Zobacz pełną wersję : Olek E-330 problem z ostrzeniem
Witam,
Jak w temacie. Mój Olek E-330 po około 400 zdjęciach zbuntował się tzn. nie łapie w ogóle ostrości. Korpus zachowuje się tak jakby nie widział obiektywu. Ostrości nie da się ustawić manualnie i poprzez autofocus. Korpus sprawdzany był z dwoma obiektywami tj. 14-54 i 40-150.
Czy ktoś z Was ma pomysł co mogło się z nim stać??
Reset korpusu, przeczyszczenie styków obiektyw <-> szkło.
Przeczyśc styki i zresetuj Body powinno pomóc ;)
Dodam jeszcze, że wczoraj po raz pierwszy aparat został podłączony do kompa i wydaje mi się, że od tego momentu przestał działać.
Czy mogło to mieć jakiś wpływ na pracę korpusu??
Dodam jeszcze, że wczoraj po raz pierwszy aparat został podłączony do kompa i wydaje mi się, że od tego momentu przestał działać.
Czy mogło to mieć jakiś wpływ na pracę korpusu??
nie zamoczył się?
Ja tak miałem z E-500 i E-330, które się zamoczyły...
E-500 już nie wstał, a E-330 trzeba było potrzymać na słońcu i przy kaloryferze ;))
Na szczęście obeszło się bez serwisu. Spróbuj zresetować wszystko, a jak się nie uda to do serwisu wyślij
pozdrawiam
Nie, nie zamoczył się. Właśnie przeczyściłem styki i zresetowałem body. I nic się nie poprawiło. Po prostu obiektyw nawet nie drgnie :cry:
Wejdź w menu serwisowe i sprawdź czy aparat wykrywa obiektyw, ew zrób zdjęcie i zobacz do EXIF-a czy dane z obiektywu zostały odczytane.
Zrobiłem zdjęcie i zerknąłem do EXIF-a. Nie wykrywa obiektywu.
Możesz też wejść w zwykle menu - tam gdzie jest wersja FIRMWERE body i obiektywu - wtedy tez zobaczysz czy wykrywa obiektyw
Nie wiem, czy nie namącę, ale może aktualizacja by pomogła mu się "obudzić"?
Syd Barrett
15.12.07, 15:36
spróbuj zaktualizować firmware.
Możesz też wejść w zwykle menu - tam gdzie jest wersja FIRMWERE body i obiektywu - wtedy tez zobaczysz czy wykrywa obiektyw
Nie wykrywa :|
Spróbuję jeszcze z aktualizacją
Miałam 2 miesiące temu tak samo i co mi pomogło. Na włączonym aparacie odpięłam 14-45 - bo tego szkła nie widział i podłączyłam 40-150, od razu wykrył to szkło i po podłączeniu 14-45 było już ok.
Jak to tez nie pomoże to wyjmij baterie na jakiś czas i go zostaw na 2-3h w spokoju.
Aktualizacja firmware'u też nie pomogła. Wymiana szkiełek na żywca to ostateczność, ale może spróbuję. Na razie dam mu odpocząć. Może przestanie się buntować ;)
Ta "ostatecznośc" chyba nie jest groźna.
Zdarzyło mi się już zapomniec o wyłączeniu aparatu przed wymianą szkła i nigdy nic złego się nie stało.
Z moim E330 i 14-45 miałem DOKŁADNIE to samo. U mnie nałożyło się to jeszcze z wyjazdem, na którym by mi się 14-45 przydał (zawsze tak jest :/). Jeśli nic nie dało przeczyszczenie styków, aktualizacja firmware'u to zrób tak jak ja: wyślij 14-45 do serwisu. Mojemu pomogło (chyba potem jeszcze raz coś takiego miałem, ale wtedy dostałem na czas naprawy zastępczy 14-45). Czy z innymi obiektywami jest tak samo? Tzn. nie działa AF i MF? Bo u mnie tak było tylko z 14-45.
Pzdr
Zmieniłem obiektyw na żywca i też nie pomogło. AF i MF nie działa na 14-54 i 40-150, na takich obiektywach sprawdzałem.
Zmieniłem obiektyw na żywca i też nie pomogło. AF i MF nie działa na 14-54 i 40-150, na takich obiektywach sprawdzałem.
Wyjmij bat za aparatu na parę godzin i sprawdź ponownie za jakiś czas...
BTW, cały czas zmieniam szkła na żywca...od ponad 2 lat.
Kaz de Wro
15.12.07, 16:32
Też miałem kilka razy coś podobnego ale wówczas przełączenie na manual lub C i zaskakiwał .
A tak przy okazji jakie ustawienia w menu są prawidłowe, czy te poniższe:
Reset Lens: ON
Erase setting: NO
A może powinny być inne?
Dzięki za pomoc. Jak się coś zmieni to dam znać.
Co to za temat ? Proszę o zaproponowanie nowego, jeżeli nie będzie propozycji do jutra wieczora to :
a) usunę
b) zmienię sam.
Pozdr
Dodam jeszcze, że przeleżał 24H bez bata i nadal się buntuje. Jutro czeka go serwis :cry: