PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M5 II - oficjalnie

Strony : 1 2 3 [4] 5

gietrzy
23.04.15, 10:47
Tryb antywstrząsowy na filmiku

https://www.youtube.com/watch?v=Ic56uO_pwA8

Analiza e-migawki w linku (http://m43photo.blogspot.no/2015/04/e-m5-ii-shutters.html).

gietrzy
26.04.15, 21:10
Kolejna recenzja
http://www.popphoto.com/camera-test-olympus-om-d-e-m5

danmacz
1.05.15, 13:20
Ten drugi wariant z elektroniczną pierwszą kurtyną to patent z serii slt , miałem a77 sprawdza się super - tyle że w pełnym zakresie czasów.Czy koś się orientuje czy gdzieś jest podana wytrzymałość migawki w em5 II , czy to ten sam mechanizm co w jedynce ?

epicure
1.05.15, 17:30
Mechanizm jest inny, bo migawka w E-M5 II jest cichsza.

epicure
2.05.15, 22:41
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/15/05/02/7db7f54383aa1319cb17539e4fcb9caf.jpg)

Mam! Będzie testowanie :-)

MAF
2.05.15, 23:12
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/15/05/02/7db7f54383aa1319cb17539e4fcb9caf.jpg)

Mam! Będzie testowanie :-)
I to jeszcze z 25mm :-) Napisz tez coś koniecznie o tym szkle. O ile mkII nie jest dla mnie specjalnie atrakcyjny, to ten obiektyw mnie kusi.

epicure
3.05.15, 08:54
I to jeszcze z 25mm :-) Napisz tez coś koniecznie o tym szkle.

I z m.ZD 12-40, ale to z 25-tką aparat nabiera charakteru i staje się dyskretny.

MAF
3.05.15, 12:32
I z m.ZD 12-40, ale to z 25-tką aparat nabiera charakteru i staje się dyskretny.
Ja mam 17mm do niego. Ale ostatnio pochodziłem z 35mm zapiętym do aps-c i chyba spodobał mi się ten kąt widzenia. Tyle że te 25mm dość drogo wychodzi jak na sprawdzenie czy to na pewno mi pasuje.

epicure
3.05.15, 22:26
Pytanie mam: jak się włącza powiększenie kadru w MF?

nyny
3.05.15, 22:32
Pytanie mam: jak się włącza powiększenie kadru w MF?
Jak masz ustawione to przyciskiem ~ tym malym obok pokretla przedniego.

pozdro

danmacz
4.05.15, 16:19
A będzie też testowany z zd 12-40 ? Pytam bo ewentualnie na taki zestaw bym się pisał , ciekaw jestem jak aparat wypada pod kątem dłuższych ekspozycji.

epicure
4.05.15, 16:33
Jasne, zoomowi też się dokładnie przyjrzę. Jeśli mam sprawdzić coś konkretnego, to dajcie mi znać co i jak.

Slawec
4.05.15, 16:43
ciekaw jestem jak aparat wypada pod kątem dłuższych ekspozycji.

LiveTime to bajka, wszystko pod kontrolą !

146645

danmacz
4.05.15, 16:45
On posiada tą funkcję z em1 , tzn łączenie kilku ujęć w jedną fotkę - nocne ? , i fajnie by było zobaczyć co potrafi to 40 mpx przy statycznym landszafcie :)

Slawec
4.05.15, 19:24
On posiada tą funkcję z em1 , tzn łączenie kilku ujęć w jedną fotkę - nocne ? , i fajnie by było zobaczyć co potrafi to 40 mpx przy statycznym landszafcie :)

Posiada, jak widzisz po powyższym zdjęciu, do wykorzystania również w dzień :)!

Bodzip
4.05.15, 19:28
ale kamyka przepaliłeś :-P
Dałbyś RAW-a, bo mocno zastanawiam się nad tą puszką

Slawec
4.05.15, 19:39
ale kamyka przepaliłeś :-P
Dałbyś RAW-a, bo mocno zastanawiam się nad tą puszką

To jest funkcja (livetime) typu: ,,sam decydujesz", więc można łatwo przepalić, nie dopalić:wink:, i cholewa wie co jeszcze :), z rawem problem, bo nie używam...
(a potok w Foluszu:-P)

Pozdrowienia!

epicure
4.05.15, 21:57
Jest funkcja LiveTime i LiveBulb. Do zdjęcia, które pokazał Slawec, bardziej nadaje się ta druga.

easy_rider
4.05.15, 22:51
Jest funkcja LiveTime i LiveBulb. Do zdjęcia, które pokazał Slawec, bardziej nadaje się ta druga.Raczej LiveComp - czyli ta trzecia...

epicure
4.05.15, 23:05
Raczej LiveComp - czyli ta trzecia...
Nie, bo nie chodzi o "dorabianie" do zdjęcia jasnych partii obrazu, tylko o kontrolę ekspozycji na żywo podczas długiego naświetlania.

easy_rider
4.05.15, 23:27
Myślałem że chodzi o kontrolę rozmycia wody - bo w dzień nie ma przecież problemu z kontrolą ekspozycji...

epicure
4.05.15, 23:38
Do rozmycia wody nie są potrzebne takie patenty. Ale mniejsza o to.

Pytanie mam znowu: czy jak jest wyświetlony histogram na żywo, to znika ISO? Jedynie auto ISO widać na ekranie.

Slawec
5.05.15, 07:49
Jest funkcja LiveTime i LiveBulb. Do zdjęcia, które pokazał Slawec, bardziej nadaje się ta druga.

Tak jest, użyłem LiveTime, po przejściu na ten tryb, odrazu wyświetla się histogram na którym można podglądać na bieżąco jak przebiega naświetlanie.
Przy fotkach robionych w dzień polecam również dostosowanie jasności wyświetlacza, bo normalnie w tych trybach (time, bullb, comp) jest chyba na -7 ustawiony, tak aby w nocy było ok.

gietrzy
5.05.15, 14:47
Wideo pojedynek M5 II vs GH4; na obu korpusach 20/1.7 i Sigma 30/2.8 ;)

https://www.youtube.com/watch?t=105&v=Svz2xaZzfX8

Reszta w linku

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/05/olympus2Bem52Bii2Bvideo2Brecording2Barea-1.png
źródło (http://m43photo.blogspot.fi/2015/05/om-d-e-m5-ii-video-quality.html)

epicure
5.05.15, 19:35
Gdzie się ustawia próg maksymalnego czasu dla auto ISO?

And.N
5.05.15, 20:00
Ojej, to i taka możliwość jest? Fotograf już w ogóle nie musi myśleć...:wink:

epicure
5.05.15, 20:18
Ojej, to i taka możliwość jest?

No mam nadzieję.

Fotograf już w ogóle nie musi myśleć...:wink:

Musi myśleć, żeby wiedzieć, jak skonfigurować aparat pod swoje potrzeby. A później niech już myśli tylko o kompozycji, świetle i odpowiednim momencie na wciśnięcie migawki, a nie przeskakiwaniu pomiędzy trybami i kopaniu się z koniem ;-)

And.N
5.05.15, 20:25
To odniosłem inne (mylne) wrażenia..., że z E-M5 II wystarczy nacisnąć spust migawki do końca i nie ma opcji aby zdjęcie było złe, nieudane, pod względem technicznym

epicure
5.05.15, 20:28
Może dużo w tym prawdy, ale lepsze jest wrogiem dobrego :-)

Slawec
5.05.15, 22:08

Zakładka ,,E" to graniczne iso, ale czas dla auto iso :roll:...

alnico
5.05.15, 22:21
W starym E-M5 można to ustawić w granicach 1/60...1/200s zmieniając czas X-Sync. Zakres czasów upośledzony ale czasem wykorzystuję. Może w nowej piątce też to działa, kto ma niech sprawdzi :grin:

epicure
5.05.15, 22:50
X-Sync ustawiłem na 1/10 s, ale czasy i tak zatrzymują się na 1/30 s. Ale poradzę sobie, zostaje jeszcze manual :-)

epicure
7.05.15, 17:03
Może ktoś sprawdzić jak i czy w ogóle można korzystać z funkcji LiveComp, LiveTime i LiveBulb w połączeniu z samowyzwalaczem?

easy_rider
7.05.15, 19:23
Oczywiście że nie można... niby jak by to miało działać?
Przecież istotą samowyzwalacza jest, by aparatu nie dotykać w czasie robienia zdjęcia.
A w trybach "Live" wręcz przeciwnie - trzeba naciskać spust migawki kilka razy, albo ciągle trzymać naciśnięty.

WoRaS
8.05.15, 08:07
Czy lcd/evf w E-M5II można ustawić w nastepujący sposób:

EVF włącza się automatycznie przy przyłożeniu oka (czyli czujnik włączony)
LCD jest zawsze wyłączony, nawet jak EVF jest nieużywany.

U mnie zawsze jak odrywam oko od wizjera, tylny LCD natychmiast się włącza. W E-M5 byłem w stanie ustawić aparat wg w/w wymagań (tryb pracy tylnego LCD przełączało się o ile pamietam naciskając INFO, a tutaj zonk).

viruuss
8.05.15, 08:20
jak wyglada focus peaking ? coś w stylu panasa ?

MAF
8.05.15, 09:53
jak wyglada focus peaking ? coś w stylu panasa ?

Nie wiem jak jest w Panasonicu. Ale w Olympusie wygląda to tak:

- oznaczane są wszystkie ostre krawędzie,
- spada częstotliwość odświeżania obrazu (znacznie),
- po naciśnięciu spustu do połowy FP się wyłącza

Mam porównanie do Sony i tam różnice są takie:
- nie ma spadku częstotliwości odświeżania,
- oznaczane są ostre krawędzie równoległe do krótszego boku kadru (zawsze)
- FP nie wyłącza się przy naciśnięciu spustu do połowy.

Mnie mimo wszystko lepiej pracuje się z Olympusowym FP.

viruuss
8.05.15, 18:35
w panasie ( GX7 ) jest podobnie, dzięki :)

Peter76
12.05.15, 18:22
To może ja się pochwalę. Już zgubiłem zaślepkę od złącza zewnętrznej lampy. Nawet nie zdążyłem jej zdjąć i założyć jak zniknęła. Radzę więc uważać na ten drobiazg :) Widocznie należy do tych części, które lubią się gubić. Ciekawe, czy takie maleństwo można gdzieś kupić, bo w Olympus Shop tego nie widać.

easy_rider
12.05.15, 18:41
Radzę więc uważać na ten drobiazg...Jak to uważać :?:
Takie coś to ja jeszcze przed włożeniem akumulatora zdejmuję i wyrzucam... :mrgreen:

Peter76
12.05.15, 19:18
Swoją drogą ciekawe czy krople deszczu, które się tam mogą dostać grożą jakimś kuku dla aparatu. W sumie można to zakleić czarną izolacją, ale to już nie to bo ten aparat jednak śliczny jest. Zwłaszcza, że jeszcze nowy :lol:

MikolajN
20.05.15, 19:05
Dzisiaj w końcu kilka godzin mogłem pobawić się EM5II. Miałem więc w końcu upragnioną szansę na porównanie Em5II do EM1 i chciałbym moje odczucia, możliwie obiektywnie opisać. Oba aparaty miałem z 12-40 PRO, niestety pogoda nie rozpieszczała więc skupiłem się na czysto technicznych sprawach i na wgłębieniu się w softy itp no i to co namacalne ;)
1. Ergonomia. No jest znacznie lepiej w EM1 póki co. Pokrętła sa lepiej ustawione i dają lepsze czucie pod palcem. Można je obsłużyć instynktownie i chodzą tez wyraźnie lepiej. Mój EM1 ma 2 miesiące a em5II miał około 2 tyg intensywnego testowania wieć oba raczej już dotarte. Podobnie grip wyraźnie lepszy jest ten w em1 bo ten doczepiany w em5II wyraźnie poskrzypuje i miałem wrażenie że się wygina na boki. Niemniej, EM5II daje szansę nie mieć gripu a w em1 musi być ;)
Ekran w em5II - nie kupuje tego pomysłu. Kurczę, nie robię sobie selfi fotek i ciągła konieczność odchylania ekranu na bok by obrócić pod kątem - kłopotliwe.
2. Jakość obudowy. Em1 rządzi. Można napisać wiele dobrego o EM5II ale w porównaniu do EM1 jest on poprostu gorszy. Ma gorsze plastiki, twardsze, wyraźnie tańsze w dotyku. Elementy przeciwpoślizgowe są w EM1 istotnie takie a w em5II są twarde i śliskie. Praca klawiszy jak i wcześniej już wspomnianych pokręteł jest znacznie przyjemniejsza w em1. W em5II klawisze fn mają luzy i tak jakby brakowało im czegoś pod spodem, jakieś gumki co by dawała lepsze czucie guzika. W EM1 klawisze chodzą z przyjemnym oporem i nie ma szans by wdusić je przez przypadek a w em5 często mi się to zdarzało.
3. Migawka. W EM5 mamy tryb cichej migawki - brawo. Często mi tego brakowało w EM1. Ale jest druga strona medalu. Migawka standardowa w em5 chodzi "tanio". W EM1 "pstryk" jest poprostu szlachetniejszy, cichszy. w EM5II jakiś taki metaliczny i chrobotliwy. Taki jak był w Em10. Poza tym tryb cichy w em5II to migawka elektroniczna chyba - może się mylę...
4. AF. No tu mi koledzy nie wmówicie, jak już próbowano, że nie ma różnicy :) Jest kosmiczna a w słabym świetle galaktyczna ;) AF Em1 z 12-40 to błysk, nawet na w miare gładkiej ścianie w słabym świetle sobie coś tam znalazł i wyostrzył szybko. To samo w EM5II zakończyło się fiaskiem - nie dał rady. Nie sprawdzałem ile miałem trafionych af na jednym i drugim by jakąś statystykę podać, ale patrząc na szybkość i zdolność do radzenia sobie w słabym świetle to kolejny plus dla EM1. W EM5 jest lepsze wideo ale zauwazyłem, że na 12-40PRO Af w trybie wideo się gubił. W EM1 tego nie ma, choć oczywiście jakość wideo gorsza.
5. Matryca. Może źle ten punkt nazwałem, ale powiem, że tryb 40MP mnie powalił. Jest super. Co prawda nie mogłem odpalić rawa u mnie na kompie ale poczekałem aż kumpel wróci (właściciel aparatu) i zademonstrował mi na swoim laptopie 4K zdjęcia to WOW - fajna sprawa. Jak dołożą to na EM1MKII i do tego dodadzą jeszcze więcej MP to wchodzę w to w ciemno za każdą kasę. W innych kwestiach ja nie widzę różnic. Kiedyś robiłęm fotki starym EM5, potem EM10, teraz EM1 i jak dla mnie to to niemal to samo.

