Zobacz pełną wersję : Aparat za ok. 1200 zł po rabacie
Witam, miałem aparat Xz-1, czas na inny, lepszy...
Zazwyczaj cykam fotki na rowerze, czyli dynamicznie, ale nie tylko...również góry...
Najlepiej aby aparat nie był za ciężki i za duży...
Jaki aparat mógłby być lepszy niż Xz-2, decydować się nadal na Stylusa, czy może na Pena...?
Z Penów zwróciłem uwagę na nieco tańsze modele:
E-PL5 i 6
Z Penów zwróciłem uwagę na nieco tańsze modele:
E-PL5 i 6
Jak juz brac w tej cenie E-PL6 :-)
EPL-5 polecam :) , tańszy, fotki da się robić:grin:
np, moja panoramka ze stopki, zrobiona kitem:mrgreen:
Czyli widzę, że zostać przy Penach...
A który będzie lepszy bez montowania obiektywu, rzadko raczej go będę używać...
Czy jakość jest dużo lepsza od Xz-2, Xz-10?
A który będzie lepszy bez montowania obiektywu, rzadko raczej go będę używać...
Jakby Ci to delikatnie napisać :roll: Jak nie podepniesz obiektywu, to raczej niewiele zdziałasz :mrgreen:
Chociaż, napisałeś, że obiektyu będziesz rzadko używał, więc może jest w tym jakaś logika ;)
Czy jakość jest dużo lepsza od Xz-2, Xz-10?
Jak nie podepniesz obiektywu, to raczej nie będzie lepsza ;)
jest bezlusterkowiec, jest bezkorpusowiec czas więc na bezobiektywowca :)
Jak juz brac w tej cenie E-PL6 :-) Kiedyś znalazłem odpowiedź na pytanie dlaczego E-PL6 i brzmiała ona w sensie, że w szóstce AF zap...la.
Kiedyś znalazłem odpowiedź na pytanie dlaczego E-PL6 i brzmiała ona w sensie, że w szóstce AF zap...la.
Zależy jeszcze jaki się obiektyw do tego podepnie :)
Jakby Ci to delikatnie napisać :roll: Jak nie podepniesz obiektywu, to raczej niewiele zdziałasz :mrgreen:
Jak nie podepniesz obiektywu, to raczej nie będzie lepsza ;)
No to w takim razie Peny odpadają? Na rowerze, w trakcie jazdy ciężko będzie mi się posługiwać obiektywem...
Nie chce aby jakość bez obiektywu była gorsza niż w Xz-2 i X10 :)
Chyba Koledzy mieli na myśli to, ze w Penie bez podpięcia obiektywu nie tylko jakości, a w ogóle zdjęcia nie będzie:-)
A co do jakosci - zależy od tego, jaki obiektyw podepneisz - są lepsze i gorsze - niestety te lepsze zwykle droższe. W pzrypadku zdjeć robionych w trakcie jazdy rowerem problemem może byc też kurz dostajacy sie do wnętrza aparatu - z tego względu lepiej by było mieć sprzęt uszczelniony (i korpus i obiektyw). Niestety chyba najtańszą kombinacja jest tu OMD-EM5 + MZD12-50 - nawet w przypadku zakupu sprzętu uzywanego dosć znacznie przekroczyłbyś założony budżet. Ale - może warto rozważyć na początek zakup nieuszczelnionego korpusu z uszczelnionym obiektywem a po pewnym czasie wymienić korpus na lepszy?
Chyba Koledzy mieli na myśli to, ze w Penie bez podpięcia obiektywu nie tylko jakości, a w ogóle zdjęcia nie będzie:-)
No tak myślałem, tylko nie byłem pewien o tych naleśnikowatych obiektywach, czy są dołączane ,czy na stałe :)
Zdjęcia na rowerze będą robione może z 30 dni, a reszta gdzie popadnie, plaża, dżungla, karuzela... :)
A grubość obiektywu w najcieńszym w Penie będzie porównywalnie z tym z pierścieniem z Xz-1? Tylko tak dokładnie będę wiedzieć mniej więcej jaka będzie różnica grubości aparatów...
Taki najcieńszy będzie lepszy jakościowo niż Xz-2, xz-10?
Czy te obiektywy zwłaszcza cienkie, są delikatne, czy tak jak moze w xz-1,2?
No tak myślałem, tylko nie byłem pewien o tych naleśnikowatych obiektywach, czy są dołączane ,czy na stałe :)
Zdjęcia na rowerze będą robione może z 30 dni, a reszta gdzie popadnie, plaża, dżungla, karuzela... :)
A grubość obiektywu w najcieńszym w Penie będzie porównywalnie z tym z pierścieniem z Xz-1? Tylko tak dokładnie będę wiedzieć mniej więcej jaka będzie różnica grubości aparatów...
Taki najcieńszy będzie lepszy jakościowo niż Xz-2, xz-10?
Czy te obiektywy zwłaszcza cienkie, są delikatne, czy tak jak moze w xz-1,2?Będzie bardzo podobna. Tyle, że nie założysz nic innego poza konwerterem do kompakta... A do pena możesz jak budżet i fantazja pozwolą.
Dołóż sobie jakieś 1,5 cm. I sprawdź, czy X-10 ma tę sama matrycę (wielkość) co XZ-2.
Będzie bardzo podobna.
Przepraszam ,ale grubość,czy jakość? :)
Przepraszam ,ale grubość,czy jakość? :) Jakość, podobna grubość nowego 14-42 czy 12-35 szersza o 1,5 cm mniej więcej.
Czyli dokupując naleśnika do Pena E-PL5 lub 6 nie ma sensu wydawać tyle na ten zestaw skoro jakość podobna do Xz-10, jeżeli nie będę brać pod uwagę jego dalszej rozbudowy ?
Czyli dokupując naleśnika do Pena E-PL5 lub 6 nie ma sensu wydawać tyle na ten zestaw skoro jakość podobna do Xz-10, jeżeli nie będę brać pod uwagę jego dalszej rozbudowy ?
Nie odrobiłeś zadania. Matryca z X-10 jest mniejsza od tej z XZ-2 czy Stylusa 1, róznica zatem będzie większa. Na niekorzyść XZ-10.
To fakt, nie odrobiłem..., od razu liczę na profesjonalną odpowiedź...
Zatem porównując do Xz-2 rozumiem, że nie będzie dużej różnicy...
Matryca w XZ-2 to ok. 1/5 matrycy z PEN-a. Matryca z XZ-10 to ok. 1/8 matrycy z PEN-a.
Jeśli nigdy, przenigdy, w żadnym wypadku i pod żadnym pozorem, nawet dla testu zabawy lub z ciekawości nie wpadniesz na pomysł by podpinać do swojego aparatu inny obiektyw, to nie ma sensu, żebyś kupował aparat z wymienną optyką. Jeśli jednak myślisz, że może kiedyś będziesz chciał coś zmienić, pokombinować, to lepiej idź w PEN-a.
XZ-2 ma matrycę 1/1.7", a PEN-y mają matrycę 4/3" - i tutaj różnica będzie spora na korzyść PEN-ów. Z kolei naleśnikowy obiektyw 14-42 ma największy otwór przysłony f/3.5 a XZ-2 ma f/1.8 - tutaj punktuje kompakcik.
Jeżeli nie zamierzasz dokupywać obiektywów to moim zdaniem XZ-2 sprawdzi się lepiej. Natomiast jeżeli chciałbyś kupić PEN-a i do niego jakieś małe obiektywy stałoogniskowe - Panasonic 14 f/2.5, 20/1.7, Olympus 12/2.0 17/1.8 itp - to tutaj jakość będzie zdecydowanie lepsza, ale i budżet zdecydowanie większy.
XZ-2 ma matrycę 1/1.7", a PEN-y mają matrycę 4/3" - i tutaj różnica będzie spora na korzyść PEN-ów. Z kolei naleśnikowy obiektyw 14-42 ma największy otwór przysłony f/3.5 a XZ-2 ma f/1.8 - tutaj punktuje kompakcik.
Jeżeli nie zamierzasz dokupywać obiektywów to moim zdaniem XZ-2 sprawdzi się lepiej. Natomiast jeżeli chciałbyś kupić PEN-a i do niego jakieś małe obiektywy stałoogniskowe - Panasonic 14 f/2.5, 20/1.7, Olympus 12/2.0 17/1.8 itp - to tutaj jakość będzie zdecydowanie lepsza, ale i budżet zdecydowanie większy.No takie 14-42 z penem da dzięki stracie na obiektywie za pewne mniej więcej to samo co XZ-2 na mniejszej matrycy, ale gdybyś dołozył do pena którąś sigmę - 19, 30, 60 to zapewne nie zbankrutujesz a szybko docenisz różnicę, a z Lumiksem 15/1,7. 20/1,7. mZD 25/1,8 czy 45/1,8 to szybko docenisz ten mały aparacik.
Czyli jak wezmę którychś z poniższego zestawu,to powinno wystarczyć?
http://shop.olympus.pl/e_commerce/aparat-fotograficzny-pen/olympus/e-pl5-zestaw-z-podwojnym-zoomem-bcl-p-1496.htm
http://shop.olympus.pl/e_commerce/aparat-fotograficzny-pen/olympus/e-pl6-zestaw-z-podwojnym-zoomem/-p-2338.htm
W zestawach zawsze taniej, a sigmy itd. kupując osobno wyjdzie mnie dużo drożej...
Czy te obiektywy olympusa znacznie się od Sigmy i Lumiksa różnią?
Ja bym bral E-PL6 w zestawie :-)
Ja bym bral E-PL6 w zestawie :-)
Dlaczego?
http://shop.olympus.pl/e_commerce/aparat-fotograficzny-pen/olympus/e-pl5-zestaw-z-podwojnym-zoomem-bcl-p-1496.htm
http://shop.olympus.pl/e_commerce/aparat-fotograficzny-pen/olympus/e-pl6-zestaw-z-podwojnym-zoomem/-p-2338.htm
W zestawach zawsze taniej, a sigmy itd. kupując osobno wyjdzie mnie dużo drożej...
Czy te obiektywy olympusa znacznie się od Sigmy i Lumiksa różnią?
Sigmy to dobrze zrobione stałki , czyli obiektywy gdzie zmiany ogniskowej robi się przez zmianę obiektywu. Lumiksy są stało i zmiennoogniskowe i o róznych zakresach ogniskowych jak olympusy..
Róznić będą sie transmisją i rozdzielczością między sobą.
---------- Post dodany o 16:18 ---------- Poprzedni post był o 16:18 ----------
Dlaczego? Bo ma lepiej dopracowany AF.
Dlaczego?
Masz wszystko w zestawie jak na poczatek, no chyba, ze chcesz sam korpus, lub jakas ze stalek, ale to drozej wyjdzie :-)
Juz pisałem, ze wole E-PL6 :-)
Tylko nie w tej cenie co w tych linkach:). Niedawno na forum była informacja, że E-PL5 z tymi dwoma obiektywami w zestawie jest do kupienia za ok. 1500zł. Niestety nie pamiętam sklepu.
Możliwe, ze to jakaś promocja była, ale za ok. 1750 można znaleźć bez większego problemu.
Tylko nie w tej cenie co w tych linkach:). Niedawno na forum była informacja, że E-PL5 z tymi dwoma obiektywami w zestawie jest do kupienia za ok. 1500zł. Niestety nie pamiętam sklepu.
Możliwe, ze to jakaś promocja była, ale za ok. 1750 można znaleźć bez większego problemu.
Juz pisalem w jednym watku, ze nie zawsze w olkowym sklepie nawet z rabatami jest taniej, ale to polityka Olka... :mrgreen:
Ten zestaw bym sobie odpuścił i wybrał bym zestaw EPL6 z 14-42 EZ. 40-150 jest słabym obiektywem do robienia zdjęć z rowera :) Ogólnie jest słaby. A 14-42 to jednak nowsza konstrukcja i mniejszy rozmiar.
Choć ja bym na miejscu autora poszukał jeszcze jakiegoś zaawansowanego kompakta. Może Fuji lub Panasonic?
No dobrze, bardzo pomocne informacje :)
Nastawiam się więc na Pena E-PL6 w zestawie :)
Myślę, że to powinno mi wystarczyć, zwłaszcza po zeskoku ze sprzedanego Xz-1 :)
Teraz więc tylko pozostaje mi polować na jakąś promocję :)
Aha, zapewne żadnych z tych obiektywów nie jest na tyle uszczelniony, a bym takim cackiem cykać foty w zimie przy drobnym śniegu?
... 40-150 jest słabym obiektywem do robienia zdjęć z rowera :)
Może z rowera to nie najlepszy pomysł z tym obiektywem:), choć ja bym raczej też wolał przystanąć, robiąc zdjęcie obiektywem 14-42:)
...Ogólnie jest słaby.
Ogólnie jest dobry bym powiedział:) (Słaby bo...?:) )
Słaby bo słaby - bo są lepsze :) Zdjęcie się z nim zrobi ale żeby było dobrze to trzeba mieć idealne warunki, światło i pewną rękę. Rozdzielczością też nie powala. Jego jakość jest zweryfikowana ceną a ta jak wiadomo jest bardzo niska.
Ten zestaw bym sobie odpuścił i wybrał bym zestaw EPL6 z 14-42 EZ. 40-150 jest słabym obiektywem do robienia zdjęć z rowera :) Ogólnie jest słaby. A 14-42 to jednak nowsza konstrukcja i mniejszy rozmiar.
Choć ja bym na miejscu autora poszukał jeszcze jakiegoś zaawansowanego kompakta. Może Fuji lub Panasonic?
To może pomożesz? Olek nie jest konieczny w końcu i tak słabe te rabaty przy nie zmiennych cenach sklepikowych :)
Może z rowera to nie najlepszy pomysł z tym obiektywem:), choć ja bym raczej też wolał przystanąć, robiąc zdjęcie obiektywem 14-42:)
Słaby bo słaby jest i tyle. Przestrzel go sobie to sam zobaczysz.
To może pomożesz? Olek nie jest konieczny w końcu i tak słabe te rabaty przy nie zmiennych cenach sklepikowych :)
Nie szukałem takiego aparatu dla siebie więc nie pomogę z nazwami, ale gdzieś był tu na forum temat o zaawansowanych kompaktach, może któryś kolega wklei linka bo ja coś nie mogę znaleźć.
Słaby bo słaby - bo są lepsze :) Zdjęcie się z nim zrobi ale żeby było dobrze to trzeba mieć idealne warunki, światło i pewną rękę. Rozdzielczością też nie powala. Jego jakość jest zweryfikowana ceną a ta jak wiadomo jest bardzo niska.
Lepsze są niewątpliwie. Za tą cenę to dobry obiektyw. Co do tych idealnych warunków i pewnej reki powiedzmy dyskusyjne:) Zależy jeszcze co się fotografuje. Jest jeszcze statyw możliwy do użycia czy stabilizacja (E-PL5, E-PL6)
Mnie zadowala, że na najdłuższej ogniskowej 150mm ostrość w centrum kadru w zasadzie niewiele ustępuje tej na brzegach.
