PDA

Zobacz pełną wersję : Samsung NX500

RafS
5.02.15, 19:34
Dziś wszyscy żyją Olkiem M5 MarkII, ale również Samsung pokazał coś ciekawego, a mianowicie Samsung NX500, więcej na dpreview (http://www.dpreview.com/articles/7658835946/samsung-introduces-nx500-with-nx1-28mp-bsi-sensor) i polskim SwiatObrazu (http://www.swiatobrazu.pl/samsung-nx500-31931.html).

W skrócie:

28MPx
nagrywanie wideo w 4K
matryca BSI
funkcja SAS(zdjęcie robi się po wykryciu ruchu)
ISO 100-25600
migawka 1/6000s
wymiary: 119,5 x 63,6 x 42,5 mm
Premiera w marcu.

Myślę, że będzie to ciekawy rywal dla E-PL7. Nie porównuję go do żadnego OMD, ale właśnie do serii E-PL. Wiem, że to na razie wszystko suche dane na papierze, ale przyznajcie, nie będzie ciekawie?

Jan_S
5.02.15, 19:47
Samsung nie odpuszcza. Jak się zabierze za sensowną promocję i sieć sprzedaży to mają szansę na sukces :-)

RafS
5.02.15, 20:00
Nie rozumiem właśnie, dlaczego promocja tych aparatów jest taka...brakuje mi słowa..słaba?
W ogóle informacji o systemie NX jest niewiele w porównaniu do innych systemów, ciężko nawet zebrać opinie od prawdziwych użytkowników tego systemu(bo pseudo userów z porównywarek cenowych nie wliczam).

Przyglądam się temu systemowi, nie tylko ze względu na NX1, który w innym wątku jest opisywany, ale też właśnie ze względu na konkurencję do serii E-PL, do której się przymierzałem jakiś czas temu.

Bart_1985
5.02.15, 22:55
Kiedy A6000 okazała się za droga bardzo poważnie rozważany był Samsung Nx300, w podobnym budżecie dałoby się też zmieścić z czymś jasnym i tele...tylko, dostępność obiektywów i późniejsza rozbudowa systemu kuleje...szkoda, Samsung pokazał ostatnimi aparatami, że naprawdę potrafi być liczącym się graczem, ale nie potrafi zatrudnić odpowiednich ludzi w dziale marketingu (wybór obiektywów pod ambitnego amatora jest świetny )...

Janeczek
6.02.15, 13:09
Krotko mowiac Samusng leje na Polske, zreszta patrzac globalnie jakim my jestesmy dla nich rynkiem? Nie ma co sie oszukiwac.
Jedno jest pewne, Samsung od jakiegos czasu robi bardzo dobre aparaty i bdb szkla do nich.

pozdroofka

epicure
6.02.15, 13:19
Aparaty może i dobre, ale dizajn mi się nie podoba. Czemu ten aparat jest taki gruby?

nightelf
6.02.15, 13:31
Design nawet mi się podoba. Ta brązowa okładzina wygląda stylowo.
Choć pokrętło mogli dać gdzie indziej. Tak na środku nie wiem czy będzie wygodnie nim operować.

Taki gruby, bo dużo jadł :wink: Może to kwestia dużej baterii?

epicure
6.02.15, 13:41
Nie chodzi o baterię, tylko odległość od bagnetu do tylnej ścianki. Nie dość, że aparat jest tak samo gruby, jak inne bezlusterkowce, to jeszcze jest ten wystający pierścień, na którym jest bagnet. Na zdjęciach z podpiętym naleśnikiem wygląda tak, jakby podpięty był zoom.

RafS
6.02.15, 15:06
to fakt że wydaje się być duży, ale wciąż wydaje mi się, ze jest to jeszcze wielkość akceptowalna, nie wiem natomiast jak to jest z wygodą użytkowania, bo tylko kilka razy w sklepach miałem możliwość pobawienia się starszymi NXami.