Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dźwięk migawki w OLYMPUS SP 510.

grzeste
13.12.07, 18:58
Czy ktoś wie w jaki sposób można włączyć dźwięk migawki w OLYMPUS SP 510? Bez względu na to czy ustawię dźwięk 1 lub 2 na niski bądź wysoki to i tak nie mogę włączyć dżwięku migawki. Czy ktoś wie jak to można ustawić?

krzysiekz
13.12.07, 19:30
A czemu nie ustawiasz na WYLACZONY? Wtedy aparat nie bedzie wydawal dodatkowych dzwiekow.

grzeste
13.12.07, 19:35
Cały czas jest WYŁĄCZONY. Chciałem go włączyć na próbę ale jest to niemożliwe. Chodzi mi o to żeby słyszalny był dżwięk migawki podczas robienia zdjęcia.

krzysiekz
13.12.07, 19:38
Nie doczytalem.
Nie wiem po co to wlaczac, migawka mechaniczna i tak dzwieki wydaje swoje ;) Ale jak nie slychac po wlaczeniu to aparat moze byc w trybie silent. Na glownym ekranie ikona 1 od prawej w dolnym rzedzie.

Rafał Czarny
13.12.07, 19:45
Nie wiem po co to wlaczac, migawka mechaniczna i tak dzwieki wydaje swoje ;)

Error. Kompakty cyfrowe nie mają migawki mechanicznej.

krzysiekz
13.12.07, 20:02

To co w takim razie halasuje? Jak sie przyjzec pracy obiektywu to wyraznie widac 5listkowa przyslone i przelatujaca w pionie plaszczyzne migawki.

Rafał Czarny
13.12.07, 20:15

To co w takim razie halasuje? Jak sie przyjzec pracy obiektywu to wyraznie widac 5listkowa przyslone i przelatujaca w pionie plaszczyzne migawki.

http://www.fotografuj.pl/Article/Jak_dziala_migawka_szczelinowa_centralna/id/72/page/4

kasprzyk
13.12.07, 22:25
:roll:

a mój C-7070 ?

Rafał Czarny
13.12.07, 22:28
:roll:

a mój C-7070 ?

Nie znam tego modelu, ale jeśli ma podgląd na żywca (a pewnie ma), to też nie ma migawki.

kasprzyk
13.12.07, 22:34
Rafale no dobrze - ale jak nazwać element który otwiera się i zamyka - są tam blaszki, które otwierają sie na zewnątrz i zamykają do środka - to nie migawka ?

krzysiekz
13.12.07, 22:38
Proste kompakty obejda sie bez migawki, bo tak jak pisali w w/w artykule jest to niepotrzebna komplikacja konstrukcji. Ale Nie jestem przekonany co do braku jej bardziej zaawansowanych kompaktow (np seria UZ i WZ).

Rafał Czarny
14.12.07, 17:46
Rafale no dobrze - ale jak nazwać element który otwiera się i zamyka - są tam blaszki, które otwierają sie na zewnątrz i zamykają do środka - to nie migawka ?

Mało techniczny gościu jestem, ale na chłopski rozum - żeby aparat miał podgląd na żywo, musi mieć cały czas aktywną matrycę (musi do niej docierać obraz z obiektywu). Czyli niczym nie przysłoniętą. Dopiero Olek pierwszy rozwiązał problem LV w lustrzankach.

ziemia01
15.12.07, 13:00
Mało techniczny gościu jestem, ale na chłopski rozum - żeby aparat miał podgląd na żywo, musi mieć cały czas aktywną matrycę (musi do niej docierać obraz z obiektywu). Czyli niczym nie przysłoniętą. Dopiero Olek pierwszy rozwiązał problem LV w lustrzankach.
moim zdaniem za Rafałem C. kompakt - brak migawki.
Chyba, że autorowi postu chodzi o dżwięk wydawany przez aparat przypomianjący dzięk pracy migawki znany z analogów i wtedy w menu wybiera się rodzaj i głośność tego dźwięku.

grzeste
15.12.07, 13:08
Chyba, że autorowi postu chodzi o dżwięk wydawany przez aparat przypomianjący dzięk pracy migawki znany z analogów i wtedy w menu wybiera się rodzaj i głośność tego dźwięku.

Dokładnie o to właśnie chodzi. Ale po wyborze w menu rodzaju oraz głośności dźwięku i tak nie słychać dźwięku migawki ( przypominający dżwięk z analogowych lustrzanek ). Jest on cały czas wyłączony w menu i nie mogę go zmienić na włączony.

ziemia01
15.12.07, 13:26
to chyba tylko 4 powody:
1. Włączony tryb SILENT MODE
2. VOLUME Regulacja dźwięku podczas odtwarzania OFF (Brak dźwięku) / 1 / 2 / 3 / 4 / 5 - jest na OFF lub jakąś niską wartość
3. zasłonięty głośnik
4. zepsuty głośnik - jak z innymi dźwiękami?

zibi1303
15.12.07, 13:44
Z pewnocią, dźwięk w tych modelach, jest sztuczny. Można go częściowo wyłączyć. Poszukaj w ustawieniach. Ustaw dźwięk na OFF, a zobaczysz róznice

grzeste
15.12.07, 14:05
to chyba tylko 4 powody:
1. Włączony tryb SILENT MODE
2. VOLUME Regulacja dźwięku podczas odtwarzania OFF (Brak dźwięku) / 1 / 2 / 3 / 4 / 5 - jest na OFF lub jakąś niską wartość
3. zasłonięty głośnik
4. zepsuty głośnik - jak z innymi dźwiękami?

Ad 1. OFF
Ad 2. MAX
Ad 3 i 4. słychać wszystkie inne dźwięki.

Nie da się tylko włączyć imitacji dźwięku migawki. Cały czas jest na WYŁĄCZONY i nie ma jak tego zmienić.