No a tak podsumowując to patrząc na cenę to jednak em1 jest lepszym sprzętem. Czuć go wyraźnie lepiej niż em5II, jest w samym obyciu szlachetniejszy i jakiś taki solidniejszy. Wszystko w nim jest dopracowane i nie ma się czego przyczepić w kwestii materiałów, ergonomii (no może poza włącznikiem), czy też pracy. To TOP i to czuć. EM5II jest fajny, ale czuć że jest taniej wykonany a w ręce sprawia czasem wrażenie zabawki. Mój znajomy, który wcześniej nie miał okazji dłużej bawić się em1 a kupił em5II po wpływem impulsu widać, że kapkę żałował decyzji ;)

I podkreślam - to moje subiektywne odczucia i nie chciał bym tu lawiny hejtów. Miałem dwa aparaty w ręce i z każdym chętnie usiądę z tymi dwoma aparatami w rękach i z pewnością dojdziemy do tych samych konkluzji.

maver1ck
20.05.15, 22:12
A może ma ktoś w Warszawie do pomacania E-M5 mark II ? Najlepiej z ECG-2 ?

luc4s
20.05.15, 23:41
Zobacz w sklepie dla idiotów. W Kraku już macałem. Co do uwagi przedmowcy, migawka w em5II jest zdecydowanie cichsza niż w em5I. Mialem oba jednocześnie w ręce.

gietrzy
21.05.15, 23:15
Ming Thein
http://blog.mingthein.com/2015/05/21/review-olympus-e-m5-mark-ii/

dakon
1.07.15, 09:28
Czy kompensacja efektu keystone w E-M5 Mk.II nadal jest widoczna tylko w jpg, czy też działa również w RAW? Z materiałów reklamowych wynikało, że jest ona robiona dzięki 5 osiowej stabilizacji, więc na logikę powinna być w RAW-ach, natomiast implementacja w pierwszej wersji oraz w E-M1 działała tylko w jpg, czyli pewnie była programowa (w takim wypadku pewnie lepiej zrobić to w programie graficznym...). Chciałbym się upewnić, czy rzeczywiście coś zmienili i można by tego użyć jako ubogi zamiennik tilt-shift.
Rozglądam się za następcą G3 - na razie biorę pod uwagę właśnie E-M5 oraz E-M10 i G7. Jeśli kompensacja jest robiona matrycą, to byłaby to dodatkowa przewaga E-M5 nad E-M10.

apz
1.07.15, 09:36
Czy kompensacja efektu keystone w E-M5 Mk.II nadal jest widoczna tylko w jpg, czy też działa również w RAW? Z materiałów reklamowych wynikało, że jest ona robiona dzięki 5 osiowej stabilizacji, więc na logikę powinna być w RAW-ach, natomiast implementacja w pierwszej wersji oraz w E-M1 działała tylko w jpg, czyli pewnie była programowa (w takim wypadku pewnie lepiej zrobić to w programie graficznym...). Chciałbym się upewnić, czy rzeczywiście coś zmienili i można by tego użyć jako ubogi zamiennik tilt-shift.
Rozglądam się za następcą G3 - na razie biorę pod uwagę właśnie E-M5 oraz E-M10 i G7. Jeśli kompensacja jest robiona matrycą, to byłaby to dodatkowa przewaga E-M5 nad E-M10.

Załatwiam to w PS. nigdy nie użyłem.

gietrzy
1.07.15, 09:49
nigdy nie użyłem.

+1 :mrgreen:

Chyba Mirek54 sprawę wyjaśnił -> lepiej samemu.

dakon
1.07.15, 10:00
+1 :mrgreen:

Chyba Mirek54 sprawę wyjaśnił -> lepiej samemu.

Miałem nadzieję, że kompensacja przy pomocy stabilizacji matrycy będzie pomocna przy bardzo szerokich kadrach, gdzie 9-18 okazuje się zbyt wąski, a dodatkowe przycinanie obrazu w programie graficznym jeszcze bardziej pogarsza sprawę.

gietrzy
1.07.15, 10:07
Rozglądam się za następcą G3 - na razie biorę pod uwagę właśnie E-M5 oraz E-M10 i G7.

Wszystko zależy od obiektywów.
Jak ci zależy na wideo (Jezusie sam mam M5.2) to dzisiaj bym brał G7 i szkła z OIS lub pomoce typu statyw itp. Dlaczego? UHD po zeskalowaniu do FHD wygląda ślicznie ostro i z automatu ma dużo mniej szumów. Jak wygląda* wideo z M5.2 czy GH2@MoonT8 na monitorze 5K nie będę pokazywał...
Z drugiej strony M5.2 jest najnowszym modelem i Oly będzie mu dorzucał nowości imho przez 18 miesięcy od rozpoczęcia sprzedaży.
Jeśli bardziej kręci cię foto - tylko Oly, stabilizator, wyświetlacz/wizjer, krzywa cieni i świateł, kolor kółko i wsparcie dla bardzo szybkich kart UHS-II - takich kombinacji nie sposób łatwo przebić.

bardzo szerokich kadrach, gdzie 9-18 okazuje się zbyt wąski, a dodatkowe przycinanie obrazu w programie graficznym jeszcze bardziej pogarsza sprawę.

W sprawach beznadziejnych zwracamy się do (bardzo ostrego) Samyanga 7,5mm f/3.5 - gdzieś na forum jest recepta jak to skutecznie prostować a, że jest ostry to efekty uboczne są mało widoczne.

* - wyłącznie sobie ostrość na filmikach.

dakon
1.07.15, 18:34
W sprawach beznadziejnych zwracamy się do (bardzo ostrego) Samyanga 7,5mm f/3.5 - gdzieś na forum jest recepta jak to skutecznie prostować a, że jest ostry to efekty uboczne są mało widoczne.

Dzięki za podpowiedź - cena obiektywu całkiem rozsądna, a przy okazji rybie oko może dać dużo zabawy.

fraktal66
3.07.15, 00:53
Cześć,
[Ciach]
czy wiecie może, czy jest dostępna jakaś specyfikacja gniazda gripa na spodzie E-M5 MKII? Szukam jakiejś informacji, bibliotek, dokumentacji, jak można sterować aparatem za pośrednictwem tego gniazda. Mam pomysł na rozszerzenie/statyw do tego aparatu i chciałbym trochę pomajsterkować.

epicure
17.07.15, 13:10
Pozwolę sobie na odrobinę autopromocji i zapraszam do recenzji E-M5 II:

http://www.epicure.pl/kombajn-e-m5-mark-ii/

droplet
17.07.15, 18:59
Pozwolę sobie na odrobinę autopromocji i zapraszam do recenzji E-M5 II:

http://www.epicure.pl/kombajn-e-m5-mark-ii/

Przeczytałem, dobrze się czytało.
Muszę się chyba zaprzyjaźnić z wajchą w E-M1, do tej pory nie używałem w E-M1 żadnych przycisków których niema w E-M5 I.

gietrzy
22.07.15, 12:37
Uwaga plotka : FT3

Oly podobno szykuje nowe firmware do M5.2 znacznie skracające proces wykonywania zdjęcia w trybie wysokiej rozdzielczości. Sama aktualizacja ma być dostępna jeszcze przed końcem lipca.

POLM
22.07.15, 12:52
Uwaga plotka : FT3

Oly podobno szykuje nowe firmware do M5.2 znacznie skracające proces wykonywania zdjęcia w trybie wysokiej rozdzielczości. Sama aktualizacja ma być dostępna jeszcze przed końcem lipca.

No gdyby to było faktycznie 1/80s - to by coś zmieniało - jeśli chodzi o użyteczność trybu ;-) jednak jeśli jest to 1/80 na składową czyli 1/10s na zdjęcie to już mniej ;-). Poczekamy zobaczymy ;-) Pewnie najbardziej użyteczne zmiany zachowają dla E-M1 mark II ;-)

fret
22.07.15, 13:09
No gdyby to było faktycznie 1/80s - to by coś zmieniało...

Teoretycznie tak, ale w praktyce... 1/80s na 8 zdjęć, to 1/640s na zdjęcie, czyli na samą ekspozycję poj. klatki pewnie jeszcze sporo mniej. Pozostaje bardzo słoneczna plaża i inne miejsca o podobnej ilości światła :)

POLM
22.07.15, 13:50
Ale mówimy o maksymalnym dopuszczalnym technicznie czasie 1/80s - gdy warunki pozwolą - mniej (czy raczej dłuższy czas) zawsze można użyć ;-)

fret
22.07.15, 14:50
...gdy warunki pozwolą - mniej (czy raczej dłuższy czas) zawsze można użyć ;-)
Pełna zgoda. Wychodzi na to, że w praktyce warunki bardzo rzadko pozwolą na 1/80s. Myślę, że większy pożytek byłby z obiektywu ze stabilizacją i czasu 1/10s z ręki

szafir51
22.07.15, 15:18
To 1/80 to prawdopodobnie tylko dla jednego zdjęcia, a aparat musi zrobić ich osiem.

a może jednak nie, przypomniałem sobie wywiad na dpreview:

Mr. Kataoka, General Manager of Olympus’s product and marketing planning division and the man behind the R&D of the OM film cameras and the E system, spoke to us recently in the Czech Republic during a European event to demonstrate the features of the new OM-D E-M5 ll. He went on to explain that he expected the R&D team to make rapid progress in the development of the High Res Shot feature and that in time Olympus will be able to create a system will take less than 1/60sec instead of the current time of about one second.

urzyszkodnik
22.07.15, 20:20
Pewnie było. Ale czytac tyle stron... :)
Wiec zapytam.
Czy nowa piątka ( albo stara) da mi niezaprzeczalne plusy z matrycy w stosunku do epl5 ?
Chodzi mi o efekt "wow".

Bodzip
22.07.15, 20:22
Pewnie było. Ale czytac tyle stron... :)
Wiec zapytam.
Czy nowa piątka ( albo stara) da mi niezaprzeczalne plusy z matrycy w stosunku do epl5 ?
Chodzi mi o efekt "wow".
Nie.
Jak masz nadmiar, to ja chętny... albo kup se loda :)

urzyszkodnik
22.07.15, 20:29
Znaczy "wow" nie bedzie ?
Czyli mam najlepszy aparat (matryce) w olku ?
Serio ?

Edyta mowi ze najbardziej przeszkadza jakość na iso200.
Górne jakos oki, moze dlatego ze krajobrazu i długiego czasu sie nie robi na nim...

epicure
22.07.15, 20:31
Czyli mam najlepszy aparat (matryce) w olku ?

Tak, wszyscy ją mają :)

gietrzy
22.07.15, 20:37
Znaczy "wow" nie bedzie ?

Wow będzie jak będzie sensor ExmorR czyli BSI; różnica na miarę tej pomiędzy xz1 a xz2. Jak jeszcze liczba MPx zwiększy się z 16 do 24 to nyny sprzeda Nexa.

fret
22.07.15, 20:46
Wow będzie jak będzie sensor ExmorR czyli BSI; różnica na miarę tej pomiędzy xz1 a xz2. Jak jeszcze liczba MPx zwiększy się z 16 do 24 to nyny sprzeda Nexa.

I kupi nowego, bo pewnie te same cuda trafią do aps-c i ff ;) Jakoś brak mi wiary w to, że sony odkryje kosmiczną technologię i zachowa ją tylko dla Olka ;)

epicure
22.07.15, 20:48
W nowym RX100 jest BSI i jakiejś dużej różnicy w jakości zdjęć nie ma. Ta technologia sprawdza się w smartfonach, w których matrycach powierzchnia ścieżek jest spora w porównaniu do powierzchni pikseli. W dużych matrycach zysk jest za to znikomy.

Karol
22.07.15, 20:50

Nie, w tych aparatach matryce są równie dobre jak w Twoim ;-). Wow może dać tryb HI RES nowej piątki, ale rozumiem, że o niego nie pytasz. Jak robisz foty statycznych motywów z ręki w słabym świetle zdjęcia mają być szanse ze 2-3 EV lepsze, ale to z kolei zasługa świetnej stabilizacji OMD.

fret
22.07.15, 20:53
... Ta technologia sprawdza się w smartfonach, w których matrycach powierzchnia ścieżek jest spora w porównaniu do powierzchni pikseli. W dużych matrycach zysk jest za to znikomy.

Też prawda, ale ten zysk będzie się pojawiał przy większej gęstości pikseli. O zysku decyduje stosunek wielkości piksela do szerokości ścieki, a nie wielkość matrycy.

nyny
22.07.15, 21:02
Jak kto hi-resa nie potrzebuje to WOW nie bedzie, wrecz powiedzialbym, ze konstans.

Mysle, ze jak w olku dostane 24mpx w jakosci tej nexa, czy nawet m5, to sie nie obraze i byc moze cos wymienie.

Natomiast HI RES, to moze mi sie bardziej niz te 24mpx przydac w olku Jak zarzuca nowy soft to sobie go wezme na testy, bo ja i tak z moimi czasami na jakich operuje nie wejde w gorna granice, i jak do tego stakowanie doloze, to moze byc conajmniej ciekawie.

pozdro

urzyszkodnik
22.07.15, 22:28
Znaczy sie ze należy omijać omd.
Na to wychodzi ze to zbytek laski...
:)

Czyli ze jak chce mały aparat i fajną matryce, to tylko sony zostaje ?
Wiec jakie sony... ? Nex, a7 ?

Moze powiem, ze jako minimum chciałbym po zakupie miec co najmniej jakość starego d700.
GO prosze olać :)

robtor
22.07.15, 22:39

Moze powiem, ze jako minimum chciałbym po zakupie miec co najmniej jakość starego d700.
Koledze tyko sony a7s zostaje pod uwagę ;):) , nawet matryca ma 12 Mpiksów :)

urzyszkodnik
22.07.15, 22:48
No chciałoby sie ciut wiecej niz 12 wlasnie...a sony szkieł nie ma znowu...
Ehhh. Nie lubie zmian. Ale czasem trzeba.
Takie cos a6000 jeszcze znalazłem. Dobre toto?
Bedzie "wow" ?

Ps.
Ale zszokowany jestem opinia o serii omd.
Jednym słowem sa tylko dla lansu ?

epicure
22.07.15, 22:48

Zależy jak mały i jak fajną... Sprecyzuj, to może nic nie zostanie i będzie po problemie ;-)

robtor
22.07.15, 23:11
Bedzie "wow" ?

To już chyba lepiej nikon D5500, szkła będą pasować (przynajmniej te "G" :)

nyny
22.07.15, 23:23

Uzywke DF bo w dobrych pieniadzach sie pojawiaja, i sie mnie wydaje ze bedzie malina :)

pozdro

urzyszkodnik
22.07.15, 23:29
Uzywke DF bo w dobrych pieniadzach sie pojawiaja, i sie mnie wydaje ze bedzie malina :)

pozdro

Kupiłbym juz dawno, ale by musiał byc polowe mniejszy.
W tym rozmiarze to nie teges...bo to kloc jest.

Chodzi o to zeby było co najmniej jak d700 obrazek.
To dziadek juz wiec chyba cos sie znajdzie.
Dolne iso wazne. Górne tez, ale 4000 styknie.

Zapomniałem.
Wyświetlacz Bym chciał odcinany jak w epl5...

Seria dxxxx zupełnie odpada.
Puszki fajne ale duze...
No i nikon z m42 nie gada.

apz
23.07.15, 07:46
No chciałoby sie ciut wiecej niz 12 wlasnie...a sony szkieł nie ma znowu...
Ehhh. Nie lubie zmian. Ale czasem trzeba.
Bedzie "wow" ?

Ps.
Ale zszokowany jestem opinia o serii omd.
Jednym słowem sa tylko dla lansu ?

Jako użytkownik obu piątek pewne róznice praktyczne jednak widzę. Ze statywu, z EPLem nowej generacji obrazek będzie podobny ale odrobinę mniej stabilny przy dlugotrwałym fotografowaniu.
Dla mnie wygodne są na codzień gibany ekranik, powiększenie automatyczne po dotknieciu pierścienia ostrzenia w obiektywie i o dziwo fokus peaking. O dziwo, bo w zasadzie nie planowałem go używać, przydaje się do kontroli AF-a i na szkłach manualnych oraz powiekszony wizjer, ale to już przez moją postępującą starczą ślepotę. Zauważam różnicę na plus z IS.
Czy to wystarczy ma efekt WOW nie wiem.

szamaniec
23.07.15, 08:00
Dla mnie efekt łoł to zdjęcia fuji x E1, wróble ćwierkają że af może dać efekt -ała . Nie mam jak pomacać. Pomożecie ?!:)

szafir51
23.07.15, 08:23
Pomożemy, co prawda nie X-E1 ale X-E2:
autofocus poprawny, szybki. Miałem okazję przetestować z 18-55/2.8-4 i 35/1.4. Nie ma na co narzekać, może nieco wolniej niż w MFT, ale to są tak małe różnice, że w codziennym zastosowaniu pomijalne.

Jakość obrazka - tutaj może się narażę użytkownikom systemu Fuji, a może nie. Jest dobrze, nawet bardzo dobrze. Tzn. podobnie jak u Olka. X-Trans to nie jest jakaś super petarda, która czyni cuda. Z racji większej matrycy może będzie o ten 1EV lepiej w cieniach, trochę lepiej w światłach; obrazek jest też bardziej "gładki". Znów, w codziennym zastosowaniu efektu łał nie będzie. Jakość wykonania bardzo dobra, ale w porównaniu z Oly puchy Fuji wydają i się jakieś klocowate i toporne. Ma to swój urok, widać, że to sprzęt do fotografii a nie lansu.
Wszystko co teraz kupisz da wysoką jakość - z małych puszek chyba A7R II może dać znacząco więcej.
Pytanie, czy chcesz kupić, bo chcesz robić zdjęcia, czy robisz zdjęcia żeby coś kupić :)

urzyszkodnik
23.07.15, 09:39
Robie zdjęcia i chce (chyba?) cos kupic.
Epl5 by poszedł w odstawke.
Musi byc małe i lekkie...

gietrzy
23.07.15, 10:04
Robie zdjęcia i chce (chyba?) cos kupic.
Epl5 by poszedł w odstawke.
Musi byc małe i lekkie...

Po lekturze ostatnich postów w tym wątku widać, że masz GAS i chcesz sobie kupić coś...
Ja też tak mam ;) i jedyny korpus, który ewentualnie chciałbym kupić DZISIAJ to A7s, oczywiście pod Vojtki, oczywiście do low light, oczywiście jako uzupełnienie OMD10 czy GM5.

droplet
23.07.15, 10:26
Po lekturze ostatnich postów w tym wątku widać, że masz GAS i chcesz sobie kupić coś...
Ja też tak mam ;) i jedyny korpus, który ewentualnie chciałbym kupić DZISIAJ to A7s, oczywiście pod Vojtki, oczywiście do low light, oczywiście jako uzupełnienie OMD10 czy GM5.
Ja też rozważam A7s ze względu na ISO i efekt WOW bo to FF ale na razie nie widzę niż szerokiego natywnego o ogniskowej 14mm a najlepiej 10mm. Nie widzę też FE.

nyny
23.07.15, 10:30
Kupiłbym juz dawno, ale by musiał byc polowe mniejszy.
W tym rozmiarze to nie teges...bo to kloc jest.

Chodzi o to zeby było co najmniej jak d700 obrazek.
To dziadek juz wiec chyba cos sie znajdzie.
Dolne iso wazne. Górne tez, ale 4000 styknie.

Zapomniałem.
Wyświetlacz Bym chciał odcinany jak w epl5...

Seria dxxxx zupełnie odpada.
Puszki fajne ale duze...
No i nikon z m42 nie gada.

Ktoras wariacja A7 zatem, powinna spelnic oczekiwania....

pozdro

gietrzy
23.07.15, 10:37
Ja też rozważam A7s

Ja nie rozważam, nie jest mi źle w m43, ale gdybym ewentualnie dzisiaj kupował aparat byłby to A7s.

epicure
23.07.15, 10:39
...bo to FF...

...z takimi szkłami w systemie, że zalet FF nie widać.

szamaniec
23.07.15, 11:01
Pomożemy, co prawda nie X-E1 ale X-E2:
autofocus poprawny, szybki. Miałem okazję przetestować z 18-55/2.8-4 i 35/1.4. Nie ma na co narzekać, może nieco wolniej niż w MFT, ale to są tak małe różnice, że w codziennym zastosowaniu pomijalne.

Jakość obrazka - tutaj może się narażę użytkownikom systemu Fuji, a może nie. Jest dobrze, nawet bardzo dobrze. Tzn. podobnie jak u Olka. X-Trans to nie jest jakaś super petarda, która czyni cuda. Z racji większej matrycy może będzie o ten 1EV lepiej w cieniach, trochę lepiej w światłach; obrazek jest też bardziej "gładki". Znów, w codziennym zastosowaniu efektu łał nie będzie. Jakość wykonania bardzo dobra, ale w porównaniu z Oly puchy Fuji wydają i się jakieś klocowate i toporne. Ma to swój urok, widać, że to sprzęt do fotografii a nie lansu.
Wszystko co teraz kupisz da wysoką jakość - z małych puszek chyba A7R II może dać znacząco więcej.
Pytanie, czy chcesz kupić, bo chcesz robić zdjęcia, czy robisz zdjęcia żeby coś kupić :)

Jeśli E2 to chyba lepiej T10 cena podobna. Klocowate i toporne-żaden aparat nie jest tak ładny jak OMD M10. Cholera nie można mieć wszystkiego:) To pewnie zboczenie, bo przez lata miałem OM30.

urzyszkodnik
23.07.15, 11:43
Xe2 ?
Ale ja chce uchylany ekranik...

szafir51
23.07.15, 12:05
Ale w X-E2 ekran jest uchylany... tylko, że z całym aparatem :P

epicure
23.07.15, 12:26
urzyszkodnik, a czego Ty w ogóle potrzebujesz? Stary aparat Ci się znosił czy natknąłeś się na jakąś barierę techniczną, którą chcesz rozwiązać zmianą sprzętu?

urzyszkodnik
23.07.15, 12:34
Wszystko za duze jest.
Za duze i za ciężkie.
Chciałbym wage zbić.

Epl5 kupiłem do kieszeni.
Fotki robi całkiem niezle. Jestem zadowolony.
Ale moze uda sie zachować mały gabaryt zyskując na jakości fotek ?
I wymienić epeela ?

Syndromu zakupów nie mam. Ja skąpy jestem za bardzo :)
Waga, wymiar, wygoda.
O to idzie...

Byłem w Krakowie np.
Epl sie bawiłem.
Tyle ze jesli chciałoby sie dźwigać np d700, to i krajobraz byłby lepsiejszy.
Tak jedno na sto fotek, by sie chciało lepsza jakość...do makro, pocztowki, portretu...etc

epicure
23.07.15, 12:36
Jakie masz szkła?

urzyszkodnik
23.07.15, 12:47
Szkła to mam wszystkie co potrzebuje.
Komplet.
Na adapter polecą. Af w kicie wystarczy.

Idąc droga Olka, łatwizna, adaptery juz sa.
Ale jak czytam to bez sensu dopłacać tyle tysięcy tylko za obudowę.
Nawet jak sie moj w wodzie pochlapie to drugi kupie i tak taniej bedzie.

Niewiele zostaje jak widac do wyboru.
Tyle lat minęło, a jakos w małym body nikt jeszcze nie zamknął jakości d700 np chyba.

epicure
23.07.15, 12:50
Teraz to już każdy bezlusterkowiec APS-C przewyższa jakością dziadka D700. Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz.

szafir51
23.07.15, 12:53
Mam dla Ciebie idealne rozwiązanie:
http://www.getolympus.com/us/en/air-a01.html

i będziesz miał uchylny ekran :P

urzyszkodnik
23.07.15, 13:01
Zmierzam do tego, ze zarówno Olek jak piszecie cały jest kulawy "matrycowo" i tylko obudowa sie zmienia i nex i fuji tez tu za bardzo nie odstają na plus.
Jak jest jedno, to nie ma czegos innego.
Albo nie ma softu co raw otworzy i trzeba kombinować, albo szkieł w systemie tanich (zoom kit) nie ma, albo cokolwiek.

Poza wielkością i ciężarem, nie patrząc na tzw magię ff, nie bardzo jest na co w sumie zmienic epl.
Dostanę jakis "piekny" jpg co najwyżej. A iso 200 bedzie nadal takie sobie.

Zostanę chyba z tym co mam.
Zszokowany jestem jednak tym co piszecie - ze wyższe modele Olka nic nie wniosą.
Dziwne to. Ale ufam temu co piszecie.

epicure
23.07.15, 13:13
Wszędzie tak jest, że wyższe modele nic nie wnoszą do jakości zdjęć. Masz tak i w Nikonie, i w Canonie, i w Olympusie. Nie może być inaczej, jeśli we wszystkich modelach danego producenta siedzi ta sama matryca. Wyższe modele mają za to lepszą ergonomię, mogą mieć lepszy AF, większy bufor, uszczelnienia i jakieś dodatkowe gadżety - za to się w nich płaci.

Dopiero jaśniejsze szkło i/lub większa matryca zapewni Ci, z reguły, lepszą jakość. Ale raczej nie ma co liczyć na zachowanie tego samego rozmiaru.

urzyszkodnik
23.07.15, 13:19
Epicure
Niestety masz racje.
A ja tak bym chciał body wielkości nikona f301 ale DSLR.
Tak 16-22 milioniki pikseli. I do tego 35mm klateczke.

