/
Pierwsze i czwarte - brakuje światła.
Warto prostować zdjęcia - może tak:
145019 145018
Ja bym jeszcze kontrastu dołożył.
szukając pozytywów to 4ka jest dobrze skadrowana ; )
Pierwsze i czwarte - brakuje światła.
Warto prostować zdjęcia - może tak:
145019 145018
Albo tak:
145059 145060
Bo to stare i fajnie można detal wyciągnąć.
Generalnie: budynek ma trzymać pion, chyba że kadrujesz jak na 4.
Dzięki Panowie za szybkie odpowiedzi i porady.
Myślę, że załapałem...
Czyli zdjęcie numer 2 powinno wyglądać mniej więcej tak:
145067145066
I to jest dobry kierunek :D
I to jest dobry kierunek :D
I słuszny.
Zdecydowanie tak.
... powinno wyglądać mniej więcej tak: ...Jeszcze lepiej by wyglądało, gdyby było zrobione "na wprost". Nie zawsze się da, szczególnie gdy okno jest wyżej niż na parterze :-P
Należy jednak starać się stanąć prostopadle do ściany, na wprost okna, drzwi, portalu itp. Łatwiej wtedy złapać symetrię i mniej kombinowania z prostowaniem.
Po roku przerwy (aż wstyd się przyznać)... mały powrót - tym razem wierzę, że z trochę większą częstotliwością :)
Na pierwszy ogień, z prośbą o opinię i wskazanie błędów, klimaty nadmorskie
5)172236
6)172237
7)172238
Cześć,
Mi się podobają, nawet to zabarwienie / temperatura barwowa jest bardzo podobne do tego, co się ogląda na Orłowskim molo.
6stka ciekawiej wypełnia kadr, na piątce zabrakło jakiegoś domknięcia z lewej.
Wpadaj regularniej :)
6-ka ładna, ale ja lubię bardziej takie jak 7-ka.
Fajnie naturalne te kolory :) Musiałeś jakoś szczególnie nad nimi popracować w postprodukcji, czy po prostu automatyka balansu bieli dała radę? Ja jakoś często mam z tym problem, żeby nocne zdjęcia nie miały przebarwień w różne dziwne strony.
5. mi się podoba.
Fajnie naturalne te kolory :smile: Musiałeś jakoś szczególnie nad nimi popracować w postprodukcji, czy po prostu automatyka balansu bieli dała radę? Ja jakoś często mam z tym problem, żeby nocne zdjęcia nie miały przebarwień w różne dziwne strony.
Automatyka dała radę... Generalnie przy tych zdjęciach postprodukcja sprowadziła się do manewrowania dwoma suwakami: highlights i shadows - fart początującego :)
A poniżej kilka nowych fot w trochę innych klimatach:
8 ) 172767
9)172768
10) 172769
Poniżej kilka fot z sobotniego spaceru po Gdyni... z cyklu "po drugiej stronie lustra" :P
Różna faktura, różne widoki :)
11)173982
12)173983
13)173984