PDA

Zobacz pełną wersję : FL50 czy Metz 58? (pilne:))

HrabiaMiod
14.12.07, 22:45
Witajcie
Mam okazję za ~1100zł kupić nową fl-50 z roczną międzynarodową gwarancją. Niech mi ktoś naświetli szybko jak działa Metz. Trochę czytałem o nim tu na forum.. On będzie mi działał dokładnie tak samo jak FL? Taka sama komunikacja z aparatem? Te same tryby i funkcje? Co lepiej?

Pozdrawiam

MicSzu
14.12.07, 23:08
Oj Przemku Przemku :razz: Nad czym się zastanawiasz? FL to FL.. Metz z tego co piszą powinien byc lepszy bo ma 2 palinki, więcej mocy ( jeśli śledziłeś temat to wiesz jak ta rużnica wyglada) dodatkowo ma funkcję blysku stroboskopowego.Pomiar powinien działac identycznie lecz jak z tym jest do końca to nie wiadomo :D Wykonanie Metza napewno gorsze i funkcjonalnośc też na niższym poziomie. Wybór należy do Ciebie ja brałbym FL ;)

...Pozdrawiam...

poPe78
14.12.07, 23:14
całkiem niedawno, przed zakupem lampy też interesowałem się tym tematem... i po przewertowaniu całego forum doszedłem do wniosku że działają tak samo... a nawet z przewaga dla Metz'a, który posiada dwa palniki i możliwość błysku stroboskopowego.
Jedynie z uwagi na okazjonalną cenę (900 pln) kupiłem używaną FL-50.

ps. moja opinia jest tylko i wyłącznie na podstawie wiadomości z forum i netu (Metz'a w ręku nie miałem)

HrabiaMiod
15.12.07, 00:13
Ktoś coś? Czytałem cały ten wątek o metzie na naszym forum.. Ale gdyby ktoś jakoś porównał obie?

pozdrawiam

willow32
15.12.07, 00:19
to spróbuj doświetlić twarz portretowanej osoby w słoneczny dzień tym Metzem :D
Metz nie ma jednej bardzo ważnej cechy, nie współpracuje z trybem super FP czyli nie synchronizuje się na czasy krótsze niż 1/160sek. Uwierz mi to bardzo się przydaje :)

Oleryk
15.12.07, 00:28
Metz nie ma jednej bardzo ważnej cechy, nie współpracuje z trybem super FP czyli nie synchronizuje się na czasy krótsze niż 1/160sek. Uwierz mi to bardzo się przydaje :)
Nieprawda?
Metz 44 AF-4 O i 58 AF-1 O współpracują z tym trybem.
To są lampy dedykowane, nie wyposażone w wymienne stopki.

willow32
15.12.07, 00:39
Nieprawda?

ze strony www.metz.de:
58 AF-1 O - HSS high speed synchronisation (Canon/Minolta/Nikon/Leica)
44 AF-4 O

Oleryk zanim wprowadzisz kogoś w błąd to sprawdź informacje którą podajesz?
To ze dedykowane znaczy tylko tyle ze działają w Olkowym trybie e-ttl

marecki
15.12.07, 09:13

Mam metza 58 i tryb super FP działa bez zarzutu. Po analizie instrukcji i opinii użytkowników FL stwierdzam że Metz działa tak samo plus powyższe dodatki w postaci drugiego palnika (bardzo fajna rzecz) i stroboskop (mniej użyteczny ale bejery na fotach wychodzą ciekawe) no i nieco więcej mocy (choć to wynika z konstrukcji a nie samej mocy palnika).

Masz klina kolego bo cena tej FLki fajna jest. Sam miał bym dylemat ale akurat takiej oferty nie miałem więc wybrałem Metza. Jak narazie super sprzęcik. Co do obsługi to kwestia przyzwyczajenia jest (jak z telefonami i innymi rzeczami).

Oleryk
15.12.07, 09:41
Nieprawda?

ze strony www.metz.de:
58 AF-1 O - HSS high speed synchronisation (Canon/Minolta/Nikon/Leica)
44 AF-4 O

Oleryk zanim wprowadzisz kogoś w błąd to sprawdź informacje którą podajesz?
To ze dedykowane znaczy tylko tyle ze działają w Olkowym trybie e-ttl
Jesteś pewny?
http://www.metz.de/en/photo_electronics/mecablitz_44_AF-4.176.html
mecablitz 44 AF-4 / 44 AF-4i

44 AF-4 O for Olympus digital cameras: With TTL mode and "HSS" high-speed synchronisation
Faktycznie oparłem się na tym, co pamiętałem z danych o 44 AF-4 i tu mam rację.
Dziwi mnie, ze nowsza konstrukcja jest mniej zaawansowana niż starsza ale jak widac tak jest.
Czyli obaj mamy racje tylko polowicznie ;)

KaarooL
15.12.07, 09:43
wymiękam... było o tym 5 czy 10 razy?