Jak widac i tak chce isc na kompromisy, ale wyboru nie ma.
Bo najgorsza jest świadomość zmian. Jak ktos pierwszy raz kupuje, nie wie czego potrzebuje,
to sie cieszy ze wszystkiego.
Pozniej sie zaczyna...

A co z serią a7 ?
Jakies uwagi ?

Karol
23.07.15, 13:21
Zmierzam do tego, ze zarówno Olek jak piszecie cały jest kulawy "matrycowo" i tylko obudowa sie zmienia i nex i fuji tez tu za bardzo nie odstają na plus.
Chyba nie do końca przeczytałeś to co pisaliśmy. Matryca Olka jest całkiem udana, fakt faktem, że to wafel odgrzewany już jakiś czas. Kulawy matrycowo to był schyłkowy e-system - tamte matryce były takie sobie, konkurencja wyraźnie odstawała.

Zszokowany jestem jednak tym co piszecie - ze wyższe modele Olka nic nie wniosą.
Dziwne to. Ale ufam temu co piszecie.
Tak jest u każdego producenta - matryce tego samego formatu oferują mniej więcej to samo, niezależnie od półki aparatu. Mało tego - zdarza się, że amatorski model ma premierę nieco później i pomimo tej samej matrycy w pewnych niuansach przewyższa znacznie droższy sprzęt (pół)profi. Mi się to akurat podoba, że mogę kupić najtańszy aparat i mieć dobry obrazek.

epicure
23.07.15, 13:29
A ja tak bym chciał body wielkości nikona f301 ale DSLR.
Tak 16-22 milioniki pikseli. I do tego 35mm klateczke.

Jak widac i tak chce isc na kompromisy...

Dobre, rozbawiłeś mnie :-D Możesz mieć taki aparat, tylko nie 35 mm, bo po co? I nie DSLR, bo... po co?

A co z serią a7 ?
Jakies uwagi ?

Nie ma szkieł i wszystkie wielkie...

nyny
23.07.15, 13:30
Ale matryce sonego w olku nie przeszkadzaja w robieniu dobrych zdjec, nie odstaja zbyt mocno od reszty jak to drzewiej z pasikonikowymi waflami bylo.

pozdro

urzyszkodnik
23.07.15, 13:51
Dobre, rozbawiłeś mnie :-D Możesz mieć taki aparat, tylko nie 35 mm, bo po co? I nie DSLR, bo... po co?

Nie ma szkieł i wszystkie wielkie...

Ale ja mam f301.
Wiele fajnych zdjec zrobił z 50/1.8E i neopan 400. I serio wystarcza taka zabawka nawet do pracy (poza kotletem).
Taki sam tańszy w działaniu bym chciał. Wlasnie dlatego syfrufke... :)
Czy myślisz o czymś konkretnym ? To dawaj. Łajka za droga niestety.

Epl spełnia niemal wszystkie zadania.
Ale by sie chciało lepiej... :)

epicure
23.07.15, 13:55
I serio masz problem ze znalezieniem cyfrówki o podobnej wielkości i z jasną 50-tką? Przecież ich jest mnóstwo.

urzyszkodnik
23.07.15, 13:57
No serio.
Odchylany ekran chce tylko...i możliwość zmiany szkieł.
I dobre (bardzo) iso 100. I gora 4000-6400 jako taka.

Podaj swoje typy.
Szkła juz mam.

Bodzip
23.07.15, 14:01
Może pomyśl o Pentaxie ?
Tylko tam szkieł nie ma, a jak są to drogie. Ale bagnet to ma, że wszystko podepniesz

urzyszkodnik
23.07.15, 14:05
Może pomyśl o Pentaxie ?
Tylko tam szkieł nie ma, a jak są to drogie. Ale bagnet to ma, że wszystko podepniesz

Ktory mały bedzie ? I sprytny ? Tak do wszystkiego ?
Bo duze puszki to ja juz mam...za sobą :)
Taki "do kieszeni".

epicure
23.07.15, 14:16
Szkła juz mam.

Jak to: szkła już masz? Co to za szkła?

szamaniec
23.07.15, 14:35
Ktory mały bedzie ? I sprytny ? Tak do wszystkiego ?
Bo duze puszki to ja juz mam...za sobą :)
Taki "do kieszeni".

Ciągle tylko do kieszeni, do kieszeni. Jak z tej perspektywy robić zdjęcia ? :) Chyba że po to właśnie uchachłany wyświetlacz :)

urzyszkodnik
23.07.15, 14:46
Jak to: szkła już masz? Co to za szkła?

No takie do aparatow :)
Adapter i śmigam.
Kita zawsze i tak z af dostanę w komplecie to styknie :)

Dawaj te swoje typy...

A "do kieszeni" byc musi.
Jak gdzies jade to mam plecak, toboły i dwójkę dzieci, choc jeden juz pomaga z bagażami.
Dodatkowe kilogramy nie teges :) dlatego epl kupiłem kiedys.

epicure
23.07.15, 15:31
Nie no, ja myślałem, że Ty na serio pytasz, a tu wygląda na to, że jednak robisz sobie jaja :D Gdybym miał Ci coś doradzić, to jedynie opchnięcie tych staroci na Allegro i zakup obiektywów systemowych. No chyba, że konkretnie napiszesz co to za szkła i do czego chcesz ich używać, bo różnice w rozmiarach matryc mogą sprawić, że te szkła będą bezużyteczne.

urzyszkodnik
23.07.15, 15:48
Ja sobie jaj nie robie.
Jak widze nie masz jednak pomyslow, bo szkła pasują do wszystkiego.
Tak samo moje jak i inne. Pozostaje pytanie, do czego by je zapiac -majac na uwadze co juz pisałem.

Sie mowi trudno. Bede szukał powoli.
Moze cos znajde dla mnie ciekawego.

nyny
23.07.15, 15:52
Ja sobie jaj nie robie.
Jak widze nie masz jednak pomyslow, bo szkła pasują do wszystkiego.
Tak samo moje jak i inne. Pozostaje pytanie, do czego by je zapiac -majac na uwadze co juz pisałem.

Sie mowi trudno. Bede szukał powoli.
Moze cos znajde dla mnie ciekawego.

Duzo roznorakiego szmelcu do podpinaniato za duzego wyboru nie masz, podobnie jak ja pozostaja dwa sytemy.
Oprzyj sie zatem na czyms z m4/3 (to co masz wcele takie zle nie jest), lub sony od nex-7 po polecane A7.
Reszta to srednio wspolpracuje z innymi niz systemowe szklami.
Te dwa systemy pozwalaja, zapiac wszystko i to nawet dziala:)

pozdro

epicure
23.07.15, 16:05
Do Fuji też wszystko podepniesz.

nyny
23.07.15, 16:31
Do Fuji też wszystko podepniesz.
I bedzie dzialac elktroniczne domykanie przyslony i AF ze szklami z innych systemow?
Mikroskopowe rowniez?

pozdro

epicure
23.07.15, 16:49
Ja myślałem, że stare szkła za pomocą przejściówek podpina się dlatego, bo nie produkuje się już systemowych puszek pod nie. A jeśli się produkuje, to podpina się te szkła do właściwych puszek, unikając dziwnych wynalazków mających na celu wyeliminowanie problemu, który samemu się sobie stworzyło. Jeśli jednak ktoś lubi kombinowanie pod górkę, to odradzam mu Fuji :)

urzyszkodnik
23.07.15, 16:58
Podpina sie np heliosa dla zabawy i bokeh :)
W fuji sie da ? Np w xe1 lub xe2 ?

nyny
23.07.15, 17:01
Ja myślałem, że stare szkła za pomocą przejściówek podpina się dlatego, bo nie produkuje się już systemowych puszek pod nie. A jeśli się produkuje, to podpina się te szkła do właściwych puszek, unikając dziwnych wynalazków mających na celu wyeliminowanie problemu, który samemu się sobie stworzyło. Jeśli jednak ktoś lubi kombinowanie pod górkę, to odradzam mu Fuji :)
Sa systemy, gdzie nie ma szkiel i trzeba kombinowac, sa systemy gdzie matryce sa do luftu wiec trza sie ratowac, sa systemy gdzie jest malo szkiel (vide sony), a cala reszta super wiec mozna sie ratowac.
Lepiej jest miec mozliwosc, niz jej nie miec.
Po co ktos ma dla fajnych szkiel miec x body, jak moze jednym obsluzyc wiekszosc interesujacych go szkiel.

Podpina sie np heliosa dla zabawy i bokeh :)
W fuji sie da ? Np w xe1 lub xe2 ?
To to prakrycznie do wszystkiego podepniesz.

pozdro

urzyszkodnik
23.07.15, 17:29
Do wszystkiego poza N.
Zostanę chyba z tym co mam. Epicure miał doradzić puszkę do wspomnianych 50mm i stanęło na niczym.
Pentax nie ma nic małego i fajnego. C i N to duze klamoty.
Zostaje sony i fuji.
Fuji (xe1 lub 2 by stykło) nie ma gibańca.
Sony - jakos sam nie wiem...myślałem ze poleci ktos nex. Albo omd ?
Zostaje chyba tylko a7.
Ale znowu jakby przyszła chęć szkło z af kupic kiedy, to nie ma co.

Sumując:
Nie ma co sumować :)

nyny
23.07.15, 17:40
Do wszystkiego poza N.
Eeee, chyba dramatyzujesz....
Do makro i jak nie potrzeba nieskonczonosci to zwykly metalowy pierscien za hnascie zloty.
Jak sie pragnie nieskonczonosci to sa adaptery z soczewka dosyc dobrej jakosci, gdzie to helios bedzie slabym punktem :)

Sie mnie wydaje, ze takie gadanie byle gadac uprawiamy ;)

pozdro

urzyszkodnik
23.07.15, 17:53
Mnie sie nie wydaje,
bo mam i N i adapter na m42.
I to zupełna kicha jest.

nyny
23.07.15, 17:58
Mnie sie nie wydaje,
bo mam i N i adapter na m42.
I to zupełna kicha jest.

Az, zaraz pojde zerknac do torby czy mi czasami nikona nie zajumali i przejsciowek....

pozdro

urzyszkodnik
23.07.15, 19:25
I jak ?
Klamoty w torbie ?

epicure
23.07.15, 19:48
Epicure miał doradzić puszkę do wspomnianych 50mm i stanęło na niczym.

Wszystkie Fuji X-T + XF 35 f/1,4; wszystkie Olki i Panasy + m.ZD 25 f/1,8 lub Panas 25 f/1,7 lub PanaLeica 25 f/1,4; wszystkie Samsungi + 30 f/2 lub 45 f/1,8.

urzyszkodnik
23.07.15, 20:08
Szkła jak pisałem mam.
Wlasnie 50siątki. Na nowe majątku nie wywale.

Patrząc na nikoniarzach to xt wcale az taki super nie jest, a drogi jak licho.

W olku juz mi pisano ze nie ma lepszej jakości i jej nie znajde nawet w omd.
Panasonika nie znam, ale to to samo co Olek jak sadze.
Szkła wymieniłeś fajne. Ale ja juz mam szkła. Do użycia w micro, cropie i ff.
To tez juz pisałem...

Siedze teraz z dziecmi na rybach. Ja nie lowie bo nie lubie.
Zapięte mam jedynego zooma jaki mam. N35-70/2,8.
I pięknie działa wszystko. Na epl wlasnie.
I chce takiego czegos ale - jakość fotki lepsza na dolnym iso.
Małe lekkie...super matryca... Marzenia :)

A tu:
Mizeroty same.
Płacić trzeba za wodotryski.

Bodzip
23.07.15, 20:19
Zapięte mam jedynego zooma jaki mam. N35-70/2,8.
I pięknie działa wszystko. Na epl wlasnie.

Hmmm, mam taki odpowiednik Twojego N 35-70/2,8. Zapinam go do cerkiewek. Z dużego Olka ZD 14-35/2,0 + E-PL5.
Obrazek bajka, jakość bajka, cena hmmmm
no, ale mam i cieszę :mrgreen:

epicure
23.07.15, 20:33
Patrząc na nikoniarzach to xt wcale az taki super nie jest, a drogi jak licho.

Na nikoniarzach na pewno nie przeczytałeś, że seria X-T nie jest super, bo tam jest akurat siedlisko fanbojów Fuji :) Lepszych matryc w rozmiarze mniejszy, niż FF, nigdzie nie znajdziesz. A drogi do jest X-T1, ale nie X-T10.

urzyszkodnik
23.07.15, 20:39
Znaczy to ze nawet tani xe-1 ma super matryce ?
I epl sie nie umywa do niej ?
Serio pytam. Nie chce wydać majątku a chce miec puszkę na długo.

epicure
23.07.15, 20:42
Znaczy to ze nawet tani xe-1 ma super matryce ?
I epl sie nie umywa do niej ?
Serio pytam. Nie chce wydać majątku a chce miec puszkę na długo.

Poczytaj sobie:

http://www.epicure.pl/kos-olympus-e-m10-poziom-szumow/

http://www.epicure.pl/kos-olympus-e-m10-osiagi-dr/

urzyszkodnik
24.07.15, 10:04
Epicure
Czytałem juz dawno temu. Luknalem raz jeszcze.
Niewiele mi to dało. Ocena jest niemal na równi dla Olka i fuji.
Kosmetyczne roznice moim zdaniem.