Oryginalny .jpg z tego obiektywu, ogniskowa 150mm (jest EXIF) zmniejszony o 50% (na potrzeby forum) i rozjaśniony. Po przeskalowaniu bez wyostrzenia, czyli całosciowo obrazek trochę stracił na ostrosci. W niczym to jednak nie przeszkadza dla porównania centrum i brzegów kadru.
142294 (trzeba klikać do oporu)
A to wołane z RAW z wyostrzeniem (też w niczym nie przeszkadza dla porównania centrum i brzegów kadru)
142310
Daj jeszcze obok taką fotkę ze Stylusa to pogadamy o tej jakości.... Nie rozśmieszaj mnie. O kropy 1 do 1 ze środka i rogu opoproszę, nie zmanipulowane RAW i jpeg. Ciekawym bylo by ponadto pokazanie na ile jest to szkło korygowane programowo...
Nie rozumiem co tu ma do rzeczy Stylus? Poza tym nie posiadam Stylusa o czym chyba wiesz...
Z tym zmanipulowanym z kolei Ty mnie rozśmieszyłeś nieco. Zmniejszenie o połowę zdjęcia nazywasz zmanipulowaniem ?
Proszę krop 1:1 Lewy górny róg:142316
Centrum kadru:142317
Załączam plik RAW aby było bez manipulacji:grin:
Po ściągnięciu trzeba usunąć .orf aby rozszerzenie pliku było tylko .RW2. Forum nie chce przyjmować RAW-ów z rozszerzeniem RW2.
Jak pisałem wcześniej RAW-a trzeba rozjaśnić ok. 0,7EV (trochę za ciemny mi wyszedł) ale to chyba na ostrość nie wpływa?:wink:
142319
Edit.
Widzę, że usunąłes swojego posta...
Edit2
Korygowanie programowe szkła Olympus mZD40-150 zachodzi też w puszce Panasonic G1 ? z starym firmware, kiedy jeszcze tego szkła nie było w sprzedaży?
Tak tylko pytam bo nie wiem.
Słaby bo słaby jest i tyle. Przestrzel go sobie to sam zobaczysz.
Wystarczająco przestrzelony:) Ok. 1,5 tyś zdjęć .
No to w takim razie zostanę, przy E-PL6 w zestawie :smile:
E-PL 7 wydaje się być również interesujący, tylko ta skórka nie potrzebna bo podbija cenę aparatu dlatego od razu ten aparat skreśliłem.
Najważniejsze, że będzie lepszy od Xz-2 i Xz-10 razem wziętych, bo szukam czegoś lepszego :)
W Xz-1 nie wychodziło mi zazwyczaj kiedy tego szybko potrzebowałem wyostrzanie drugoplanowych rzeczy i postaci oraz rozmywanie tła dookoła... Być moze za mało czasu poświęciłem nauce, z takimi obiektywami nie powinienem mieć większego problemu :)
Nie szukałem takiego aparatu dla siebie więc nie pomogę z nazwami, ale gdzieś był tu na forum temat o zaawansowanych kompaktach, może któryś kolega wklei linka bo ja coś nie mogę znaleźć.
Tam to chyba o E-PL5 pisaliśmy.
Na szybko:
http://fotozakupy.pl/olympus-e-pl6-expression-kit-czarny-14-42ez-czarny-karta-flashair-8gb/39782s
http://fotozakupy.pl/olympus-pen-e-pl5-14-42-ii-r-40-150-r-czarny/37151s
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-olympus-e-pl6-expression-kit-czarny-i-ob-14-42-ed-czarny-i-karta-flash-air-8-gb-sd.html
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-olympus-olympus-e-pl5-i-14-42-mm-1:35-56-iir-czarny.html
Nie, byl taki temat o super kompaktach od Panasa i Fuji.
Nie, byl taki temat o super kompaktach od Panasa i Fuji.
A kysz z kompaktami. Skoro udało się Kolegę namówić na Pena to trzeba go namówić żeby sprzedał rower i kupił jakąś fajną stałkę i będzie zadowolniony :)
A kysz z kompaktami. Skoro udało się Kolegę namówić na Pena to trzeba go namówić żeby sprzedał rower i kupił jakąś fajną stałkę i będzie zadowolniony :)
Oooo nieeeee :D rowera napewno nie sprzedam :) Używam go jako codzienny środek transportu, samochód ograniczam do minimum :)
Co do Pena..., tak poczytałem kilka testów E-PL5 i 6 i w zasadze poza AF nie wiele się różnią, także zaczynam się zastanawiać, czy nie wziąć mimo tej skórki E-PL7 lub odkładać i kupić za jakiś czas EP-5 jak zejdzie do 2000 :)
W E-PL zniechęcił mnie brak wbudowanej lampy błyskowej..., co prawda rzadko jej używam, ale kiedy przychodzi ten moment, nie chę się zastanawiać,czy czegoś mia brakuje...
Zanim EP-5 stanieje to już będziesz miał kierownicę z wbudowanym obiektywem :mrgreen:
Blacker
zainteresowałbym się takim zestawem
http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/panasonic-dmc-gf5-14-42-mm-14-mm-czarny.bhtml?from=ceneo&p=1499.00&cr=0&ceneo_spo=true
mz cena świetna.
Coś mi się nie bardzo podoba ten Panas :)
A wedle waszej opinii który z poruszonych aparatów na forum był by w stanie choć trochę zrobić takie zdjęcie? :
Pozwolę sobie wkleić z galerii od przemo821 dla przykładu:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/03/IMG_1504kmpo_filtered-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/20564/IMG_1504kmpo_filtered.jpg)
Aha, seria E-PL nie posiada GPS-a? Szukam w opisach i nie widzę... E-P5 go ma i kurcze coraz bardziej mi się podoba :(
E-P5 w odróżnieniu od E-PL5 ma oprócz wbudowanej lampy lepszą stabilizację (5-osiową, taką samą jak E-M5) oraz migawkę 1/8000. Używki pojawiały się na portalu aukcyjnym w cenach ok. 2 tys. zł.
...A wedle waszej opinii który z poruszonych aparatów na forum był by w stanie choć trochę zrobić takie zdjęcie? :
Tu raczej bardziej "ograniczeniem" będzie obiektyw. 40-150 w u4/3 odpada. W powyższym ogniskowa w ekw. dla FF to ok. 375mm, a może i się mylę (z tym obiektywem):)
A wedle waszej opinii który z poruszonych aparatów na forum był by w stanie choć trochę zrobić takie zdjęcie?:
czy takie to nie wiem, ale możesz pewnie robić takie: https://galeria.olympusclub.pl/galeriapubliczna.php?id=pub_fauna
czy takie to nie wiem, ale możesz pewnie robić takie: https://galeria.olympusclub.pl/galeriapubliczna.php?id=pub_fauna
Piękne :) Moim Xz-1 takich nie umiałem zrobić :P
Ale każdym modelem poruszonym w temacie? ;)
W większości tych zdjęć (ptaki) ogniskowa jest dłuższa od 150mm. Olympus w systemie mikro 4/3 ma obiektyw z dłuższą ogniskową niż 150mm (ekw. dla FF 300mm) ? Tak, wiem są adaptery mmf do dużego systemu 4/3, jest od panasa 100-300mm. Jakoś nie kojarzę szkła od oly powyżej 150mm...(w u4/3)
Jakoś nie kojarzę szkła od oly powyżej 150mm...(w u4/3)
Panasonic 45-200 i Olympus 75-300
W większości tych zdjęć (ptaki) ogniskowa jest dłuższa od 150mm. Olympus w systemie mikro 4/3 ma obiektyw z dłuższą ogniskową niż 150mm (ekw. dla FF 300mm) ? Tak, wiem są adaptery mmf do dużego systemu 4/3, jest od panasa 100-300mm. Jakoś nie kojarzę szkła od oly powyżej 150mm...(w u4/3)
Przecież jest micro 75-300 Olympusa.
