Zobacz pełną wersję : Zdjęcia na tewizorze lcd
Witam! Posiadam olypmpusa e-420,ZdjęcIa na komputerze czy laptopie są przepiękne.
Problem pojawia się dopiero gdy zdjęcia chcę oglądać na telewizzorze LCD z pendraiwa.
Zdjęcia tracą na jakości,mają za durzą ostrość i są takie kropki jakby było nie coś z pikselami.
Moje pytanie : co trzeba zrobić żeby zdjęcia na telewizorze miały taką jakość jak na komputerze
Hmmm, ustawić telewizor??? Tak tylko strzelam ale też dziwie się, że zadałeś w sumie to pytanie bo odpowiedziałeś sobie na nie w samym pytaniu już :)
Ja bym pochylil telewizor o 6 stopni w pionie w kierunku ogladajacego, problem powinien zniknac.
Witam! Posiadam olypmpusa e-420,ZdjęcIa na komputerze czy laptopie są przepiękne.
Problem pojawia się dopiero gdy zdjęcia chcę oglądać na telewizzorze LCD z pendraiwa.
Zdjęcia tracą na jakości,mają za durzą ostrość i są takie kropki jakby było nie coś z pikselami.
Moje pytanie : co trzeba zrobić żeby zdjęcia na telewizorze miały taką jakość jak na komputerze
Może wina leży w tym jak TV przeskalowuje zdjęcia. Mam w mieszkaniu 2 TV (Samsungi) LCD 40 cali w tym jeden nowszy tzw. SMART, na obu foty bez zastrzeżeń.
Spróbuj może sam przeskalować kilka zdjęć do rozdzielczości TV. W full HD to będzie rozdzielczość 1920x1080 pix. i zobacz czy ma to wpływ.
Ewentualnie tak przeskalować zdjęcia aby zgadzał się wymiar w pionie z rozdzielczością TV tj. 1080 pix w full HD. Czyli w programie: Obrazek/Zmień rozmiar, wpisujesz wysokość 1080pix. , a szerokość się sama dopasuje. To będzie taki półśrodek tylko... Dobry TV LCD powinien bez żadnych specjalnych ustawień wyświetlać dobrze zdjęcia, podobnie jak monitor (pomijam kolorystykę bo tu może być róznie:) )
A w jakiej rozdzielczości wyświetla telewizor, a w jakiej są zdjęcia? Może przy skalowaniu jakość siada. Telewizory mają też różne tryby obrazu. Sprawdź czy jest tryb "zdjęcia".
PS.
"Duże" powinno być ;)
Ale to bez znaczenia jaką ma rozdzielczość zdjęcie do telewizora. Jedyne co, to w tv może być włączona jakaś opcja która powoduje kaszanę. Pogrzebał bym w menu a potem szukał bym problemu dalej. U mnie na TV 55 cali zdjęcia z Olka lecą bez żadnego skalowania czy innych chec. Jaki byłby sens oglądać fotki na TV gdybym musiał wpierw wszystkie osobno przeskalować? Ekran kompa też nie ma rozdzielczości zdjęcia a mimo to zdjęcie na nim widać...
Może masz ustawiony za duży kontrast albo eksportujesz pliki do formatu niezgodnego z TV, choć ostawiam że mówimy o zwykłych jpg?
U niego też widać, tylko źle. Może jakieś chore skalowanie pogarsza jakość. U mnie są jeszcze opcje "redukcja zakłóceń", "zwiększony kontrast i ostrość".
Ale to bez znaczenia jaką ma rozdzielczość zdjęcie do telewizora.
Znaczenie, różnica jest taka, ze "podajesz" do TV takie zdjecie, którego już sam (jego procesor, oprogramowanie, przegladarka zdjęć) nie musi przeskalowywać. Może to jakiś starszy LCD, który ma z tym problem. Na podstawie opisu starałem sie znaleźć przyczynę, niekoniecznie trafnie:)
Jedyne co, to w tv może być włączona jakaś opcja która powoduje kaszanę. Pogrzebał bym w menu a potem szukał bym problemu dalej.
Też nie wykluczone.
U mnie na TV 55 cali zdjęcia z Olka lecą bez żadnego skalowania czy innych chec. Jaki byłby sens oglądać fotki na TV gdybym musiał wpierw wszystkie osobno przeskalować?...
U mnie też z tym nie ma problemu i nie muszę przeskalowywać. Jednak samo oprogramowanie może mieć wpływ na wyświetlanie zdjęć. Mam na myśli jak wyświetlany jest obrazek np. o wielkości 600x600pix w trybie pełnoekranowym w przeglądarce zdjeć z Windowsa. Otóż jest powiększany (przeskalowywany) do możliwej rozdzielczości monitora i przy okazji robi sie z niego kaszana, że o innych kolorach nie wspomnę.
Miałem podobny problem z 42-calowym Panasonikiem. Pomogło powyłączanie wszelkich możliwych 'polepszaczy' obrazu. Ale i tak zamiast pokazywać zdjecia z pendrive'a wolę robić to z podłączonego do telewizora komputera - dużo wygodniej.