MicSzu
15.12.07, 10:45
Moim zdaniem wybór jest prosty - FL ;) gdybyś nie miał takiej ceny to można by się nad Metzem zastanawiac. Tak jak pisałem już wcześniej metz ma przewagę w postaci ''większej mocy'' ( w rzeczywistosci jest to rużnica 1-3 GN) Metz ma palnik w zoomie do 105 mm a FL do 85 z tad ta rużnica w mocy. Metz posiada 2 gi palnik który ma bodajze tylko 2 rodzaje mocy błysku i już wspominany błysk stroboskopowy. Nie miałem tego metza w ręce ale innego owszem i wykonanie pozostawia do życzenia ...a poprzez brak ''kułeczek'' jak w FL obsługa będzie nieco wolniejsza ( bardzo się te ''kułeczka'' sprzydaja)

...Pozdrawiam...

ziemia01
15.12.07, 10:57
wymiękam... było o tym 5 czy 10 razy?
tak ale niestety pokutuje przekonanie, że Metz nie ma FP, choć nie twierdze, że wszystkie mają bo tego nie wiem. Wiem tylko tyle co mam :)
Cena za FL fajna wybór trudny. Mając do wyboru tak jak Ty w tej samej cenie chyba wziąłbym FL jakoś tak choć osobiście jestem zadowolony z M 54 a FL nie miałem w ręku :D

HrabiaMiod
15.12.07, 11:40
Zagwóźdka. Cena FLki stanęła na 1235. Wziąć ją czy skusić się na tego metza? Szkoda, że nie miałem go w łapach. FLką już pracowałem i wiem, że jest super. Jakoś tak kusi drugi palnik. Z drugiej strony FL to FL.

I?

MicSzu
15.12.07, 11:54
BIERZ FL :D trzeba wybrac za Ciebie :razz: Drugi palnik i kiedy go bedziesz uzywał? bo jak palniesz nim to tak jak byś uzył wbudowanej ;) Czasem się sprzyda lecz to juz troszke kombinacji..a karteczka przyłączona do FL rozwiazuje problem cieni pod oczami. Fl to lampa systemow jest pewna i sprawdzona ;) Myślę, że więcej już pisac nie trzeba...

...Pozdro...

mariush
15.12.07, 11:55
Metz.
Cztery FUNDAMENTALNE argumenty:
1. Metz to firma specjalizująca się od lat we fleszach (żywotność?)
2. Dodatkowy palnik doświetlający.
3. Możliwość upgrade firmware lampy (dłużej posłuży, szczególnie w amatorskich zastosowaniach)
4. (wg mnie najważniejsze) możliwość wyzwalania przez fotocelę - a więc - bierzesz sobie metza do ręki albo stawiasz tam, gdzie ma świecić i wyzwalasz go np. wbudowaną lampą - możliwość manipulowania światłem jest wtedy ogromna, nie świecisz cały czas z miejsca gdzie jest aparat - doceniłem to kiedy obejrzałem zdjęcia mojego znajomego, który tak właśnie fotografuje nikonem

lech2
15.12.07, 11:57
Zagwóźdka. Cena FLki stanęła na 1235. Wziąć ją czy skusić się na tego metza? Szkoda, że nie miałem go w łapach. FLką już pracowałem i wiem, że jest super. Jakoś tak kusi drugi palnik. Z drugiej strony FL to FL.I?
Zwróć uwagę, iż drugi palnik nie rozwiązuje całkowicie
problemów z oświetleniem - część mocy lampy jest
redukowana przez ów dodatkowy element.
Satysfakcję można osiągnąć dopiero z dużym
Metzem - jak z serii 70 xx.
W bardzo złożonych warunkach korzystam z Metza
70 MZ 5, zaś na co dzień w reportażu mam dopiętą
50 FL.

MicSzu
15.12.07, 13:12
Przemq widzę, że kupiłeś FL-kę więc już po bulu? :D

HrabiaMiod
15.12.07, 23:12
W metzu podoba mi się dodatkowy palnik i ta wbudowana fotocela - byłoby fajne przy domowej zabawie z portretami - tyle, że mój e1 nie ma lampy wbudowanej - a więc do wyzwolenia musiałbym i tak mieć jakiś flesz.

Za FL przemawia to, ze już wiem jak działa, i że działa dobrze oraz to, że jako lampa systemowa, będzie pracować chyba lepiej.. Mam rację czy nie?

I jak w końcu z tym FP? Bo część pisze, że jest, inni, że nie..

I praca wygląda tak samo? tak samo mogę sterować z aparatu itd?

Aha - btw - nie chcę zakładać osobnego wątku - chcę zaaktualizować aparat, nie mam jednak płyt z pudełka e1, a ta płytka z c5060 (na której chyba był OV) gdzieś mi zaginęła - czy program potrzebny do aktualizacji sprzęta, jest gdzieś do pobrania, czy muszę pożyczyć płytkę?

