PDA

Zobacz pełną wersję : Znowu łaziłem...

Janko Muzykant
7.12.07, 19:43
Postanowiłem zrobić nowy wątek i konsekwentnie się go trzymać. Będę w nim zapraszał na swoje zdjęcia. Tytuł brzmi jak brzmi, gdyż najwięcej zdjęć robię właśnie z okolic podkrakowskich, w które zapuszczam się najchętniej w zimnym półroczu.
Obecnie fotografuję głównie canonem g9 i jest to dobrowolne i świadome. Luster używam do fotografii komercyjnej, z łażenia z walizką sprzętu już wyrosłem (znaczy się odkryłem, co jest potrzebne do robienia zdjęć i nie jest to walizka sprzętu :)
Na początek kilka ujęć niesamowitego nieba znad Krakowa i klika z Beskidu Wyspowego (właściwie to z Gorców - tereny nad Rabką i Mszaną Dolną). Zapraszam:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/index.htm

zyziza
7.12.07, 19:53
W pierwszym odruchu mialam napisac - "canon...... :evil: "

ale spojrzalam na wypasiona galeryjka i koparka mi opadla
No nie zdazylam przeciez oczywiscie wszystkiego obejrzec, ale to co widze - jest SUPER!!!!
jelonki, tramwaj pchany, plac Nowy, okolice.........no pieknie jest
Gratuluje autorowi, ktory widze od 2 zdaje sie lat pracuje na ta galeria :mrgreen:

i chyba wroce tu... :D

Harpo
7.12.07, 20:04
Kapitalne niebo :shock: i te Tatry w tle, rewelka. :)

(kurde ja też chcę w końcu focić! E-510, gdzie jesteś? :D)

suchar
7.12.07, 20:06
Niebo jest kapitalne...! W gruncie rzeczy nie przepadam za krajobrazami, większość mnie nudzi. Twoje jednak są inne, w większości każde sie czymś wyróżnia, są charakterystyczne. Przeglądam już Twoją Galerię któryś raz, więc wiem, co mówię :)

Janko Muzykant
7.12.07, 20:09
Gratuluje autorowi, ktory widze od 2 zdaje sie lat pracuje na ta galeria
O, już siedem lat :)
Nie licząc knotów analogowych z prehistorii :)

(kurde ja też chcę w końcu focić! E-510, gdzie jesteś? :D)
Żeby focić wystarczy stary, używany aparacik z allegro za stówę ;)

Abedin
7.12.07, 20:26
Masz oko, kapelusika uchylam.

Syd Barrett
7.12.07, 20:53
rewelacyjna galeria!

Rafał Czarny
7.12.07, 21:00
Znam, znam galerię. Mam w zakładkach. ;) Pejzaże to nie moje dziedzina, ale w dobrym wykonaniu to zawsze z przyjemnością popatrzę.

kasprzyk
7.12.07, 21:21
Nie jestem w Twoim "zakątku" pierwszy raz, jak zwykle zaskakujesz świetnymi zdjęciami!

Chciałbym być już na Twoim etapie cyt.:

(znaczy się odkryłem, co jest potrzebne do robienia zdjęć i nie jest to walizka sprzętu :) )

;)

Pozdrawiam

P
9.12.07, 02:22
Wiesz, że zawsze bardzo lubiłem Twoją galerię i to się nie zmieniło.
Kiedy "robiłeś" krajobraz obiektywem z ruskiej lornetki to było OK. Taka zabawa, bardzo zresztą udana i będąca w istocie czymś znacznie więcej niż tylko zabawą. Ale kiedy przepuszczasz "normalny" krajobraz przez PSowy kombajn na 100 różnych sposobów, to już mam z tym problem. Co prawda u Ciebie, jak zawsze, kompozycja dopełnia całości i rozgrzesza w pewien sposób PSa, ja jednak jestem zwolennikiem PSwania wszędzie, poza krajobrazem. Dla mnie zdjęcie krajobrazu powinien być tak blisko rzeczywistości jak to tylko możliwe. Jeśli już PS to dla podkreślenia jakiejś cechy, jednak nie do manipulacji całaścią.
Ale, zdjecia przednie ;)

Janko Muzykant
9.12.07, 10:02
ja jednak jestem zwolennikiem PSwania wszędzie, poza krajobrazem. Dla mnie zdjęcie krajobrazu powinien być tak blisko rzeczywistości jak to tylko możliwe.
A dla mnie nie i dlatego sobie czynię, jak widać :)
Ot, kwestia podejścia i założeń.

