Zobacz pełną wersję : stare typy kart xD ?
Witam bardzo serdecznie forumowiczów.
mam pytanie, czy ma ktoś jakieś używane karty xD ale starego typu i chciałby je odsprzedać w miarę rozsądnej cenie? albo wie ktoś gdzie można takowe kupić? mogą być również nowe.
kupiłem c-60z a niestety nie sprawdziłem czy działa z nowym typem kart M lub H. :cry:
sprawdzałem na aukcjach ale przeważnie mają typ M :(
liczę na jakąkolwiek pomoc, bo niemogę fotografować :cry:
pozdrawiam
p.s. mam kartę SD 1Gb z poprzedniego aparatu także mogę także się wymienić
Co to znaczy starego typu? Ten aparat jest sprzed 3 lat, az taki stary nie jest. W instrukcji powinno byc jakie pojemnosci obsluguje. Do 512mb nie powinno byc problemu.
Zapewne chodzi Ci o xD bez żadnego oznaczenia. Ot, Olympus xD. Miałem takie w C5060. Znaczy się mam nadal. 32MB i 512MB. Poszukaj na allegro. Ale.. na pewno te nowsze są niekompatybilne? Jakoś nie chce mi się wierzyć..
sprawdziłem na stronie olympusa że typ kart M i H nie jest kompatybilny,
też byłem zaskoczony...
a sklep internetowy "zapomniał" dołączyć kartę ze zetawu 32mB...
zobaczymy jak rozwiąże tą sprawę w poniedziałek, wypróbować nawet niemogę... ehhhh...
Zgodnie z tym co napisano w instrukcji nt kart xd, oznaczano tak karty typu M. Dopiero pozniej wprowadzili typ H.
Zgodnie z tym co napisano w instrukcji nt kart xd, oznaczano tak karty typu M. Dopiero pozniej wprowadzili typ H.
tak, ale niemogę kupić nowej karty typu M bo jeśli niebędzie działać to już niebede mogł zwrócić rozpakowanej a niemam jak sprawdzić.
karty oznaczone (te starsze wg. instrukcji) były: np dla 512mB (M-XD512P) a na tych nowych czyli M: 512mB (M-XD512T)
więc różnica jest tyklo w tej ostatniej literze...
No to zostaje poszukaj kogos w okolicy z olkiem i sprawdz czy bedzie czytal nowe karty.
sprawdziłem na stronie olympusa że typ kart M i H nie jest kompatybilny,
też byłem zaskoczony...Karty pamięci typu M i H wyprodukowane zostały w technologii multilayer, której obsługa wymaga nieco nowocześniejszych kontrolerów, niż ten w C-60, a tego stanu rzeczy nie da się już naprawić softwarowo.
Jack
PS. Podaj mi swój adres na pw, zapodziała sie u mnie jednak karta typ standard 128 MB, którą mogę Ci podarować.
Jack dzięki, wysłałem wiadomość na PW
Witajcie!
Mam ten sam problem (a raczej ktoś w rodzinie) - ma Olka C-150 i nie może dokupić karty. Może ktoś z Was ma taką kartę (do 256 MB) na zbyciu?
Pozdrawiam serdecznie
Ala
Jack, serdecznie dziękuje za prezent, właśnie doszła przesyłka (ah ta poczta)
karta działa i wreszcie mogę zrobić zdjęcie w pełnej rozdzielczości i w formacie .TIFF
dziękuje i pozdrawiam
Jakub