Zobacz pełną wersję : RM 1 + e510 jakie możliwości
Może ktoś to maleństwo roszyfrował lepiej ode mnie i wie co jeszcze obsługuje ten pilot w E-510.
Ja doszedłem jak na razie do tego że zwalnia spust migawki a przy przeglądaniu zdięć zastepuje przyciski kierunkowe ( góra , dół, prawo i lewo ) a wszystko to z przodu i z tyłu aparatu.
Rafał Czarny
11.12.07, 22:33
O ile się nie mylę, to na bulb jednym przyciskiem otwiera migawkę, drugim zamyka.
Zgadza się W otwiera T zamyka migawkę.
EDIT: Przeniosłem wątek do właściwego działu. W dziale ogłoszenia handluje się sprzętem. Pozdr. - R.Cz.
http://www.allegro.pl/item315973430_pilot_olympus_e_510_e_410_e_400_zam_ rm_uc1_nowy.html Co sądzicie o tym pilocie?? Warto?? Czy lepiej oryginalny do olympusa?? A jak tak to dlaczego??
http://www.allegro.pl/item315973430_pilot_olympus_e_510_e_410_e_400_zam_ rm_uc1_nowy.html Co sądzicie o tym pilocie?? Warto?? Czy lepiej oryginalny do olympusa?? A jak tak to dlaczego??
duży pilot z dużym odbiornikiem na aparacie za ponad 100, nie lepiej olkowego pilota za poniżej 100 i nie jest taki wielki i nie trzeba odbiornika. A jak z tym zestawem użyjesz lampy zewnętrznej na sankach?
duży pilot z dużym odbiornikiem na aparacie za ponad 100, nie lepiej olkowego pilota za poniżej 100 i nie jest taki wielki i nie trzeba odbiornika.
Ale zmieni kabelek i zestaw będzie pasował do Canona, Nikona itp.
A jak z tym zestawem użyjesz lampy zewnętrznej na sankach?
Normalnie. Lampę w sanki a odbiornik będzie sobie dyndał luzem na kabelku.
Ta stopka od lampy do niczego nie jest potrzebna temu odbiornikowi (po za mechanicznym zamocowaniem).
sorki ale wolałbym pilota który zajmuje 10 razy mnie niż to ustrojstwo i odrazu działa, nie trzeba nic podłączać, a jeśli chcesz coś co będzie dziłać również z C to widziałem piloty uniwersalne np. takie http://www.allegro.pl/item313275928_pilot_olympus_e1_e10_e20_e1_e10_e20_ 8w1_.html
cena też dużo niższa.
sorki ale wolałbym pilota który zajmuje 10 razy mnie niż to ustrojstwo i odrazu działa, nie trzeba nic podłączać,
Czy mając oryginalnego pilota możesz:
- od razu uzywać (bez ustawiania w menu aparatu)?
- robić zdjęcia seryjne?
- uzywać autobracketing?
- robic zdjęcia będąc 15m z tyłu aparatu?
Jeśli odpowiesz 4 razy "tak" to może i nie warto ale nie liczyłbym na takie odpowiedzi.
Czyli jednym słowem kupować?? A to ten odbiornik nie musi byc umocowany na sankach?? To jak łaczy sie z aparatem?? Te wszystkie funkcje które wymieniłes sa dostępne w tym pilocie??
już starogreccy rzymianie twierdzili:
Jak coś jest do wszystkiego, to z pewnością jest do ...
dodam
czym bardziej rzecz skomplikowana, tym bardziej stosuje się do niej prawa Marphi'ego
sorki ale wolałbym pilota który zajmuje 10 razy mnie niż to ustrojstwo i odrazu działa, nie trzeba nic podłączać,
Czy mając oryginalnego pilota możesz:
- od razu uzywać (bez ustawiania w menu aparatu)?
- robić zdjęcia seryjne?
- uzywać autobracketing?
- robic zdjęcia będąc 15m z tyłu aparatu?
Jeśli odpowiesz 4 razy "tak" to może i nie warto ale nie liczyłbym na takie odpowiedzi.
Bardzo mnie rozbawiła Twoja odpowiedź :D
Szczególnie 1. Kliknięcie przycisku na body i przekręcenie pokrętła funkcyjnego, która to czynność z całą pewnością trwa krócej niż podłączenie kabelka od ww. sprzęta jest faktycznie trudnym i mozolnym gmeraniem w menu aparatu. W sumie jak miałem C-8080 to miałem to cały czas włączone. Teraz różnie czasem tak a czasem serie.
Ad.2 u mnie nie mogę, ale muszę tu zaznaczyć że posiadam biedniejszą darmową wersję pilota tj. RM-2. Nie wiem jak to jest przy RM-1
Ad.3 zdjęcia seryjne to u mnie kilkakrotne naciśnięcie przycisku pilota – mnie wystarczy.
Ad 4 :D szkoda, że nie 100 m w prawo i 15 do tyłu. Nie zostawiam tak osamotnionego aparatu zdala ode mnie. Jeśli używam pilota jestem z przodu (bo po to używam pilota, żeby zrobić sobie zdjęcie, nie mierzyłem odległości) albo tuż za nim aby zrobić zdjęcie na Bulb np. nocne.
Wymienione przez Ciebie argumenty nie powodują u mnie chęci wydania 100 zł za coś co mam za darmo lub mógłbym mieć za 30 zł i wolne miejsce.
Ravee_n poprosił o opinię, którą wyraziłem. Jeśli masz inną to to napisz i oczywiście masz do tego prawo i możesz to kupić, po to to produkują, ja takiej potrzeby nie czuję. Dobrze, że są różne potrzemy i różne „zachcianki”, bo inaczej nadal produkowano by tylko czarny model forda T.
Pozwól też mieć innym inne zdanie OK ?
Czyli jednym słowem kupować?? A to ten odbiornik nie musi byc umocowany na sankach?? To jak łaczy sie z aparatem?? Te wszystkie funkcje które wymieniłes sa dostępne w tym pilocie??
Te urządzonko działa tak samo jak wężyk spustowy.
Podłączasz go kabelkiem (tak jak wężyk) do gniazdka pseudo-USB (12-pin).
Ponieważ odbiornik i kabelek są oddzielne to łatwo do tego kabelka można dosztukować: gniazdko mini jack, kabel trzyżyłowy i dwa przyciski i masz normalny wężyk spustowy.
Funkcje, które wymieniłem nie zależą od pilota ale od aparatu. W E-300 (i pewnie w innych też) możesz wybrać na raz albo zdjęcia seryjne albo autobracketing albo używanie pilota. Dlatego używając oryginalnego pilota (albo innego) nie możesz robić zdjęć seryjnych czy używać autobraketingu.
Jeśli zamieżasz robić sobie zdjęcia z odległości kilku metrów to może i nie warto i lepiej kupić oryginalnego pilota ale jeśli kombinujesz wykorzystać do innych celów to ten komplet jest ciekawą propozycją.
Dzięki Bardzo za Wasze opinie. Szczególnie, ze są tak odmienne. Musze to jeszcze przemyśleć ale teraz już bede wiedział co brać pod uwage. Myśle ze jednak zdecyduje sie na droższą wersje gdyż mnogość funkcji bardzo mnie intryguje :P