PDA

Zobacz pełną wersję : Następca E-M1 z 20MPix sensorem?

Thomasso
8.04.15, 14:21
Oczywiście to tylko plotki:
http://www.43rumors.com/olympus-may-uses-that-new-sony-20mp-four-thirds-sensor/

Na stronce produktów Sony pojawiły się dwa nowe sensory do m4/3. 16 i 20 MPix.
Ciekawe czy 20MPix znajdzie swe miejsce w E-M1 mk2. No i gdzie wyląduje 16MPix? :)

T.

fret
8.04.15, 14:25
już było

gietrzy
8.04.15, 15:12
Exmor = FSI
Exmor R = BSI

Obydwa naświetlane z przodu...

piaseczek
8.04.15, 21:09
Szkoda, że te nowe matryce nie są BSI.

epicure
9.04.15, 10:22
20 mpx przy zachowaniu obecnego poziomu szumów i DR? Byłoby miło...

POLM
9.04.15, 16:54
Też jestem za ;-) - szczególnie że może przyspieszy to wydanie E-M1 mark II ;-)

Thomasso
9.04.15, 17:23

Ja również na TAK. Poza tym.. ZAWSZE nowa matryca jest deko lepsza. Niechby to bylo 1 EV dla ISO, no nawet 0,5... zawsze postęp.
W tym pędzie do przodu strasznie zapominamy... Ja dalej focę E-30 :)
Jak testowałem E-M1 to, to co wypluwał E-M1 to była dla mnie bajka. Aż przyjemnie było obrabiać foty z tego nie martwiąc się, że przy małym już przesunięciu suwaczka zrobi się kaszana i trzeba będzie to maskować i dodawać sobie pracy.

T.

Jan_S
9.04.15, 18:00
Thomasso (https://forum.olympusclub.pl/members/12748-Thomasso) - a bawiłeś się Fuji kiedyś? :)

E-M1 ma chyba tyleż zwolenników co przeciwników. Ty mówisz że bajka, APZ, Bodzip i inni mówią że raczej kiszka i do poczciwego E-M5 nie podskoczy...

Zobaczymy co pokaże nowy model. Wyścig na megapixele przecież wciąż trwa.

Thomasso
9.04.15, 21:27
Thomasso (https://forum.olympusclub.pl/members/12748-Thomasso) - a bawiłeś się Fuji kiedyś? :)

E-M1 ma chyba tyleż zwolenników co przeciwników. Ty mówisz że bajka, APZ, Bodzip i inni mówią że raczej kiszka i do poczciwego E-M5 nie podskoczy...

Zobaczymy co pokaże nowy model. Wyścig na megapixele przecież wciąż trwa.

Cos tam kiedys z Fuji w lapach mialem. Ale tu nie o to chodzi.. Fuji czy Olek czy cokolwiek.
Mnie bardziej o to, ze wspolczesne aparaty sa z kazda ewolucja coraz lepsze i lepsze, ze zapominamy jak pare lat temu sie narzekalo na jakies modele i teraz.. dalej sie narzeka pomimo, ze sa o niebo lepsze od tych starych.
Taki slepy ped... dadza 13EV DR.. malo beda narzekac ze ktostam ma 14EV i te 13 to kupa.

T.

Jan_S
9.04.15, 21:38
coś w tym jest, ale czy nie na tym polega postęp? na ciągłym gonieniu ideału?

Thomasso
9.04.15, 22:10
coś w tym jest, ale czy nie na tym polega postęp? na ciągłym gonieniu ideału?

Ale chcemy robic zdjęcia, czy gonić ideał? Niektórym "gonienie ideału" zaczyna przesłaniać istotę rzeczy (no chyba, że faktycznie jest to dla nich najważniejsze).
Ktos tam narzeka na E-M1... wporzo.. dam mu E-30 i niech sie bawi, zaraz doceni E-M1. To jest tak, ze syty glodnego nie zrozumie.

T.

Jan_S
9.04.15, 22:15
chcemy robić zdjęcia...

ale chcemy je robić łatwiej, szybciej i mieć z tego więcej zabawy

Kiedyś zdjęcia nocne to oznaczało statyw, stoper, światłomierz i wężyk spustowy... dziś uruchamiasz ISO pierdylion a po minucie masz 200 lajków na FB. Ot, znak czasów