Zresztą tamto zdjęcie zostało zrobione Canonem 550d, który ma crop factor 1,6 - ogniskowa obiektywu ~300mm dla FF.
Panasonic 45-200 i Olympus 75-300Panasonic 100-300, nowy Oly z konwerterem 1.4x, 40-150. Wreszcie te nowe 300/4 zapowiadane na ten rok.
Przecież jest micro 75-300 Olympusa.
Dzięki za podpowiedź, to szkło mi siakoś umkło
Zresztą tamto zdjęcie zostało zrobione Canonem 550d, który ma crop factor 1,6 - ogniskowa obiektywu ~300mm dla FF.
Tamto zdjecie zrobione na ogniskowej 235mm x 1,6 = 376mm (dla FF)
Panasłonikiem G3 z podłączonym 45-150 można zrobić np. tak:
142372
Panasłonikiem G3 z podłączonym 45-150 można zrobić np. tak...
Ładnie wyszło, jakość też.
Ładnie wyszło, jakość też.
Bardzo...
Dobrze podjąłem decyzję, że chcę E-P5 zwłaszcza na GPS :P Musze wyczaić tylko jakąś dobrą promocję lub obniżkę tak aby z dwoma obiektywami zamknąć się w 2500 zł :P
Pytanie tylko, czy jest on w miarę szczelny do robienia w różnorodnych warunkach ? Oczywiście poza nurkowaniem ;)
Bardzo ładnie wygląda, podoba mi się, że zewnętrzna skorupa jest wzorowana na starym aparacie...
A może jakaś alternatywa dla takiego aparatu, tak aby miał też GPS-a i przyjemny wygląd? A może trochę przesadzam z takim modelem i jest dla profesjonalisty, a nie amatora? :)
---------- Post dodany o 16:43 ---------- Poprzedni post był o 16:34 ----------
A co myślicie o takim zakupie:
ttp://www.ebay.pl/itm/Olympus-PEN-E-PL5-mit-14-42-und-40-150-mm-Objektiv-Neuware-schwarz-EPL5-/360971076956?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&hash=item540b8d855c
Tylko proszę..., zostawcie mi w razie czego 1 egzemplarz :)
Jak ktoś chętny to jest tez jasny kolor:
http://www.ebay.pl/itm/OLYMPUS-E-PL5-PEN-Lite-Kit-14-42-II-R-Silver-Toshiba-SD-8-Gb-Wireless-BAG-Flash-/400853474678?pt=Fotocamere_Digitali&hash=item5d54ba9d76
Bardzo...
Dobrze podjąłem decyzję, że chcę E-P5 zwłaszcza na GPS :P Musze wyczaić tylko jakąś dobrą promocję lub obniżkę tak aby z dwoma obiektywami zamknąć się w 2500 zł :P
Pytanie tylko, czy jest on w miarę szczelny do robienia w różnorodnych warunkach ? Oczywiście poza nurkowaniem ;)
Bardzo ładnie wygląda, podoba mi się, że zewnętrzna skorupa jest wzorowana na starym aparacie...
A może jakaś alternatywa dla takiego aparatu, tak aby miał też GPS-a i przyjemny wygląd? A może trochę przesadzam z takim modelem i jest dla profesjonalisty, a nie amatora? :)
---------- Post dodany o 16:43 ---------- Poprzedni post był o 16:34 ----------
A co myślicie o takim zakupie:
ttp://www.ebay.pl/itm/Olympus-PEN-E-PL5-mit-14-42-und-40-150-mm-Objektiv-Neuware-schwarz-EPL5-/360971076956?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&hash=item540b8d855c
Tylko proszę..., zostawcie mi w razie czego 1 egzemplarz :)
W PL masz to samo tylko taniej: http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/5439274
Do tele bez statywu kadrowanie na zombi jest niewygodne.
---------- Post dodany o 16:51 ---------- Poprzedni post był o 16:48 ----------
A może poszukaj Panasonica G3, sam szukałem Olka dla siebie, później nastawiony byłem na Panasia G5. Klubowicze mnie zmusili :) do kupna G3. Jestem zachwycony tym małym aparatem z dużymi możliwościami. Ale jak by co to nie ja ...
Ojejku :P
Kurcze, ale się zrobiłem w balona....
E-PL, a nie E-P5 :P Kurcze...
A już zacząłem wierzyć w cuda :P
Bardzo...
....
Przecież żaden PEN czy OMD niema GPS. W niektórych istnieje tylko możliwość zparowania telefonu z aparatem i przesyłania lokalizacji. Nawet nie wiem jak to działa bo wolę geo-tagować zdjęcia z tracka.
E-P5 nie jest uszczelniony, obecnie tylko E-M5 i E-M1 są uszczelnione.
W niektórych istnieje tylko możliwość zparowania telefonu z aparatem i przesyłania lokalizacji.
E-M10 współpracuje z Olympus Image Share na Android/iPhone. OIS pozwala na tagowanie zdjęć. Z uszczelnionych to chyba tylko E-M1 współpracuje z aplikacją OIS.
Oooo nieeeee :D rowera napewno nie sprzedam :) Używam go jako codzienny środek transportu, samochód ograniczam do minimum :)
Co do Pena..., tak poczytałem kilka testów E-PL5 i 6 i w zasadze poza AF nie wiele się różnią, także zaczynam się zastanawiać, czy nie wziąć mimo tej skórki E-PL7 lub odkładać i kupić za jakiś czas EP-5 jak zejdzie do 2000 :)
W E-PL zniechęcił mnie brak wbudowanej lampy błyskowej..., co prawda rzadko jej używam, ale kiedy przychodzi ten moment, nie chę się zastanawiać,czy czegoś mia brakuje...
Body E-PL7 kupilem i dobrze mi sluzy ze stalkami.
Może ktoś to sprawdzał, jak długo jest wstanie działać smartphone z włączonym GPS i sparowanym z aparatem?
BTW moduł GPS jest w Touch-ach.
Przecież żaden PEN czy OMD niema GPS. W niektórych istnieje tylko możliwość zparowania telefonu z aparatem i przesyłania lokalizacji. Nawet nie wiem jak to działa bo wolę geo-tagować zdjęcia z tracka.
E-P5 nie jest uszczelniony, obecnie tylko E-M5 i E-M1 są uszczelnione.
Szukałem gdzieś ponownie gdzie o tym przeczytałem, ale niestety..., chyba masz rację, bo w opisach technicznych tego nie widzę, wobec tego może nie doczytałem do końca...
Body E-PL7 kupilem i dobrze mi sluzy ze stalkami.
A ta skórka na twoim aparacie jak się sprawdza, mam obawy, że się zniszczy, zetrze i będzie kiepsko wyglądać...
Sam już nie wiem co robić... Jak już się nastawiam na jakiś aparat to albo nie ma lampy, albo GPS-a :/
Podoba mi się E-PL 6 i 7, ale nie am lampy, E-P5 nie ma GPS-a co powinno być już przy takiej cenie...
100% racji, ale przecież mając ochylany ekranik nie musisz na zombie - wieszasz aparat na szyi na pasku, odchylasz do góry ekranik i trzymasz oburącz nisko aparat wykorzytstujac napięty pasek do jego stabilizacji. Problem się robi gdy brak odchylanego ekranika...
Mam E-PL5 który nie ma GPS-a wbudowanego, ale zazwyczaj włączam sobie aplikację na smartfonie a potem geotaguję zdjęcia.
Kiedyś taki art popełniłem:
https://forum.olympusclub.pl/threads/91431-Geotagowanie-w-Linuxie?highlight=geotagowanie+w+linuksie
Może ktoś to sprawdzał, jak długo jest wstanie działać smartphone z włączonym GPS i sparowanym z aparatem?
To jest pytanie o baterię w telefonie i to jak z niej ciągnie moduł GPS - generalnie telefony które miałem spokojnie wytrzymywały cały dzień takiej pracy, przy dodatkowym sporadycznym korzystaniu z Internetu, rozmowach itp. OLYMPUS Image Share na bieżąco w żaden sposób nie "paruje się" z aparatem, aplikacja zapisuje po prostu ślad z GPS, synchronizacja następuje przez wifi w wybranym przez użytkownika momencie, niekoniecznie tego samego dnia.
Szukałem gdzieś ponownie gdzie o tym przeczytałem, ale niestety..., chyba masz rację, bo w opisach technicznych tego nie widzę, wobec tego może nie doczytałem do końca...
A ta skórka na twoim aparacie jak się sprawdza, mam obawy, że się zniszczy, zetrze i będzie kiepsko wyglądać...
Sam już nie wiem co robić...Jak już się nastawiam na jakiś aparat to albo nie ma lampy, albo GPS-a :/
Podoba mi się E-PL 6 i 7, ale nie am lampy, E-P5 nie ma GPS-a co powinno być już przy takiej cenie...
Skora spoko, co do lampy wierz mi nie uzywam, bo jest mi nie potrzebna. Lampa i tak ma liczbe przewodnia tylko 14.
Mam E-PL5 który nie ma GPS-a wbudowanego, ale zazwyczaj włączam sobie aplikację na smartfonie a potem geotaguję zdjęcia.
Kiedyś taki art popełniłem:
https://forum.olympusclub.pl/threads/91431-Geotagowanie-w-Linuxie?highlight=geotagowanie+w+linuksie
Świetna rozkminka, tylko poza granicami kraju to się nie opłaci z uwagi na koszty :P
---------- Post dodany o 18:44 ---------- Poprzedni post był o 18:41 ----------
Skora spoko, co do lampy wierz mi nie używam, bo jest mi nie potrzebna. Lampa i tak ma liczbe przewodnia tylko 14.
No ale wieczorami, w jaskiniach lub innych zaciemnionych miejscach bez oświetlenia , bez lampy i statywu marne szanse na dobre zdjęcia...
---------- Post dodany o 18:54 ---------- Poprzedni post był o 18:44 ----------
W PL masz to samo tylko taniej: http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/5439274
---------- Post dodany o 16:51 ---------- Poprzedni post był o 16:48 ----------
A może poszukaj Panasonica G3, sam szukałem Olka dla siebie, później nastawiony byłem na Panasia G5. Klubowicze mnie zmusili :) do kupna G3. Jestem zachwycony tym małym aparatem z dużymi możliwościami. Ale jak by co to nie ja ...
Porównałem E-PL7 i G3...- jest spora różnica na korzyść Panasa, ale kurcze nie podoba mi się on wizualnie :(
Wierz mi, ze ze statywem zrobisz fote i bez lampy.
Z lampa i tak bedzie fota plaska :-)
a bez statywu? :)
Z reki tez da sie zrobic i bez lampy z E-PL7.
a bez statywu? :)Zapewne też, tylko nie każdą utrzymasz. Ale Ty o tym wiesz przecież. A na poważnie są foty i pomysły na foty, których bez lampy nie da się zrobić, a to maleństwo dodawane do korpusu bywa w takich sytuacjach pomocne.... Upierdliwość polega na tym, że masz w garści wszystkie zaślepki, które łatwo zgubić, a trudno dokupić.
Świetna rozkminka, tylko poza granicami kraju to się nie opłaci z uwagi na koszty :P
A tu się akurat mylisz :D masz w smartfonie moduł GPS łączący się bezpośrednio z satelitą. Nie korzystasz z sieci. Bardzo często używałem u mnie w Beskidzie Niskim w miejscach gdzie jest całkowity brak zasięgu. Geotaging wychodził doskonale.
a bez statywu? :)W E-PL5/6/7, E-P5, E-M5 ISO 6400 jest akceptowalne, a przy delikatnej obróbce z RAW-a nawet dobre.
To jest pytanie o baterię w telefonie i to jak z niej ciągnie moduł GPS - generalnie telefony które miałem spokojnie wytrzymywały cały dzień takiej pracy, przy dodatkowym sporadycznym korzystaniu z Internetu, rozmowach itp. OLYMPUS Image Share na bieżąco w żaden sposób nie "paruje się" z aparatem, aplikacja zapisuje po prostu ślad z GPS, synchronizacja następuje przez wifi w wybranym przez użytkownika momencie, niekoniecznie tego samego dnia.
Dzięki, dużo mi to wyjaśniło.
Trochę się dziwię, bo Garmin Oregon wytrzymuje mi góra dwa dni ale mogę mu wymienić paluszki.
BTW kiedyś miałem taki smartphone, który używałem tylko do zdalnego wyzwalania aparatu. W telefonie coś się stało z datą, aparat synchronizował się z telefonem i ustawiał cały czas złą datę.
... Upierdliwość polega na tym, że masz w garści wszystkie zaślepki, które łatwo zgubić, a trudno dokupić.
No właśnie...
---------- Post dodany o 19:55 ---------- Poprzedni post był o 19:53 ----------
A tu się akurat mylisz :D masz w smartfonie moduł GPS łączący się bezpośrednio z satelitą. Nie korzystasz z sieci. Bardzo często używałem u mnie w Beskidzie Niskim w miejscach gdzie jest całkowity brak zasięgu. Geotaging wychodził doskonale.
W E-PL5/6/7, E-P5, E-M5 ISO 6400 jest akceptowalne, a przy delikatnej obróbce z RAW-a nawet dobre.
No co ty? :O A ja jak mijam granicę to wyłączam internet bo wiem, że np. zeżre mi z GPS-a do mapy google kasę...
---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post był o 19:55 ----------
No dobrze..., nastawiam się więc psychicznie na E-PL7, który mam nadzieje nie jest dla mnie za dobry :P
W jakim sensie E-PL7 nie jest za dobry ?
No co ty? :O A ja jak mijam granicę to wyłączam internet bo wiem, że np. zeżre mi z GPS-a do mapy google kasę...
...
Na moim Navionicsie GPS cały czas pracuje i jak mu każe to trase zapisuje. I map nie ciągnie, ma swoje. Garmin też ma podobną aplikację, zreszta jest ich więcej.
Na moim Navionicsie GPS cały czas pracuje i jak mu każe to trase zapisuje. I map nie ciągnie, ma swoje. Garmin też ma podobną aplikację, zreszta jest ich więcej.
Pełna zgoda. Mapy Google są ładowanekawałkami i do pracy wymagają sieci - internetowej lub GSM, ale wymagają. Przejdź na Opem Maps
W jakim sensie E-PL7 nie jest za dobry ?
