Zobacz pełną wersję : Mikrym O(l)kiem
Witam wszystkich.
Jeżeli chodzi o fotografię to jestem jak niedzielny kierowca :grin: ale może bardzo źle nie jest.
Zobaczymy.
Jestem otwarty na słowa konstruktywnej krytyki :)
Zdjęcia wykonane e-PL1 + jupiter 37a
1.Rowerek
142859
2. Rowerek 2 :) (wiem że kadr nie wyszedł)
142860
3. No title
142861
Pozdrawiam
Jupiter daj niezły efekt - ostry kontrastowy - przymykałeś go trochę czy na 3,5? Rowerek z dwójki źle skadrowany -> poucinany - dziadek za szeroko ale swoją droga idealny portretu cz-b.
Dziadek złapany w kiepskim momencie. Chciałbyś zobaczysz fotkę na której widać jak dłubiesz w nosie? Wiem, że nie zrobiłeś tego zdjęcia dla taniego efekciarstwa. Rowerki OK. Pzdr
Dziękuję za cenne rady.
glee - jupiter na pełnej dziurze. Naprawdę fajne szkło. Wersja MC. Bez wizjera i z ręki na e - PL1 trzeba się namęczyć żeby dobrze trafić :) Dziadka w wolnej chwili spróbuję zrobić tak jak radzisz. Muszę tylko przeczytać maunal jak to się robi :lol:
voovoo2 - w ten sposób na pewno bym nie pomyślał hehe. Dlatego w końcu odważyłem się zrobić wątek. Swoją drogą dziadek to bardzo wiekowy facet. Ma prawie 90 lat i na każdym zdjęciu jest z otwartą buzią (chyba to masz na myśli, pisząc o kiepskim momencie?). Zdjęć nie robię dla efekciarstwa, fotografuję głównie rodzinnie i jeszcze nigdy nie zamieszczałem zdjęć dla szerszej widowni :oops:
To teraz po grubości dziadka popsuję. Tylko mocno nie krzyczcie bo to dział dla początkujących :roll:
1.
142999
2.
143000
3.
143001
Ooo najgorszy komentarz ... to brak komentarza:lol:
Miało być zaćmienie ale się nie przygotowałem i wyszły takie mizernoty :cry:
4.
143395
5.
143396
Więc w drodze do domu postanowiłem że zrobię jakąś serię.
Zrobiłem dwa i bateria padła :lol::lol::lol:
Z głównego rynku w moim rodzinnym mieście:
6.
143397
7.
143398
Ooo najgorszy komentarz ... to brak komentarza:lol:
Eeee... chyba raczej nie. Brak informacji to też informacja.
Zdjęciu nr6 nie pasuje miniaturka, zupełnie. Wygląda jak szkopski pomiot(ta ichnia wrona czy co tam było z drugiej wojny światowej), brakuje tylko hakenkrojca w pazurach. Normalne zdjęcie już tego "klimatu" na szczęście nie ma. Co do zaćmienia to jednak bez długiego tele lepiej nie podchodzić.
Ahh całkiem odwrotnie to pomnik niepodległości, ale gdzieś nie mogę znaleźć jak edytować ten post żeby to poprawić.
Z tyłu (zdj. 6) widać trochę ściany straceń gdzie rozstrzeliwano ludzi w czasie II wojny.
Próba zapożyczonego obiektywu :grin: Helios-44-2, E-PL1, ISO 3200.
8.
144706
9.
144707
Tak do tego Pana Dziadka w cz-b -brakuje żeby popatrzył na Ciebie (oczy w obiektyw), był wąsko skadrowany z ograniczeniem do twarzy, potem kontrasty cienie krzywe w ruch i może być ciekawie ; ) Dość udana ta stylizacja na zdjęciu 3 (może delikatnie jaśniej).
ralfbutton
11.04.15, 15:01
Rafik chciałbym Cię spytać jak Ci się pracuje na m4/3 z m42? Na tyle dobrze wspominam pracę Jupitera 37A przypietego do Canona 20d przez przejściówkę z dandelionem, że zastanawiam się jak sprawdza się że starymi szkłami micro 4/3.
Chciałbym do swojego em5 kupić tanie szkło portretowe z fajnym bokehem, ale obawiam się trudności we współpracy
glee - dziękuję za opinie i cenne rady. Spróbuje rozjaśnić zdjęcie 3 i podrzucę do oceny :wink:
ralfbutton - bardzo lubię szkła m42. Fajnie się nimi pracuje pomimo trudności jakie sprawia złapanie ostrości. Reszta wg mnie nie jest problemem tylko własnymi preferencjami odnośnie ustawienia aparatu. Ja pracuję na starym E-PL1 także jako pomoc mam Lupkę z której bardzo często korzystam - do pomocy przydałby się Focus Peaking. E-M5 już chyba ma tą funkcję. Poniżej parę zdjęć z Heliosa 44-2.
Trochę mechanizacji:
10.
144776
11.
144777
12.
144778
ralfbutton
12.04.15, 11:45
Bardzo mi się podoba jak rysuje ten Helios. Dodatkowo imo dobra konwersja do b&w
Super byłoby zobaczyć jak się sprawuje ten zestaw w fotografii ludzi portretowej ew. street
Jan_S brawo strzał w 10 :eek::eek::eek:. Ursus 360. Kapitalka silnika z przeszkodami. Gr0m nowych części nie pasowało na swoje miejsce :shock: Ale dla mechaniora który składał silnik nie ma rzeczy niemożliwych :grin: Dobry jest. 60 zna na pamięć i wie gdzie jaka śrubeczka i podkładka powinna iść.
ralfbutton - dziękuję za opinię. Jeszcze nie miałem okazji się z nim wyrwać na miasto. Mam jeszcze parę klatek z remontu to podrzucę. Jeżeli chodzi o konwersję B&W te zdjęcia są prosto z puszki. Użyty filtr artystyczny Ziarnisty Film.
Cdn remontu :)
13. Tu się puknie...
144909
14. Tu spasuje...
144910
15. Tłoki na miejscu...
144911
16. Szwagier mocny jest palcami dokręci :grin:
144912
17.
144913
18. I wyszło takie cuś ...:roll:
144914
19. Ale eee tam nie takie cuda od szwagra z garażu wyjeżdżały :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
144915
Jeszcze dojrzewa ale będzie w stylu RUST :mrgreen:
20.
144963
21.
144965
Jeszcze dojrzewa ale będzie w stylu RUST :mrgreen:
Sam w sobie jest urokliwy.
Kosiarka konna. Kiedyś dawała radę. Niezapomniany dźwięk przekładni a do tego rura wydechowa jednostki napędzającej centralnie umiejscowiona przed operatorem :mrgreen:
22.
145083
Wiosna :grin: Podwórko znowu tetni życiem.
23.
145248
24.
145249
2 z nowej numeracji jest fajna, a dziadek to chyba zegarek nakręca .
Dzięki :grin: Rzeczywiście dziadek zegarek nakręca. Swego czasu było to jego oczko w głowie.
Poniżej eksperyment makro. Złożyłem dwa manuale Jupiter 37a i Helios 44. Coś na zasadzie pierścieni odwrotnego mocowania. Okazało się że pasują do siebie jak ulał.
Zdjęcie Monitora.
25.
145319