Oleryk
9.12.07, 10:50
PS to narzędzie jak każde inne. Albo sie go używa dobrze albo nie.
Można go tez nie używac wcale i kombinowac z filtrami, wstawaniem nad ranem, czekać dwa lata na odpowiednie światło itp, itd.
OK, można. Ale jakie ma to znaczenie?
I aparat i PS to tylko narzędzia służące do uzyskania założonego (czasem też przypadkowego) celu. Kiedyś nie było PSa to była ciemnia. Inne narzędzia i tyle. Prymitywniejsze.

PS
Janko, sorry za OT, nie mogłem się oprzeć bo to akurat sprawa, która ciągle różni mnie od większości użytkownikow tego forum.
Robisz przepiękne krajobrazy i zawsze dużym przeżyciem jest oglądanie Twojej Galerii :)

P
9.12.07, 14:53
To może nieco uproszczę. Jeszcze niedawno było tak: pstryk-slajd -> lab -> ściana. Takie podejście do krajobrazu mi odpowiada i tak staram się sam używać dziadka.
Ale wiecie przecież wszyscy, że nie mam na celu nikogo "ewangelizować", zresztą takich modeli jak Janko to się nawet nie da ;) Chodzi o to, żeby każdy wiedział co robi i dlaczego. Jest tutaj miejsce dla wszystkich, dla mnie chyba też? ;)

Oleryk
9.12.07, 15:01
Mam nadzieję, ze i dla mnie a ja myślę calkiem odwrotnie: vide -> podpis ;)

EOT i sorki za zaśmiecanie wątku.

Janko Muzykant
9.12.07, 15:06
To może nieco uproszczę. Jeszcze niedawno było tak: pstryk-slajd -> lab -> ściana.
Oj, ja miałem zwykle tak:
producent-se-profil-wymyślił->pstryk-slajd>lab-se-wywołał-jak-chciał->ściana
:)

Ania_
9.12.07, 15:20
A ja nie na temat samych zdjęć, ale układu - bardzo fajny pomysł z układem chronologicznym. :D

P
9.12.07, 17:54
ja miałem zwykle tak:
producent-se-profil-wymyślił->pstryk-slajd>lab-se-wywołał-jak-chciał->ściana
:)
Ja by się już szybciej tej ściany czepił ;)

Ggrzesiek
10.12.07, 11:39
Witam

Mogę jedynie pogratulować galerii. Jak dotąd zaznajomiłem się tylko z grudniem i listopadem, potrzeba trochę czasu by przetrawić całość.
Najnowsza fotografia (7 grudzień, gałęzie) mogłaby stanowić ilustrację do bajki o śpiącej królewnie :).
Bardzo podobają mi się też zimowe zdjęcia z listopada (np. najwyższe z 28-go)

Pozdrawiam

Janko Muzykant
17.12.07, 23:16
A dziś zimowo...
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/07/33/1.htm
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/07/33/2.htm

Janko Muzykant
22.01.08, 00:43
I znowu wypad, tym razem na byłą granicę Polsko-Słowacką w Beskidzie Sądeckim, zapraszam (na górze):

Smerf Maruda
22.01.08, 00:49
I znowu wypad, tym razem na byłą granicę Polsko-Słowacką w Beskidzie Sądeckim, zapraszam (na górze):

O, chyba najlepsze z Twoich ostatnich. Ja tam tradycjonalista jestem i podoba mi się to, co ładne i proste.

O, i jeszcze, żeby ładne było ;-)

Oleryk
22.01.08, 00:52
21 stycznia a kadry raczej wiosenne :)
Piekne pejzaże, pięknie skomponowane i sfotografowane, jak zwykle zresztą.
Masz talent, ktorego Ci zazdroszczę, ze "zwykłych" widoczków tworzysz obrazy.
Pierwsze dwa kadry są cudowne, wręcz malarskie :)

radlakos
22.01.08, 01:07
a ja powiem krótko - za poprzednie zimowe pejzaże - wielki szacun. Proste , dobrze skomponowane, nic dodać nic ująć. Zazdroszczę Ci tych kadrów

Janko Muzykant
18.02.08, 09:46
Zapraszam ponownie, odrobina Tatr i trochę krajobrazu z niższych Beskidów: