PDA

Zobacz pełną wersję : TG-4 - Twardziel z RAWami

Jan_S
13.04.15, 07:30
Będzie kolejny przebój? To chyba pierwszy, surviwalowy aparat z obsługą RAWów. Ja zbieram kasę :-)

http://www.optyczne.pl/8236-news-Olympus_Stylus_Tough_TG-4.html

hadan
13.04.15, 11:54
Ja zbieram kasę :-)

Podążam za Tobą. To już jest aparat zbliżony do ideału.
Wymienię mój TG-1 na ten model.

Pozdrawiam.

Jan_S
13.04.15, 12:02
zbliżony do ideału to byłby gdyby miał stałe światło 2,0 ( a nie 2,0-4,9) i matrycę 1/1,7 a nie 1/2,3

Ale nie jest źle, mam nadzieję że z ceną nie przesadzą :)

gietrzy
13.04.15, 14:30
My tu sobie teoryzujemy a tymczasem kiedyś kumpel kupił sobie trójkę czy dwójkę i narzekał na:

- zbyt małą głębokość
- zbyt szybkie zajeżdżenie kółka
- zbyt słabą jakość zdjęć

Czyli TG-5 powinien dodatkowo mieć: większy sensor, 18-20m i poprawione kółko by kolega ponownie zechciał go kupić i zejść z synem na głębiny ztcp chorwackie.

Jan_S
13.04.15, 15:31
gietrzy (https://forum.olympusclub.pl/members/12544-gietrzy) - zawsze będzie coś do poprawienia. Pytanie zaś brzmi - jak bardzo to będzie wkurzać i jak bardzo niedoszli nabywcy będą marudzić.

fret
13.04.15, 15:38
jak bardzo to będzie wkurzać...

Na długim końcu gwarantowana dyfrakcja jak w mikrusie przy f/13,5. W pewnych zastosowaniach może to pozostawiać jakiś niedosyt w kwestii ostrości... ;)

Jan_S
13.04.15, 22:59
fret (https://forum.olympusclub.pl/members/12903-fret) - to się nazywa kompromis, chcesz mieć wodoszczelny aparat to niestety parametry obiektywu na tym cierpią.

epicure
13.04.15, 23:14
Można też kupić wodoszczelnego bezlusterkowca Nikona. Pewnie jest dużo droższy, ale mniej kompromisowy w kwestii jakości obrazu.

Jan_S
13.04.15, 23:17
można też kupić obudowę podwodną do (posiadanego) E-M5. Tylko nie o to tu chodzi :)

pafcio
3.06.15, 02:15
Już jest dostępny. Ktoś kupił?

apz
3.06.15, 08:48
Już jest dostępny. Ktoś kupił?

Po bliskich spotkaniach z obrazem z TG-2 nie jestem kandydatem na jego nabywcę, co nie oznacza, że taki aparat zwłaszcza z RAW-ami nie ma swoich zalet.

Też chętnie poczytam o zaletach o użytkowników tego aparatu.

droplet
3.06.15, 12:15
TG-4 można używać do 15m albo sobie kupić dodatkową obudowę, 15m do snorkelingu wystarcza i widzę dużo dobrych sampli w sieci z tego aparatu.

Problem w tym, że niektórzy potrzebują mały niekomplikowany aparat do trzymania przy sobie przy każdym nurkowaniu. Te osoby nawet nie mają pojęcia co to jest RAW.
Choć nie widziałem ciekawych zdjęć podwodnych z Nikona AW130 to maksymalna głębokość operacyjna tego aparatu 30m spełnia oczekiwania co tego rodzaju aparatu.

Hrr
3.06.15, 16:26
Tego tylko temu modelowi brakowało! Tg-2 jak na małpkę robi super zdjęcia, wiec tu chyba gorzej niż tam nie będzie a w obróbce będą większe możliwości.

jagger
31.08.15, 21:19
Dzisiaj doszedł robi świetne makra w opcji mikroskop... Niestety przysłona 2.0 nie do końca jest użyteczna w tej funkcji bo przy takich zbliżeniach domyka się do ponad 4. Mam też problem z ISO nie zapamiętuje mi nastawów i po każdym wyłączeniu robi mi się restet i mam auto... I tak świetny kadr muszki niestety mam na ISO 800... Muszę się zgłębić w instrukcję jak zapamiętać ustawy....

Kasio
14.11.15, 21:05
Odświeżę temat,w trybie "P" "A" u mnie ustawienia ISO są zapamiętywane,natomiast w "C1" i "C2" już nie ,do puki w menu - "ustawienia trybu własnego" nie zapiszesz tych ustawień.Mam pytanie, czy ustawienie wartości ISO ma wpływ na nagrywanie filmu ?

Jan_S
5.05.16, 18:08
Mam pytanie, w instrukcji do TG-4 zostało napisane że:

W przypadku nagrywania filmu Time Lapse przez długi czas należy użyć
zasilacza sieciowego USB-AC.

próbowałem wykorzystać tę możliwość i lipa - podłączenie zasilacza sprawia że możliwe jest jedynie przeglądanie zdjęć, uruchomieniu menu, ale za Chiny ludowe nie wiem jak uruchomić sekwencję zdjęć do Time Lapse.

ma może ktoś jakieś pomysły?

snuffi
5.05.16, 18:51
wyciągnij baterię, podłącz zasilacz, włącz aparat :)

Jan_S
6.05.16, 06:56
wyciągnij baterię, podłącz zasilacz, włącz aparat :)

dzięki za poradę, niestety tak to nie działa :( Czy coś źle robię? To powinien być specjalny zasilacz montowany w miejsce baterii? W instrukcji nic o tym nie jest napisane, więc zakładam że powinien wystarczyć ten do ładowania aparatu. Może potrzebny jest jakiś mocniejszy? Ten z zestawu daje prąd 0,5A, złącze jest USB więc nie jest problem podpiąć coś silniejszego 1 czy 2A, ale nie chcę sobie zwędzić nowego aparatu.

lortek
14.05.16, 23:34
Witam!

Mam pytanie bardzo wazne dla mnie odnosnie tego kompaktu... czy uzywając aplikacji Olympus Share na telefon i polaczeniu sie z aparatem przez wifi moge sterowac kompensacja ekspozycji z poziomu telefonu? Chcialbym uzyskac bracketing ekspozycji: 5 klatek ze skokiem o 1 EV lub nawet wiecej, wg specyfikacji jest taka opcja w tym kompakcie ale z 3 klatkami i skokiem o 1/3 ev, a to za mało dla mnie :(

pozdrawiam :)

Jan_S
25.05.16, 07:34
jeśli pytasz o to, czy po ustawieniu na statywie, za pomocą telefonu, tak by nie poruszyć kompozycji, możesz wykonać serię zdjęć z różną, ręcznie nastawianą kompensacją naświetlenia to odpowiem Ci że możesz. Korekta naświetlenia jest dostępna w przedziale +-2eV ze skokiem 0,3 eV.

Natomiast przy zdalnym sterowaniu nie ma (chyba nie znalazłem) opcji włączenia zdjęć z backetingiem (tzn. tak żeby aparat automatycznie serię zdjęć zrobił) dostępne są tylko tryby iAuto, P, A, mikroskop (z wariantami) i zdjęcia nocne (z wariantami)

Kasio
20.06.16, 19:09
dzięki za poradę, niestety tak to nie działa :( Czy coś źle robię? To powinien być specjalny zasilacz montowany w miejsce baterii? W instrukcji nic o tym nie jest napisane, więc zakładam że powinien wystarczyć ten do ładowania aparatu. Może potrzebny jest jakiś mocniejszy? Ten z zestawu daje prąd 0,5A, złącze jest USB więc nie jest problem podpiąć coś silniejszego 1 czy 2A, ale nie chcę sobie zwędzić nowego aparatu.

Wszystko robisz dobrze,kompakty tak maja że nie dzialaja po podpięciu zasilania i to chyba wszystkie,a w instrukcji jest zapewne bląd
cyt opisu zasilacza:
F‑3AC Zasilacz sieciowy
Można korzystać z niego w domu i wszędzie tam, gdzie znajduje się sieciowe gniazdo zasilania. Zasilacz sieciowy F‑3AC pozwala naładować baterię umieszczoną w aparacie fotograficznym Olympus bez konieczności korzystania z oddzielnej ładowarki. Służy jedynie do ładowania baterii ‑ aparat nie będzie działał po podłączeniu zasilacza sieciowego

---------- Post dodany o 18:55 ---------- Poprzedni post był o 18:48 ----------

Wszystko robisz dobrze,kompakty tak maja że nie dzialaja po podpięciu zasilania i to chyba wszystkie,a w instrukcji jest zapewne bląd.Opis zasilacza wyklucza opis w instrukcji :lol:

F‑3AC Zasilacz sieciowy

Można korzystać z niego w domu i wszędzie tam, gdzie znajduje się sieciowe gniazdo zasilania. Zasilacz sieciowy F‑3AC pozwala naładować baterię umieszczoną w aparacie fotograficznym Olympus bez konieczności korzystania z oddzielnej ładowarki. Służy jedynie do ładowania baterii ‑ aparat nie będzie działał po podłączeniu zasilacza sieciowego.