No w takim sensie, czy po prostu nie będzie za dobry na moje wąskie umiejętności fotografowania...:)
---------- Post dodany o 20:57 ---------- Poprzedni post był o 20:55 ----------
Przejdź na Opem Maps
Skoro polecasz to na pewno skorzystam :)
---------- Post dodany o 21:07 ---------- Poprzedni post był o 20:57 ----------
Rozdałem wam kilka plusów, niestety nie wszystkim z uwagi na ograniczenia :) Porobił mi się nieco mentlik w głowie, ale póki co zostaję przy :) E-PL7
Dyskusja nad zakupem z serii E-PL... w koncu najnowszy model, czyli E-PL7 :-)
Dyskusja nad zakupem z serii E-PL... w koncu najnowszy model, czyli E-PL7 :-)
No tak :P Na razie zostaję przy nim chyba, że ktoś zaproponuje coś lepszego przy takiej samej bądź niższej cenie z godziwym wyglądem :P
No tak :P Na razie zostaję przy nim chyba, że ktoś zaproponuje coś lepszego przy takiej samej bądź niższej cenie z godziwym wyglądem :P
To tylko promocje :-)
Czyli lepszego konkurenta w tej cenie nie ma ? ;)
Waruga, a ty masz też któryś z poniższych
M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑42mm 1:3.5‑5.6 EZ Pancake
czy
M.ZUIKO DIGITAL 14‑42mm 1:3.5‑5.6 II R ?
Nie mam. Kupilem same body i dokupiłem 45/1.8
W tym miesiacu dokupie jeszcze 25/1.8 i bede mial dwie stalki do E-PL7
Wiem, że jest taki temat z obiektywami, tylko teraz to odkopać...
Zapytam krótko...,który z powyższych wybrać na moim poziomie tegoż aparatu? Czym się różni ten EZ od R ?
Jaki najlepiej jako drugi poza naleśnikiem do niego wziąć by robić zdjęcia jak wcześniej poruszane w tym temacie?
Wiem, że jest taki temat z obiektywami, tylko teraz to odkopać...
Zapytam krótko...,który z powyższych wybrać na moim poziomie tegoż aparatu? Czym się różni ten od tego?
Z wymienionych przez warugę to ogniskową się różnią.
Tu sobie zobacz http://www.europe-nikon.com/en_GB/product/nikkor-lenses/simulator (wiem, wiem, ale chodzi o zasadę) jak będzie wyglądać zdjęcie przy ogniskowej 45mm, a jak przy 25.
Z wymienionych przez warugę to ogniskową się różnią.
Tu sobie zobacz http://www.europe-nikon.com/en_GB/product/nikkor-lenses/simulator (wiem, wiem, ale chodzi o zasadę) jak będzie wyglądać zdjęcie przy ogniskowej 45mm, a jak przy 25.
Kurcze, ale jestem zielony...
Czyli ogniskowa wynosząca 45mm, może dojść do 90mm?
W naleśnikach jest zakres i tak jak jest w tym symulatorze zblizenie może dojść do 42mm?
Czym się różni EZ od R ?
To fakt, nie odrobiłem..., od razu liczę na profesjonalną odpowiedź...
Zatem porównując do Xz-2 rozumiem, że nie będzie dużej różnicy...
Witam !
W wielu przypadkach bedzie roznica w jakosci obrazu.
1.Obiektyw w XZ-10 daje bardziej nierownomierna ostrosc obrazu na calym kadrze.
XZ-2 ma znacznie bardziej wyrownany optycznie obiektyw co przy jego niezlej jasnosci i ostrosci.
Uzyskuje sie z tego foty tak dobre jakosciowo jak z lustrzanki.
2.W przedziale od 800 ISO i wyzej obraz w XZ-10 bedzie ulegal szybszej degradacji.
3.XZ-10 ma slabszy DR i stad trzeba uwazac na kontrastowe sceny.
Pozdrawiam
Kurcze, ale jestem zielony...
Czyli ogniskowa wynosząca 45mm, może dojść do 90mm?
Chyba czegoś nie rozumiem, jak żeś to wywnioskował? W stałoogniskowym obiektywie, ogniskowa się nie zmienia.
z opisu na stronie sklepu...
Czyli stałoogniskowa wynosi tylko i od razu np. 45mm?
A zmienna jak w naleśniku do 42mm?
Czy o co chodzi, bo normalnie nie mam pojęcia :P Ja miałem tylko kompakty Xz-1 i słabsze...
Jak masz obiektyw stałoogniskowy, to podawana jest wartość jednej ogniskowej i tak w 45/1.8 masz ogniskową 45mm (tylko, aż, w ogóle ;) ). W obiektywach zmiennoogniskowych (zoom) i taki masz w XZ-cie, podawana jest wartość minimalnej i maksymalnej ogniskowej. Czyli w14-42 możesz zmieniać ogniskową w zakresie od 14 do 42 mm. Jak na aparacie masz napisane zoom 12x, to jest to iloraz maksymalnej i minimalnej ogniskowej.
Jak masz obiektyw zmiennoogniskowy, to możesz "przybliżać" i "oddalać", a w stałoogniskowym nie.
Na tej stronie, którą Ci podałem możesz sobie zobaczyć jak będzie wyglądało zdjęcie wykonane z jednego miejsca przy zmianie ogniskowej.
Dzięki ahutta :) Upewniłeś mnie nieco w tym :P No to w sumie trochę bez sensu są te stało ogniskowe, bo obiekt może znajdować się niekiedy trochę bliżej niż dalej, robiąc zdjęcie z mostu np. na jakąś wysepkę będzie trzeba zadowolić się taką odległością na jaką się stanie...
---------- Post dodany o 23:34 ---------- Poprzedni post był o 23:33 ----------
Już wiem dlaczego nie raz słyszałem jak ktoś ma 1/3 dużego plecaka zawalonymi obiektywami :P
Zamiast zoomu używasz nóg. Chcesz zbliżenie, dylasz do przodu. :-)
Wystarczy chcieć
http://youtu.be/OGGFuD5n5go
Dlatego podałem przykład z mostkiem..., niekiedy bardziej się nie zbliżysz kiedy coś Cię ogranicza :)
Dlatego podałem przykład z mostkiem..., niekiedy bardziej się nie zbliżysz kiedy coś Cię ogranicza :)Wtedy zmieniasz stałkę na taka z odpowiednią ogniskową lub innego zooma.
Już wiem dlaczego nie raz słyszałem jak ktoś ma 1/3 dużego plecaka zawalonymi obiektywami :P
Ale już wiesz dlaczego targają te pół plecaka stałek ? bo jakość powala w porównaniu z zoomem.
Ale już wiesz dlaczego targają te pół plecaka stałek ? bo jakość powala w porównaniu z zoomem.
Nawet przy użyciu statywu z zoomem jest dużo gorsza jakość?
---------- Post dodany o 09:19 ---------- Poprzedni post był o 09:07 ----------
Czyli
OLYMPUS 14-42mm F3,5-5,6 EZ Obiektyw PEN OM-D
od
M.ZUIKO DIGITAL 17mm 1:2.8 Pancake ?
różni się tym, że jeden jest stało ogniskowy, a drugi nie przez co stało ogniskowy jest droższy z uwagi na jakość?
w kiepskich warunkach oświetleniowych statyw pozwala na użycie niższych czułości ISO (dłuższe czasy naświetlania). Co do jakości, to nie ma on żadnego wpływu na zdjęcie - różnicę robi optyka.
