Zobacz pełną wersję : Olympus C-4000-karta-jakość zdjęć
Witam
Zakupiłem olympusa c-4000 i mam pytanie czy po włożeniu fabrycznie nowej karty SM 128GB należy sformatować kartę czy nie potrzeba i można odrazu przystąpić do robienia zdjęć
I jeszcze jedno pytanie?
Nie mam jeszcze praktyki wogóle nie robiłem zdjęć w plenerze co propnuje doświadczony użytkownik czy wybrać SHQ, HQ, które zdjęcia będą lepszej jakości bardziej ostre
za odpowiedzi dziękuję i pozdrawiam
W instrukcji napisano, ze inne karty poza firmowymi Olympusa, nalezy sformatowac przed przystapieniem do zapisu zdjec. Jesli masz karte innej firmy niz Olympus to musisz sformatowac. Po zakupie aparatu chcialem od razu porobic kilka fotek, ale okazalo sie, ze na karcie nie zostalo nic zapisane, a byla to oryginalna 16mb karta Olympusa. Po sformatowaniu mozna bylo swobodnie zapisywac zdjecia. hmm... :roll:
Co do zdjec plenerowych to Ci nie doradze, bo sam jestem poczatkujacy w dziedzinie fotografii :D
kupiłem SM Dane Elec 128 Mb nieformatowalem i było ok - karta była nowa frabrycznie zapakowana :) :wink: ?!!?!?!!
karty SM 128GB LOL :lol:
128 GB :P
Ja tam nic nie formatowałem: ani kartę oryginalną 16 MB ani dokupioną 128 MB Pretec'a. Pozdrawiam!
Moje 3 Kinkstony 128MB również poszły bez formatowania jak i oryginalna 16MB Olympusa. Pozdrawiam.
Też myśłałam, ze trzeba formatować karte inną niż orginalna olympusa, ale włożyłam ją do aparatu i spoko - już mozna robić zdjęcia :))
Ależ sobie poszaleję - 128 MB :))
a zatem wspaniałych szaleństw :) a tak swoją drogą, jak czytam te posty o formatowaniu... trochę jestem zaskoczony bo z 9 kart które posiadam (rózni producenci) nie musiałem formatowac żadnej... ale może mój aparat wie że jego właściciel nie lubi zbędnych operacji :))))))))) Pozdr.
ja nie musialem formatowac swoich kart, a co do drugiego pytania, jak wybierasz sie w plener to rob w najlepszej jakosci. jak przyjrzysz sie pozniej fotce z bliska to zobaczysz roznice, szczegolnie w miejscach, gdzie na wiekszej jednolitej plamie znajdzie sie cos kontrastowego i moze poczekaj na sloneczny dzien, jak pada kolory sa jakies takie szare.
hmm a co wam szkodzi zformatowac ? ja jak zakladalem Kingstona 128MB to nawet nie zastanawialem sie czy bedzie zapisywac bez formatowania tylko od razu dalem format :)
... moze poczekaj na sloneczny dzien, jak pada kolory sa jakies takie szare.
Hm, trochę bym polemizował ;-) Może deszczowy dzień nie jest faktycznie najlepszy do robienia zdjęć ale słoneczny również nie. Są zbyt duże kontrasty, trudno jest dobrze trafić z ekspozycją, sporo szczegółów jest wypalonych. Ja osobiście preferuję bardzo wczesne godziny lub dni bez bezpośredniego słońca.
no dokladnie... mocne slonce wcale nie jeste takie dobre.
Polecam wczesne rano (wchod) no i zachody... miekkie ladne swiatlo ;-)