Zobacz pełną wersję : Cyfrowe zabytki
Witam
Czy jest na forum ktoś kto jeszcze używa E100RS ? Mam nadzieję, że nie tylko ja bawię się jeszcze takim dinozaurem ;)
:)
Mam w domu sprawną Agfę CL30Click
http://www.dfoto.pl/opis.php?wybor=rev/agfa/cl30click
:D
MeWash- ten wymieniony przez Ciebie aparat daje foty w rozdzielczości 1,3mpxl. Pytanie: czy robisz papierowe "odbitki", wydruki? Do jakiego praktycznego formatu/ pocztówka?/ daje zjadliwe fotki ten zabytek? Mam oldOlka C735UZ z matrycą 3mpxl i mogę pokusić sie o wydruk A4 Mam też sentyment do tego aparatu. E-100Rs to całkiem niezła maszynka. Pozdrawiam
Tak - robiłem papierówki - najczęściej format 9x13 ale i 10x15 wyglądał znośnie - do albumu, dla dziadków do przyjęcia bez problemu. Raz mi sie przytrafiło, że wysyłałem foty na jakiś serwer do fotolabu i przez przypadek jedno zdjęcie 'skrolnęło' mi się myszą na rozmiar 25x35 (makymalny możliwy) - ku mojemu zaskoczeniu nie było aż tak tragiczne. Co prawda z bliska się tego nie dało oglądać ale z pewnej odległości było całkiem całkiem ;)
z mojego E-100RS po odpowiednim nadmuchaniu pliku w PSie wychodziły 20x30 bez problemu i w świetnej jakości.
Może nie na temat ale zapytam :oops: Jak myślicie jaką maksymalną odbitkę w miarę dobrej jakości uda się wywołać z 5mpxl matrycy. Dodam że rozdzielczość to 2592x1944 to już max. :roll:
Zważywszy na to, że duże odbitki ogląda się z pewnej odległości to pewnie i 120x90 by było znośne.
Może nie na temat ale zapytam :oops: Jak myślicie jaką maksymalną odbitkę w miarę dobrej jakości uda się wywołać z 5mpxl matrycy. Dodam że rozdzielczość to 2592x1944 to już max. :roll:
ja drukowałem 100x70cm z mojego E-1, Wacek Wantuch też pod wystawy drukuje metrowe powiększenia z E-1 z tego co wiem :)
te plakaty robiłem przy rozdzielczości 220dpi
Witam
Czy jest na forum ktoś kto jeszcze używa E100RS ? Mam nadzieję, że nie tylko ja bawię się jeszcze takim dinozaurem ;) Mnie ciekawi, czy kolega pamięta lub ma dane na temat ile ten cyfrowy kombajn w 2000/2001 kosztował? Pewnie spory majateczek. Parę lat temu w BB na ul.11Listopada oglądałem Olympusy z serii Camedia 5xx UZ do nabycia były w cenie powyżej 3500zł. Potem to taniało, a mój C725 był w listopadzie 2004 za 1300zł, a w grudniu w fotojokerze za 799zł i taki nabyłem.Aparat się kapitalnie obsługuje,ale jest wolny jak żółw, poza super dużą aberracją chromatyczną i spodkiem kontrastu na dłuższych ogniskowych to obrazuje więcej niż znośnie.Czy to już dinozaur? Nie wiem. Mam też E400 i ten podobno to już starszy pan wśród DSLR :razz: Pozdrawiam świątecznie
Witam
Czy jest na forum ktoś kto jeszcze używa E100RS ? Mam nadzieję, że nie tylko ja bawię się jeszcze takim dinozaurem ;) Mnie ciekawi, czy kolega pamięta lub ma dane na temat ile ten cyfrowy kombajn w 2000/2001 kosztował? Pewnie spory majateczek.
Ceny E100RS nie kojarzę ale w sierpniu 2001 kupowałem C960 (1.3Mpix 3x) za 1600 zł. Chodzi do tej pory.
C900 (1.3Mpix 3x) kupowany jeszcze w ubiegłym wieku podobno był kupiony za ponad 3000 zł (używany w rodzinie). I on również działa.
Z tego co pamiętam jak sprawdzałem na dpreview.com (teraz przy tym modelu mocno okrojony test - kiedyś był znacznie obszerniejszy) to tzw street price wahała się od 899$ do 1100$ 'u nich'. W Polsce wychodziło ok 5200-6400 pln. Ja kupiłem swojego w marcu 2002 r. (aparat sie ukazał w sierpniu 2000 r.) za 2500 pln jako 3 miesięczną używkę.
Me Wash to pewnikiem Toruń spenetrowałeś tym Olkiem? Zerknąłem na sample z tego aparatu na Pbase, jest ich tam sporo/15600/ i wiele jest na wysokim poziomie. Swego czasu to aparat musiał być godny ceny. Za parę lat to i E3 też się poniekąd znajdzie w obecnej sytuacji E100RS, ale zdjęcia zawsze będą zdjęciami, mówię zwłaszcza o tych papierowych, bo za ileś tam lat kto wie czy współczesne nośniki danych będą czytelne dla nowej generacji odbiorników. Pozdrawiam.
Me Wash to pewnikiem Toruń spenetrowałeś tym Olkiem?
Nie na tyle na ile bym chciał. Aparat głównie służył mi do mojego hobby - akwarystyki. Przez ostatnie lata robiłem cyfrowe archiwum Forum Akwarystyki Polskiej w Toruniu i Zlotów akwamaniaków ;) Pozatym wycieczki górskie - tam to dopiero zoom sie sprawdzał. No i ostatnie 4 lata - mój najwdzięczniejszy model a raczej modelka - moja córeczka :mrgreen: Zatem Toruń musi jeszcze poczekać ale z nadejściem wiosny sprawa się poprawi. Rozgryzam właśnie E510 :D
HP 715 p
kupilem toto w 2002 roku za 2500 zł w MM
zdjęcia robił spoko, 3Mpix, 3x, zero ustawień manualnych
Jedno ładowanie 4 aku = 70 zdjęć
E-100RS w stanach na poczatku stal w granich 1500USD.
BTW Co do rozmiarow odbitek: rozmawialem pare lat temu na targach foto i ludzie od fotolabow wyjasnili mi, ze z dobrego zdjecia 2Mpix da sie zrobic piekne 50x70 (dali mi nawet przyklad wykonany z takiego pliku), wiec najwiecej zalezy od fotografa ;)