Zobacz pełną wersję : Japonia w obiektywie Gaijina
kamil_andrzej
7.12.15, 21:15
Fantastycznie, że znowu nadajesz. Wszystkie zdjęcia świetne i WC też.
Pozdrawiam
Dzięki, samo życie... :)
Fajne zdjęcia. Jak masz jakieś jeszcze w podobnym stylu , czyli niespotykane u nas to wrzucaj. :grin:
kamil_andrzej
7.12.15, 21:41
Fajne zdjęcia. Jak masz jakieś jeszcze w podobnym stylu , czyli niespotykane u nas to wrzucaj. :grin:
Pogrzebię, może coś znajdę :wink:
155. Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim przypadły do gustu zdjęcia kibelków, dlatego wrzucę jeszcze jedną fotkę, tym razem z deszczowej Fushimi Inari Shrine z jednego z wielu występów, które mieliśmy okazję oglądać w strugach padającego deszczu, brrrr....
163232
Szanowny Gaijinie, kibelek zwany w niektórych kręgach "tronem", to najważniejszy mebel w mieszkaniu, bez niego nie da się żyć. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A ten jest super, nawet ma fontannę, muzykę też pewnie nadaje aby stłumić odgłosy. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
kamil_andrzej
7.12.15, 22:29
Szanowny Gaijinie, kibelek zwany w niektórych kręgach "tronem", to najważniejszy mebel w mieszkaniu, bez niego nie da się żyć. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A ten jest super, nawet ma fontannę, muzykę też pewnie nadaje aby stłumić odgłosy. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Zgadza się, muzyczka też jest, z wyborem "utworów" trudniej.... :)
Bywa, samo życie, Ostatecznie możesz wybrać się w takie miejsce:
156.
To nowoczesna wersja typu "syberyjskiego", z tym, że nie ma tutaj dzikich zwierząt, od których musisz się odganiać w wersji klasycznej :wink:
Fajna "kucajka", jaka firma? :wink::mrgreen: . Chyba mi nikt nie uwierzy że Panasonic klopy robi..., ma zuma? :lol:
kamil_andrzej
7.12.15, 22:40
[QUOTE=robtor;1233235]Fajna "kucajka", jaka firma? :wink::mrgreen: . Chyba mi nikt nie uwierzy że Panasonic klopy robi..., ma zuma? :lol:[/QUOTE
To w naszym kraju mniej znana działalność firmy Panasonic, ten ostatni model jest "damski" :)
kamil_andrzej
7.12.15, 22:47
158. Na dobranoc jeszcze jeden "model" tym razem z panelem wbudowanym w ścianę. W narożniku przewijak dla dzieci...
163236
JAPONIA!! moje marzenie odwiedzić Japonie :) pozazdroszczę :) i czekam na więcej fot ! :)
Moje również. Zaglądam z przyjemnością.:)
Super relacja, łącznie z kibelkami :)
---------- Post dodany o 21:53 ---------- Poprzedni post był o 21:52 ----------
Oprócz tych "zalet" mają niestety też i wady. Rocznie uśmiercają kilkudziesięciu użytkowników... (są przecież zasilane energią elektryczną), wystarczy chwila nieuwagi przy podłączeniu i ...
a niech tam porazi, byle jajec nie urwało :roll:
Super relacja, łącznie z kibelkami :)
---------- Post dodany o 21:53 ---------- Poprzedni post był o 21:52 ----------
a niech tam porazi, byle jajec nie urwało :roll:
Te kibelki uśmiercają tylko tych, co sikają na klapę. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
kamil_andrzej
7.12.15, 22:58
Te kibelki uśmiercają tylko tych, co sikają na klapę. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Z tego wniosek, że populacja facetów w naszym kraju prawdopodobnie mocno by się zmniejszyła... :wink:
Dzięki wszystkim za dzisiejsze odwiedziny, kolejna porcja fotek chyba w środę, pozdrawiam....:)
kamil_andrzej
7.12.15, 23:41
W niektórych publicznych toaletach (niektóre chramy, świątynie) wejście do toalety możliwe jest wyłącznie w kapciach (buty zostawiamy przed wejściem do świątyni, chramu). Obowiązuje ruch jednokierunkowy... Niestety rozmiar kapci jest jeden....
W głębi pisuary dla niepełnosprawnych...
159.
163259
I takie właśnie perełki oddają prawdziwą twarz kraju. Brawo :)
Co ci Japończycy są w stanie jeszcze "zautomatyzować"?!
Pozdrawiam.
Mnie też skuterki urzekły :-) To jest pełna i prawdziwa relacja z podróży :-)
Fajna "kucajka", jaka firma? :wink::mrgreen: . Chyba mi nikt nie uwierzy że Panasonic klopy robi..., ma zuma? :lol:
Wystarczy AF wielopolowy. :lol:
Wystarczy AF wielopolowy. :lol:
W wersji kucanej koniecznie celny. :wink::mrgreen:
W wersji kucanej koniecznie celny. :wink::mrgreen:
I ciekawy bokeh. :mrgreen:
Zwiedzamy kibelki. Ciekawe.
kamil_andrzej
9.12.15, 16:47
Zamykając temat toalet ostatnia fotka w tej serii to umywalka wraz z instrukcją obsługi. Przyznaję, że przez chwilę, ale tylko przez chwilę, miałem problem z jej uruchomieniem. Całe szczęście są rysunki i opisy. I tak to, w ten prosty sposób rozwiązano w Japonii problem kranów i uszczelek... przynajmniej w publicznych toaletach...
160.
163314
kamil_andrzej
9.12.15, 17:08
Dzisiaj krótka wizyta w Nishiki Market (錦 (https://en.wiktionary.org/wiki/錦)市場 (https://en.wiktionary.org/wiki/市場) ). To olbrzymi rynek, nie tylko spożywczy, zlokalizowany w jednej z dzielnic Kyoto. Niby łatwo tam trafić ale Japończyków lepiej o drogę nie pytać. Nawet policjant nie był w stanie wydusić z siebie kilku słów po angielsku. Znajomość mapy w jego wykonaniu też była mizerna. Całe szczęście już z daleka zauważyliśmy olbrzymi napis Nishiki... Byliśmy tam stosunkowo wcześnie, stąd mała ilość ludzi. Osiem lat temu, w porze wieczorowej, z trudem przeciskaliśmy się przez tłum Japończyków i turystów. Niestety, wtedy dysponowaliśmy najprostszym kodakiem na film małoobrazkowy, nie uda mi się dla porównania wrzucić żadnej fotki :cry:
161.
163315
Market to tak na prawdę kilka ulic z licznymi straganami, stoiskami, na których można kupić prawie wszystko.
161.
163317
162
163318
.163.
163319
Fajne foto.
Chyba pierwszy raz na fotce z Japonii widzę ŚMIEĆ :)
Pozdrawiam.
kamil_andrzej
9.12.15, 19:35
Fajne foto.
Chyba pierwszy raz na fotce z Japonii widzę ŚMIEĆ :)
Pozdrawiam.
Wręcz niemożliwe! To odpad produkcyjny, którego jeszcze nikt nie zdążył podnieść :wink:. A poza tym to rynek. Ciekawostka - Właśnie w tym miejscu zaopatruje się w żywność rodzina cesarska (oczywiście wtedy, kiedy przebywa w Kyoto).
kamil_andrzej
9.12.15, 19:40
Jeszcze parę fotek z Nishiki....
164.
163324
165.
163325
166.
163326
167.
163321
168.
163322
169.
163323
170.
163327
Oooo polityka... znaczy ośmiorniczki :mrgreen:
kamil_andrzej
9.12.15, 19:46
Oooo polityka... znaczy ośmiorniczki :mrgreen:
Jak widać wszechobecna w każdym kraju... :wink:
Czy na 165, to takie kudłate, to kasztany czy zwierzaki jakieś?
164.
163324
165.
163325
166.
163326
167.
163321
168.
163322
169.
163323
170.
163327
Z całej wrzutki to znam tylko ryby :mrgreen:, cała reszta jakaś dziwna i mnie osobiście nieznana. :shock::cry:
---------- Post dodany o 21:01 ---------- Poprzedni post był o 20:59 ----------
Te kudłate, to pewnie te, co w reklamach występują, no takie moherowe. :shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nawet strach pisać o czym ja pomyślałem jak zobaczyłem to coś na 165... :mrgreen:
Nawet strach pisać o czym ja pomyślałem jak zobaczyłem to coś na 165... :mrgreen:
Mniemam, że o klejnotach. :shock::mrgreen:
Mniemam, że o klejnotach. :shock::mrgreen:
Bingo :)
Bingo :)
Nagrodę proszę przekazać na cel charytatywny. :mrgreen:
kamil_andrzej
9.12.15, 23:42
To na 165 to jest... nie, nie powiem :)
---------- Post dodany o 22:42 ---------- Poprzedni post był o 21:51 ----------
Brawo! Japoński kasztan jadalny, smacznego :)
164.
163324
165.
163325
166.
163326
167.
163321
168.
163322
169.
163323
170.
163327
Świetne kadry.
Pozdrawiam.
Interesujący wątek, miło było pooglądać i poczytać, dziękuję.
Pozdrawiam
kamil_andrzej
10.12.15, 19:54
Dziękuję wszystkim za wspólne podróżowanie po Japonii... Wkrótce postaram się wrzucić parę fotek z pierwszej stolicy Japonii - Nary.
Tymczasem... Na końcu jednej z głównych ulic Nishiki Market - Teramachi, znajduje się chram Nishiki Tenmangu. Zamieściłem już wcześniej parę fotek z tego miejsca, dzisiaj w uzupełnieniu jeszcze kilka...
Fascynujące...szczegolnie wucety ;-) Domyślam się że na 164 to jakaś wersja kiszonych warzyw ?!?!
kamil_andrzej
10.12.15, 20:16
Fascynujące...szczegolnie wucety ;-) Domyślam się że na 164 to jakaś wersja kiszonych warzyw ?!?!
Tak, masz rację, warzywa. Niektórzy mówią, że nawet smaczne.
kamil_andrzej
10.12.15, 20:28
171. Chozuya w chramie Nishiki Tenmangu. Woda, która w niej się znajduje nie ma zapachu, smaku, ani co najważniejsze bakterii. Wypływa z głębokości około 30 metrów i oczywiście służy (przy pomocy drewnianych naczyń) do obrzędu oczyszczania zwanego Temizu.
163377
172. Wejście do chramu.
163379
173. 174. Strażnicy chramu - chińskie lwy. W kulturze japońskiej jest bardzo dużo zapożyczeń z kultury chińskiej.
163375
163376
153. 154. Dzisiaj dwie, bardzo przyziemne fotki, no może to przyziemne nie jest tu odpowiednie ale... Zastanawiałem się, czy w ogóle je umieścić ale jak relacja ma być pełna to muszą się znaleźć. Jak większość rzeczy w Japonii zautomatyzowane są nawet rzeczy codziennego, powszedniego użytku, w tym najzwyklejsze muszle i deski klozetowe. Dostępne są różne fasony, modele, producenci. Eliminują użycie papieru, potrafią nawet wysuszyć po.... Żeby było przyjemniej "rozmyślać" albo "czytać gazetę" deski są podgrzewane (z regulacją temperatury włącznie). Oprócz tych "zalet" mają niestety też i wady. Rocznie uśmiercają kilkudziesięciu użytkowników... (są przecież zasilane energią elektryczną), wystarczy chwila nieuwagi przy podłączeniu i ... Niestety nie wiem, czy w swoich domach też mają takie "udogodnienia". Będąc tam trzeci raz nie robiło to na mnie żadnego wrażenia ale nasz syn...
Jak widać na powyższych fotkach Panasonic nie tylko produkuje sprzęt audio - wideo...
Wyglada jak panel z fotela lotniczego :-)
Swietna fotorelacja.
Ciekawe te rozmaite jedzonka z rynku. Kasztany oczywiście najfajniejsze :grin:
kamil_andrzej
12.12.15, 17:42
175. Nara (奈良市) pierwsza stolica Japonii i siedziba dworu cesarskiego słynie nie tylko z licznych świątyń i chramów ale również ze znacznej liczby danieli, które w natarczywy sposób domagają się od spacerujących turystów, pożywienia... Potrafią wyrwać torbę, reklamówkę, wszystko co kojarzy się z jedzeniem.
163481
164.
165.
166.
167.
168.
169.
170.
Tyle dobra, a mnie tam niema...
Poniżej przykładowe automaty z ulic w Japonii ... Automaty przyjmują banknoty (maksymalna wartość nominału 1000 jenów) i wydają resztę! Żeby kupić w automacie papierosy trzeba mieć specjalny papier potwierdzający wiek (turyści z braku takiego zaświadczenia kupują papierosy tylko w sklepach; jest ogólnonarodowy trend do walki z paleniem na ulicach).
Na ulicach nie wolno palić ,są wyznaczone specjalne boksy dla palaczy obudowane w taki sposób aby przechodnie nie widzieli palących.Widziałem takie w Tokyo
pobyt przełom maja -czerwca 2013 pogoda znacznie lepsza była
fajne foty milo po wspominać :)
No to se pooglądałem ...egzotyki....Anjin San będzie? :wink:
173. 174. Strażnicy chramu - chińskie lwy. W kulturze japońskiej jest bardzo dużo zapożyczeń z kultury chińskiej.
163375
163376
A wiadomo dlaczego te lwy są w fartuszkach? Jakieś takie odarte z godności mi się wydają... :?:
A wiadomo dlaczego te lwy są w fartuszkach? Jakieś takie odarte z godności mi się wydają... :?:
Bo są Chińskie i mają czerwone śliniaczki jakby czasem pożarły jakiegoś japońca by się nie ubabrały...
kamil_andrzej
14.12.15, 11:11
Bo są Chińskie i mają czerwone śliniaczki jakby czasem pożarły jakiegoś japońca by się nie ubabrały...
Niestety, tego nie zdążyłem zgłębić... :cry:
kamil_andrzej
14.12.15, 11:20
Z racji ograniczeń czasowy wizytę w Nara ograniczyliśmy do Kofuku-ji (興福寺) buddyjskiej świątyni, jednej z najstarszych w Japonii (wybudowana w 669 roku n.e). Niestety wszystkie obiekty znajdujące się w tym miejscu to rekonstrukcje, co prawda z XV wieku ale jednak rekonstrukcje. Dzisiaj dwie fotki pięciopiętrowej pagody, drugiej co do wysokości w Japonii.
176.
163693
177. Drugi budynek obok pagody to Pawilon Tōkon-dō (obecnie muzeum z posągami, oczywiście Buddy)
163691
178. I jeszcze Pawilon Nan’en-dō
163694
No to Nara...
---------- Post dodany o 10:23 ---------- Poprzedni post był o 10:21 ----------
No to Nara...
Tak na marginesie to dbaj o to by Ci się pogoda nie psuła, znaczy krzywiła :wink:
kamil_andrzej
14.12.15, 11:26
No to Nara...
---------- Post dodany o 10:23 ---------- Poprzedni post był o 10:21 ----------
No to Nara...
Tak na marginesie to dbaj o to by Ci się pogoda nie psuła, znaczy krzywiła :wink:
Pamiętam i staram się trochę pogodę prostować :wink:
Z racji ograniczeń czasowy wizytę w Nara ograniczyliśmy do Kofuku-ji (興福寺) buddyjskiej świątyni, jednej z najstarszych w Japonii (wybudowana w 669 roku n.e). Niestety wszystkie obiekty znajdujące się w tym miejscu to rekonstrukcje, co prawda z XV wieku ale jednak rekonstrukcje. Dzisiaj dwie fotki pięciopiętrowej pagody, drugiej co do wysokości w Japonii.
Dzięki za ciekawe zdjęcia i jeszcze większe za komentarze do nich.
Robisz kawał dobrej roboty.
Serdecznie pozdrawiam
kamil_andrzej
15.12.15, 16:00
Ja tylko tak :roll:
Bardzo Ci dziękuję za uwagi.
---------- Post dodany o 14:56 ---------- Poprzedni post był o 14:54 ----------
Dzięki za ciekawe zdjęcia i jeszcze większe za komentarze do nich.
Robisz kawał dobrej roboty.
Serdecznie pozdrawiam
Bardzo dziękuję...
---------- Post dodany o 15:00 ---------- Poprzedni post był o 14:56 ----------
kamil_andrzej
15.12.15, 16:04
W drodze do świątyni można spotkać liczne posągi ubrane w czerwone "kubraczki".
179.
163773
180.
163774
A tuż obok pawilonu Tōkon-dō można zapalić kadzidełko lub świeczkę.
181.
163772
Wszystkie fotki pawilonów w świątyni Kofuku-ji robiłem z kolejnego, aktualnie rekonstruowanego (właściwie budowanego od podstaw) pawilonu....
kamil_andrzej
15.12.15, 16:27
Dwie fotki z rekonstruowanego pawilonu...
182.
163777
183.
163778