Brakuje tez moim zdaniem na blogu zdecydowanych info dotyczących Twojego zdania w porównaniu rożnych puszek.
Np - ten zjada tamtego na śniadanie...itd
Nie potrafie wysnuć wniosków czy zmieniając epl na xe1 np, nie bede myślał o cyfrze pozostawionej w domu.
Myślał i tęsknił do ciut innej jakości focenia.

Ciśnienie jednak na gabaryt jest u mnie duze.
Dlatego bede szukał.
Aparat ma byc mały i lekki. Niewidoczny.
Z fajna matrycą.
Taki ktory (jak pisałem) nie bedzie powodował uczucia "niespełnienia", ze lustro zostało w domu.
Cena tez jest ważna. I jesli to mozliwe, odpornośc jako taka na zarysowania w torbie wrzuconego aparatu czy na lekkie zalania kroplami wody.

Serio od dawna mysle o fuji. Epl wybrałem z fuji, sony i Olka. W styczniu rok upłynął.
Dobrze wybrałem. Jestem zadowolony. Zdarzało sie nawet testowo ale jednak, sesji kawałek nim zrobic. I dawał rade mz. Zdjęcia człowieków to jednak nie krajobraz na pocztówkę.
No i zawsze chciałoby sie nie żałować ze lustro w domu zostało
i na przykład niebo na zdjeciach z epl5 jest "dziwne" itd.

Jesli mozesz to wydaj opinie jednoznaczna.
Np: majac ten aparat, lustro juz nie bedzie Ci potrzebne.
Takie podejście pomaga rozwiać cześć watpliwości, poniewaz miałeś i focileś tymi aparacikami...

Dzieki

Bodzip
Stare szkła sa fajne i ostre.
Niestety duze czesto. Za to są "na lata".
Krajobrazy na ff bawiłem sie długo na ff 35-70 ale tym ciemniejszym.
Ostre jak diabli. Tanie jak diabli. Za 150 zł mozna kupic.
A foty fajne.
Wada taka ze pod słońce kicha. Ale mam gumowego tulipana na 52mm i daje rade.
A jakby co, pod światło mozna zawsze czapką albo choćby ręką przysłonić.
Tak wiec teges...

maver1ck
24.07.15, 10:10
Wszystkie Fuji X-T + XF 35 f/1,4; wszystkie Olki i Panasy + m.ZD 25 f/1,8 lub Panas 25 f/1,7 lub PanaLeica 25 f/1,4; wszystkie Samsungi + 30 f/2 lub 45 f/1,8.
I jeszcze wszystkie Sony A7x + Sony 55mm :P

urzyszkodnik
24.07.15, 10:17
I jeszcze wszystkie Sony A7x + Sony 55mm :P
Te sony tez za mna "chodzą".
Używki. Nowego nie potrzebuje w zasadzie :)
Ale nowy system, drogi jak diabli. A tyle niewiadomych.

maver1ck
24.07.15, 10:18

Zawsze możesz za 100 zł dokupić 50/1.8 manualne :P

urzyszkodnik
24.07.15, 10:37
Manual mi nie straszny :)
A bedzie a7(x?) z sb900 np działać choćby w manualu ?

maver1ck
24.07.15, 10:43
Google twierdzą, że tak.

szafir51
24.07.15, 10:59

System drogi? To pokaż mi inne nowe aparaty z matrycą FF i ceną lepszą od Sony? Ile kosztuje A7 a ile E-M5 mk. II czy X-T1? A że szklarnia droga? No systemowa z AF droga, ale można chyba podpinać też szkła od nexów, Sony A i minoltowskie szkła, jest przejściówka Metabones na szkła Canon FE z działającym AF, są przejściówki do innych systemów bez AF.
To chyba najlepszy system do podpinania obiektywów z innych systemów. I ma odchylany ekranik.

Tylko z nim raczej nie będziesz niewidoczny, szczególnie po podłączeniu szkła kryjącego FF - ale nie da się zjeść ciastka i mieć ciastko.

PS. Jako, że jest to wątek o OM-D E-M5 mk. II prośba do moderatora o przeniesienie całej powyższej dyskusji do osobnego wątku.

gietrzy
24.07.15, 11:27
nie da się zjeść ciastka i mieć ciastko.
prośba do moderatora o przeniesienie całej powyższej dyskusji do osobnego wątku.

O, o, o!
+1.

urzyszkodnik
24.07.15, 12:13
Ta niewidoczność...
No i waga tez sie zrobi spora.
Ehhh
Sam juz nie wiem. Nie lubie zmian.
Bardzo nie lubie.

epicure
24.07.15, 12:54
Czytałem juz dawno temu. Luknalem raz jeszcze.
Niewiele mi to dało. Ocena jest niemal na równi dla Olka i fuji.
Kosmetyczne roznice moim zdaniem.

To ja nie wiem czego się spodziewasz. Różnica między Fuji a Sony A7 też będzie równie "kosmetyczna". Aparaty są teraz na bardzo wyrównanym poziomie i chyba żaden nie da Ci efektu "wow". Problem chyba leży w wygórowanych oczekiwaniach.

Brakuje tez moim zdaniem na blogu zdecydowanych info dotyczących Twojego zdania w porównaniu rożnych puszek.
Np - ten zjada tamtego na śniadanie...itd
Nie potrafie wysnuć wniosków czy zmieniając epl na xe1 np, nie bede myślał o cyfrze pozostawionej w domu.
Myślał i tęsknił do ciut innej jakości focenia.

A skąd ktoś miałby wiedzieć o czym będziesz myślał po zakupie aparatu? Pewne jest, że cokolwiek kupisz, to po jakimś czasie będziesz myślał o kolejnym zakupie, tak jak to ma miejsce teraz.

Myślę, że swoje zdanie w recenzjach wyraziłem dobitnie. Chyba łatwo odgadnąć, który sprzęt pasuje mi bardziej, a który mniej. A że nie piszę o tym, że któryś aparat zjada innego na śniadanie, to tylko dlatego, że nie zjada... :-) Każdy sprzęt ma inne zady i walety, nie ma żadnego lidera, który we wszystkim byłby najlepszy.

Jesli mozesz to wydaj opinie jednoznaczna.
Np: majac ten aparat, lustro juz nie bedzie Ci potrzebne.

Moim zdaniem to lustro już Ci nie jest potrzebne nawet mając E-PL5. Ewidentnie masz jednak jakiś sentyment do lustrzanki, chyba nie do końca racjonalny, wymyślasz warunki, które moim zdaniem spełnia każdy cyfrowy aparat systemowy, ale Ty mimo to czujesz jakiś niedosyt. Nie potrafię tego zrozumieć, więc niczego nie mogę doradzić.

szamaniec
24.07.15, 13:19
Dobieram sprzęt wg. szkieł i af. Jeśli w systemie nie ma tego czego potrzebuję próżne achy i ochy nad korpusem i jego matrycą.

maver1ck
24.07.15, 14:14
@epicure,
Nie kop Pana bo się zmęczysz.
Typowy przypadek GAS ;)

Karol
24.07.15, 15:01
@urzyszkodnik - pozwolę sobie na taką uwagę, że IMHO masz zbyt duże parcie na zmianę puszki i przywiązanie do starych szkieł, które rzekomo są "fajne i ostre". Trudno mi polemizować z Twoim zdaniem, kiedyś zresztą myślałem podobnie. Miałem mały arsenał starych szkieł, w tym kilka kultowych, w dodatku w świetnym stanie - podczas studiów handlowałem trochę sprzętem foto i niektórych perełek szkoda mi się było pozbyć. AF nie potrzebowałem, przejściówka to koszt zwykle kilkudziesięciu złotych, żyć nie umierać. Teoretycznie, bo w praktyce obiektywy dające piekielnie ostre slajdy o doskonałym kontraście i kolorystyce, na cyfrze są takie sobie. Ileż ja miałem 50-tek i 1.8 i 1.4... i co? Nie pamiętam żeby któraś mogła podskoczyć chociażby malutkiemu lumixowi 20/1.7, przy zachowaniu jego światłosiły. Owszem obrazek był OK, czasem bardzo OK, ale po przymknięciu o 2-3 EV, a więc zrównaniu jasności z amatorskimi, ciemnymi zoomami, które zresztą również dają zwykle całkiem poprawny obrazek, a są lżejsze i wygodniejsze. Tamtych klamotów się pozbyłem, a jak mnie od czasu do czasu najdzie zachcianka czegoś nowego w sprzęcie to wiem, że kolejne szkiełko sprawi mi znacznie więcej frajdy niż zmiana puszki.

urzyszkodnik
24.07.15, 19:44
@epicure,
Nie kop Pana bo się zmęczysz.
Typowy przypadek GAS ;)

Jaki tam gas :)
Myślałem ze zmienie, ale...zostanę chyba z tym co mam.

OlaKrk
4.08.15, 09:58
Czy robiąc zdjęcia w formacie 2/3 jest możlwość skasowania tej białej ramki w podglądzie zrobionych zdjęć?

apz
4.08.15, 10:11
Czy robiąc zdjęcia w formacie 2/3 jest możlwość skasowania tej białej ramki w podglądzie zrobionych zdjęć? Raw jest pełny. Na pewno można w OV. Kiedyś dawno to robiłem. Nie lepiej pozostawić kadrowanie na posproces przed komputerem? Na dużym ekranie?

OlaKrk
11.08.15, 10:15
Zostawię rzeczywiście to na pp.

Mam przy okazji drugie pytanie. Mam stałkę 45 mm/1.8, ale do fotografowania w domu jest trochę za wąska i chcę kupić coś o mniejszej ogniskowej. Najchetniej coś w okolicach 30mm, ale nie znalazłam nic godnego uwagi.
I teraz nie wiem, czy iść w Panasonica 20/1.7, Olympus 25/1.8 czy Panasonic 25/1.4? Który lepszy?

Bodzip
11.08.15, 10:48

Mam przy okazji drugie pytanie. Mam stałkę 45 mm/1.8, ale do fotografowania w domu jest trochę za wąska i chcę kupić coś o mniejszej ogniskowej. Najchetniej coś w okolicach 30mm, ale nie znalazłam nic godnego uwagi.
I teraz nie wiem, czy iść w Panasonica 20/1.7, Olympus 25/1.8 czy Panasonic 25/1.4? Który lepszy?
Pytanie które miliardy razy już padało na forum.
Jest Sigma 30/2,8 do Olka -->> http://www.redcoon.pl/B442202-Sigma-30-28-EX-DN-MFT_Szerokok%C4%85tne?refId=PLA
Świetna optycznie, ale nie za jasna

inkoguto
11.08.15, 11:23
Sigma 30 IMHO do wnętrz jest dość wąska. To cuź jak kitowe 58mm w Zenicie, niby standard ale jednak wąsko. Prędzej Sigma 19mm lub skoro jesteśmy przy świetle 2.8 to może Panasonic 14/2.5. To dwa dość przyjemne obiektywy i to w stosunkowo niskiej cenie.

Z wymienionych przez Ciebie obiektywów używałem tylko Panasonica 20/1.7, fajne maleńkie szkoło, jedyny minus to AF. Przy nieco gorszym świetle jest po prostu wolny i bywa, że zawodny. Stojąc przed takim wyborem brałbym Olympus 25/1.8. PS optycznie wszystkie trzy są dobre.

gietrzy
11.08.15, 13:12
Mam 45 mm/1.8, ale do fotografowania w domu jest trochę za wąska

MZD12/2.0; najlepiej używane (bo tańsze).
Nie będę pisał, że w czasach PM2 to był mój koń roboczy... zerknij na wątki Bodzipa; fotki w cerkwiach. Wystarczy :)
Jak się wkurzę to pociągnę z 5 sztuk w używce tego maleństwa.
W ostateczności 14/2.5 Panasa - choć dla mnie, gdy filmowałem dzieci i jednocześnie się z nimi bawiłem, była kapkę za wąska.

MAF
14.08.15, 00:58

Dorzuć jeszcze do rozważań mZd 17mm/1.8 :-)

apz
14.08.15, 09:33
A dlaczego nie uwzglednić także 15/1.7?

MAF
14.08.15, 12:09
A dlaczego nie uwzglednić także 15/1.7?

Też można :-)

Ja po prostu lubię zestaw odpowiedników ~35mm i ~85mm na FF. I gdybym miał kupować stałkę uzupełniającą 45mm to byłaby to właśnie 17mm, albo właśnie 15mm 1.7.

szafir51
15.09.15, 09:34
Nowy firmware 2.0 dla E-M5 mkII

- Focus Bracketing Mode
- Support for Advanced Olympus Capture Ver. 1.1
- S-OVF (Simulated OVF)
- 4K Time Lapse Movie
- Support for Live Composite on OI. Share
- MF Clutch and Snapshot Focus Disable
- Generate Slate Tone
- Synchronized linear PCM Audio Rec*8 with Movie Rec*8
- Movie-Exclusive Picture Mode: Flat / Noise Filter for video shooting

kilka zmian znanych z E-M10 mkII + ukłon w stronę filmowców.

źródło: http://www.olympus-global.com/en/news/2015b/nr150915omde.jsp

jacekzaw
15.09.15, 09:35
w listopadzie :)

gietrzy
28.10.15, 07:59
Myślałem, że flat znaczy płaski. Jak widać (po obiektywie w scence) nie u Oly.

https://www.youtube.com/watch?v=kRpmD-wpOSA

epicure
28.10.15, 14:44
Widać trochę więcej detali w cieniach.

matzll
30.10.15, 08:19
Mam pytanie odnośnie AF, może ktoś miał podobne spostrzeżenia?