---------- Post dodany o 19:09 ---------- Poprzedni post był o 18:55 ----------

Witam!

Mam pytanie bardzo wazne dla mnie odnosnie tego kompaktu... czy uzywając aplikacji Olympus Share na telefon i polaczeniu sie z aparatem przez wifi moge sterowac kompensacja ekspozycji z poziomu telefonu? Chcialbym uzyskac bracketing ekspozycji: 5 klatek ze skokiem o 1 EV lub nawet wiecej, wg specyfikacji jest taka opcja w tym kompakcie ale z 3 klatkami i skokiem o 1/3 ev, a to za mało dla mnie :(

pozdrawiam :)

W ktorej części instrukcji jest opisana ta opcja "3 klatkami i skokiem o 1/3 ev" czytalem ja kilka razy i nic takiego nie ma,a brakuje mi jej do zdjec HDR

ps: opcja edytuj chyba nie dziala za dobrze,bo nic sie nie wyswietla w oknie edycji postu.

Kasio
1.08.16, 09:31
Mam pytanie: TG-4 po aktualizacji do FW 2.0 , robię TimeLapse , aparat ustawiłem na Auto WB i Auto ISO ze względu na to że miało być "przejście" z dnia w noc i chyba coś skopali w firmware bo aparat wszystkie zdjęcia zrobił z ustawieniami jakie miał na pierwszym zdjęciu,tak że po zachodzie slońca zamiast zwiekszyc sobie ISO wszystkie zdjęcia wyszły czarne.W oryginalnym firmware wszystko działao.Czy ktoś aktualizował swojego TG-4 i ma podobny problem ?

epicure
1.08.16, 09:34
Zgaduję, że w timelapsach ekspozycja blokowana jest na pierwszą klatkę.

Kasio
5.08.16, 10:02
Zgadłeś :lol: ,tylko jaki w takim przypadku ma sens opcja Auto ISO i Auto WB ? , wg mnie coś skopali w sofcie,Olympus Infolinia techniczna ,się zapytam i klikne.

epicure
5.08.16, 10:07
Zgadłeś :lol: ,tylko jaki w takim przypadku ma sens opcja Auto ISO i Auto WB ?

Taki, że nie musisz ustawiać czułości i WB ręcznie, tylko aparat sam Ci ją ustawi na pierwszą klatkę. Zresztą tak na mój gust, to dobrze zrobili, że ekspozycja pozostaje stała.

Kasio
6.08.16, 12:14
To w końcu ma tak być czy nowy FW coś skopał w aparacie,na infolinii technicznej Olympusa dowiedziałem się że ich testowy TG-4 działa dobrze w trybie "Timelapse" ,działa Auto ISO itd... chyba że jest jakaś kombinacja przycisków do blokowania ekspozycji a nikt o tym nie wie? :lol:

Kasio
9.08.16, 09:15
Dlaczego nie działa opcja EDIT ?

EDIT: Gdyby kogoś interesowało to dostałem odp. z Olympusa ,nowy firmware 2.0 jednak blokuje pomiar światła na pierwszą klatkę.

Kasio
8.09.16, 19:34
Aktualizacja informacji na temat pomiaru światła w trybie Time Lapse FW2.0 "...pomiar światła będzie aktywny dla wszystkich ujęć w trybie Time Lapse, jeżeli interwał czasowy będzie wyższy niż 90 sekund...."

osiem1984
6.02.17, 10:00
Dostałem do testów TG4. Zrobiłem już kilka zdjęć i nie ma tragedii. Pomiędzy bezlusterkowcem z dobrym obiektywem jest jednak przepaść niemniej jako taki aparacik zastępczy na czarna godzinę, lub do zadań ekstremalnych wydaje się ok. mam jednak pytanie. W zestawie dołączony jest pierścień doświetlający, który jednak doświetla bardzo mizernie. Na pewno do wody na rafę jest za słaby. Czy orientujecie się może czy można do tego aparatu coś innego dołączyć, co da naprawdę dobre światełko? Ew. coś zewnętrznego?

JacSlo
4.04.17, 14:28
Od niedawna jestem posiadaczem TG-4. Jestem jeszcze na etapie testowania aparatu w różnych warunkach i okolicznościach (aparat kupiony głównie z myślą o fotografii latawcowej). Intryguje mnie czujnik ciśnienia zamontowany w korpusie. Nie mogę doszukać się informacji o rozdzielczości tego czujnika (w instrukcji jest jedynie informacja o możliwości podawania wysokości/głębokości w metrach i stopach). Czy wysokości są podawane z krokiem 1 m?

Znalazłem jedynie informację o komunikatach ostrzeżeń przy schodzeniu pod wodę i padają w instrukcji wartości 12 m i 15 m, co może sugerować, że wyniki pomiarów są podawane z krokiem 1 m... Zanim udam się w poszukiwaniu wieżowca, czy innej większej górki pomyślałem, że spytam tutaj :)

strOOs
16.05.17, 17:34
Przyszedł do mnie na próbę TG-4 dzisiaj, a już sa plotki o TG5...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/05/OlympusToughTG5camera-1.jpg
źródło (https://photorumors.com/wp-content/uploads/2017/05/Olympus-Tough-TG-5-camera.jpg)

Parametry mają być zbliżone do TG-4 plus filmy 4k/30p i 1080/120p.

Farensbach
22.05.17, 20:22
Masz już jakieś wrażenia z używania i co jakości zdjęć?

strOOs
22.05.17, 20:28
Masz już jakieś wrażenia z używania i co jakości zdjęć?

Generalnie tak: w dzien ok, wieczorem na razie nie wiem, bo leżą jeszcze RAW'y (nadganiam zaległości dla klientów), użyłem go nawet na koncercie wczoraj ;)

Bardzo fajny fizycznie, ekran ok, szybko się uruchamia, obsługa jak kompaktu czyli wszystkie opcje "pochowane" i utrudnione, ale to ma być wygodne "w terenie". Lubię to, że wrzucam w kieszeń i nie boje się, że coś mu sie stanie.

Farensbach
22.05.17, 20:32
Dzięki, ja trochę myślę o TG 5, ale czekam na polską cenę.

Kasio
18.06.17, 12:52
Nawiązując do tematu TimeLapse i zasilania,nie wiem dlaczego wcześniej na to nie wpadłem :idea:,nie potrzeba kupować zasilaczy USB-AC F-3AC albo USB-AC F-5AC,wystarczy zwykły zasilacz do smartfona np:
z Samsung Galaxy S6 OUTPUT: 9.0V=1.87A ,5.0V=2.0A
i nie martwcie się o spalenia :wink: aparatu on sobie weźmie tyle ile będzie potrzebował ,w włączonym trybie "Zdjęcia w czasie" (TimeLapse) i inne... wszystko działa ,tzn. ładowanie,interwał itd...
Ładowarka dołączona do zestawu F-2AC ma tylko 500mAh wiec po podłączeniu aparat się wyłącza i działa tylko podgląd,dlaczego ? ,a dlatego żeby nabić kasę i kupić model USB-AC F-3AC albo USB-AC F-5AC :twisted:
Pobór po podłączeniu ładowarki z Galaxy S6:
191714

Wszystko robisz dobrze,kompakty tak maja że nie dzialaja po podpięciu zasilania i to chyba wszystkie,a w instrukcji jest zapewne bląd
cyt opisu zasilacza:
F-€‘3AC Zasilacz sieciowy

Można korzystać z niego w domu i wszędzie tam, gdzie znajduje się sieciowe gniazdo zasilania. Zasilacz sieciowy F‑3AC pozwala naładować baterię umieszczoną w aparacie fotograficznym Olympus bez konieczności korzystania z oddzielnej ładowarki. Służy jedynie do ładowania baterii ‑ aparat nie będzie działał po podłączeniu zasilacza sieciowego

---------- Post dodany o 18:55 ---------- Poprzedni post był o 18:48 ----------

Wszystko robisz dobrze,kompakty tak maja że nie dzialaja po podpięciu zasilania i to chyba wszystkie,a w instrukcji jest zapewne bląd.Opis zasilacza wyklucza opis w instrukcji

F-€‘3AC Zasilacz sieciowy

Można korzystać z niego w domu i wszędzie tam, gdzie znajduje się sieciowe gniazdo zasilania. Zasilacz sieciowy F‑3AC pozwala naładować baterię umieszczoną w aparacie fotograficznym Olympus bez konieczności korzystania z oddzielnej ładowarki. Służy jedynie do ładowania baterii ‑ aparat nie będzie działał po podłączeniu zasilacza sieciowego.

