Zobacz pełną wersję : Skraablowe różności ;)
Witajcie, sukcesywnie będę tu podrzucał takie tam moje różności... Już te kilka fotek doskonale daje obraz jakiej tematyki możecie się tu spodziewać ;) Fotki póki co są cienkie jak barszcz, cykane z rożnych na przestrzeni lat kompaktów. Wstawiam je między innymi po to, by mieć jakiś punkt odniesienia co do mam nadzieje niebawem czynionych postępów ;)
Witajcie, sukcesywnie będę tu podrzucał takie tam moje różności... Już te kilka fotek doskonale daje obraz jakiej tematyki możecie się tu spodziewać ;) Fotki póki co są cienkie jak barszcz, cykane z rożnych na przestrzeni lat kompaktów. Wstawiam je między innymi po to, by mieć jakiś punkt odniesienia co do mam nadzieje niebawem czynionych postępów ;)
Budynki Ci się walą.
Budynki Ci się walą.
i jak temu zaradzić na przyszłość?
Budynki Ci się walą.
Tera radź..... :mrgreen:
A jedna rada moja to numeruj zdjęcia kolego Skraabel...
Stań na przeciw budynku i zrób sobie takie doświadczenie:
obiektyw 90 stopni - obejrzyj obraz, teraz pochyl obiektyw - obejrzyj obraz, zobaczysz
jak i czym się rządzi perspektywa. :)
Albo, zrób fotę i wrzuć tu do wyprostowania, :mrgreen: zawsze helmuth czy inny bodzip maniakalny
prostownik poprawi. :-D
---------- Post dodany o 19:36 ---------- Poprzedni post był o 19:35 ----------
Święta racja, Krakmanie z pola! :-P
Może tak
przed 144522 po 144523
A moje dwie jeszcze:) , zmniejszaj zdjęcia przed wstawieniem do "rozsądnych" wymiarów (np. max. 1200pix dłuższy bok) i jednorazowo wrzucaj mniejszą ilość zdjęć.
ja bym to tak widział, choć wzrok już nie ten......
144524
Może tak
Teraz leci na drugą stronę...:grin:
ja bym to tak widział, choć wzrok już nie ten......
Eeee... chyba nie tak źle ze wzrokiem.. mi się podoba.
Stań na przeciw budynku i zrób sobie takie doświadczenie:
obiektyw 90 stopni - obejrzyj obraz, teraz pochyl obiektyw - obejrzyj obraz, zobaczysz
jak i czym się rządzi perspektywa. :)
Albo, zrób fotę i wrzuć tu do wyprostowania, :mrgreen: zawsze helmuth czy inny bodzip maniakalny
prostownik poprawi. :-D
---------- Post dodany o 19:36 ---------- Poprzedni post był o 19:35 ----------
Święta racja, Krakmanie z pola! :-P
Hmm, spodziewałem się, że początek będzie mocno wyboisty ;)
Ponumerowałem nazwy plików, ale rzeczywiście będzie przejrzyściej na przyszłość numerować je w poście.
@Bodzip
w jaki sposób mogę wyprostować tak ładnie budynki post factum ? ;)
@andtor2
ok, następnym razem pozmniejszam :)
Dziękuję Wszystkim za uwagi i czekam na kolejne ;)
A ja się kota czepię, nie ostro tam gdzie trzeba.
Budynki Ci się walą.
To w końcu zabytki, stare to to i ściany od pionu powoli odchodzą :).
Ponumerowałem nazwy plików ...I bardzo dobrze :)
Od samego początku tak robię i jakoś ci co chcą, znajdują nazwę z numerem. :-P
Co co prostowana perspektywy, jest o tym trochę na forum.
Np tu. (https://forum.olympusclub.pl/threads/87779-tutorial-Prostowanie-zdjęć-i-poprawa-perspektywy-gimp-i-nie-tylko-(po-raz-kolejny))
Zdjęcia zwierząt, zwłaszcza drobnych, proponuję robić z niższej perspektywy. Trzeba mieć większą kontrolę nad tłem, odpowiednia odległość i uporządkowanie zapewnia przyjemne rozmycie tzw. bokeh. Warto pozbyć się z kadru różnego rodzaju rozpraszaczy (np. palisady itp.) Unikaj bardzo mocnego nasłonecznienia.
Jeżeli w informacji o zdjęciu zachowany jest EXIF, można coś więcej doradzić odnośnie parametrów naświetlania.
Pozdrawiam
Wy wszystkie takie mądre jesteście, że nie mam już co napisać:grin:
Dodałbym jeszcze co do zdjąć zwierząt (foto nr8 ) aby nie używać wbudowanej lampy błyskowej.
Hmm, spodziewałem się, że początek będzie mocno wyboisty ;)
Ponumerowałem nazwy plików, ale rzeczywiście będzie przejrzyściej na przyszłość numerować je w poście.
Aj tam: wyboisty, naumieć się trza i tyle. :-)
@Bodzip
w jaki sposób mogę wyprostować tak ładnie budynki post factum ? ;)
To na koniec, to co pokazali bodzip czy Krakman to zabawa jak chcesz ratować fotę,
ale sam widzisz, że i tak wygląda źle.
To nie 3d tu nie ma głębokości bryły, żeby ja wyprostować[/QUOTE]
Po pokombinuj z fotografowaniem budynków, programowe poprawki zostaw na koniec.
Tutoriale masz w dziale: Cyfrowa ciemnia (https://forum.olympusclub.pl/forums/16-Cyfrowa-ciemnia)