W przypadku obiektywu stałoogniskowego projektanci mogą bardziej skupić się na jakości i korekcji wad optyki. W obiektywie zmiennoogniskowym przy zachowaniu rozsądnych wymiarów muszą iść na kompromisy, które wpływają finalnie na jakość obrazowania. Zauważ też, że obiektywy stałoogniskowe są zazwyczaj jaśniejsze od zoomów (większy maksymalny otwór przysłony).
Są też jasne zoomy zapewniające bardzo dobrą jakość, np. ostatnia seria PRO z obiektywami 12-40 f/2.8 PRO, 40-150 f/2.8 PRO ale ich gabaryty i cena idą w parze z jakością.
Obiektyw 14-42 R to zwykły obiektyw, gdzie ogniskowa zmieniana jest ręcznie poprzez obrót pierścienia:
https://cdn.photographylife.com/wp-content/uploads/2013/04/Olympus-M.Zuiko-Digital-14-42mm-13.5-5.6-II-R.jpg
14-42EZ to znacznie mniejszy obiektyw, tzw. "naleśnik", w którym ogniskowa zmieniana jest elektronicznie:
http://www.hdewcameras.co.uk/ekmps/shops/hdewcameras/images/olympus-om-d-e-m10-kit-14-42-ez-black-[2]-1720-p.jpg
Nawet przy użyciu statywu z zoomem jest dużo gorsza jakość?
Tu nie chodzi o statyw, raczej o rozdzielczość samego obiektywu. Dobre szkło da Ci perfekcyjną jakość w centrum i rogach kadru, będziesz miał doskonałą szczegółowość.
Przy słabszym szkle rogi kadru są rozmyte, szczegółów brak i zdjęcie jest takie se. Zoom to kompromis między krótką a długą ogniskową. Nie zawsze da się tak wszystko ustawić aby było "corect"
Nie powiem że wszystkie zoomy to babole, ale dobry zoom sobie kosztuje, oj kosztuje :mrgreen:
Z przyjemnością pochwalę Ci się, że posiadam z dużego 4/3 taki obiektyw (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/olympus-zuiko-digital-14-35-mm-f/20-ed-swd.html) i z dziką radością go użytkowuję w połączeniu z E-PL5
No już coraz więcej rozumiem :) Rozumiem, że ogniskowa zmieniana elektronicznie jest gorsza jakościowo od tej obracanej pierścieniem? Wobec tego jeżeli chce się uzyskać jak pisałem na początku małe gabaryty aparatu, to EZ, a jeżeli nie to 14-42R, gdzie jakość będzie znacznie wyższa?
nie, wg mnie nie ma dużych różnic w obiektywach 14-42, chociaż z informacji które się pojawiały tutaj na forum i w internecie wynika, że 14-42EZ mają duży rozrzut jakościowy i można trafić "gorszy" egzemplarz. Mój jest okej. Trzymam go właśnie ze względu na małe wymiary i elektroniczny zoom, który przydaje się w filmowaniu.
No już coraz więcej rozumiem :) Rozumiem, że ogniskowa zmieniana elektronicznie jest gorsza jakościowo od tej obracanej pierścieniem? Wobec tego jeżeli chce się uzyskać jak pisałem na początku małe gabaryty aparatu, to EZ, a jeżeli nie to 14-42R, gdzie jakość będzie znacznie wyższa? Nie. Jakość to będzie wyższa z dobrej stałki lub zooma np 12-40 czy L. 12-35. sposób ostrzenia to tylko różnica technologiczna , ew. niemożność dodostrzenia ręcznego
No już coraz więcej rozumiem :) Rozumiem, że ogniskowa zmieniana elektronicznie jest gorsza jakościowo od tej obracanej pierścieniem? Wobec tego jeżeli chce się uzyskać jak pisałem na początku małe gabaryty aparatu, to EZ, a jeżeli nie to 14-42R, gdzie jakość będzie znacznie wyższa?
Skąd takie wnioski. Małe gabaryty to sie zgadza, reszta nie.
Ogniskowa ustawiana ręcznie pierscieniem pozwala na bardziej dokładne (precyzyjniejsze), a pewnie i szybsze jej ustawienie.
Nic nie rozumiesz. Stałka/ zoom to dodatkowy element gry. Masz jaśniutkie stałeczki to jezdeś zawodowiec profi, masz kitowego zooma jesteś zwykły turysta :)
Masz bardzo dużą luszczankę - no wiesz już :):) ( Spotkałem się z takim traktowaniem w szerszym gronie, miałem ubaw po pachi, robiłem zdjęcia E3 a to kawał kloca z dużym zoomem 50-200 ( jeszcze większy kawał kloca) - był szacun, rozbiegane oczy wpatrzone w zawodowca :)
Wielu fotografów uważa że stałka i zoomowanie nogami to świetna lekcja kadrowania dla niedoświadczonego fotografa. Ja się pod tym podpisuję.
Dobra dobra już rozumiem ;) Kupie więc na dobry początek naleśnika EZ, a jako drugi obiektyw ale chyba nie prędzej niż za rok stałkę z obiektywem może 45 lub 60mm i powinno być gicio :P
Dobra dobra już rozumiem ;) Kupie więc na dobry początek naleśnika EZ, a jako drugi obiektyw ale chyba nie prędzej niż za rok stałkę z obiektywem może 45 lub 60mm i powinno być gicio :P
Patrzyłem w Twój profil fotograficzny - robisz fajne zdjęcia. Pomyśl o czymś szerokim do krajobrazu... hmmm 9-18 ?
Dzięki :) Mam jeszcze fajniejsze, ale nie wstawiałem ich:P Może wstawię za jakiś czas, trochę mi go było brak do zeszłego roku :)
9-18mm- ponad 2000... ;( Kurcze to są jeszcze takie odmiany?:) Nie połapię się w tych obiektywach zwłaszcza na rowerze...
W Xz-1 miałem ogniskową obiektywu 6.0 – 24.0 m..., gdzie jest szerszy? Jaka jest różnica- teraz musisz mi wytłumaczyć kolejną rzecz ;)
9-18mm- ponad 2000... ;(
Sprawdź, do czego może Ci się przydać znaczek OlyJedi przy loginie ;)
Sprawdź, do czego może Ci się przydać znaczek OlyJedi przy loginie ;)
No właśnie coś chyba za słabe te zniżki bo cena podobna po rabacie jak na allegro :(
i poczytaj co to jest crop factor w aparatach. obraz stanie się jeszcze ciemniejszy :)
W Xz-1 miałem ogniskową obiektywu 6.0 – 24.0 m..., gdzie jest szerszy? Jaka jest różnica- teraz musisz mi wytłumaczyć kolejną rzecz ;)
Im mniejsza ogniskowa, tym więcej obiektyw "widzi", czyli najszerszy jest na ogniskowej 6mm.
najlepiej sam pojeździj suwaczkami i zobacz jakie uzyskasz efekty
http://camerasim.com/apps/camera-simulator/
Im mniejsza ogniskowa, tym więcej obiektyw "widzi", czyli najszerszy jest na ogniskowej 6mm.
No właśnie to taki napewno muszę mieć... Pamiętam, że Xz-1 kupiłem właśnie z uwagi na szerokokątność i jasny obiektyw...
Lumix 7-14 - będziesz miał jeszcze szerzej (i drożej) :)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
No super... ;]
---------- Post dodany o 12:25 ---------- Poprzedni post był o 12:08 ----------
najlepiej sam pojeździj suwaczkami i zobacz jakie uzyskasz efekty
http://camerasim.com/apps/camera-simulator/
Poćwiczę ;)
Jak zrozumiałem dotychczas robiłeś XZ-1 a teraz będziesz się przesiadał na E-PL7
Trochę matematyki.
