PDA

Zobacz pełną wersję : Przejściówka Canon FD/m43



MAF
28.03.15, 16:11
Kupiłem sobie przejściówkę Canon FD/m43.

Nawet to jako tako działa, ale ostrzy wyraźne poza nieskończoność, jeśli dobrze rozumiem to oznacza to że zwiększa ona minimalną odległość ogniskowania co czasami może być uciążliwe (szczególnie w przypadku szkieł które i tak mają dużą minimalną odległość ostrzenia).

Stąd moje pytanie, czy ktoś ma przejściówkę FD/m43 - i może wskazać firmę lub miejsce zakupu - która:

1) Nie domyka minimalnie samoczynnie przysłony w trybie "lock",
2) Ostrzy na nieskończoność lub minimalnie poza nieskończoność.

Dziękuję z góry za pomoc.

Makromaniak
1.04.15, 15:22
ale czy ten obiektyw na body FD też ostrzy poza nieskończoność? Niektóre obiektywy tak mają, to nie musi być związane z przejściówką

szafir51
1.04.15, 15:25
ja mam przejściówkę FD-m43 i ostrzy mi poza nieskonczoność. Tak samo jak wszystkie moje obiektywy m43.
nie zauważyłem przymykania przysłony przy trybie lock.

MAF
1.04.15, 20:25
ale czy ten obiektyw na body FD też ostrzy poza nieskończoność? Niektóre obiektywy tak mają, to nie musi być związane z przejściówką
Na body FD (A-1) ostrzy tak jak powinien. Różnica na pierścieniu jest wyraźna. Z ciekawości pomierzę sobie jaka jest różnica przy minimalnej odległości ostrzenia, bo może nie ma o co walczyć.

Makromaniak
1.04.15, 20:40
no to pewne że przejściówka nie trzyma wymiarów i jest za długa. Mam taką przejściówkę, ale używam tylko do makro, więc nie sprawdzałem na nieskończoność.....

MAF
1.04.15, 20:54
no to pewne że przejściówka nie trzyma wymiarów i jest za długa. Mam taką przejściówkę, ale używam tylko do makro, więc nie sprawdzałem na nieskończoność.....

Skoro ostrzy poza nieskończoność to obstawiam że raczej jest za krótka. Pewnie producenci nie chcą ryzykować braku ostrości na nieskończoność i wolą profilaktycznie zrobić ją trochę krótszą.

Makromaniak
1.04.15, 22:01
Masz rację, moja pomyłka. Ale skoro za krótka, to może da się odkręcić bagnet FD i podłożyć podkładkę dystansującą?

MAF
1.04.15, 22:35
Masz rację, moja pomyłka. Ale skoro za krótka, to może da się odkręcić bagnet FD i podłożyć podkładkę dystansującą?

Z danych na tej stronie (http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance) wyszło mi że przejściówka powinna mieć grubość 22,75mm, nie mam suwmiarki w domu, ale ze zgrubnego pomiaru wynika że ma jakieś 19mm. Podkładkę będzie ciężko, nie za bardzo jest tam miejsce. Nic to poszukam jakiejś innej, tylko najpierw pomierzę.

MaciekMG
1.04.15, 23:09
MAF, czy przejściówka składa się z części, czy jest jednolitym blokiem bagnet CanonFD <-> bagnet Mikro4/3? Pokaż zdjęcie. Jeśli jest jednolitym blokiem, to chyba żadna podkładka nie uratuje sytuacji? To nie gwint M43, gdzie rzeczywiście można nie do końca wkręcić obiektyw, podkładając wycięte podkładki.

MAF
2.04.15, 05:32
MAF, czy przejściówka składa się z części, czy jest jednolitym blokiem bagnet CanonFD <-> bagnet Mikro4/3? Pokaż zdjęcie. Jeśli jest jednolitym blokiem, to chyba żadna podkładka nie uratuje sytuacji? To nie gwint M43, gdzie rzeczywiście można nie do końca wkręcić obiektyw, podkładając wycięte podkładki.

To taka przejściówka:

http://i6.photobucket.com/albums/y237/marcinfal/Allegro/CanonFDm43_zpsh9rthken.jpg

Składa się z części. Teoretycznie można by odkręcić ten srebrny pierścień i coś kombinować, tyle że miejsca na ewentualną podkładkę mało.

Tak czy siak, zanim się zabiorę za rozkręcanie czegokolwiek to sprawdzę jak to wygląda w porównaniu z A-1.

MaciekMG
3.04.15, 00:01
Wydaje się, że można by odkręcić ten metalowy bagnet, dodać podkładkę, skręcić całość ponownie. Jeśli podkładka nie będzie grubsza, niż 1/5 długości śrubek, to może nawet nie trzeba będzie ich zmieniać? Jeśli jednak różnica wynosi 3 - 3,75 mm , to bez odwiedzin u zegarmistrza się nie obędzie. Sam próbowałbym składać podkładkę z półmilimetrowych preszpanowych krążków, a gdy już ustaliłbym grubość, to do warsztatu mechanicznego i niech wytoczą.

MAF
3.04.15, 08:01
Wydaje się, że można by odkręcić ten metalowy bagnet, dodać podkładkę, skręcić całość ponownie. Jeśli podkładka nie będzie grubsza, niż 1/5 długości śrubek, to może nawet nie trzeba będzie ich zmieniać? Jeśli jednak różnica wynosi 3 - 3,75 mm , to bez odwiedzin u zegarmistrza się nie obędzie. Sam próbowałbym składać podkładkę z półmilimetrowych preszpanowych krążków, a gdy już ustaliłbym grubość, to do warsztatu mechanicznego i niech wytoczą.

Dzięki, spróbuję, ciekawe co z tego wyjdzie :-)

zigger
3.04.15, 15:54
Przy okazji, czy może ktoś wskazać wątek (jeśli w ogóle był już takowy) dotyczący przejściówki EOS-4/3? Przez 'szukaj' nie znalazłem nic konkretnego, a nie chciałbym zakładać nowego.