PDA

Zobacz pełną wersję : Upgrade E-500 i nieukładny Olympus Master

salvadhor
2.12.07, 20:28
Bracia w rozumie, pomóżcie.
Na fali pojawienia się ostatnich poprawek firmware do E-500, postanowiłem, że nie będę zostawała w ogonie postępu.

Niestety, nieprzemyślana procedura upgrade'u wymaga ode mnie posiadania Windowsa i uruchomienia programu Olympus Master. Windowsa u siebie na komputerze nie widziałem od paru lat, ale tak się złożyło, że na VirtualBoxie postawiłem ten system (oryginalny), zainstalowałem OlympusMaster, podłączyłem aparat przez usb, Windows go rozpoznał i zamontował jako dysk (pomimo wybrania opcji 'control' z menu przy starcie aparatu?). Natomiast OM stanowczo stwierdził, że nie widzi żadnego aparatu i żebym sobie poszedł. Nie widział go również przy próbie przeglądania i przenoszenia zdjęć z aparatu. No zero kontaktu, jakbym aparat miał wpięty do innego komputera.

Ok, pomyślałem sobie - 'cuduję, stawiam system na wirtualnej maszynie i wymagam, żeby wszystko działało jak należy'. Pozbierałem zabawki i poszedłem do tatusia, który ma komputerem z winxp (oryginalnym). I co powiecie na to, że tam OM też stwierdził, że nie podłączyłem aparatu. A system zamontował aparat poprawnie jako dysk wymienny.

Czy ja jestem niekumaty, czy WinXP wymaga jakiegoś dodatkowego tricku, żeby OM działał jak trza? OM jest w wersji 1.42, moja procedura :

- podłączam aparat, włączam go, uruchamiam program i nic
- włączam program, podłączam aparat, włączam go i nic
- podłączam aparat, włączam program, włączam aparat i nic

Daję sobie uciąć to i owo, że poprzedni upgrade przeszedł bez problemów (tak samo robiłem). Gdzie zbłądziłem?

Jacek S
2.12.07, 20:41
Ustaw w aparacie Storage a nie Control.

Mirek54
2.12.07, 20:47

Daję sobie uciąć to i owo, że poprzedni upgrade przeszedł bez problemów (tak samo robiłem). Gdzie zbłądziłem?

No tak :mrgreen: ale musisz byc podlaczony do neta,a nienapisales,ze jestes.
Na gorze masz opcje(aparat...)klikasz i z rozwinetego wybierasz opcje co ci potrzebna-Czy tak robisz?
Automatycznie to samo nie zadziala.

C+
2.12.07, 20:52
Bracia w rozumie, pomóżcie.
Na fali pojawienia się ostatnich poprawek firmware do E-500, postanowiłem, że nie będę zostawała w ogonie postępu.

Niestety, nieprzemyślana procedura upgrade'u wymaga ode mnie posiadania Windowsa i uruchomienia programu Olympus Master. Windowsa u siebie na komputerze nie widziałem od paru lat, ale tak się złożyło, że na VirtualBoxie postawiłem ten system (oryginalny), zainstalowałem OlympusMaster, podłączyłem aparat przez usb, Windows go rozpoznał i zamontował jako dysk (pomimo wybrania opcji 'control' z menu przy starcie aparatu?). Natomiast OM stanowczo stwierdził, że nie widzi żadnego aparatu i żebym sobie poszedł. Nie widział go również przy próbie przeglądania i przenoszenia zdjęć z aparatu. No zero kontaktu, jakbym aparat miał wpięty do innego komputera.

Ok, pomyślałem sobie - 'cuduję, stawiam system na wirtualnej maszynie i wymagam, żeby wszystko działało jak należy'. Pozbierałem zabawki i poszedłem do tatusia, który ma komputerem z winxp (oryginalnym). I co powiecie na to, że tam OM też stwierdził, że nie podłączyłem aparatu. A system zamontował aparat poprawnie jako dysk wymienny.

Czy ja jestem niekumaty, czy WinXP wymaga jakiegoś dodatkowego tricku, żeby OM działał jak trza? OM jest w wersji 1.42, moja procedura :

Mam to samo :?

salvadhor
2.12.07, 20:55

Jest mi po prostu wstyd. Dlaczego ja przy Windowsie tracę zdolności logicznego myślenia :)

henry1
2.12.07, 21:01

Jest mi po prostu wstyd. Dlaczego ja przy Windowsie tracę zdolności logicznego myślenia :)

Pogadaj z Billem :mrgreen:

Oleryk
2.12.07, 21:49

Nie bardzo rozumiem?
Problem, jeśli nawet był, tkwił w menu aparatu.
Czy wieszanie psów na wyrobach M$ jest tak, nieustająco modne?
Nie to, żebym za Windą przepadał ale system nie ma tu nic do rzeczy.

salvadhor
2.12.07, 22:13
@Oleryk
Ja na nikim nie wieszam psów, po prostu niektóre rzeczy mają zły wpływ na mnie i nie funkcjonuję, tak, jak bym chciał :)

Ania_
15.12.07, 15:30
Ja się poddaję z tymi aktualizacjami... czy jest gdzieś jakiś link, gdzie można na bieżąco sprawdzać co się nowe dla czego pojawiło?

Help! :oops:

Edit, dobra, już do mnie doszło, że to jest napisane na stronie producenta :oops: :oops: :oops:

Oleryk
15.12.07, 15:36
Najprościej to podpiąć aparat do komputera i odpalić Olymus master.
On Ci pokaze wersję firmware w aparacie i ewentualne dostępne aktualizacje.
Edycja
http://www2.olympus.pl/consumer/208_8485.htm

Ania_
15.12.07, 15:45
Najprościej to podpiąć aparat do komputera i odpalić Olymus master.
On Ci pokaze wersję firmware w aparacie i ewentualne dostępne aktualizacje.
Edycja
http://www2.olympus.pl/consumer/208_8485.htm

tak, tak, wiem Wojtku, tylko myślałam, że może jest jakiś zbiorczy wątek typu: tego dnai i tego taka i taka aktualizacja ;)

Oleryk
15.12.07, 15:54
Wiesz, ze to jest pomysł? Moze stworzysz taki wątek?
Na pewno by się przydał a ten, kto pierwszy przeczyta o dostępnych aktualizacjach, mogłby je tam podać.

Ania_
15.12.07, 16:01
W sumie racja, przejrzę dzisiaj wieczorem aktualizację i zrobię bieżący wątek.

Czas iść teraz sprzątać świątecznie, a nie się obijać na forum! :twisted: :mrgreen:

Oleryk
15.12.07, 16:14
Czas iść teraz sprzątać świątecznie, a nie się obijać na forum! :twisted: :mrgreen:
Niektórzy to mają zony, mogą sie obijac do woli :mrgreen: :razz: ;)

Żart, sorki za OT

Jeronimo: prosze pisac czytelna czcionka min 9pkt

Mirek54
16.12.07, 02:57
tak, tak, wiem Wojtku, tylko myślałam, że może jest jakiś zbiorczy wątek typu: tego dnai i tego taka i taka aktualizacja ;)

Moze TAKA (http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/) stronka Ci pomoze