PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy Olympus c4000 działa tylko kilka minut!!!!!!

malwina
1.05.04, 21:43
Bardzo prosze o pomoc, wczoraj kupilam Olympusa c4000 i ładowarke Hama z akumulatorkami NIMH AA 2200mAh ładowałam je 3 godziny. Aparat padł po 10 minutach to jakis koszmar.....!!!!!!! czy to jest jakas powazna wada czy moze mam wlaczona jakas funkvję pochłaniającą enrgie w zawrotnym tepie
STRASZNIE proszę o pomoc

Nie rozumiem jednej rzeczy kiedy podłączyłam ładowarkę czerwone światełko charge(ładowanie?) po paru minutach zgasło i zaświeciło się zielone ready a przecież czas ładowania ma trwać ok 4 godzin to w takim razie czemu świeciła się zielona lampka czy tak powinno być?
proszę o pomoc

slawektrojanowski
1.05.04, 21:56
Podejrzewam, że żle sie ładują akumulatory. Wypróbuj je na jakimś innym sprzęcie. Spróbuj włożyc inne akumulatorki do Aparatu albo użyj baterii. Aparat raczej jest dobry!

malwina
1.05.04, 22:00
dzięki za pomoc tylko najgorsze jest to, że nie mam w pobliżu innych akumulatorków(będe musiała kupić) a na zwykłych bateriach paluszkach aparat działa kilka minut co tez mnie dziwi? :shock:

luks
1.05.04, 22:08
dzięki za pomoc tylko najgorsze jest to, że nie mam w pobliżu innych akumulatorków(będe musiała kupić) a na zwykłych bateriach paluszkach aparat działa kilka minut co tez mnie dziwi? :shock:

Na paluszkach to normalne. Kup 2 komplet AKU i spróbuj bo może te są padnięte - albo ładowarka fixuje.

malwina
1.05.04, 22:11
dzięki spróbuje na innych akumulatorkach może to pomoże
pozdrawiam

zwierzak
1.05.04, 23:00
Raczej wadliwa ładowarka ... jeśli przestała ładować akumulatorki po kilku minutach ... powodzenia

Jeronimo
2.05.04, 00:13
IMHO to akumulatorki 2200 .. walnieta seria...
juz kiedys bylo o tym na forum

Dares
2.05.04, 11:46
mam ten sam sprzęt co Malwina. U mnie ładuje maks te 4 akumulatorki...40 minut !!! Ta ładowarka nie ma chyba funkcji rozładowywania. Komplet dołączany do aparatu ładuje tyle samo !!!

malwina
3.05.04, 15:47
powiem jedo aparat wymieniłam na nowy i teraz działa bez zarzutów to nie była wina baterii mial jakas powazna wade chociaz byl nowy!!!!!!!!

Dares
3.05.04, 15:55
to teraz ile trzyma na tych samych akumulatorkach ??

malwina
3.05.04, 17:21
co raz dluzej teraz 2.5 jak cały czas robie zdjecia (to tez chyba krotko?) godziny zalezy od uzywanych funkcji a twoj?

plwk
4.05.04, 11:05
Jeśli wytrzymuje 2,5 godziny przy włączonym LCD to chyba prawidłowo. Gdzieś na forum ktoś pisał, że robił pomiary i przy włączonym LCD pobiera prąd 0,6A -> x2,5h=1500mAh + robienie zdjęć (praca zooma 0,8A w tym samym źródle) to wszystko pasuje.

plwk
8.05.04, 11:09
Do Olympusa C4000 też kupiłem ładowarkę HAMA z akumulatorami 2000mAh.
1-sze ładowanie okolo 1 godziny - zrobiłem 10 zdjęć i padły
2-gie ładowanie j.w. - znowu 10 zdjęć i padły
Poczytałem trochę na forum i zrobiłem, jak ktoś wcześniej opisał, czyli po ładowaniu, zmieniałem kolejność akumulatorów w ładowarce i ładowałem ponownie. Zrobiłem tak ze 4 razy - zrobiłem około 35 zdjęć i padły
kupiłem akumulatory 2100mAh Panasonica.
1-sze ładowanie około 1 godziny - zrobiłem około 60-ciu zdjęć i 3 filmy po około 25 sekund - nadal trzymają

Pozdrowienia

Waldi
10.05.04, 01:47
Niestety wg moich spostrzezen i nie tylko moich (pisal o tym Jeronimo)jest to wina Aku - Hama 2200. Mi trzymaja ok 40 zdjec- nie wiem czy to sie jeszcze zmieni ale wiem juz ze nie moge na nich polegac. Posiadam tez 4 Energizery 2100 ktore ww. ladowarka laduje mi ok 3 godz. i trzymaja naprawde dlugo !!! (dzisiaj zrobilem ponad 300 zdjec i jeszcze trzymaja ;) )

qwerty
10.05.04, 07:43
Używam GP 1800 Ah - ładowarka też GP ale jedna z pierwszych dostępnych na naszym rynku i łąduje mi komplet w ciągu 4,5 godziny... akumulatorki wytrzymują na średnio 120-130 fotek HQ format 3:2 a używam wyłącznie LCD. Ale mam inne pytanko związane właśnie ze "starością" mojej ładowarki - czy w takim starszym typie łądowarki mozna bez obaw zastosowac akku 2300 Ah? I o ile wzrośnie wtedy czas ładowania? Pozdr.

plwk
16.05.04, 08:48
Nie powinn być problemów z ładowaniem akumulatorów 2300mAh w ładowarce, w której ładowane są aku 1800. Jeśli 1800 ładują się 4,5 godziny to 2300 powinny ładować się niecałe 6 godzin.

Asan
16.05.04, 12:49
hmm... a ja nie bylbym taki pewien :roll: Jesli ladowarka samoczynnie sie wylacza po naladowaniu akumulatorkow i jest przeznaczona do akumulatorkow 1800 to nie jestem do konca przekonany czy naladuje duzo bardziej pojemne akumulatorki. Inaczej sytuacja sie ma z ladowarkami, ktore nie maja wylacznika automatycznego po naladowaniu akumulatorkow i to sam uzytkownik musi wyjac akumulatorki na czas po naladowaniu. W takiej ladowarce bez problemu mozna ladowac akumulatorki o wiekszej pojemnosci. Jesli o te pierwsza sytuacje chodzi to musi sie wypowiedziec ktos bardziej zorientowany w temacie.

pozdrawiam