Używam E-M5II od licpa, głównie w studio, ale też i po godzinach. Jest to mój pierwszy aparat MFT, prędkość AF mnie powaliła na kolana. I wszystko było super, dopóki nie kupiłem ostatnio... pierwszego E-M10. W dobrych warunkach różnica jest niezauważalna, ale w gorszym świetle E-M10 łapie ostrość wyraźnie szybciej. Ba, nawet jak pod E-M10 jest podpięta PanaLeica 25, a pod E-M5II Oly 12-40 Pro. Po zamianie obiektywów różnica w szybkości urasta do kolosalnej.
Dodatkową kwestią jest focus peaking. Z tej funkcji korzystałem wcześniej tylko w Sony A7, po zakupie Olka trochę sobie odpuściłem. Nawet przy ustawieniu wszystkiego na jak najmocniejsze podświetlanie, podkreślone są tylko krawędzie obiektów. Jest to bardzo delikatne i ledwo widoczne. Myślałem, że po prostu Olki tak mają. ALe E-M10 ma peaking jeszcze lepszy niż Sony A7. Zaznacza mi nawet tło fotograficzne czy podłogę, idzie po prostu linia koloru przez całą szerokość kadru. W E-M5 tylko kontury, jak wspomniałem.
I zastanawiam się - czy z mój E-M5II ma problem z AF, czy ten model tak ma po prostu? To, że AF jest wolniejszy niż E-M1 to zdawałem sobie sprawę, ale E-M10 nie ma przecież punktów detekcji fazowej, więc w czym rzecz?
PS. Sprawa dotyczy wyłącznie słabego światła, testy w ISO 1600, f/2.8, 1/30s :)

apz
30.10.15, 17:51
Mam pytanie odnośnie AF, może ktoś miał podobne spostrzeżenia?

Używam E-M5II od licpa, głównie w studio, ale też i po godzinach. Jest to mój pierwszy aparat MFT, prędkość AF mnie powaliła na kolana. ...:) nie pomogę używam "starych" zoomów i do tego w trybie AF+MF. Nie mam tego typu spostrzeżeń.

epicure
31.10.15, 00:17
matzll, a nie masz przypadkiem włączonej elektronicznej migawki?

matzll
31.10.15, 07:50
Nie, migawka mechaniczna. Po tym co napisałeś z ciekawości sprawdziłem elektroniczną. W życiu bym się nie domyślił że może ona mieć wpływ na szybkość AF :) A faktycznie, w słabym świetle AF nie działa w ogóle.

Wracając do tematu - E-M5II, ten mój egzemplarz, ma AF bardzo szybki. Po przesiadce z Pentaxa K-5II i krótkim epizodzie z Sony A7 byłem w szoku jak szybko może to działać. Teraz jestem po prostu w szoku kolejnym, że starszy i tańszy model działa jeszcze szybciej i zastanawiam się w czym rzecz...?

nyny
31.10.15, 13:30
Wielkosc punktu AF w obu jest taka sama?

pozro

matzll
1.11.15, 07:30
Tak, wszystkie ustawienia są identyczne.

Przyznam, że gdyby nie hi-res mode i uszczelnienia to bym chyba pogonił E-M5II, kupił kolejny E-M10, a resztę dołożył do nowego obiektywu :) Nie mam na myśli tego, że nagle zmieniłem zdanie o tym aparacie, przeciwnie. To E-M10 zaskoczył mnie tak bardzo pozytywnie. Kupiłem jako drugą puszkę do pracy, ale zaskoczył mnie niesamowicie. Za tak małe pieniądze coś tak fajnego :)

WoRaS
3.11.15, 14:12
czy z mój E-M5II ma problem z AF, czy ten model tak ma po prostu?

O ile mnie pamięć nie myli, w "starym" E-M5 niektóre opcje dotyczące wizjera miały wpływ na szybkość AF. Jak jest w E-M5 II nie wiem...

Może po prostu spróbuj zrobić reset wszystkich ustawień? Wiem, że to upierdliwe, ale może gdzieś w czeluściach olympusowego menu ustawiłeś jakiś maleńki checkbox, który coś "popsuł" w AF :roll:

matzll
4.11.15, 07:27
Wiesz, przyszło mi to do głowy ;) Zrobiłem nawet update firmwareu, więc reset wszystkiego dostałem bonusem. Tak chyba po prostu jest, że E-m10 nieco szybszy i już, pogodziłem się z tym faktem :)

Mam małe spostrzeżenie gabarytowe przy okazji. Korzystam z gripa ECG-2, życia sobie bez niego nie wyobrażam ;)
Tyle, że nie da rady korzystać z niego i Nocticrona jednocześnie... Czyli w obiektywie, który najbardziej tego gripa wymaga. Panas jest za gruby po prostu, nawet bez osłony.

gietrzy
23.11.15, 22:21
Angielska instrukcja uwzględniająca nowe funkcje z aktualizacji #2 (25.11.2015)
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/manual/omd/omd_em5m2_ver2_e.pdf

alnico
23.11.15, 23:22
Angielska instrukcja uwzględniająca nowe funkcje z aktualizacji #2 (25.11.2015)
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/manual/omd/man_em5m2_e.pdf
hmm...nie widzę tam focus bracketing. Miał być.

gietrzy
23.11.15, 23:46
hmm...nie widzę tam focus bracketing. Miał być.

Nigdy nie pałałem miłością do tabletów. Przepraszam wkleiłem zły link, teraz powinno być OK.

gietrzy
26.11.15, 07:58
Jest aktualizacja #2 do naszych aparatów.

! Naładujcie baterię na full !

http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/

gietrzy
29.11.15, 19:36
Dwa filmiki nagrane M5 II z oprogramowaniem w wersji 2.0, jest (trochę) fajniej.

https://www.youtube.com/watch?v=dwWL0ZrTEws

https://www.youtube.com/watch?v=HvXrXt6Z_IM

luc4s
29.11.15, 20:56
Pytałem już, ale dalej nie wiem, czy IBIS w E-M5II ver 2.0 i E-M1 ver.4.0 ma taką samą wydajność w filmach?

gietrzy
29.11.15, 21:19
Pytałem już, ale dalej nie wiem, czy IBIS w E-M5II ver 2.0 i E-M1 ver.4.0 ma taką samą wydajność w filmach?

Ja miałem M1 tylko parę dni. Moim niczym nie popartym zdaniem, będzie zdecydowanie lepszy w M1.

ayu
29.11.15, 22:23
Czy można zmienić jakoś ustawienia BK Focus aby ostrość była ustawiana od dali do bliskości?

gietrzy
4.12.15, 10:35
UWAGA - Aktualizacja 2.1

Oly udostępnił szybką poprawkę do aktualizacji 2.0, poprawiającą kilka błędów.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/12/E_M5fw700x425-1.jpg
źródło (http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/)

luzaczek82
4.12.15, 10:54
Ostatnio miałem możliwość zobaczenia na żywo em5 II.Jak bym miał kasę byłby mój,wygląd jak dla mnie naj z serii omd

WUJEK MARO
6.12.15, 18:41
Ostatnio miałem możliwość zobaczenia na żywo em5 II.Jak bym miał kasę byłby mój,wygląd jak dla mnie naj z serii omd

Z tym, że dzisiaj można kupić taniej e-m1...

gietrzy
6.12.15, 19:04
Wiesz, M1 to sroga lekcja* udzielona mi przez Oly. Teraz już wiem, że Oly wypuszcza ~ czterech wersji aktualizacji do prosumer i top puszek.
Wiedząc to przypuszczam, że 3.0 doda fockus stacking do M5/2, w 4.0 natomiast spodziewam się 1080/50 i 2160/25.

* gdybym w czasie zakupu używki-nówki w $uper cenie wiedział, co oni wpakują do tej puszki na dzień końca cyklu życia produktu (wrzesień 2016) to nigdy w życiu bym jej nie sprzedał.

alnico
6.12.15, 19:51
i tak wolę EM-5 II

epicure
6.12.15, 23:00
I słusznie :-)

apz
7.12.15, 08:29
i tak wolę EM-5 II I wcale się nie dziwię...

MAF
7.12.15, 10:55
I wcale się nie dziwię...

Wizualnie bardziej podoba mi się E-M5 II, ale funkcjonalnie E-M1 chyba ma przewagę? Choćby czujniki fazowe.

epicure
7.12.15, 10:57
Choćby czujniki fazowe...

...działające tylko z obiektywami 4/3, z których już mało kto korzysta.

MikolajN
7.12.15, 12:13
Przeciez rm5ii to nowszy model i nie ma co tu sie roztrząsać który lepszy. Wyjdzie em1ii i wtedy pozamiata em5ii do czasu aż nie wyjdzie em5iii :)

MAF
7.12.15, 12:42
Przeciez rm5ii to nowszy model i nie ma co tu sie roztrząsać który lepszy. Wyjdzie em1ii i wtedy pozamiata em5ii do czasu aż nie wyjdzie em5iii :)

Jest nowszy, ale konstrukcyjnie to chyba rewolucji nie ma? Po ostatniej aktualizacji firmware jest coś w czym E-M5II ma przewagę?

Wedle tej tabelki to:
http://www.olympus-global.com/en/news/2015b/nr150915omde.jsp

E-M5II ma: Movie-Exclusive Picture Mode: Flat / Noise Filter for video shooting - dla mnie nieistotne kompletnie.

---------- Post dodany o 11:42 ---------- Poprzedni post był o 11:39 ----------

...działające tylko z obiektywami 4/3, z których już mało kto korzysta.

A w trybie AF-C ze szkłami m43 fazowe nie działają?

matzll
7.12.15, 12:57
Wg mnie E-M5II jest o wiele lepszym wyborem na dzień dzisiejszy, ze względu na gibany ekran. Nie mam i nie miałem E-M1, ale korzystam równolegle z E-M10 i E-M5II. Nie wiem jak Wy, ale dla mnie ten ekran jest tym co mnie bardzo mocno trzyma przy E-M5II. Kolejną rzeczą jest Hi Res Mode. Zajmuję się fotografowaniem różnego... towaru ( ;) ). Czasem też fotki na stocka. I ten tryb robi różnicę. Rozdziałka w okolicach ok 10 tys px x 7,5 tys px daje olbrzymią przewagę, nawet nad FF. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że mało kto korzysta z O-MD w studio (choć nie rozumiem dlaczego ;) ), ale taki ficzer zawsze warto mieć.
Choć z E-M1 chętnie zapożyczyłbym grip ("kopiuję" go z pomocą ECG-2) i detekcję fazową, bo szkła 4/3 kuszą. Ale summa summarum czekam na E-M1 mark II, na dzień dzisiejszy nie zamieniłbym nowej piątki na starego flagowca.

MikolajN
7.12.15, 12:58
Jest nowszy, ale konstrukcyjnie to chyba rewolucji nie ma? Po ostatniej aktualizacji firmware jest coś w czym E-M5II ma przewagę?

Wedle tej tabelki to:
http://www.olympus-global.com/en/news/2015b/nr150915omde.jsp

E-M5II ma: Movie-Exclusive Picture Mode: Flat / Noise Filter for video shooting - dla mnie nieistotne kompletnie.

---------- Post dodany o 11:42 ---------- Poprzedni post był o 11:39 ----------

A w trybie AF-C ze szkłami m43 fazowe nie działają?
no jeszcze HiRes ale to mało kto chyba korzysta :) Przy AF-C fazowe tez działają. Ogólnie w EM1 AF działa zdecydowanie lepiej w trudnych warunkach. Każda sroka swój ogon chwali. Ja mam EM1 i choć zmiana na EM5II nie była by problemem to jakoś do mnie on nie trafia bo tanio wykonany jest :)

MAF
7.12.15, 13:55
Wg mnie E-M5II jest o wiele lepszym wyborem na dzień dzisiejszy, ze względu na gibany ekran. Nie mam i nie miałem E-M1, ale korzystam równolegle z E-M10 i E-M5II. Nie wiem jak Wy, ale dla mnie ten ekran jest tym co mnie bardzo mocno trzyma przy E-M5II. Kolejną rzeczą jest Hi Res Mode. Zajmuję się fotografowaniem różnego... towaru ( ;) ). Czasem też fotki na stocka. I ten tryb robi różnicę. Rozdziałka w okolicach ok 10 tys px x 7,5 tys px daje olbrzymią przewagę, nawet nad FF. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że mało kto korzysta z O-MD w studio (choć nie rozumiem dlaczego ;) ), ale taki ficzer zawsze warto mieć.
Choć z E-M1 chętnie zapożyczyłbym grip ("kopiuję" go z pomocą ECG-2) i detekcję fazową, bo szkła 4/3 kuszą. Ale summa summarum czekam na E-M1 mark II, na dzień dzisiejszy nie zamieniłbym nowej piątki na starego flagowca.

Ok. Dziękuję za wyjaśnienia.

droplet
7.12.15, 15:40
Każdemu coś innego odpowiada.
Mnie gibany ekran nie leży, miałem go w Cammedii C7070WZ i E-3. Najczęściej używam go gdy patrzę z góry na ekran z góry i wystarczy go tylko uchylić a nie odchylać i kręcić. W studio to może nie ma znaczenia ale w terenie już tak.
Szybszy w E-M1 X-synch też bardzo mi odpowiada.
Też czekam na E-M1 II

luc4s
7.12.15, 16:08
Mi podobnie jak @dropletowi, obracany ekran nie odpowiada. Poza tym 5 mi się podoba, chociaż też ma włącznik po lewej stronie.

MikolajN
7.12.15, 16:17
Oby EM1II nie miał tego gibanego ekranu...

apz
7.12.15, 16:42
Oby EM1II nie miał tego gibanego ekranu...

Od E-30 czekałem na taki gibany... Wreszcie mam. Nocne zdjęcia w pionie - jak to wygodnie robić z odchylanym w górę i w dól? Jak wygodnie zrobić pionowy kadr z księżycem?
Dobrze, że są takie i takie rozwiązania w aparatach.

szafir51
7.12.15, 16:45
bardzo dobrze, bo mi w G3 ten gibany ekranik nie pasował, wolę odchylany. Za to możliwość obrócenia ekranu o 180 stopni i jego zamknięcia jest bardzo przydatna.

MikolajN
7.12.15, 17:13
Od E-30 czekałem na taki gibany... Wreszcie mam. Nocne zdjęcia w pionie - jak to wygodnie robić z odchylanym w górę i w dól? Jak wygodnie zrobić pionowy kadr z księżycem?
Dobrze, że są takie i takie rozwiązania w aparatach.
No i ok, niech sobie em5ii ma i każdy jest zadowolony.

zimoch
6.01.16, 17:41
Tak sobie niespecjalnie sprawdziłem cene tego body i natknąłem się na sklep eglobalcentral z rewelacyjną ceną 2915 za body. Gdzie jest haczyk?

http://www.eglobalcentral.pl/aparat-cyfrowy-olympus-om-d-e-m5-mark-ii-body-czarny.html

Normalnie tak się najarałem, że chyba kupię !;)

nyny
6.01.16, 17:47
Tak sobie niespecjalnie sprawdziłem cene tego body i natknąłem się na sklep eglobalcentral z rewelacyjną ceną 2915 za body. Gdzie jest haczyk?

http://www.eglobalcentral.pl/aparat-cyfrowy-olympus-om-d-e-m5-mark-ii-body-czarny.html

Normalnie tak się najarałem, że chyba kupię !;)

Ze to nie ma gwarancji producenta tylko ichsza :)

pozdro

zimoch
6.01.16, 17:48
To źle?

alnico
6.01.16, 17:49
Pewnie to sklep w rodzaju Valuebasket a cena jeszcze lepsza.

---------- Post dodany o 16:49 ---------- Poprzedni post był o 16:48 ----------

To źle?
To się okaże jak się zepsuje :)

zimoch
6.01.16, 17:50
Z tego co wiem to Olek ma gwarancje worldwide - nie?

alnico
6.01.16, 17:50
Z tego co wiem to Olek ma gwarancje worldwide - nie?
nie ma

apz
6.01.16, 17:52
Z tego co wiem to Olek ma gwarancje worldwide - nie? Ma strefową, tylko tu chodzi o zakup poza siecią Olka, aparaty pewnie z tych samych zakładów tylko nieobjęte gwarancją Olka.

zimoch
6.01.16, 17:54
A jak kupię w USA amazonie to nie mam gwaracji w Polsce? - Tak kupiłem pierwsze body i wydaje mi się że gwarancje miałem

alnico
6.01.16, 18:01
A jak kupię w USA amazonie to nie mam gwaracji w Polsce? - Tak kupiłem pierwsze body i wydaje mi się że gwarancje miałem
Zależy od firmy a i kiedyś inaczej było.
Tu (Elgoglobal) przypuszczalnie w ogóle nie dostaniesz świstka gwarancyjnego, gwarancje realizujesz bezpośrednio przez nich. Poszukałbym informacji i opinii o tej firmie, myślę że przy takiej cenie można ryzykować jeśli wszystko jest OK!

zimoch
6.01.16, 18:03
No właśnie opinie nie napawają optymizmem :/

apz
6.01.16, 18:17
No właśnie opinie nie napawają optymizmem :/A to żależy ile kosztuje naprawa główna tego aparatu u wujka w serwisie. Być może upust zapewni i w najgorszym razie bezpieczeństwo zakupu.

zimoch
6.01.16, 18:25
Domena sklepu zarejestrowana przez jakiegoś chińczyka a firma ma niby siedzibę w Londynie na 34-35 Eastcastle Street, W1W 8DW London - z goggle maps wynika że nie ma tam nic co przypomina ten sklep.

Dodatkowo opinie o eglobalcentral.eu i co.uk w dużej mierze negatywne.

Spasuje

Jack
6.01.16, 20:15
A jak kupię w USA amazonie to nie mam gwaracji w Polsce? - Tak kupiłem pierwsze body i wydaje mi się że gwarancje miałemJak kupisz na amerykańskim Amazonie już nie masz gwarancji w Europie. A poza tym dobrze Ci się wydaje - wszystkie produkty Olympus dostarczone do sieci handlowych dowolnego miejsca Świata do października 2014, miały ogólnoświatową gwarancję. Może się zdarzyć, że jeszcze dziś może coś leżeć zapomniane w magazynie, coś, co zostało dostarczone do sprzedaży przed październikiem 2014, wtedy taki produkt nadal posiadałby gwarancję ogólnoświatową. W przypadku takiego molocha, jakim jest Amazon, jest bardzo wątpliwe, że mają w magazynie jeszcze coś ze starych zapasów.

wiszko
8.01.16, 13:11
Ze to nie ma gwarancji producenta tylko ichsza :)

pozdro
Zasady 24 miesięcznej gwarancji opisane są na stronie sklepu.

Jack
8.01.16, 14:04
Jak kupisz na amerykańskim Amazonie już nie masz gwarancji w Europie...Zapomniałem jeszcze dodać, że zakup w amerykańskim Amazonie nie zawsze jest łatwy. Wiele artykułów, a w tym aparaty, od razu widać, że tańsze, mają status dostawy międzynarodowej: "This item is not eligible for international shipping." A więc można kupować, albo w trakcie osobistego pobytu, albo na rodzinę/przyjaciół, albo korzystając z serwisów typu KurierUS. Niezależnie od sposobu, uprawnienia gwarancyjne i tak pozostaną na ziemi amerykańskiej.

alnico
15.01.16, 20:41
Wie ktoś może jak wyłączyć ekran? W pierwszej wersji po przełączeniu na wizjer naciskając 'info' można było ekran wygasić. W drugiej wersji nie widzę takiej możliwości pomijając odwrócenie ekranu do korpusu.

Muminek
15.01.16, 23:28
Wie ktoś może jak wyłączyć ekran? W pierwszej wersji po przełączeniu na wizjer naciskając 'info' można było ekran wygasić. W drugiej wersji nie widzę takiej możliwości pomijając odwrócenie ekranu do korpusu.
A ten przycisk nie działa? Bo w instrukcji pisze, że właśnie ten przycisk umożliwia przechodzenie z podglądu na monitorze do podglądu w celowniku.
165384
Pozdrawiam

alnico
15.01.16, 23:46
A ten przycisk nie działa? Bo w instrukcji pisze, że właśnie ten przycisk umożliwia przechodzenie z podglądu na monitorze do podglądu w celowniku.
165384
Pozdrawiam
Monitor wtedy wyświetla menu parametrów i tego właśnie nie umię wyłączyć.

Muminek
15.01.16, 23:49
Mam tak samo w E-M1, dopiero jak wyłączę w menu czujnik oka, wtedy to działa:), pewnie jest identycznie...

alnico
15.01.16, 23:56
Mam tak samo w E-M1, dopiero jak wyłączę w menu czujnik oka, wtedy to działa:), pewnie jest identycznie...
No ale wtedy znowu wizjer ciągle swieci. :|

epicure
16.01.16, 13:06
Olek niestety głupio to rozwiązał. Albo działa czujnik oka i wtedy ciągle się świeci albo wizjer, albo ekran, albo można ręcznie włączyć ekran, ale wtedy czujnik nie działa i wizjer ciągle pracuje.

alnico
16.01.16, 14:30
Olek niestety głupio to rozwiązał. Albo działa czujnik oka i wtedy ciągle się świeci albo wizjer, albo ekran, albo można ręcznie włączyć ekran, ale wtedy czujnik nie działa i wizjer ciągle pracuje.
Niestety na to wygląda, w poprzedniku było lepiej pod tym względem.

Spaniard
15.02.16, 16:53
Cześć wszystkim. Jutro lub po jutrze stanę się szczęśliwym posiadaczem e-m5 ii. Będzie to mój pierwszy omd i nie wiem jak zacząć, co powlaczac, co powylaczac, żeby zdjęcia były ok. Dodatkowo wystarczy, jak zaktualizuje do najnowszej wersji od razu, czy trzeba robić to stopniowo? Dziękuję z góry za pomoc.

jacekzaw
15.02.16, 16:58
Od razu zaaktualizuj, bo ustawienia się resetują.
To super aparat!
Jak robić zdjęcia, to ciężko odpowiedzieć, bo nie napisałeś jakie masz doświadczenie.
Jeżeli jakieś masz, to wiesz żeby nie robić ich w trybie AUTO.

Spaniard
15.02.16, 18:48
Jak dotąd jestem posiadaczem e-pm2, 45 oraz 17.1.8. Od jakiegoś czasu bawię się w manualne ustawienia i bardzo mnie to kręci. Po prostu złapałem bakcyla do fotografii. Dużo czytałem na forum o wyostrzaniu, złym wpływie tego na jakość zdjęć. Jestem pewien, że w końcu to dokładnie zrozumiem, ale łatwiej mi będzie, jak na początku ktoś podpowie mi "jak dziecku" na co zwrócić uwagę na początku. .. Mam na celu także nauczyć się obróbki raw, bo trzaskalem same jpg i wiele fajnych ujęć bezpowrotnie straciłem. .. Fotografuje rodzinę, syna grającego w piłkę nożną, przyrodę, jak np przy okazji wypadu na kajaki czy w gory.

---------- Post dodany o 17:48 ---------- Poprzedni post był o 16:24 ----------

Od razu zaaktualizuj, bo ustawienia się resetują.
To super aparat!

Czyli nie trzeba resetowac do ustawień fabrycznych (to sprzęt lekko uzywany) tylko aktualizujac aparat samo się to zrobi?

alnico
15.02.16, 19:55
Czyli nie trzeba resetowac do ustawień fabrycznych (to sprzęt lekko uzywany) tylko aktualizujac aparat samo się to zrobi?

Zrobi albo i nie zrobi zależy czy i kiedy poprzedni właściciel aktualizował :roll:, zawsze możesz zresetować, a co do ustawień to kombinuj i bierz się za RAWa :grin:

jacekzaw
15.02.16, 19:59
Może cię to zainteresuje:

http://robinwong.blogspot.com/2015/07/the-robin-wongs-om-d-camera-cheat-sheet.html?m=1

Jest to lista ustawień.
Niestety po angielsku a nie wiem czy znasz angielski więc ew. Translator pomoże.
Co do JPG i RAW to powiem tak: warto.
Uratowałem już wiele razy zdjęcia.
To podstawa bo wywołujesz zdjęcie sam a nie robi tego za Ciebie aparat.

Spaniard
15.02.16, 20:03
Twoje zdjęcia ze samiuśkich Tater są niesamowite, ale to już wiesz :) Da się taki efekt uzyskać używając tylko 12-40?

---------- Post dodany o 19:03 ---------- Poprzedni post był o 19:01 ----------

Może cię to zainteresuje:

http://robinwong.blogspot.com/2015/07/the-robin-wongs-om-d-camera-cheat-sheet.html?m=1

Jest to lista ustawień.
Niestety po angielsku a nie wiem czy znasz angielski więc ew. Translator pomoże.
Co do JPG i RAW to powiem tak: warto.
Uratowałem już wiele razy zdjęcia.
To podstawa bo wywołujesz zdjęcie sam a nie robi tego za Ciebie aparat.

Czeka mnie wiele pracy... ale już przebieram nogami ;)

alnico
15.02.16, 20:15
Twoje zdjęcia ze samiuśkich Tater są niesamowite, ale to już wiesz :) Da się taki efekt uzyskać używając tylko 12-40?

Da się :), ale szersze (od 12mm) kadry trzeba by składać co jest jak najbardziej wykonalne, będzie trochę inna perspektywa - czasem lepsza, czasem gorsza (można w razie czego jeszcze korygować) ale da się. Te szersze robię z gorszego optycznie 7-14/4.0 i czasem z fisha 7.5.
Ustawienia nie mają dla mnie specjalnego znaczenia - używam RAWów, byle naświetlić dobrze, jak są wątpliwości można jeszcze użyć bracketingu.

---------- Post dodany o 19:15 ---------- Poprzedni post był o 19:15 ----------

Używam też czasem 12-32 Pasikonika i też nie narzekam :)

jacekzaw
15.02.16, 20:25
Te Tatry to nie moje ;)

hades
15.02.16, 21:09
Jak dotąd jestem posiadaczem e-pm2, 45 oraz 17.1.8. Od jakiegoś czasu bawię się w manualne ustawienia i bardzo mnie to kręci. Po prostu złapałem bakcyla do fotografii.

Świetnie :).

Dużo czytałem na forum o wyostrzaniu, złym wpływie tego na jakość zdjęć.

To jak z gotowaniem zupy. Można dać szczyptę soli lub niechcący wrzucić pełną solniczkę do garnka.

Jestem pewien, że w końcu to dokładnie zrozumiem, ale łatwiej mi będzie, jak na początku ktoś podpowie mi "jak dziecku" na co zwrócić uwagę na początku. .. Mam na celu także nauczyć się obróbki raw, bo trzaskalem same jpg i wiele fajnych ujęć bezpowrotnie straciłem. .. Fotografuje rodzinę, syna grającego w piłkę nożną, przyrodę, jak np przy okazji wypadu na kajaki czy w gory.

Na początek? Jakiś prosty program, do którego wczytasz zdjęcia, nawet w JPEG (poczytaj ten wątek: https://forum.olympusclub.pl/threads/89605-Jaki-program-do-obróbki-zdjęć-polecacie). Trzeba sobie wyobrazić jak miałaby wyglądać na końcu obróbki fotografia, która chcesz poprawić (jaśniejsza, ciemniejsza, bardziej kontrastowa, mniej kontrastowa, etc.). Następnie trzeba wypróbować co program potrafi (dodać, ująć światła, etc.). Skoro będzie wiadomo co chcemy poprawić i jakie mamy narzędzia można by spróbować dopasować je do planowanego efektu. To tak bardzo w skrócie. Najlepiej zadawaj pytania, opisz problem na konkretnym zdjęciu i poszukamy rozwiązania. Może załóż wątek w dziale dla początkujących https://forum.olympusclub.pl/forums/45-Zdjęcia-początkujących. W jednym miejscu będziesz miał i swoje zdjęcia i odpowiedzi jak co poprawić.

petreq
15.02.16, 21:24
To jak z gotowaniem zupy. Można dać szczyptę soli lub niechcący wrzucić pełną solniczkę do garnka.
Ja tam lubię słone i dobrze doprawione. ;)

apz
15.02.16, 21:26
Ja tam lubię słone i dobrze doprawione. ;)

Do czasu... Potem zostanie Ci tylko doprawione.

epicure
16.02.16, 10:12
Dużo czytałem na forum o wyostrzaniu, złym wpływie tego na jakość zdjęć.

Wyostrzanie jest potrzebne. Po prostu Olki wyostrzają dość mocno. Nie stanowi to większego problemu, bo jak sobie ustawisz wyostrzanie na minimum, to będzie akurat.

Darekw1967
16.02.16, 11:17
Dużo czytałem na forum o wyostrzaniu, złym wpływie tego na jakość zdjęć. Jestem pewien, że w końcu to dokładnie zrozumiem, ale łatwiej mi będzie, jak na początku ktoś podpowie mi "jak dziecku" na co zwrócić uwagę na początku. .. Mam na celu także nauczyć się obróbki raw, bo trzaskalem same jpg i wiele fajnych ujęć bezpowrotnie straciłem. .. Fotografuje rodzinę, syna grającego w piłkę nożną, przyrodę, jak np przy okazji wypadu na kajaki czy w gory.

Witam !

Nawet jak Ci Olek wyostrzy zdjecie to dotyczy glownie maksymalnej rozdzielczosci.
Czesto robi sie resize do mniejszych rozdzielczosci gdzie traci sie nieco na ostrosci.

Jak robisz odbitki na papierze to foty bedziesz mial naturalne po mimo, ze olek daje ostre foty.

Obrobka z RAW to calkiem inna bajka ale masz wtedy wszystko we wlasnych rekach i
decydujesz o wielu parametrach.

Pozdrawiam

heeros
16.02.16, 22:45
Jestem posiadaczem Olka OMD-E M10 i w perspektywie zastanawiam sie czy warto np. rozważyć zmianę na OMD-EM5 II? Czy oprócz uszczelnień zyskuje faktycznie lepszy komfort użytkowania? Z góry dzięki za opinie.

apz
16.02.16, 22:47
Jestem posiadaczem Olka OMD-E M10 i w perspektywie zastanawiam sie czy warto np. rozważyć zmianę na OMD-EM5 II? Czy oprócz uszczelnień zyskuje faktycznie lepszy komfort użytkowania? Z góry dzięki za opinie.

Ja jestem tego pewien, ale są tacy którzy dowodża, że przeplaciłem...

gietrzy
17.02.16, 07:44
są tacy którzy dowodża, że przeplaciłem...

Dowiodą czy dowodzą?

Ps. Ja odkąd kupiłem sobie grip do M5 II bardzo... to lubię :)

apz
17.02.16, 08:54
Dowiodą czy dowodzą?

Ps. Ja odkąd kupiłem sobie grip do M5 II bardzo... to lubię :)

Dowodzą, a ja używam.... I wciąz bez gripa nadal, lubię

easy_rider
17.02.16, 11:05
Zakup EM-5 bez gripa powinien być ustawowo zabroniony i ścigany z całą surowością prawa... :mrgreen:

Mam gripy zarówno do pierwszej, jak i drugiej wersji aparatu i nie wyobrażam sobie żeby mogło być inaczej.

...czy warto np. rozważyć zmianę na OMD-EM5 II? Czy oprócz uszczelnień zyskuje faktycznie lepszy komfort użytkowania?
Jeżeli w swoich rozważaniach uwzględniasz również gripa (całego) - to moim zdaniem warto.
Jeśli nie - to nie wiem...

rados
17.02.16, 11:26
Zakup EM-5 bez gripa powinien być ustawowo zabroniony i ścigany z całą surowością prawa... :mrgreen:

Mam gripy zarówno do pierwszej, jak i drugiej wersji aparatu i nie wyobrażam sobie żeby mogło być inaczej.

Jeżeli w swoich rozważaniach uwzględniasz również gripa (całego) - to moim zdaniem warto.
Jeśli nie - to nie wiem...

W jakim sensie "całego"? Masz na myśli tę dodatkową część z magazynkiem na drugi akumulator? Jeśli tak, to czy to tak bardzo wpływa na komfort trzymania?

POLM
17.02.16, 11:40
W jakim sensie "całego"? Masz na myśli tę dodatkową część z magazynkiem na drugi akumulator? Jeśli tak, to czy to tak bardzo wpływa na komfort trzymania?

Biorąc swoje doświadczenie z E-M5 to praktycznie zawsze mam przykręconą pierwszą część gripa - i to faktycznie pozycja obowiązkowa, drugą część z dodatkową baterią użyłem w ciągu 3 lat - 1 raz w czasie dłuższej sesji studyjnej. Dlatego nie mam nic do większych gabarytów E-M1 (gdzie ta część gripa jest wbudowana na stałe ;-) Dla mnie druga część gripa nie poprawia trzymania (wręcz przeciwnie jak dla mnie) jest tylko lepsza do kadrów pionowych i zapewnia szybszą możliwość wymiany baterii.

WoRaS
17.02.16, 12:21
Zaletą odkręcanego gripa jest fakt, że można go instalować/odkręcać w zależności od potrzeb/fanaberii/kaprysu/humoru.

Np. ja "w terenie"(góry, skały itp.) mam grip (tylko pierwszą część) zawsze przykręcony -używam wtedy większych szkieł (np. 14-150 II) i szkoda by było gdyby aparat się wyśliznnął z ręki i poleciał lotem swobodnym 300 metrów w dół ;) (tak, używam paska przez 99.999% czasu, ale takie wypadki zdarzają się zwykle podczas pozostałego 0.001%) :)

Natomiast w domu, z jakąś lekką małą stałką (np. 45mm) czasem odkręcam grip.

alnico
17.02.16, 12:53
A ja tam gripa nie mam i nie czuję potrzeby kupowania :wink:

easy_rider
17.02.16, 12:57
...drugą część z dodatkową baterią użyłem w ciągu 3 lat - 1 raz w czasie dłuższej sesji studyjnej...
W studiu najczęściej robię pionowe kadry - a bywam tam częściej niż raz na trzy lata :mrgreen:

Natomiast w domu, z jakąś lekką małą stałką (np. 45mm) czasem odkręcam grip.Ja akurat odwrotnie - w domu przykręcam obie części...
A całkowicie odkręcam gripa np. podczas wycieczki rowerowej :lol:

Zaletą odkręcanego gripa jest fakt, że można go instalować/odkręcać w zależności od potrzeb/fanaberii/kaprysu/humoru. I to jest właśnie najfajniejsze - każdy może przypiąć gripa w zależności od potrzeb.
To tak jakby mieć trzy różnej wielkości aparaty :-P

rados
17.02.16, 14:20

To tak jak ja. Ale widocznie mamy dłonie, które dobrze pasują. Choć ostatnio się wahałem: na Alle... był podwójny grip, właściwie nówka sztuka, za ok. 600 PLN. Tak długo podejmowałem decyzję, że sprzedający podjął ją za mnie i sprzedał komu innemu :grin:

henry1
17.02.16, 17:34

Bo Ty jesteś jakiś inny. :shock::cry::mrgreen:
Kosmita, albo cóś. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Spaniard
20.02.16, 18:26
Cześć wszystkim,
chciałem się tylko pochwalić, że w końcu go mam!! Muszę tylko przejść przez ten gąszcz ustawień... Poradźcie coś :)

apz
20.02.16, 18:33
Cześć wszystkim,
chciałem się tylko pochwalić, że w końcu go mam!! Muszę tylko przejść przez ten gąszcz ustawień... Poradźcie coś :)

Myślę, że trzeba powolutku poukładać pod siebie menu. Ale najpierw zrobić ostatnią aktualizację by już wykonana praca nie przepadła.

Spaniard
20.02.16, 22:32
Wykonane. Zabawa trwa w najlepsze.

apz
20.02.16, 23:37
Wykonane. Zabawa trwa w najlepsze. No to powodzenia! Pokaż potem zdjęcia.

ciukacz
21.02.16, 00:19
http://www.dpreview.com/articles/9115179666/user-guide-getting-the-most-out-of-the-olympus-e-m5

http://www.dpreview.com/forums/thread/3821706#forum-post-55564166

w tym drugim linku masz filmik a post nizej jest transkrypcja bo gosciu dosc szybko nawija

gietrzy
17.03.16, 23:18
Kilka słów użytkownika Olków (od E1) nt. wideo w M1 vs. M5/2
https://johnbrawley.wordpress.com/2016/02/15/olympus-em1-for-video/

zwiedzajNET
16.06.16, 00:16
Mam pytanie o high res - bo tylko to mnie jeszcze zastanawia względem e-m1

1. czy działa ta opcja ze szkłami z innego systemu i np. adapterami typu metabones?
2. czy dłuższa ekspozycja wpływa mocno na zdjęcia - ich jakość/ostrość?
3. czy jest opcja wykonania poprawnego, ostrego zdjęcia z ręki - czy przetwarzanie jest zbyt długie?

I pytanie o stabilizacje
1. czy jest różnica w stabilizacji względem tej z e-m1?

apz
16.06.16, 05:59
Mam pytanie o high res - bo tylko to mnie jeszcze zastanawia względem e-m1

1. czy działa ta opcja ze szkłami z innego systemu i np. adapterami typu metabones?
2. czy dłuższa ekspozycja wpływa mocno na zdjęcia - ich jakość/ostrość?
3. czy jest opcja wykonania poprawnego, ostrego zdjęcia z ręki - czy przetwarzanie jest zbyt długie?

I pytanie o stabilizacje

Ad 1 - działa ze szkłami manualnymi, nie ma nic wspólnego ze szkłem.
Ad 2 - próbowałem tylko w warunkach dzinnych i jasnowieczornych. Im dłużej tym masz większe rozmycia np. poruszjących się gałazej na wietrze.
Ad 3 - Jak utrzymasz nieruchomo? moze, ja używam solidnego statywu, Inaczej nie włączam. To jest odwrotne użycie systemu stabilizacji. Programowo zaolanowane przesunięcie o odrobinę matrycy.

gietrzy
16.06.16, 06:59
Mam pytanie o high res -

3. Nie! Dopiero zapowiadany na wrzesień-grudzień 2016 E-M1 Mark II ma to mieć i to w dodatku ztcp z podwyższoną liczbą MPx ~ 50MPx.
Opierając się tylko na tym, że E-M1 jest większy od E-M5 Mark II, podejrzewam, że stabilizacja w M1 może być wydajniejsza.

apz
16.06.16, 08:11
3. Nie! Dopiero zapowiadany na wrzesień-grudzień 2016 E-M1 Mark II ma to mieć i to w dodatku ztcp z podwyższoną liczbą MPx ~ 50MPx.
Opierając się tylko na tym, że E-M1 jest większy od E-M5 Mark II, podejrzewam, że stabilizacja w M1 może być wydajniejsza.

I liczysz,że tę stabilizację podzielą lub podwoją do tego zapisu?

easy_rider
16.06.16, 10:33
3. czy jest opcja wykonania poprawnego, ostrego zdjęcia z ręki - czy przetwarzanie jest zbyt długie?W słoneczny dzień da się - jak masz stalowy chwyt, albo podpórkę pod łokcie...

1. czy jest różnica w stabilizacji względem tej z e-m1?Nie wiem jak jest z EM1 - ale w stosunku do EM5 stabilizacja w EM5II jest wyraźnie lepsza.

zwiedzajNET
16.06.16, 10:46
Patrząc na to wideo, wydaje mi się, że jest lepiej w e-m5 ii - są to inne szkła co prawda, ale jednak różnicę widać (przynajmniej dla mnie)

https://www.youtube.com/watch?v=Bjvw3dkcXAE