Mnożnik matrycy dla XZ-1 wynosi 4,66
Mnożnik matrycy dla Pena to x2 a dokładniej 2,003
Gdy XZ-1 robisz na 6 mm to otrzymujesz zdjęcie o ogniskowej = 6 x 4,66 = 27,96 mm w zaokrągleniu 28 mm (w przeliczeniu na obiektywy pełnoklatkowe)
W Penie to będzie odpowiednik 14 mm bo 14 x 2 = 28 mm. Czyli jak wyżej.
Każdy obiektyw założony do Pena o ogniskowej mniejszej niż te magiczne 14 mm będzie szerszy.
Czyli w grę wchodzi:
stałka 12/2,0
zoom 9-18
zoom 7-14
i manualne Samyangi Voytki i inne. O fisch 7,5 mm albo 8 mm Olkowy
...9-18mm- ponad 2000... ;( Kurcze to są jeszcze takie odmiany?:) Nie połapię się w tych obiektywach zwłaszcza na rowerze...
W Xz-1 miałem ogniskową obiektywu 6.0 – 24.0 m..., gdzie jest szerszy? ...
Szerszy jest w pierwszym przypadku czyli na 9mm. To, że na obiektywie pisze, że 6mm nie zawsze będzie szerzej:) Jeszcze zależy do jakiej wielkości matrycy wyprodukowano obiektyw.
Musiałbyś się zapoznać z tzw. ekwiwalentem dla filmu małoobrazkowego 35mm.
I tak stosując ten ekwiwalent obiektyw 9-18mm (dla mikro 4/3) to odpowiednik ogniskowej 18-36mm
Obiektyw w XZ1 na którym pisze 6-24mm w ekwiwalencie dla pełnej klatki to odpowiednik ogniskowej 28-112mm
Wiec 6 nie zawsze znaczy, że będzie szerzej niż 9. Skomplikowane?, może na początku się wydawać:).
Często takie informacje w przypadku kompaktów są podawane w danych technicznych (http://www.optyczne.pl/145.1-Test_aparatu-Olympus_XZ-1.html) (Ogniskowa obiektywu)
Tak sie przyjeło, że porównujemy ogniskowe różnych obiektywów (z różnych systemów, czy kompaktów) dopiero po przeliczeniu do ekwiwalentu filmu małoobrazkowego (tzw. pełnej klatki).
No to juz co innego, już zacząłem się zastanawiać, czy aby napewno xz-1 nie ma lepszego kąta:P
albo dekiel 9 f/8 :)Tylko dekiel ma jakiś taki kąt ok 22 na moje oko...
Pełna zgoda. Mapy Google są ładowanekawałkami i do pracy wymagają sieci - internetowej lub GSM, ale wymagają. Przejdź na Opem Maps
Chodziło Ci o to:
Open Street Maps Buzzard (https://play.google.com/store/apps/developer?id=Buzzard) ? https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appinhand.OpenMaps&hl=pl
---------- Post dodany o 20:27 ---------- Poprzedni post był o 20:26 ----------
ocena dość niska.
Jaka będzie optymalna karta pamięci do E-PL7?
Obecnie została mi karta 16 GB SDHC (4) Panasonic- Pewnie za słaba?
Może jak Panasonic za słaby to ta: Sandisk SDHC Extreme 16 GB 60 Mb/s?
Może jak Panasonic za słaby to ta: Sandisk SDHC Extreme 16 GB 60 Mb/s?Do fotografowania pewnie może wystarszyć, poza trybami seryjnymi i HDR-em, Do filmowamia oraz wymienionych trybów szybka dziesiątka by się jednak przydała.
Jeśli chodzi o dobranie karty, to zerknij sobie na tą stronę http://www.cameramemoryspeed.com/camera-tests/ (testy były tylko na OM-D, ale już jakieś pojęcie można sobie wyrobić). Przykładowo taka karta SanDisk Extreme Pro 95MB/s 32GB 32 GB w czytnikach pozwala osiągnąć czas zapisu od 80 do 93MB/s, a już we wszystkich OM-D nie da się wycisnąć więcej niż 38MB/s.
Jeśli chodzi o dobranie karty, to zerknij sobie na tą stronę http://www.cameramemoryspeed.com/camera-tests/ (testy były tylko na OM-D, ale już jakieś pojęcie można sobie wyrobić). Przykładowo taka karta SanDisk Extreme Pro 95MB/s 32GB 32 GB w czytnikach pozwala osiągnąć czas zapisu od 80 do 93MB/s, a już we wszystkich OM-D nie da się wycisnąć więcej niż 38MB/s.
Ojojoj, szkoda, że srzedałem już PM2, ten Sandisk powoduje, że przy 8 kl/s bufor opróżniał się tam w momencie.
Co więcej, EM5 Mark II ma wsparcie dla kart UHS-II i nawet takimi kartami pstrykając wyraźnie czuć, że np. Exceria Pro Toshiby jest troszeczkę szybsza od Lexar 2000x.
Skąd to 38MB/s?
Skąd to 38MB/s?
Tak im z testów wyszło :) Poczytaj :)
Generalnie z tego widać, że dana karta w czytniku pozwala na dużo lepsze szybkości jeśli chodzi o zapis, bo to nas interesuje, niż to co potem możemy uzyskać w danym aparacie.
Mogę Ci odpowiedzieć w ten sposób, w instrukcji mojego aparatu pisze tak:
145777
Biorąc pod uwagę, że e pl7 ma bardziej skompresowane video od G5 (24Mbps vs 28Mbps) to pewnie wystarczy ta karta, którą masz.
Oczywiście szybsza lepsza:), sam też wybrałem szybszą Class 10.
Edit.
Chyba się nie mylę, że kompresja w video 24Mbps to ciągły zapis danych na poziomie ok. 3 Mb/s, więc Class 4 wystarczy.
Do zdjeć, głównie seryjnych czy hdr, szbsza karta umożliwi szybsze opróznienie bufora aparatu. Też do pewnego stopnia jak poniżej epicure pisze.
To już od jakiegoś czasu nie szybkość kart pamięci jest problemem, tylko szybkość opróżniania bufora w aparacie.
To już od jakiegoś czasu nie szybkość kart pamięci jest problemem, tylko szybkość opróżniania bufora w aparacie.
Co masz na myśli? Bufor pamięci jest szybszy niż karta.
Więc problemem jest to, jak szybko z bufora aparat przegra dane na kartę.
Więc wydaje się, że wąskie gardło, to prędkość przesyłania danych z aparatu do karty.
Im aparat ma większy bufor, tym prędkość ta może mieć mniejsze znaczenie.
Co masz na myśli? Bufor pamięci jest szybszy niż karta.
Jaki bufor? Jaka karta? I jak to sprawdzisz?
Nie ma sposobu, żeby to udowodnić. Można tylko zarejestrować przypadki, kiedy bufor zapycha się nawet pomimo zastosowania bardzo szybkiej karty.
Jesli wyjdziesz poza system m4/3 to da sie to udowodnic bardzo latwo.
Ograniczeiem jest kontroler karty CF i SD. W 5dmk3 CF pisze na "pełnej"predkosci a SD jest uciete do 20 MB/s. Wystarczy uruchomic benchmark ML
tutaj przykładowa tabelka z porownaniem predkości zapisu.
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AgQ2MOkAZTFHdFFIcFp1d0R5TzVPTVJXOEVyUndte Gc#gid=5
Problem "wolnego" zapisu na kartach z winy aparatu (nie tylko canon, prawie każdy producent ma tam niedociagniecia) nie jest jakąś wielką tajemnicą...