Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Efekt latarni

Syd Barrett
12.12.07, 19:32
Witam!
Mam dosyć dużo zdjęć popsutych przez odbicie światła wywołane przez latarnie :-)
Bardzo proszę o porady jak tego uniknąć oraz jak to zlikwidować.
Może jakieś filtry? UV tylko utrudnia dodając "od siebie" dodatkowe odbicie na zdjęciu.
Przy nocnych zdjęciach zawsze używam tulipana.
Większość robię kitową 14-45.
Jest jakaś prosty sposób do usunięcia ze zdjęcia zielonych i pomarańczowych łuków?
tylko stempel?

MicSzu
12.12.07, 19:58
Cos strasznie Ci te bliki wychodza ja nocnej zawiale nie próbowałem ale ani jednej fotki tak zmasakrowanej nie miałem choc mam UV... A sposób, raczej go nie będzie bo jak zastęplowac tak jak piszesz ''w prosty sposób'' blika ciągnacego sie przez cała fotkę? Chyba będziesz musiał fotki cyknąc od nowa ;)

...Pozdrawiam...

Syd Barrett
12.12.07, 20:34
Cos strasznie Ci te bliki wychodza ja nocnej zawiale nie próbowałem ale ani jednej fotki tak zmasakrowanej nie miałem choc mam UV... A sposób, raczej go nie będzie bo jak zastęplowac tak jak piszesz ''w prosty sposób'' blika ciągnacego sie przez cała fotkę? Chyba będziesz musiał fotki cyknąc od nowa ;)

...Pozdrawiam...

- to są cropy. górne jest bez uv, dolne - z.
mam setki zdjęć nocnych. Wrzuciłem te 2 ze względu na "wyjątkowość" ;-)

blady
12.12.07, 21:30
Bardzo proszę o porady jak tego uniknąć oraz jak to zlikwidować.

Syd, rozwiązaniem jest zakup obiektywu 14-54mm (ja tak zrobiłem), ew. może 14-42mm już daje radę - nie miałem okazji tego sprawdzić.

MicSzu
12.12.07, 21:45
O tak Blady podał Ci tanią alternatywę na ten problem :mrgreen: A tak nawiasem mówiac kup to szkiełko jeśli tylko masz taką mozliwośc ''dla chcącego nic tudnego'' napenwo nie pozałujesz(oczywiscie mówię o ZD14-54). Mam je ale obecnie jest razem z E-1 w serwisie i tak sie mi już za nim teskni :cry:

Pozdro...

Syd Barrett
13.12.07, 00:36
No jednak bym prosił o jakieś inne sugestie. 14-54 swoją drogą kiedyś nabędę no ale chciałbym umieć pozbyć się tego problemu softwerowo oraz soczewkowo bez wymiany całego szkła.

dobas
13.12.07, 01:07
A jakaś szybka maska - namalowana na blikach i wygaszenie nasycenia danego kanału Cię nie rajcuje ? zostaną bliki, ale nie takie kolorowe.

pozdrawiam
dobas

KaarooL
16.12.07, 23:00
na to nie ma lekarstwa... będziesz rzeźbił każdy kadr ze źródłami światła? inny obiektyw albo zapomnij.

youlekart
16.12.07, 23:16
ja używałem tez 14-45 i aż yakie cuda nie wychodziły choć ten obiektyw nie należy do najlepszych . Napewno fitry tak wszystkie zdjąć bo im wiącej tym bardziej może takie coś wystąpić .Czy czasm nie użyłeś tam gwiazdek ??

Rafał Czarny
16.12.07, 23:18
Za przedpiszcą - używałem 14-45 i takich cudów nie miałem.

Syd Barrett
16.12.07, 23:30
To jak już wspomniałem wyżej CROPy. Ponieważ za bardzo nie mogę spać dużo czasu spędzam szwędając się tu i tam ze statywem a kiedy pada śnieg lub deszcz zostawiam założony filtr UV. Te 2 zdjęcia to ewenementy jako, że nocnych zdjęć posiadam naprawdę duuuuużo.
wczoraj doszło jedno (to już nie-crop).
Szukam w dzisiejszych i o dziwo nic nie ma. To pewnie jednak >>wina UV<<. (Używam modelu HAYA Green)

suchar
17.12.07, 00:04
Oj, Hoya Green to jeden z najniższych modeli UVek Hoyi... Nie masz się zatem czemu dziwić. Jeśli już kupować Ukę, to nic poniżej Hoya HMC.

Syd Barrett
17.12.07, 00:15
Oj, Hoya Green to jeden z najniższych modeli UVek Hoyi... Nie masz się zatem czemu dziwić. Jeśli już kupować Ukę, to nic poniżej Hoya HMC.

Dzięki za radę. I tak wkurza mnie to przekręcanie 1 filtra z obiektywu na obiektyw. Dla mnie z założenia UV ma służyć jako osłona, jednak jeśli powoduje, że daremnie zgrzytając zębami mam czekać ponad minutę na wykonanie zdjęcia a później jeszcze przewracać Fotoszopa do góry nogami i głowić się na Forum jak wykonane zdjęcie uratować, może po prostu zaszaleję i kupię HMC. No bo w końcu idą Święta, nie? :-)

boomer
18.12.07, 01:02
ja mam jakies super hmc (czy jakies inne hiper ultra extra super) i juz ich nie zakladam bo pare razy chocbym nie wiem pod jakim katem sie ustawil to i tak lapalem jakiegos ducha bo swiatlo pod takim katem padalo (pisze o sztucznym oswietleniu), zdjalem filtr i bylo ok :) Wroce do walkowanego juz tematu i troche odbiegne od tematu ale tez bylem zwolennikiem uv jako ochrony ale teraz uzywam juz tych filtrow w bardziej ekstremalnych warunkach (piach, pustynie i inne dziwne sceny). Oslona przeciwsloneczna mi wsytarcza na codzien bo i tak dbam o aparat. Wracajac do tematu to czy probowales bawic sie wartoscia przeslony? Pytam bo czasami jak zdjecie i tak ze statywu to F daje i do 8, sprobuj ograniczyc troche swiatla i zobacz czy to cos da

Peniek242
18.12.07, 11:59
To raczej kwestia ustawienia odpowiednio obiektywu względem świateł + ewentualnie wyższa liczba przysłony. Samo zwiększenie przysłony niewiele da. W moim kompakcie fmax to 8 więc nie wiem za bardzo co jest powyżej. Też robie dużo nocnych więc spotykam takie same problemy. Jeśli jakies latarnie już muszą być w kadrze to wybieraj te w dalszym planie, te bliższe na stówe wyjdą z flarą.

boomer
18.12.07, 12:04
to fakt, czasem trzeba pokombinowac z kadrem :)

Syd Barrett
19.12.07, 17:04
ja mam jakies super hmc (czy jakies inne hiper ultra extra super) i juz ich nie zakladam bo pare razy chocbym nie wiem pod jakim katem sie ustawil to i tak lapalem jakiegos ducha bo swiatlo pod takim katem padalo (pisze o sztucznym oswietleniu), zdjalem filtr i bylo ok :) Wroce do walkowanego juz tematu i troche odbiegne od tematu ale tez bylem zwolennikiem uv jako ochrony ale teraz uzywam juz tych filtrow w bardziej ekstremalnych warunkach (piach, pustynie i inne dziwne sceny). Oslona przeciwsloneczna mi wsytarcza na codzien bo i tak dbam o aparat. Wracajac do tematu to czy probowales bawic sie wartoscia przeslony? Pytam bo czasami jak zdjecie i tak ze statywu to F daje i do 8, sprobuj ograniczyc troche swiatla i zobacz czy to cos da

Skoro tak to narazie wstrzymam się z zakupem HMC i postaram się po prostu zdejmować filtr w nocy. Tyle, że kiedy pada to wolałbym pozostać za filtrem, ponieważ mimo tulipana czasem poleci jakaś kropla - i - o ile z UV nie boję się ich wycierać (zawsze do tego używam wewnętrznej części podkoszulka) to z gołego obiektywu nie za bardzo. No ale zima nie traw wiecznie..
Z moim HOYA Green w dzień nie miałem nigdy żadnych problemów.

Co do przysłony to standardem na noc jest dla mnie wartość 18-22.

Dzięki wszystkim za pomoc! Jeśli mi coś jeszcze przyjdzie do głowy w tej sprawie na pewno napiszę. pzdr