Pozdrawiam

boomer
15.12.07, 23:29
http://www2.olympus.pl/consumer/208_8485.htm

http://www2.olympus.pl/consumer/208_software.cfm?prodID=P_N2932492 wyszukaj soft i go pobierz :)

EDIT:
http://www2.olympus.pl/consumer/205_olympus_master_2.htm do pobrania OM przez ktory tez mozesz aktualizowac

HrabiaMiod
16.12.07, 00:03
Dzięki boomer - nie mogłem tego znaleźć.

Co z moim oświetleniem? Kurczę.. nie wiem. Nie będzie tak, że FL będzie jakoś precyzyjniej pracować?

KaarooL
16.12.07, 01:18
poszukaj jajek i zadecyduj, zamiast drążyć oczywisty temat.

Rafał Czarny
16.12.07, 01:24
Metz ma dodatkowo strobo (mam nadzieję, że się nie mylę. Ale nie mam już dziś siły tego sprawdzać. Jeśli to nie prawda, jutro z samego rana złożę samokrytykę).

HrabiaMiod
16.12.07, 01:43
Tak. Ma strobo.

KaarooL--> Oczywisty? Więc co jest dla Ciebie oczywistym rozwiązaniem? Wybacz, ale wydając prawie półtora koła, wolę się zastanowić -.-'

Zastanawia mnie ciągle, jak metz, w porownaniu do fl pracuje z body.

willow32
16.12.07, 02:15
Tak. Ma strobo.

KaarooL--> Oczywisty? Więc co jest dla Ciebie oczywistym rozwiązaniem? Wybacz, ale wydając prawie półtora koła, wolę się zastanowić -.-'

Zastanawia mnie ciągle, jak metz, w porownaniu do fl pracuje z body.

1100 to nie półtora koła po drugie faktycznie przesadzasz, i jedna i druga działać będzie i swiatła dostarczać, to nie jest sprawa zycia i śmierci, weź się w garsć i podejmij męską decyzję...rzuć monetą abo co?

kisi
16.12.07, 03:08
Sadze ze i z jednej i z drugiej bedziesz zadowolony. Na korzysc FL50 na pewno lepsza obsluga (2 koleczka), zas Metz oferuje drugi palniczek oraz strobo zapewniajac kompatbilnosc pelna z Olkiem. Ja jak bede kupowal to bedzie to Metz.

dorjan
16.12.07, 03:09
PrzemQ_09, nie przejmuj się zakupem lampy. Obojętnie co wybierzesz, będzie to dobry wybór. Sercem jesteś za FL - bierz ją. Rozsądek podpowiada, że Metz będzie funkcjonalniejszy - kup 58AF-1. Obydwie będą sprawować się jednakowo. Ilość generowanego światła jest podobna i tylko mniej istotne cechy (rzadko używane) sprawiają kłopot w wyborze.
Musisz odpowiedzieć sam na na pytania.
Czy ważny jest drugi palnik z podziałem siły błysku?
Czy potrzebny stroboskop?
Czy będziesz wykorzystywał większą efektywność 58AF1 z ogniskowymi powyżej 90mm?
Czy w przyszłości kupisz następnego Metz'a z wbudowaną transmisją bezprzewodową, by z tej funkcji bezproblemowo korzystać, albo korpus E-3, który już pozwala na bezprzewodową współpracę z Metz'em?
Czy będziesz kiedykolwiek używał błysku modelującego do sprawdzenia rozkładu świateł i cieni?
Czy będziesz widział potrzebę uaktywnienia "e-zoom" dla automatycznego rozszerzania pola błysku o jedną działkę, w stosunku do stosowanej ogniskowej?

Za FL-50 przemawia solidna gwarancja i napis Olympus zgodny z tym na korpusie aparatu. Można jeszcze dorzucić łatwiejszą nawigację i zmianę parametrów w menu, chociaż jest to już kwestia osobistych preferencji.

Reszta jest porównywalna. Wszystkie funkcje (TTL, Auto, Manual, FP, błysk na drugą kurtynę migawki, podział błysku, ...) będą działać podobnie. Pozostaje jeszcze zasilanie i efektywne wykorzystanie tej samej ilości energii, ale tych informacji sam już poszukaj.

Pozdrawiam.

barber
16.12.07, 14:50
[/quote]

1100 to nie półtora koła po drugie faktycznie przesadzasz, i jedna i druga działać będzie i swiatła dostarczać, to nie jest sprawa zycia i śmierci, weź się w garsć i podejmij męską decyzję...rzuć monetą abo co?[/quote]

Już kupił w piątek FL-50 (http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=281207282)

marecki
16.12.07, 16:18
A mógł mieć Metz'a ... eehh :mrgreen: :mrgreen:

MicSzu
16.12.07, 19:54
Dajcie już chłopakowi spokuj bo po nocach spał nie będzie :mrgreen:Ps. rzucił już chyba tą monetą...

marecki
16.12.07, 21:43
OK OK w sumie dobrze zrobił. Ma oryginalnego Olka lampę i będzie z niej bardzo zadowolony. ;)