Zobacz pełną wersję : Pomocy Olympus c4000 działa tylko kilka minut!!!!!!
Bardzo prosze o pomoc, wczoraj kupilam Olympusa c4000 i ładowarke Hama z akumulatorkami NIMH AA 2200mAh ładowałam je 3 godziny. Aparat padł po 10 minutach to jakis koszmar.....!!!!!!! czy to jest jakas powazna wada czy moze mam wlaczona jakas funkvję pochłaniającą enrgie w zawrotnym tepie
STRASZNIE proszę o pomoc
Nie rozumiem jednej rzeczy kiedy podłączyłam ładowarkę czerwone światełko charge(ładowanie?) po paru minutach zgasło i zaświeciło się zielone ready a przecież czas ładowania ma trwać ok 4 godzin to w takim razie czemu świeciła się zielona lampka czy tak powinno być?
proszę o pomoc
slawektrojanowski
1.05.04, 21:56
Podejrzewam, że żle sie ładują akumulatory. Wypróbuj je na jakimś innym sprzęcie. Spróbuj włożyc inne akumulatorki do Aparatu albo użyj baterii. Aparat raczej jest dobry!
dzięki za pomoc tylko najgorsze jest to, że nie mam w pobliżu innych akumulatorków(będe musiała kupić) a na zwykłych bateriach paluszkach aparat działa kilka minut co tez mnie dziwi? :shock:
dzięki za pomoc tylko najgorsze jest to, że nie mam w pobliżu innych akumulatorków(będe musiała kupić) a na zwykłych bateriach paluszkach aparat działa kilka minut co tez mnie dziwi? :shock:
Na paluszkach to normalne. Kup 2 komplet AKU i spróbuj bo może te są padnięte - albo ładowarka fixuje.
dzięki spróbuje na innych akumulatorkach może to pomoże
pozdrawiam
Raczej wadliwa ładowarka ... jeśli przestała ładować akumulatorki po kilku minutach ... powodzenia
IMHO to akumulatorki 2200 .. walnieta seria...
juz kiedys bylo o tym na forum
mam ten sam sprzęt co Malwina. U mnie ładuje maks te 4 akumulatorki...40 minut !!! Ta ładowarka nie ma chyba funkcji rozładowywania. Komplet dołączany do aparatu ładuje tyle samo !!!
powiem jedo aparat wymieniłam na nowy i teraz działa bez zarzutów to nie była wina baterii mial jakas powazna wade chociaz byl nowy!!!!!!!!
to teraz ile trzyma na tych samych akumulatorkach ??
co raz dluzej teraz 2.5 jak cały czas robie zdjecia (to tez chyba krotko?) godziny zalezy od uzywanych funkcji a twoj?
Jeśli wytrzymuje 2,5 godziny przy włączonym LCD to chyba prawidłowo. Gdzieś na forum ktoś pisał, że robił pomiary i przy włączonym LCD pobiera prąd 0,6A -> x2,5h=1500mAh + robienie zdjęć (praca zooma 0,8A w tym samym źródle) to wszystko pasuje.
Do Olympusa C4000 też kupiłem ładowarkę HAMA z akumulatorami 2000mAh.
1-sze ładowanie okolo 1 godziny - zrobiłem 10 zdjęć i padły
2-gie ładowanie j.w. - znowu 10 zdjęć i padły
Poczytałem trochę na forum i zrobiłem, jak ktoś wcześniej opisał, czyli po ładowaniu, zmieniałem kolejność akumulatorów w ładowarce i ładowałem ponownie. Zrobiłem tak ze 4 razy - zrobiłem około 35 zdjęć i padły
kupiłem akumulatory 2100mAh Panasonica.
1-sze ładowanie około 1 godziny - zrobiłem około 60-ciu zdjęć i 3 filmy po około 25 sekund - nadal trzymają
Pozdrowienia
Niestety wg moich spostrzezen i nie tylko moich (pisal o tym Jeronimo)jest to wina Aku - Hama 2200. Mi trzymaja ok 40 zdjec- nie wiem czy to sie jeszcze zmieni ale wiem juz ze nie moge na nich polegac. Posiadam tez 4 Energizery 2100 ktore ww. ladowarka laduje mi ok 3 godz. i trzymaja naprawde dlugo !!! (dzisiaj zrobilem ponad 300 zdjec i jeszcze trzymaja ;) )
Używam GP 1800 Ah - ładowarka też GP ale jedna z pierwszych dostępnych na naszym rynku i łąduje mi komplet w ciągu 4,5 godziny... akumulatorki wytrzymują na średnio 120-130 fotek HQ format 3:2 a używam wyłącznie LCD. Ale mam inne pytanko związane właśnie ze "starością" mojej ładowarki - czy w takim starszym typie łądowarki mozna bez obaw zastosowac akku 2300 Ah? I o ile wzrośnie wtedy czas ładowania? Pozdr.
Nie powinn być problemów z ładowaniem akumulatorów 2300mAh w ładowarce, w której ładowane są aku 1800. Jeśli 1800 ładują się 4,5 godziny to 2300 powinny ładować się niecałe 6 godzin.
hmm... a ja nie bylbym taki pewien :roll: Jesli ladowarka samoczynnie sie wylacza po naladowaniu akumulatorkow i jest przeznaczona do akumulatorkow 1800 to nie jestem do konca przekonany czy naladuje duzo bardziej pojemne akumulatorki. Inaczej sytuacja sie ma z ladowarkami, ktore nie maja wylacznika automatycznego po naladowaniu akumulatorkow i to sam uzytkownik musi wyjac akumulatorki na czas po naladowaniu. W takiej ladowarce bez problemu mozna ladowac akumulatorki o wiekszej pojemnosci. Jesli o te pierwsza sytuacje chodzi to musi sie wypowiedziec ktos bardziej zorientowany w temacie.
pozdrawiam