PDA

Zobacz pełną wersję : Obracanie zdjęć

ladyhawke
10.04.15, 21:56
witajcie,
Mam teraz GF1 i dwa szkła 20/1,7 i olkowską 45/1,8. Kiedy robię zdjęcie w pionie, na komputerze jest nieobrócone. Zgodnie z instrukcją aparat może zapisać info o położeniu, jeśli obiektyw ma taki czujnik ( że co???), a 20-tka go nie ma, więc musze sobie sama obracać.
Czy jak zmienię korpus (docelowo chciałam GX7) to będzie tak samo? Ktoś może ma taki zestaw i może rozwiać wątpliwości?

And.N
10.04.15, 22:15
...Kiedy robię zdjęcie w pionie, na komputerze jest nieobrócone...
Na komputerze:wink: też mam nieobrócone, a w programach graficznych już tak. W czym przeglądasz te zdjęcia na komputerze ?
Np. taka dość popularna przeglądarka jak IrfanView wymaga w opcjach zaznaczenia tego:
144701

helmuth
10.04.15, 23:56
Może tu jest wyjaśnienie?
144714

ladyhawke
11.04.15, 08:42
Bardziej chodziło mi o to:

Wymagany jest obiektyw obsługujący funkcję wykrywania położenia.
– Obiektyw 20 mm/F1,7 dołączony do DMC-GF1C nie obsługuje funkcji wykrywania położenia.
– Obiektyw 14-45 mm/F3,5-5,6 dołączony do DMC-GF1K obsługuje funkcję wykrywania położenia.

A co do komputera to mam Windows 7 i przeglądarkę FS viewer. Zjęcia z k-5 ii są obracane prawidłowo.

Czy to oznacza, że jaki bym nie miala korpus, to zdjęcia nie będą obracane?? Mam jeszcze photoshop elements, pentaxowe obraca, panasowych nie obraca.

helmuth
11.04.15, 11:58
Na mój babski rozum,jeżeli zestawić:
dla GFI

Wymagany jest obiektyw obsługujący funkcję wykrywania położenia. i :

Zjęcia z k-5 ii są obracane prawidłowo.oraz:

Mam jeszcze photoshop elements, pentaxowe obraca, panasowych nie obraca.odpowiedź na Twoje pytanie:

Czy to oznacza, że jaki bym nie miala korpus, to zdjęcia nie będą obracane??może być tylko jedna: zależy skąd do EXIF-u pobierana jest informacja o położeniu obrazu. Jeśli z aparatu to nieistotne jest jaki to obiektyw.

Krakman
11.04.15, 12:32
Obracanie JPG-a zawsze daje możliwość pogorszenia obrazu (Tyczy to PS - czy innych, w tym aparatów - nie jestem pewien)
Nie mam zaufania to takich automatycznych "obracaczy" Tak samo jak i "wysyłaczy", które bez naszej wiedzy "modyfikują" obraz...

Zasada jest taka, że jeśli jest orf to "wywołuję" jako tif-fa i z nim mogę wszystko robić bez strat...
Jeśli prosto z aparatu JPG to zamieniam na Tifa i jak wyżej bo wiem,. że więcj niż chcę nie stracę....

And.N
11.04.15, 12:34
– Obiektyw 20 mm/F1,7 dołączony do DMC-GF1C nie obsługuje funkcji wykrywania położenia.
– Obiektyw 14-45 mm/F3,5-5,6 dołączony do DMC-GF1K obsługuje funkcję wykrywania położenia.
To rzeczywiście dziwne, że z obiektywem od panasonica GF1 nie zapisuje w EXIF stosownej informacji jak zostało wykonane zdjęcie.
Tak nawiasem mówiąc masz GF1 wersję C i K czy to literówka...

...Czy to oznacza, że jaki bym nie miala korpus, to zdjęcia nie będą obracane??

Tu mogę odpowiedzieć tak. Mam panasa G1 i G5. W panasonicu G5 zdjęcia są obracane niezależnie od obiektywu, nawet z manualnym szkłem M42, który takowego czujnika na pewno nie posiada.
Czyli jak łatwo mniemać ten czujnik znajduje się w puszce. G5 ma elektroniczną poziomicę, a więc i stosowny czujnik. GX7 także ma poziomice więc sądzę, że zdjęcia będą odpowiednio obracane. Panasonic G1 z manualnym szkłem nie obraca zdjęć.
Niestety 20/1.7 nie posiadam wiec nie sprawdzę czy z nim w G1 jest podobnie jak w GF1.

helmuth
11.04.15, 13:07
Obracanie JPG-a zawsze daje możliwość pogorszenia obrazu (Tyczy to PS - czy innych, w tym aparatów - nie jestem pewien)... Skoro zdjęcie na wyświetlaczu aparatu, obraca się automatycznie wraz z obrotem aparatu, więc gdyby to miało wpływ na jakość zdjęcia, po kilkunastu takich obrotach aparatu nie byłoby co zgrywać z karty do komputera :-P
Na mój babski rozum, obraz zarejestrowany przez matrycę i zapisany na karcie, zostaje niezmieniony. Zmienia się tylko sposób jego pokazania na wyświetlaczu.

Karol
11.04.15, 14:46
Obracanie JPG-a zawsze daje możliwość pogorszenia obrazu (Tyczy to PS - czy innych, w tym aparatów - nie jestem pewien)

Nie. Obracanie JPGa to tylko wpis w metadanych, nie wiąże się z dekompresją/ponowną kompresją JPGa. W obrazie nic się nie zmienia, zmienia się jedynie info o tym obrazie. No chyba, że ktoś otworzy taki plik w programie graficznym, obróci go w ramach obrabiania i ponownie zapisze... - no ale to postępowanie bez sensu...

voovoo2
11.04.15, 14:49
Czy jak zmienię korpus (docelowo chciałam GX7) to będzie tak samo?
Przepraszam, że wyrawne z kontekstu ale wiele kobiet ma zastrzeżenia do swoich korpusów i chetnie by je zmieniła na lepsze. Osobiście proponuję rozwagę i nieuleganie przemysłowi chirurgii plastycznej :-) Miało byc fotograficznej, sorry

ladyhawke
11.04.15, 21:37
Wyjaśniając kilka rzeczy:

Chciałam mieć zestaw GX7 + 20/1,7. Ponieważ w chwili gdy to wymyśliłam, gX7 kosztował 3000, a 20-tka 1600, stwierdziłam, że najważniejszy jest obiektyw, a korpus może być jakikolwiek. Kupiłam więc bardzo mocno używanego GF1 z poobijanym kitem, z założeniem, że przez jakiś czas wystarczy. Ale docelowo i tak chcę GX7, szczególnie, ze cena spada, bo ma wejść GX8.
Po kupnie GFa okazalo się, że bije na głowe EPL1, który jest pół roku młodszy.
Andtor2, to nie jest literówka, pewnie GF występował w zestawach z kitem lub 20-tką, stąd różne oznaczenia.
Pewnie macie rację, że to zależy od korpusu. Bylam w ABfoto, pozwolili mi zapiąć 45-tkę do GX7 i okazalo się, że zdjęcia są ładnie obracane. Pan powiedział też, że nawet widział już GX8 ( ciekawe, prawda?).