---------- Post dodany o 19:09 ---------- Poprzedni post był o 18:55 ----------

JacSlo
6.08.17, 21:50
Nawiązując do pytania, jakie zadałem w swoim poprzednim poście (https://forum.olympusclub.pl/threads/96860-TG-4-Twardziel-z-RAWami?p=1312899&viewfull=1#post1312899) (#30) mam już nieco większą wiedzę o czujniku ciśnienia (interesowały mnie odczyty ciśnienia atmosferycznego) wbudowanym w aparat TG-4.

Czujnik mierzy ciśnienie w kPa, w exif obrazów zapisywana jest także wartość przeliczenia tego ciśnienia na wysokość nad poziomem morza wyrażona w metrach (m) i stopach (ft). Wysokości w metrach wyrażane są z krokiem 10m, wysokość w stopach podawana jest natomiast z krokiem 1 stopy. Przelicznik jest ustawiony zapewne zgodnie z definicją atmosfery wzorcowej ISA (stosowanej też np. w lotnictwie).

Miałem okazję robić ostatnio zdjęcia w Zieleńcu i we Wrocławiu - wysokości zapisane w metadanych obrazów z grubsza odpowiadały wysokościom n.p.m. tych lokalizacji. Przy okazji - wbudowany GPS przy włączonym manometrze zapisywał stale 0 m n.p.m.

Kasio
18.04.18, 10:01
Wartość atmosfery wzorcowej jest używana w lotnictwie ale dopiero powyżej 8000m,i wartość ta wynosi 1013,25 hPa,poniżej tej wysokości, wysokościomierz barometryczny reguluje się wg. danych z lokalnych "stacji pogodowych". Dlatego też w tym aparacie są spore rozbieżności co do wskazań,a kalibrować się powinno ciśnienie a nie aktualną wysokość,ale jako że ta opcja w aparacie jest tylko "bajerem" nie możemy wymagać dokładnych wskazań.

JacSlo
19.04.18, 07:16
Wartość atmosfery wzorcowej jest używana w lotnictwie ale dopiero powyżej 8000m (...)

Oczywista sprawa - atmosfera rzeczywista jest w zasadzie wszędzie inna niż ta uznana za wzorcową (dla której przyjęto arbitralnie pewne wartości parametrów meteorologicznych na poziomie morza, wskazując przy tym jedną szerokość geograficzną dla której mają one obowiązywać). Lotnicy muszą dokonywać przeliczeń biorąc choćby pod uwagę temperaturę powietrza w miejscach pomiędzy którymi się przemieszczają. Niemniej, sama definicja (abstrahując od tego kto i gdzie ją wykorzystuje) może stanowić podstawę do oszacowania (zgrubnego, co jest dla mnie oczywiste) wysokości liczonej już od poziomu morza.

Nie znam sposobu przeliczania ciśnienia na wysokość w przypadku TG-4 - jakiś mniej lub bardziej uniwersalny przelicznik musi być jednak stosowany. Ponieważ sprzęt ten trafia "pod strzechy" na całym świecie zapewne zastosowano metodę, która sprawdzi się w różnych miejscach naszego globu.

Kasio
22.04.18, 18:04
Wysokości w metrach wyrażane są z krokiem 10m, wysokość w stopach podawana jest natomiast z krokiem 1 stopy.

Mam pytanie ,skąd wziąłeś tą wartość 1 stopy ? ,u mnie wskazania wysokości gdy ustawie na stopy przeskakuje co 33 stopy.W momencie kalibracji też jest co 33 ft.

JacSlo
6.05.18, 00:31
Kasio - Hmmm. To sugeruje po prostu przybliżony przelicznik z metrów na stopy. Muszę to sprawdzić - może zbyt optymistycznie przyjąłem, że widoczne wartości jedności w stopach oznaczają rozdzielczość 1 stopy, gdy tymczasem wynikają one z przeliczenia kolejnych 10-tek metrów...

artur_b
3.08.18, 11:17
Cześć
poszukuje osoby która posiada olympusa tg-2 lub tg-4

Kasio
4.08.18, 10:24
Cześć
poszukuje osoby która posiada olympusa tg-2 lub tg-4

Dobrze że nie szukasz na forum Nikon,bo w tym temacie TG-4 - Twardziel z RAWami (https://forum.olympusclub.pl/threads/96860-TG-4-Twardziel-z-RAWami/page5)to chyba nikt nie ma TG-4 :grin: