PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M5 II - oficjalnie

Strony : 1 [2] 3 4 5

And.N
11.02.15, 21:42
No cóż, czasem ciężko poprawne zdjęcie zrobić w pełnym słońcu gdy pół sceny jest w cieniu. Wtedy brak rozpiętości tonalnej matrycy nadrabiam wyciąganiem cieni. Każdemu wg potrzeb.
No cóż, to też jest prawda. Bardziej irytujące jak dla mnie widzieć zdjęcia z najnowszej puszki (E-M1) i pro obiektywu (np. 12-40, 2.8 ) a wyglądają jak z 10-letniego kompakta czy obecnie z telefonu komórkowego. Warto było wydawać 10 tys zł?

gietrzy
11.02.15, 21:51
Jedna fotka, która może Was

Za wąsko, pstryknij to ekwiwalentem 24mm :mrgreen:

epicure
11.02.15, 21:57
24 mm to ogniskowa dla przedszkolaków ;) Gdyby miało być szeroko, to było naprawdę szeroko :)

nyny
11.02.15, 22:18
Za wąsko, pstryknij to ekwiwalentem 24mm :mrgreen:

10mm wystarczy?

Tyz jotpeg prosto z puszki, kadr taki z tylka jak i pozostale parametry wot fik pstryk, gdyz testowalem gdzie najlepiej ustawic fotopulapke:)

140618

pozdro

And.N
11.02.15, 22:34
10mm wystarczy?

Tyz jotpeg prosto z puszki, kadr taki z tylka jak i pozostale parametry wot fik pstryk, gdyz testowalem gdzie najlepiej ustawic fotopulapke:)

pozdro
A gdzie się podział EXIF
darktable, linuks, itp, itd?

nyny
11.02.15, 22:37
A gdzie się podział EXIF
darktable, linuks, itp, itd?

Przeciez jest...

pozdro

And.N
11.02.15, 22:42
Przeciez jest...

No dobrze, powiedzmy, ze jest:140610

Sie dużo dowiedziałem z tego EXIF:wink::grin:
Mi akurat niepotrzebne ale może ktoś byłby zainteresowany...

nyny
11.02.15, 22:51
Eeee.....

140617

pozdro

And.N
11.02.15, 22:52
Eeeee....
Eeeee....co? :grin:
Pewnie byś chciał aby ten EXIF tak wyglądał jak teraz wkleiłeś:grin:
Niestety w wstawionym zdjęciu nie ma danych EXIF.
Mimo wszystko zakładam, że ten późniejszy obrazek odnosi się do tego wcześniejszego.

edit

Brawo, udało Ci się wstawić (choć na raty) zdjęcie z danymi EXIF po tym jak edytowałeś...
Potrafisz się przyznać? czy raczej nie, bo i po co?

droplet
11.02.15, 23:01
nawet słynny Exiftool nie widzi wiecej niz pokazał andtor2

robtor
11.02.15, 23:05
Exiftool 9.7 pod windowsa obecności exifa nie wykazuje toże :)
och... spóźniłem się:roll: :) ,kolega droplet był pierwszy

And.N
11.02.15, 23:06
nawet słynny Exiftool nie widzi wiecej niz pokazał andtor2
Uważaj, bo za takie poglądy możesz dostać minusa :grin:
Edit.
Kolega nyny juz poprawił to zdjęcie, teraz ma EXIF, byłoby miło jakby potwierdził, choć na to nie liczę

nyny
11.02.15, 23:11
A prosze sprobowac teraz, czy w swoich slynnych narzedziach Panstwo juz widza exifa w rzeczonym gniocie?

pozdro

micz87
11.02.15, 23:14
No cóż, to też jest prawda. Bardziej irytujące jak dla mnie widzieć zdjęcia z najnowszej puszki (E-M1) i pro obiektywu (np. 12-40, 2.8 ) a wyglądają jak z 10-letniego kompakta czy obecnie z telefonu komórkowego. Warto było wydawać 10 tys zł?
Haha masz racje ;) Z mojego leciwego G3 wyciągam więcej niż sporo "zdjątek" znalezionych w internecie z najnowszych puszek.

And.N
11.02.15, 23:24
A prosze sprobowac teraz, czy w swoich slynnych narzedziach Panstwo juz widza exifa w rzeczonym gniocie?
Teraz "państwo" widzą tylko po co było wskazywać, że EXIF jest w tym wcześniejszym i tak trudno powiedzieć, że jednak sie pomyliłem, nie miałem racji?
EXIF dodałeś po tym jak zwróciłem Ci Uwagę? Nieprawdaż?
Rozumiem, przyznać się do pomyłki to jest niedopuszczalne...:grin: ja z tym problemu akurat nie mam, a Ty?

nyny
11.02.15, 23:35
Teraz "państwo" widzą tylko po co było wskazywać, że EXIF jest w tym wcześniejszym i tak trudno powiedzieć, że jednak sie pomyliłem, nie miałem racji?
EXIF dodałeś po tym jak zwróciłem Ci Uwagę? Nieprawdaż?
Rozumiem, przyznać się do pomyłki to jest niedopuszczalne...:grin: ja z tym problemu akurat nie mam, a Ty?
Chlopie za duzo teorii spiskowych weszysz, nic nie dodalem, nic nie odejmowalem.
Jasnie Pan to jakbys szerloku nie zauwazyl zmienil hosting zdjecia, bo mial dosyc marudzenia, ze ktos znowu czegos nie widzi....

pozdro

And.N
11.02.15, 23:39
Chlopie za duzo teorii spiskowych weszysz, nic nie dodalem, nic nie odejmowalem.
Jasnie Pan to jakbys szerloku nie zauwazyl zmienil hosting zdjecia, bo mial dosyc marudzenia, ze ktos znowu czegos nie widzi....
Oczywiście, to ja się pomyliłem, przyznaje i przepraszam, że ośmieliłem się zwrócić uwagę:oops:

Traktuj powyższe z przymrużeniem oka, sądzę, że tak to odebrałeś....

maestro
11.02.15, 23:43
Kuszący ten tryb filmowy w EM5II.
Pytanie tylko czy oprócz lepszej stabilizacji przykładowo będzie też polepszona jakość obrazu w filmach np. na ISO 800 czy 1600 w porównaniu do poprzednich modeli bezlusterkowców Olka, które nie wyróżniały się specjalnie.
Do tej pory Panasonic wiódł prym w tym zakresie. Czyżby Olympus zmienił swoje nastawienie co do filmowania ?
Wiem, że nie dla każdego ten tryb jest ważny, ale dla mnie tak (dużo filmików z udziałem rocznego dzieciaka ) i dlatego wcześniej wybór padł na GX7 zamiast EM5 czy nawet EM1 (bo tego też rozważałem).

gietrzy
12.02.15, 00:02
Do tej pory Panasonic wiódł prym w tym zakresie. Czyżby Olympus zmienił swoje nastawienie co do filmowania ?
Na to wychodzi.

Wiem, że nie dla każdego ten tryb jest ważny, ale dla mnie tak (dużo filmików z udziałem rocznego dzieciaka )

M5/2 plus 12/2.0.

---------- Post dodany o 22:59 ---------- Poprzedni post był o 22:58 ----------

10mm wystarczy?

Czytasz epibloga?

---------- Post dodany o 23:02 ---------- Poprzedni post był o 22:59 ----------

Proszę, mam jeszcze tego RAW-a na dysku 140587
A to nie jest odosobniony przypadek tylko reguła przy mocniejsztm wyciąganiu cieni z E-M10 (w programach Adobe, choć nie tylko).

Dzięki.
Dwa kliki w PSE (replace color). Można wyciągać za uszy szczegóły z cieni z ekstremalnych kadrów.

nyny
12.02.15, 00:04
Czytasz epibloga?
Nie.
Parafrazujac "Co nie znaczy, ze nie umiem czytac" :)

pozdro

gietrzy
12.02.15, 07:27
Film i AF.

https://www.youtube.com/watch?v=TKKfif11OdY

Bodzip
12.02.15, 07:57
Uważaj, bo za takie poglądy możesz dostać minusa :grin:
Edit.
Kolega nyny juz poprawił to zdjęcie, teraz ma EXIF, byłoby miło jakby potwierdził, choć na to nie liczę
Ja że tak powiem nie daję minusów. Nawet za exiftool :mrgreen:

dzemski
12.02.15, 09:07
milion stron i miliard postów, a może ze 20% na temat

gietrzy
12.02.15, 09:21
milion stron i miliard postów, a może ze 20% na temat

Zaraportuj. Nie czytaj treści określonych wcześniej użytkowników. Ten niby offtop odnośnie matryc w sumie fajny jest: dostałem rawa z purpurą, sam b. szybko się tego pozbyłem... Same plusy. Trzeba to raz na zawsze to wyjaśnić i dobas ma pod ręką wszystkie potrzebne instrumenty tj. M1, M5 i M5/2. Jak jest w cieniach przy krótkich czasach już wiemy, teraz czas na dłuższe.

And.N
12.02.15, 10:45
... Jak jest w cieniach przy krótkich czasach już wiemy, teraz czas na dłuższe.
A jak jest w MKII bo mi umknęło:), tak jak w M5 czy z purpurą jak w M10?

apz
12.02.15, 11:02
Powiem tak ładny. Pomysł z nowym sposobem mocowania ekranu - zobaczymy. Szkoda że grip z em-5 nie spasuje, ale to niestety chyba norma 1 grip ma pasować tylko do 1 aparatu - szkoda nie ładne zagranie. Z innowacji fajna byłaby nowa lepsza bateria.To nie jest nowy pomysł, miałem go w olympusach, tej nocy w Ceucie, w deszczu, bardzo mi go przy kadrach pionowych brakowało...

gietrzy
12.02.15, 11:03
A jak jest w MKII bo mi umknęło:), tak jak w M5 czy z purpurą jak w M10?

Zakładając najgorszy scenariusz, że w M5/2 jest tak jak na fotce z testu epi, to dwa kliki w PSE praktycznie rozwiązują problem przy rygorystycznym naświetlaniu na światła.

apz
12.02.15, 11:07
Zakładając najgorszy scenariusz, że w M5/2 jest tak jak na fotce z testu epi, to dwa kliki w PSE praktycznie rozwiązują problem przy rygorystycznym naświetlaniu na światła. Kolega był łaskaw pominąć, ze problem wynikł z nie aktualnego kodeka....

And.N
12.02.15, 11:15
Zakładając najgorszy scenariusz, że w M5/2 jest tak jak na fotce z testu epi, to dwa kliki w PSE praktycznie rozwiązują problem przy rygorystycznym naświetlaniu na światła.
Eee, sadziłem po Twojej wcześniejszej wypowiedzi, że to jest wiadome. Wiesz, tu już nawet nie chodzi o te dwa kliki tylko wskazane jest najpierw otworzenie takiego RAW-a w OV3 aby zobaczyć jak powinien wygladać. Mam na myśli niedoświetlone zdjęcia gdzie pożądane jest podnieść ekspozycję powiedzmy o 2EV bo coś na etapie robienia zdjęcia nie wyszło lub była bardzo duża rozpiętość tonalna sceny i chcemy znacznie rozjaśnić cienie.

Kolega był łaskaw pominąć, ze problem wynikł z nie aktualnego kodeka....
A tak bardziej jasno dla nie wtajemniczonych, mam tu siebie na myśli:)

zimoch
12.02.15, 11:18
Czy zrobi ktoś test z długim naświetlaniem ? Czy szumy sa mniejsze względem em5 i czy matryca nadaje się lepiej do focenia nocą niż em1 ?

gietrzy
12.02.15, 11:40
Czy zrobi ktoś test z długim naświetlaniem ? Czy szumy sa mniejsze względem em5 i czy matryca nadaje się lepiej do focenia nocą niż em1 ?

Ten koleś z japońskiego Oly w tym szwedzkim wywiadzie mówił, że to nowy sensor, ma elektroniczną migawkę itp., 43R nie zamieściło np. cytatu, w którym mowa, że Oly ma związane (przez Sony) ręce jeśli chodzi o matryce i biorą co jest a nie to, co zamawiali. Z drugiej strony ktoś inny pisał, że Oly jednorazowo musi kupić milion sztuk matryc, których sprzedaż zajmuje im do 5 lat.
Osobiście mi to nie przeszkadza, bardziej to, że wciąż nie ma np. długiego makro czy 200 megabitów w ALL-I@1080p.

Tu (http://www.dpreview.com/forums/post/55282189) szczegóły.

inkoguto
12.02.15, 13:33
W kwestii gripa. Jest tak jak w em5 dwu częściowy - UWAGA - oba elementy będą sprzedawane osobno i dolny (drugi) grip do em5 II jest taki sam jak dolny (drugi) grip em5. Czyli jeżeli ktoś ma grip do em5 to kupując em5 II będzie musiał dokupić tylko pierwszy człon gripa :D czyli takie pół kroku w stronę klient, moim zdaniem ciekawy pomysł.

gietrzy
12.02.15, 13:52
Kolejna czytanka
http://www.cameralabs.com/reviews/Olympus_OMD_EM5_Mark_II/

i filmiki

statyw 1080/60

http://vimeo.com/119317456

z ręki 1080/60

http://vimeo.com/119316833

luc4s
12.02.15, 14:41
Jako ciekawostka :)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10958704_782456681790867_7043055198665682936_n.jpg ?oh=6cda6e12cf9c75d9ceedb6a41b805963&oe=5594078F&__gda__=1431351269_444c091f1dfe72c771edf0e9b00bcb6 1)

inkoguto
12.02.15, 15:03
Wtf! Wtf?

maestro
12.02.15, 18:56
Nowy wynalazek Olympusa bezkorpusowiec (oraz bezlusterkowiec) ma już nawet dodatkowy grip. Wygląda futurystycznie.
Nadal nie wiem jednak jaka ma być jego przewaga nad bezlusterkowcami z korpusem...

epicure
12.02.15, 19:38
Niestety przedstawiciel Olympusa też nic nie wspomniał o żadnych przewagach:

Nasze aparaty są tak perfekcyjne, że już nie mogliśmy udoskonalić ich w żaden inny sposób, jak tylko pozbawiając ich gripa i ekranu. Ponieważ jednak klienci z Europy nie podchodzą z takim entuzjazmem do naszych innowacji, jak japońscy gimnazjaliści, specjalnie dla nich oferujemy za jedynie 2000$ dodatkowy grip. Niestety nie przewidujemy w naszej ofercie żadnych dodatkowych ekranów, ale nabyć je można w najbliższym sklepie Apple.

Fisher7811
12.02.15, 21:14
Niestety przedstawiciel Olympusa też nic nie wspomniał o żadnych przewagach: bo to się rozumie samo przez się ;)

zibi1303
13.02.15, 21:27
Exif jest jak najbardziej i to taki:
Filename - PM0_0484.jpg
Make - NIKON CORPORATION
Model - NIKON D7100
Orientation - Top left
XResolution - 300
YResolution - 300
ResolutionUnit - Inch
Software - Ver.1.02
DateTime - 2014:12:29 13:21:04
Artist - PRZEMYSLAW MICHALAK
YCbCrPositioning - Co-Sited
Copyright - @nyny
ExifOffset - 348
ExposureTime - 1/160 seconds
FNumber - 8.00
ExposureProgram - Aperture priority
ISOSpeedRatings - 100
ExifVersion - 0230
DateTimeOriginal - 2014:12:29 13:21:04
DateTimeDigitized - 2014:12:29 13:21:04
ComponentsConfiguration - YCbCr
CompressedBitsPerPixel - 4 (bits/pixel)
ExposureBiasValue - 0.67
MaxApertureValue - F 4.00
MeteringMode - Multi-segment
LightSource - Cloudy weather
Flash - Flash not fired, compulsory flash mode
FocalLength - 10.00 mm
UserComment -
SubsecTime - 80
SubsecTimeOriginal - 80
SubsecTimeDigitized - 80
FlashPixVersion - 0100
ColorSpace - sRGB
ExifImageWidth - 1000
ExifImageHeight - 667
InteroperabilityOffset - 39936
SensingMethod - One-chip color area sensor
FileSource - DSC - Digital still camera
SceneType - A directly photographed image
CustomRendered - Custom process
ExposureMode - Auto
White Balance - Manual
DigitalZoomRatio - 1 x
FocalLengthIn35mmFilm - 15 mm
SceneCaptureType - Standard
GainControl - None
Contrast - Normal
Saturation - Normal
Sharpness - Normal
SubjectDistanceRange - Unknown

GPS information: -
GPSVersionID - 2.3.0.0

Maker Note (Vendor): -

Thumbnail: -
Compression - 6 (JPG)
XResolution - 300
YResolution - 300
ResolutionUnit - Inch
JpegIFOffset - 40436
JpegIFByteCount - 8763
YCbCrPositioning - Co-Sited

gietrzy
15.02.15, 11:50
Zdjęcia przykładowe optycznych
http://www.optyczne.pl/8024-news-Olympus_OM-D_E-M5_Mark_II_ponownie_w_naszych_rękach.html

Hrr
15.02.15, 12:03
Polecam te z "High-Res". Zdjęcia miasta z płynącą rzeką w dole kadru.

And.N
15.02.15, 12:18
Dlaczego polecasz? Rzeka moim zdaniem wyszła źle, co by nie powiedzieć bardzo źle, ale to oczywiście było do przewidzenia. Motyw musi być przecież całkowicie nieruchomy w High-Res.

nyny
15.02.15, 12:35
Wyszla kupa, ale to oczywiste. Tak jak wczesniej pisalem, dosyc waskie zastosowanie tego trybu, chociaz w produktowej na bilbordy moze sie sprawdzic.

pozdro

Thomasso
15.02.15, 12:50
Nowy wynalazek Olympusa bezkorpusowiec (oraz bezlusterkowiec) ma już nawet dodatkowy grip. Wygląda futurystycznie.
Nadal nie wiem jednak jaka ma być jego przewaga nad bezlusterkowcami z korpusem...

Przewaga taka, ze mozesz to wszystko romzontowac i zostanie tylko male cos z doczepionym obiektywem.

T.

gietrzy
15.02.15, 12:55

A ja instrukcję użytkownika, scenkę z I-R i książkę (zamiast rzeki).

Ps. W wywiadzie dla dpreview szycha z Oly obiecał skrócenie czasu z około sekundy do 1/60; do M2 zostało 18 miesięcy.

And.N
15.02.15, 13:14
...Ps. W wywiadzie dla dpreview szycha z Oly obiecał skrócenie czasu z około sekundy do 1/60; do M2 zostało 18 miesięcy.
Hmm..., tylko to i tak moim zdaniem nie będzie to samo jak użyć w jednym zdjęciu czasu 1/60s. Przy "składance" 8 zdjęć, a motyw będzie w ruchu i przesunięciu każdego zdjęcia o te pół piksela (bodajże) i tak spowoduje jakiś "defekt" na obrazku. Pewnie mniej widoczny i zależny od szybkości tego ruchu.
Edit
Pozytyw bedzie i tak spory bo statyw powiedzmy nie zawsze będzie obowiązkowy. Choć podejrzewam lepiej byłoby go i tak użyć.

gietrzy
15.02.15, 13:24
Edit
Pozytyw bedzie i tak spory bo statyw powiedzmy nie zawsze będzie obowiązkowy.

Ooo, o to dokładnie im chodzi.

epicure
15.02.15, 13:25
Nie szukajcie na siłę problemów. Na obiekt, który się rusza, wystarczy nałożyć motion blura i wyjdzie tak, jakby był naświetlany z długim czasem. Na wielu zdjęciach będzie to zupełnie akceptowalne, ba, nawet często się korzysta z filtra ND, żeby rozmazać ruch.

And.N
15.02.15, 13:35
Nie szukajcie na siłę problemów. Na obiekt, który się rusza, wystarczy nałożyć motion blura i wyjdzie tak, jakby był naświetlany z długim czasem. Na wielu zdjęciach będzie to zupełnie akceptowalne, ba, nawet często się korzysta z filtra ND, żeby rozmazać ruch.
Tego byłbym całkowicie niepewny. Sadzę, że to zupełnie różne kwestie. Celowe naświetlanie z dłuższym czasem (czy nałożenie motion blura), a składanka 8 zdjęć. To nie będzie ten sam efekt, przy tym drugim (High-Res) wyjdą raczej jakieś "zakłócenia" na obrazku (moim zdaniem). Mogę się oczywiście mylić, tak tylko przypuszczam i w sumie, mnie to ani ziębi ani grzeje:wink:
edit
Jakieś wnioski można wysnuć na podstawie przykładowego zdjęcia High-Res na optycznych z rzeką w kadrze (http://www.optyczne.pl/8024-news-Olympus_OM-D_E-M5_Mark_II_ponownie_w_naszych_rękach.html). Czy to zdjęcie wygląda jak naświetlane z czasem 1 sekundy? Bo tyle mniej więcej trwała ta składanka, a może wygląda jak zrobione z czasem 1/60s na co wskazuje EXIF?. Chyba raczej ani jedno ani drugie.

Hrr
15.02.15, 14:28
Tryb odpada w krajobrazach po całości, drzewa czy liście na wietrze itp itd

And.N
15.02.15, 14:34
Tryb odpada w krajobrazach po całości, drzewa czy liście na wietrze itp itd
Czasem bywa całkowicie bezwietrznie, -20 st. Celcjusza i zimowy zamarznięty krajobraz:wink::)

epicure
15.02.15, 14:35
W krajobrazach używa się długich czasów naświetlania i nikomu nie przeszkadzają rozmyte drzewa.

Jak się te "zakłócenia" rozmyje, to już nie będą wyglądały jak zakłócenia.

piaseczek
15.02.15, 14:36
Książka z optycznych robi wrażenie:)

And.N
15.02.15, 14:38
W krajobrazach używa się długich czasów naświetlania i nikomu nie przeszkadzają rozmyte drzewa.
Jak się te "zakłócenia" rozmyje, to już nie będą wyglądały jak zakłócenia.
Ja pierwszy zgłoszę uwagę o całkowitym braku ostrości (drzewa):)
PS
W krajobrazach bardzo rzadko używam długich czasów, może wtedy gdy jest woda (wodospad) w kadrze (też nie zawsze, zależy jaki chcemy efekt uzyskać), a tak to raczej stosuje sie krótkie czasy. Albo sie nie znam całkowicie.
PS2
Krajobraz to też zdjęcia pod słońce, powodzenia z długimi czasami:wink:
PS3

...nikomu nie przeszkadzają rozmyte drzewa...
mi bardzo, chyba, że celowy zabieg odnoszący się do całego zdjęcia

piaseczek
15.02.15, 14:38
Jeżeli spełnią obietnicę i zejdą do czasów rzędu 1/60sekundy to nasze Olki będą rozchwytywane jak świeże bułeczki.

gietrzy
15.02.15, 14:46
Jeżeli spełnią obietnicę i zejdą do czasów rzędu 1/60sekundy to nasze Olki będą rozchwytywane jak świeże bułeczki.

Przeczytajcie wywiad na dpreview; to zależy (w sumie chyba tylko) od Sony. Chodzi również o elektronikę pod sensorem i taki szczegół jak migawka globalna. Swoją tezę marketingową, że to jest lepsze niż dSLR facet opiera na wibracjach w komorze lustra, która rujnuje obrazek. U nich dwie rzeczy do wywalenia, u nas już tylko jedna, ale kiedy? Myślę, że w M5/3 najwcześniej.
A propos. Ostatnio Potka wypowiadał się, że szkła typu mZD75 nudzą się 16 MPx matrycy ;) Może więc zanim dostaniemy tą super elektronikę z globalną, w międzyczasie Sony podrzuci nam jakie 20-24 MPx.

MikolajN
15.02.15, 14:56
Przeczytajcie wywiad na dpreview; to zależy (w sumie chyba tylko) od Sony. Chodzi również o elektronikę pod sensorem i taki szczegół jak migawka globalna. Swoją tezę marketingową, że to jest lepsze niż dSLR facet opiera na wibracjach w komorze lustra, która rujnuje obrazek. U nich dwie rzeczy do wywalenia, u nas już tylko jedna, ale kiedy? Myślę, że w M5/3 najwcześniej.
A propos. Ostatnio Potka wypowiadał się, że szkła typu mZD75 nudzą się 16 MPx matrycy ;) Może więc zanim dostaniemy tą super elektronikę z globalną, w międzyczasie Sony podrzuci nam jakie 20-24 MPx.
Ale wtedy cała szklarnia do wywalenia, chyba, że fizycznie matryca by nie urosła ale to już bez sensu pchać więcej mpx na tak małą matrycę.

epicure
15.02.15, 15:01
Może więc zanim dostaniemy tą super elektronikę z globalną, w międzyczasie Sony podrzuci nam jakie 20-24 MPx.

Tak, jak już sam będzie miał 40 mpx na APS-C ;-)

And.N
15.02.15, 15:26
Ale wtedy cała szklarnia do wywalenia, chyba, że fizycznie matryca by nie urosła ale to już bez sensu pchać więcej mpx na tak małą matrycę.
Oj tam mała,... kompakty (obszar na biało) mają dużo mniejsze matryce od systemu 4/3 (obszar na czarno), a często MPix więcej:wink::)

140832

i też zdjęcia można nimi robić:)

Thomasso
15.02.15, 15:42
Jak zejdą do 1/60 przy HiRes to i portreciki bedzie mozna strzelac :)

T.

epicure
15.02.15, 15:46
Ciekawe, czy da się w tym trybie pracować z błyskiem. Lampa musiałaby strzelać serią błysków.

fret
15.02.15, 15:57
Jak zejdą do 1/60 przy HiRes to i portreciki bedzie mozna strzelac :)

T.

I pojawi sie nowy gatunek: portret dermatologiczny :D

epicure
15.02.15, 16:01
Gdyby ktoś nie mógł dostrzec wystarczającej ilości pryszczy na 16 mpx, to nowy Olek przychodzi z pomocą ;-)

And.N
15.02.15, 16:05
Ciekawe, czy da się w tym trybie pracować z błyskiem. Lampa musiałaby strzelać serią błysków.
Z tego co wyczytałem w pytaniach czytelników i odpowiedziach Robina Wonga da się. Podobnoż można sobie ustawić czasowy odstęp pomiędzy tymi ośmioma (w High-Res) zdjęciami nawet bodajże 2 sekundy aby lampa zdążyła się naładować. Wówczas jak łatwo policzyć ta cała ekspozycja trwać będzie ponad 16 sekund. Może być pewnie mniej (ustawić krótszy odstęp pomiędzy zdjęciami) w zależności od tego jak szybko się ładuje lampa.

easy_rider
15.02.15, 16:07
Ciekawe, czy da się w tym trybie pracować z błyskiem. Lampa musiałaby strzelać serią błysków.Można - jest możliwość ustawienia zwłoki pomiędzy kolejnymi zdjęciami, żeby lampa mogła się naładować... więc portrety to jedynie nieboszczykom można robić :mrgreen:

epicure
15.02.15, 16:11
W większości przypadków lampa i tak nie błyska pełną mocą, więc nie powinna sobie robić przerwy na ładowanie.

fret
15.02.15, 16:25
W większości przypadków lampa i tak nie błyska pełną mocą, więc nie powinna sobie robić przerwy na ładowanie.

Ale wtedy może być problem z powtarzalnością błysku. Ciekawe ja składanka sobie z tym poradzi.

And.N
15.02.15, 16:27
Jest tylko pytanie czy w ciągu 1 sekundy da rade błysnąć 8 razy z taką samą mocą (przy słabych warunkach oświetleniowych może być pełna moc...?). Ten warunek musi być spełniony przy późniejszym 'sklejeniu" zdjęć aby nie różniły się ekspozycją. Bo znowóż jakaś inna kaszana wyjdzie.

epicure
15.02.15, 16:30
W trybie HSS lampa błyska kilka razy w czasie znacznie krótszym, niż 1 s. Da sobie radę...

And.N
15.02.15, 16:39
W trybie HSS lampa błyska kilka razy w czasie znacznie krótszym, niż 1 s. Da sobie radę...
Ten tryb lampy, tu jestem niemal pewien, się nie sprawdzi (ewentualnie skróci czas tego trybu High-Res z lampą do kilku sekund z tych powiedzmy 16-stu). W HSS lampa błyska z znacznie mniejsza mocą (im krótszy czas synchronizacji tym mniejsza moc błysku), ale to nie tylko ten powód

gietrzy
15.02.15, 16:57
Praska panorama w trybie wysokiej rozdzielczości, 1 sekundowa ekspozycja. 40-150/2.8
http://neunzehn72.de/wp-content/panos/prag/

apz
15.02.15, 17:00
Praska panorama w trybie wysokiej rozdzielczości, 1 sekundowa ekspozycja. 40-150/2.8

No i super, teraz tylko gdzie i jak to cudo zamowić by przyszlo przed 01.05....

gietrzy
15.02.15, 17:03

Telefon do przyjaciela....Ty wpisz swojego najolympusiejszego.

Kilka kadrów pstrykniętych z włączoną migawką elektroniczną
https://plus.google.com/photos/101191223694267273293/albums/6116060501315793777?authkey=CITB_cfPmJnHeA

And.N
15.02.15, 17:10
Jak się powiększy na max (wtedy jest skala 1:1.? ) to woda bez rewelacji, skąd wiadomo że "1 sekundowa ekspozycja. 40-150/2.8"?
Pewnie ślepak jestem:), ale tej informacji po kliknięciu na link nie zauważam (EXIF-u też)

epicure
15.02.15, 18:28
Widzę nieostre gałęzie drzew, do d*py! :-D

nyny
15.02.15, 19:13
Widzę nieostre gałęzie drzew, do d*py! :-D

Ja widze duzo wiecej pasztetow, ale jako calos jest OK.

pozdro

And.N
15.02.15, 19:16
Na Twoim miejscu jeszcze bym się powstrzymał:wink: Wszak, chyba jeszcze niewiadomo kto jest producentem matrycy:wink:

koronax
15.02.15, 19:22
Na Twoim miejscu jeszcze bym się powstrzymał:wink: Wszak, chyba jeszcze niewiadomo kto jest producentem matrycy:wink:

A to takie istotne ?

And.N
15.02.15, 19:23
A to takie istotne ?
Dla wielu bardzo istotne.
To prawie (nie, na pewno) przepaść:wink:

nyny
15.02.15, 19:32

Dla wielu bardzo istotne.

Jedo jest na pewno wiadomo.

Ty masz jakas fobie i syndrom z tym zwiazany....

pozdro

Mirek54
15.02.15, 19:34
A co oni tam z samochodami porobili po lewej stronie na drodze,na moscie.Jakies duchy czy cus,Polowe "gruchy" wycieli-dlaczego?.

And.N
15.02.15, 19:36
Jedo jest na pewno wiadomo.

Ty masz jakas fobie i syndrom z tym zwiazany....

Też, podobnie jak i Wy:) (bardzo możliwe, że ja mam większy:) )

apz
15.02.15, 19:41
Też, podobnie jak i Wy:) (bardzo możliwe, że ja mam większy:) )Jak będzie nie ta, to odstąpię Ci aparat z odpowiednim rabatem...

Karol
15.02.15, 19:42
Przecież ważne są cechy matrycy a nie jej producent, cokolwiek to znaczy w dzisiejszych czasach. Poza tym - ja się dziwię temu powszechnemu zainteresowaniu trybem hi-res, owszem fajny bajer, gdybym jednak kupował aparat po to by mieć tak duże pliki, wybrałbym taki z dużą matrycą. Owszem E-M5 II wydaje się bardzo fajny, ficzerem, który mnie przekona do zakupu będzie cicha migawka, o ile to pracuje tak jak myślę, że pracuje.

And.N
15.02.15, 19:49
Jak będzie nie ta, to odstąpię Ci aparat z odpowiednim rabatem...
Dzięki za propozycję ale sam wybieram co kupuje i zazwyczaj robię dobre wybory. Jak to sie mówi mam dobrą rękę do zakupów, takie rzeczy ok. tyś zł, czy raczej więcej (pralka, lodówka, TV, aparat cyfrowy itp, itd). działają mi bez problemu 10 lat. Nie pamiętam kiedy ostatnio musiałem korzystać z gwarancji.
PS
No tak kompakt Canon A75 miał wadę fabryczną (matryca), która ujawniła się po gwarancji. Naprawa darmowa (serwis ul. Żytnia, Warszawa o ile dobrze pamiętam), w pełni sprawny do dziś.

apz
15.02.15, 19:54
Dzięki za propozycję ale sam wybieram co kupuje i zazwyczaj robię dobre wybory. Jak to sie mówi mam dobra rękę do zakupów, takie rzeczy ok. tyś zł, czy raczej więcej (pralka, lodówka, TV, aparat cyfrowy itp, itd). działają mi bez problemu 10 lat. Nie pamiętam kiedy ostatnio musiałem korzystać z gwarancji.A słyszałeś o fabrycznym postarzaniu produktów, z nowymi generacjami 10 lat niesposób.. wkalkulowane na etapie wytwarzania produktu.

epicure
15.02.15, 19:56
...gdybym jednak kupował aparat po to by mieć tak duże pliki, wybrałbym taki z dużą matrycą.

Są ludzie, którzy nie chcą aparatu z dużą matrycą, a chcą mieć możliwość wykonania zdjęcia w dużej rozdzielczości.

And.N
15.02.15, 20:01
A słyszałeś o fabrycznym postarzaniu produktów, z nowymi generacjami 10 lat niesposób.. wkalkulowane na etapie wytwarzania produktu.
Słyszałem, ale z mojej praktyki nie potwierdzam. Panasa G1 mam bodajże szósty rok, intensywnie eksploatowany, jak na razie bez żadnych (tfu, odpukać) usterek i podejrzewam, że spokojnie jeszcze te kilka lat wytrzyma, do tych 10-sięciu powiedzmy.(fakt, że jest made in Japan). Mój TV LCD Samsung też coś ok. 6 lat ma (bezawaryjnej pracy). Mógłbym jeszcze wymieniać ale to chyba bez sensu:)

Karol
15.02.15, 20:03
Są ludzie, którzy nie chcą aparatu z dużą matrycą, a chcą mieć możliwość wykonania zdjęcia w dużej rozdzielczości.
Jak i tacy, którzy chcą szybko jeździć maluchem ;-). Jasne, że do pewnego momentu można, trudno jednak oczekiwać żeby osiągi i wrażenia w każdym aspekcie dorównywały tym większym ;-).

apz
15.02.15, 20:11
Jak i tacy, którzy chcą szybko jeździć maluchem ;-). Jasne, że do pewnego momentu można, trudno jednak oczekiwać żeby osiągi i wrażenia w każdym aspekcie dorównywały tym większym ;-).

E tam, starzeję się, coraz bardziej ślepy jestem, mam nadzieję że większa rozdzielczośc ekrenu ułatwi mi ostrzenie. I jeszcze, mam nadzieję nie zrobilem swego najlepszego zdjęcia. Tylko tyle.

epicure
15.02.15, 20:20

Maluchem można jeździć wystarczająco szybko, żeby się zabić. Wielu będzie zadowolonych z tych 40 mpx. Wszyscy pozostali będą marudzić tylko po to, żeby utwierdzić się w słuszności, że dobrze zrobili nie kupując tego aparatu albo kupując inny.

Karol
15.02.15, 20:30
Wielu będzie zadowolonych z tych 40 mpx.
Ja też jestem/będę zadowolony. Fajnie pomyślane. Tylko trzeba mieć świadomość jak to działa, do czego może się przydać, a do czego nie. Dla mnie fakt, że nie muszę robić ręcznych sklejek i kilku naświetleń żeby dmuchnąć taki plik jest już dużą zaletą.

And.N
15.02.15, 20:35
Maluchem można jeździć wystarczająco szybko, żeby się zabić.
Całkowita racja bez dyskusji.

Wielu będzie zadowolonych z tych 40 mpx.
Też racja.

Wszyscy pozostali będą marudzić tylko po to, żeby utwierdzić się w słuszności, że dobrze zrobili nie kupując tego aparatu albo kupując inny.
Tu niestety fałsz, tylko Twoje zdanie w niczym nie potwierdzone:)
Ta podwyższona rozdzielczość podejrzewam nie jest decydującym kryterium w zakupie, bardziej chyba wizjer, poprawiona jeszcze stabilizacja, ekran LCD odchylany w wszystkich płaszczyznach, ulepszony tryb video i pewnie jeszcze coś by się znalazło ważniejszego niż ta większa rozdzielczość High-Res z której, powiedzmy amator i tak nie będzie korzystał.

nyny
15.02.15, 20:42
To tak jak ze Skoda Fabia 1.4MPI, wielu uwaza ze to super auto, najlepsze ever, i nie widza roznicy miedzy innymi. Malo tego po miescie pojedzie 50km/h, tyle samo co bugatti veyron. Sa jednak tacy co widza roznice i dlatego wybiora tego bugatiego z premedytacja :)

Tylko meczace juz jest, jak ten od Fabii tej roznicy nie widzi, i na kazdym kroku to powtarza....

pozdro

epicure
15.02.15, 20:49
andtor2, to policz ile osób narzekających na to, że Olek oferuje możliwość wykonywania zdjęć o rozdzielczości 40 mpx:

a) nie kupi tego aparatu z zupełnie innych względów;
b) już kupiło inny aparat (szczególnie w ostatnim czasie) i musi się bronić przed dysonansem postdecyzyjnym;
c) ma/miała Nikona D800 i jest im na rękę, aby żaden inny aparat, szczególnie tańszy, nie dorównywał mu rozdzielczością.

---------- Post dodany o 19:49 ---------- Poprzedni post był o 19:47 ----------

Męczące to jest to, jak ktoś twierdzi, że kupił Bugatti za względów praktycznych.

gietrzy
15.02.15, 20:50
ficzerem, który mnie przekona do zakupu będzie cicha migawka, o ile to pracuje tak jak myślę, że pracuje.

Linkowałem tu i wideo. które potwierdza, że jest cicho i fotki białego vana, który prosty nie jest. Plusy dodatnie i plusy ujemne, jak zawsze.

And.N
15.02.15, 20:57
To tak jak ze Skoda Fabia 1.4MPI, wielu uwaza ze to super auto, najlepsze ever, i nie widza roznicy miedzy innymi. Malo tego po miescie pojedzie 50km/h, tyle samo co bugatti veyron. Sa jednak tacy co widza roznice i dlatego wybiora tego bugatiego z premedytacja :)
Tylko meczace juz jest, jak ten od Fabii tej roznicy nie widzi, i na kazdym kroku to powtarza....
To akurat mało trafny przykład, chyba powinieneś wiedzieć dlaczego...
Chyba nie zaprzeczysz, że telefonem komórkowym (że, o kompakcie nie wspomnę) można zrobić lepsze zdjęcie niż lustrzanką FF i to także pod względem jakości technicznej zdjęcia.
Mam na myśli, że ktoś z słabego aparatu w obróbce je doszlifije, a ktoś inny z super lustrzanki po obróbce (choc także na etapie robiernia zdjęcia zdjęcie, nie te parametry ekspozycji, itp) mocno zepsuje.
edit
a odnosimy sie chyba do takiego zwykłego Kowalskiego?
czy to o aparat czy o samochód chodzi

nyny
15.02.15, 20:57
Męczące to jest to, jak ktoś twierdzi, że kupił Bugatti za względów praktycznych.
Nie musisz tego rozumiec, wystarczy ze zaakceptujesz ze ktos ma inny poglad na sprawy praktyczne :)

pozdro

apz
15.02.15, 20:59
To akurat mało trafny przykład, chyba powinieneś wiedzieć dlaczego...
Chyba nie zaprzeczysz, że telefonem komórkowym (że, o kompakcie nie wspomnę) można zrobić lepsze zdjęcie niż lustrzanką FF i to także pod względem jakości technicznej zdjęcia.Jeśli je zrobią te same ręce i głowa, w tych samych warunkach to jest to niemozliwe, nawet gdy rozmawiamy o zmniejszonych jotpegach.

nyny
15.02.15, 21:01
Chyba nie zaprzeczysz, że telefonem komórkowym (że, o kompakcie nie wspomnę) można zrobić lepsze zdjęcie niż lustrzanką FF i to także pod względem jakości technicznej zdjęcia.
Zaprzecze...
Tyle, ze nie chce mi sie juz w tym temacie gadac bo to jalowa dyskusja jest.

pozdro

And.N
15.02.15, 21:09
Jeśli je zrobią te same ręce i głowa, w tych samych warunkach to jest to niemozliwe, nawet gdy rozmawiamy o zmniejszonych jotpegach.
Tu się zgodzę:)

Zaprzecze...
Tyle, ze nie chce mi sie juz w tym temacie gadac bo to jalowa dyskusja jest.
Tu się nie zgodzę i też uważam, że dyskusja do niczego nie doprowadzi.

epicure
15.02.15, 21:12
Nie musisz tego rozumiec, wystarczy ze zaakceptujesz ze ktos ma inny poglad na sprawy praktyczne :)

pozdro
Ja to rozumiem, też w życiu kupiłem kilka rzeczy tylko dlatego, że miałem taką zachciankę i akurat było mnie na to stać. Nie czuję jednak potrzeby, aby takie zachowanie u innych ludzi akceptować lub nie akceptować, bo to nie moja sprawa, nie dotyczy mnie to, nie robi nikomu krzywdy i tym samym nie interesuje mnie. Poświęcenie sekundy na sformułowanie jakiekolwiek myśli, wyrażającej mój stosunek do tego zjawiska, byłby niczym innym, jak stratą czasu.

Jeśli jednak właściciel Bugatti będzie w moim towarzystwie z uporem maniaka głosił, że szybkość jego samochodu ma w praktyce jakiekolwiek znaczenie, to niech lepiej zaakceptuje fakt, że moja cierpliwość na natrętną głupotę ma swoje granice :-D

nyny
15.02.15, 21:21
Jeśli jednak właściciel Bugatti będzie w moim towarzystwie z uporem maniaka głosił, że szybkość jego samochodu ma w praktyce jakiekolwiek znaczenie, to niech lepiej zaakceptuje fakt, że moja cierpliwość na natrętną głupotę ma swoje granice :-D
Tak z czystej ciekawosci dlaczego przyjales jako jedyne kryterium szybkosc, przeciez to jest jeden z wielu parametrow auta?

pozdro

epicure
15.02.15, 21:29
Tak z czystej ciekawosci dlaczego przyjales jako jedyne kryterium szybkosc, przeciez to jest jeden z wielu parametrow auta?

pozdro
Bo jakbym pisał o wszystkich innych parametrach, to nie skończyłbym tego posta przed północą.

nyny
15.02.15, 21:35
Bo jakbym pisał o wszystkich innych parametrach, to nie skończyłbym tego posta przed północą.

Urzekla mnie ta historia, naprawde....
I jeszcze cos z praktycznosci..

Skoda fabia droga hamowania od 100-0: ~41 metrow
Bugatti Verony droga hamowania od 100-0: ~30 metrow

Nastepnym razem jak sie laik wezmie za bajdurzenie niech sie lepiej przygotuje....
Szach i mat z mojej strony....

pozdro

epicure
15.02.15, 21:46
Nie pisałem nic o Skodzie, tylko o japiszonach podnoszących swoje ego drogimi zabawkami, próbujących przy tym natarczywie i przy każdej okazji zracjonalizować przed innymi swój wybór przy pomocy wyciągniętych z d*py argumentów. To Ty coś pisałeś o Skodzie, nie ja.

jagger
15.02.15, 21:46
No tak kompakt Canon A75 miał wadę fabryczną (matryca), która ujawniła się po gwarancji. Naprawa darmowa (serwis ul. Żytnia, Warszawa o ile dobrze pamiętam), w pełni sprawny do dziś.
Pewno nie była od Sony... :-(

Iwo
15.02.15, 21:55
Przecież ważne są cechy matrycy a nie jej producent, cokolwiek to znaczy w dzisiejszych czasach. Poza tym - ja się dziwię temu powszechnemu zainteresowaniu trybem hi-res, owszem fajny bajer, gdybym jednak kupował aparat po to by mieć tak duże pliki, wybrałbym taki z dużą matrycą. Owszem E-M5 II wydaje się bardzo fajny, ficzerem, który mnie przekona do zakupu będzie cicha migawka, o ile to pracuje tak jak myślę, że pracuje.
Mnie interesuje bardziej, czy wyjdzie em10v2 z usprawnieniami omawianego modelu
jak przede wszystkim lepszy wizjer, lcd, elektroniczna migawka i wideo
ale bez bez uszczelnień, super stabilizacji czy trybu hi-res, czyli po prostu tańszy...

nyny
15.02.15, 21:57
Nie pisałem nic o Skodzie, tylko o japiszonach podnoszących swoje ego drogimi zabawkami, próbujących przy tym natarczywie i przy każdej okazji zracjonalizować przed innymi swój wybór przy pomocy wyciągniętych z d*py argumentów. To Ty coś pisałeś o Skodzie, nie ja.
Zeby wiedziec o czym jest rozmowa trzeba niestety rozumiec meritum, u Ciebie zbyt szybko adrenalina zaczela dzialac, i zaczales sie wynaturzac w dziwnym temacie ego i zabawek....
Tu naprawde chodzilo o cos nieco innego.

pozdro

And.N
15.02.15, 22:06
Pewno nie była od Sony... :-(
Pewnie nie, to już było chyba z 15 lat temu i nie zwracałem na to uwagi jak teraz tu na forum, ale z drugiej strony dobrze, bo wymiana matrycy była darmowa (a aparacik jest w pełni sprawny i nic od niego nie odpada:) ).

gietrzy
15.02.15, 22:16
Pewnie nie, to już było chyba z 15 lat temu i nie zwracałem na to uwagi jak teraz tu na forum, ale z drugiej strony dobrze, bo wymiana matrycy była darmowa (a aparacik jest w pełni sprawny i nic od niego nie odpada:) ).

Była Sony i to właśnie Sony ową wymianę sponsorowało.

epicure
15.02.15, 22:18
Zeby wiedziec o czym jest rozmowa trzeba niestety rozumiec meritum, u Ciebie zbyt szybko adrenalina zaczela dzialac, i zaczales sie wynaturzac w dziwnym temacie ego i zabawek....
Tu naprawde chodzilo o cos nieco innego.

pozdro
Wynaturzać? :-D Znasz znaczenie tego słowa?

Na pewno nie chodziło o to, jaką drogę hamowania ma Skoda, tylko o to, że Olek wypuścił ficzer umożliwiający osiągnięcie efektu dotychczas zarezerwowanego dla znacznie droższego sprzętu i że przez to stał się obiektem ataku ze strony tych, którzy kupili ten droższy sprzęt dla podniesienia poczucia swojej wartości i czują teraz, że ich ranga i prestiż słabnie. I rzeczywiście można było się spodziewać argumentów z d*py, jak ten o Skodzie i Bugatti :-D

Przy okazji widzę, że potrafisz telepatycznie ocenić stan równowagi hormonalnej osoby oddalonej o kilkaset kilometrów. Tą adrenaliną to mi zaimponowałeś... Martnujesz się na tym forum, mógłbyś zająć miejsce po Kaszpirowskim albo jasnowidzu z Człuchowa.

And.N
15.02.15, 22:21
Była Sony i to właśnie Sony ową wymianę sponsorowało.
Dzięki za informację. Nigdy tego nie sprawdzałem, ale też z tego względu nie powiem, ze od Sony jest gorsza matryca:wink: bo wszyscy wiedzą, że jest lepsza.
edit
To była moja jedyna (i pierwsza) cyfrówka, która się spsuła, choć teraz w pełni sprawna jest:) Ma niebotyczne 3 MPix, a zdjęcia całkiem przyzwoite robi:)

nyny
15.02.15, 22:31
Wynaturzać? :-D Znasz znaczenie tego słowa?
A co na tym polu tez nie bardzo sobie radzisz? Podpowiem tutaj nawet gugle poradzi...

Na pewno nie chodziło o to, jaką drogę hamowania ma Skoda, tylko o to, że Olek wypuścił ficzer umożliwiający osiągnięcie efektu dotychczas zarezerwowanego dla znacznie droższego sprzętu i że przez to stał się obiektem ataku ze strony tych, którzy kupili ten droższy sprzęt dla podniesienia poczucia swojej wartości i czują teraz, że ich ranga i prestiż słabnie. I rzeczywiście można było się spodziewać argumentów z d*py, jak ten o Skodzie i Bugatti :-D
Ja o jednym ty o drugim.
Napisze teraz Tobie tak jak mojemu 5 letniemu dziecku.

Ripostowalem - wwwwwroc trudne slowo.
Probowalem zobrazowac, oraz w ironiczny sposob przedstawic koledze @andtor2'owi pewne roznice zwiazane z tym do czego przy kazdej mozliwej okazji wraca. Czyli do roznic miedzy krzemem panasonica vs sony, i dlaczego pare osob woli ten od S. Jako, ze ktos wczesniej w dyskusji uzyl porownania zwiazanego z motoryzacyja, to wpasowalem sie w nurt i pociagnalem dyskusje na tej plaszczyznie, bardzo zreszta mi bliskiej. I tak sobie pozwolilem na maly prztyczek, ze przeciez sa ludzie dla ktorych roznic nie ma w przytoczonych autach, lecz to nie znaczy ze tak jest w rzeczywistosci.
UFFF...
Mam nadziejem, ze teraz nieco sie rozjasnilo :)

pozdro

szafir51
15.02.15, 22:46
Dzięki za informację. Nigdy tego nie sprawdzałem, ale też z tego względu nie powiem, ze od Sony jest gorsza matryca:wink: bo wszyscy wiedzą, że jest lepsza.
edit
To była moja jedyna (i pierwsza) cyfrówka, która się spsuła, choć teraz w pełni sprawna jest:) Ma niebotyczne 3 MPix, a zdjęcia całkiem przyzwoite robi:)

ciekawe czy miała magentowy zafarb przy wyciąganiu z cieni :P

And.N
15.02.15, 22:49
ciekawe czy miała magentowy zafarb przy wyciąganiu z cieni :P
Miała, ale bez wyciągania cieni:grin:

apz
15.02.15, 22:50
ciekawe czy miała magentowy zafarb przy wyciąganiu z cieni :PPrzed czy po aktualizacji (softu) wywoływarki?

And.N
15.02.15, 22:57
Przed czy po aktualizacji (softu) wywoływarki?
Chyba nie jesteś w temacie:grin:

To o czym myślisz po aktualizacji softu nic nie zmieniło. Powinieneś to sam wiedzieć:)
Używasz PS CS5 chyba, jak zapamiętałem

apz
15.02.15, 23:03
Chyba nie jesteś w temacie:grin:

To o czym myślisz po aktualizacji softu nic nie zmieniło. Powinieneś to sam wiedzieć:)Wiem, że się zmieniło, Po wprowadzeniu danych od producenta zafarb z matrycy E-M10 się niczym dżin rozpłynał.

---------- Post dodany o 22:03 ---------- Poprzedni post był o 22:01 ----------

...
Używasz PS CS5 chyba, jak zapamiętałem

CS5 i 6 i mogę zaktualizować ACR...

And.N
15.02.15, 23:09
Wiem, że się zmieniło, Po wprowadzeniu danych od producenta zafarb z matrycy E-M10 się niczym dżin rozpłynał...
Ciekawe, bo próbowałem z LR5, który wspiera E-M10 i jakoś nic się nie rozpłynęło:) no ale ja próbowałem w praktyce, a Ty wiesz pewnie lepiej z góry

k@czy
15.02.15, 23:11
... i że przez to stał się obiektem ataku ze strony tych, którzy kupili ten droższy sprzęt dla podniesienia poczucia swojej wartości i czują teraz, że ich ranga i prestiż słabnie....

Bueheheheheehe :mrgreen:
Nie myślałeś kiedyś, żeby spróbować swoich sił w polityce? :mrgreen:

apz
15.02.15, 23:12
Ciekawe, bo próbowałem z LR5, który wspiera E-M10 i jakoś nic się nie rozpłynęło:) no ale ja próbowałem w praktyce, a Ty wiesz pewnie lepiej z góryNie mam LR5 nie mogę się odnieśc do tego co widziałeś...
Nie testowałem E-M10, wywołałem 1-go orf-a.

Mirek54
15.02.15, 23:16
Czy zawita tu moderator.Niektorzy sa juz tak zlosliwi ,ze tego watku juz sie normalnie czytac nie da.Jak juz dostanie delikwent prztyczka w nos w jakims watku to namolnie sledzi wszystkie wpsy prztczkujacego i zlosliwie jak male dziecko wynaturza sie na kazdym kroku.Wezmie se na tapete raz jednego raz drugiego innym razem trzeciego po chamsku namietnie sie wyzywa.
To juz przestaje byc normalne.Ja rozumiem riposty nawet i ciete,ale niech one beda nie uwlaczajace.Przysrac tez trzeba umiec.

And.N
15.02.15, 23:23
Nie mam LR5 nie mogę się odnieśc do tego co widziałeś...
Nie testowałem E-M10, wywołałem 1-go orf-a.
To odnieś sie do tego co sam napisałeś:

Po wprowadzeniu danych od producenta zafarb z matrycy E-M10 się niczym dżin rozpłynał.
Masz ten przykładowy .orf z E-M10 :140892
Podnies ekspozycję o 3 czy 4 EV (tylko nie w programie firmowym Olympusa, OV3) zobacz co dzieje się w cieniach i dalej potwierdzasz to co wyżej napisałeś?
Prawdę mówiąc nie liczę na odpowiedź, wiem, że to trudne i trochę boli:wink:...

apz
15.02.15, 23:38
To odnieś sie do tego co sam napisałeś:

Masz ten przykładowy .orf z E-M10 :140892
Podnies ekspozycję o 3 czy 4 EV (tylko nie w programie firmowym Olympusa, OV3) zobacz co dzieje się w cieniach i dalej potwierdzasz to co wyżej napisałeś?
Prawdę mówiąc nie liczę na odpowiedź, wiem, że to trudne i trochę boli:wink:...

Tu mam Zonera 17 z kodekami Adobe (Olympusa) nie mam żadnych zafarbów, jest kolorowe ziarno w widoku 1/1. Przykro mi....

ahutta
15.02.15, 23:42
Ja to mam do bani matrycę w laptopie, więc nie wiem czy jest jakiś zafarb, czy to mi się tak wyświetla ;)

And.N
15.02.15, 23:49
Tu mam Zonera 17 z kodekami Adobe (Olympusa) nie mam żadnych zafarbów, jest kolorowe ziarno w widoku 1/1. Przykro mi....
Mnie też jest przykro, ze nie chcesz powiedzieć jak to jest w programach Adobe, CS5, 6 bo to to samo co Lightroom5. Rozumiem, darmowy właściwie już Zoner ma prawidłowe "kodeki" (darmowy Darktable podobnoż też), a komercyjny Photoshop CS5,6, Lightroom, takowych nie posiada. Cóż, widać Adobe biedne jest i nie może się dogadać (kupic od Oly tych kodeków) z Olympusem.
Na tym kończę bo nie ma o czym gadać.

apz
15.02.15, 23:54
Mnie tez jest przykro, ... Rozumiem, darmowy właściwie już Zoner ma prawidłowe "kodeki", a komercyjny Photoshop, Lightroom, takowych nie posiada. Cóż, widać Adobe biedne jest i nie może się dogadać z Olympusem.
Na tym kończę bo nie ma o czym gadać.
Za 17 wciąz trzeba zapłacić, pozwolę sobie zauważyć. ACR mozna przez jakiś czas aktualizować. Aż tyle morałów z tego wynika, na maszynie na której piszę nie mam CS6. Przecież to napisałem.

jagger
16.02.15, 00:03
ktoś tu koniecznie chce się kłócić ze wszystkimi... tak dla zasady...

And.N
16.02.15, 00:07
Za 17 wciąz trzeba zapłacić, pozwolę sobie zauważyć. ACR mozna przez jakiś czas aktualizować. Aż tyle morałów z tego wynika, na maszynie na której piszę nie mam CS6. Przecież to napisałem.
Nie wiem kto jest bardziej uparty:) Napisałeś też to co zacytowałem wytłuszczonym drukiem ? ( czy to kto inny napisał? )
Dobrze, w OV3 kolorystyka jest też prawidłowa i co z tego..., napisz później jak jest w programach Adobe (PS CS5, 6). Przyznaje dyskusja zaczyna sie robić żenująca i moze dobrze by było aby admin usunął te posty.

ktoś tu koniecznie chce się kłócić ze wszystkimi... tak dla zasady...
Tak, oczywiście.

Mirek54
16.02.15, 00:15
Ja to mam do bani matrycę w laptopie, więc nie wiem czy jest jakiś zafarb, czy to mi się tak wyświetla ;)

Moze i masz do bani .Jednak wyswietla prawidlowo.Nie ma zadnego takiego zafarbu.Moja nie jest do bani,ale tez nie wyswietla.

Wywolalem prawie z automata Adobami mi dostepnymi .No i nie widze rozowego zafarbu140902Nawet sie staralem te w cieniach rozowosci podkreslic,sie mi nie udalo

And.N
16.02.15, 00:23
Widać epicure kompletnie "się nie zna" na wywoływaniu zdjęć:wink: post#45 (https://forum.olympusclub.pl/threads/91387-OlyTest-10-dni-z-E-M10/page2), zdjęcie nr5 i 7

apz
16.02.15, 00:31
Widać epicure kompletnie "się nie zna" na wywoływaniu zdjęć:wink: post#45 (https://forum.olympusclub.pl/threads/91387-OlyTest-10-dni-z-E-M10/page2), zdjęcie nr5 i 7Zapewne się zna w ogóle, przez pomyłkę uzył niekompatybilnego oprogramowania... Dziś stosowna aktualizacja jest wprowadzona.
I kończmy już ten cyrk z naciąganiem argumentów.
A moderacja mimo raportow śpi...

And.N
16.02.15, 00:42
... przez pomyłkę uzył niekompatybilnego oprogramowania...
Tia, na pewno:grin: Sam dobrze wiesz, że albo ACR, LR obsługuje dana puszkę albo wogóle nie widzi RAW-a z nowszych aparatów i nawet nie można ich zaimportować do programu.
Zakładamy zatem, ze kiedyś tam niby obsługiwało RAW-y z EM10 w ACR, LR, ale nieprawidłowo, a teraz jest już dobrze? Jednak nie potwierdziłeś tego bo nie masz w tej chwili dostepu do CS6, jak dobrze zrozumiałem.

Darekw1967
16.02.15, 01:12
Witam !

Wywolywalem UfRaw-em + uzylem Machinery Natural HDR.

źródło (https://copy.com/cUXZa6eN41dTsHvI)

źródło (https://copy.com/mdRoxfIaatdU0HDD)

Zafarbow nie widac...

Pozdrawiam

Fisher7811
16.02.15, 09:29
Zafarb jest widoczny również w orfach z E-M5 w Lr 5.3, aż sprawdzę jak w Rawtherapee

epicure
16.02.15, 09:42
Weźcie pod uwagę sposób, w jakim moje zdjęcie było wołane: ekspozycja +2 EV, cienie +100, światła -100. Zróbcie u siebie tak samo, to wtedy będzie można porównać, czy wyłażą syfy, czy nie.

And.N
16.02.15, 10:20
Wywolywalem UfRaw-em + uzylem Machinery Natural HDR.
Zafarbow nie widac...
Fajnie. Mi chodzi o programy od Adobe - CS5;6 , LR5 (w C1 jak dobrze pamiętam też był zafarb). To, że w innych (nie wszystkich), najczęściej darmowych programach, nie ma zafarbu to jest powiedzmy wiadome.

Zafarb jest widoczny również w orfach z E-M5 w Lr 5.3, aż sprawdzę jak w Rawtherapee
Wywoływałem sporo różnych .orf z E-M5 i jeszcze nie natrafiłem na takiego aby przy mocnym wyciąganiu cieni miał zafarb. Tak nawiasem mówiąc to uaktualnij LR. Teraz już zdaje się jest wersja LR5.7. W RawTherapee4.2.1 też jest zafarb (może trochę mniejszy) w tym .orf już po samym mocniejszym podniesieniu ekspozycji.
PS
Prośba do moda o przeniesienie tej dyskusji do oddzielnego wątku.

Mirek54
16.02.15, 11:55
Weźcie pod uwagę sposób, w jakim moje zdjęcie było wołane: ekspozycja +2 EV, cienie +100, światła -100. Zróbcie u siebie tak samo, to wtedy będzie można porównać, czy wyłażą syfy, czy nie.

Ale ja nie jestem pewny czy takie ustawienia sa podstawa do oceniania jakosci.Mozna tez zalozyc,ze one sa nieprawidlowe dla takiego kadru.Gdy pi razy oko w RT ustawie tak to nie mam w cieniach tego zafarbu140928Jak rowniez moge inaczej posuwakowac z np kontrastem .Wtedy tez nie mam podstaw do twierdzenia,ze matryca gubi półtony.
Moge jedynie stwierdzic,ze przy takich ustawieniach mam taki obraz a przy innych inny.Jednak nie jest to podstawa do wydawania opini o wyzszosci jednej matrycy nad druga lub jednej wywolywaczki i drugiej.

Bodzip
16.02.15, 12:36
Kilka przemyśleń.
Na całym peronie jest mocna dominanta od brązowo zardzewiałego dachu. Podobnie tory, podkłady, elementy wózków wagonów. Wszystko to w naturze ma kolor rdzawo-czerwony.
Oczywiście można tak sobie wszystko poustawiać aby to "zniknąć".
Ustalenie balansu bieli też ma wpływ - różny, w zależności czy ustawimy go na pas na peronie, dolny pas wagonu, czy obramówkę okna... lub na białe litery na tej tablicy w tle.
Ustawienie temperatury też swoje robi - cieplej to bardziej rdzawo.
I tak mi się widzi, że Mirkowe jest najbliższe prawdy.
Ale to tylko moje przemyślenia, i już się tu więcej nie będę odzywał. Tu naprawdę nie ma się na czym doktoryzować.

szafir51
16.02.15, 12:40
To o co chodzi koledze andtor2 to prawdopodobnie jakiś błąd (niedopatrzenie) w profilu do wywoływania RAWów stosowanym w Lightroom i Photoshop (oba korzystają z jednego silnika).
Na tej podstawie kolega wysnuł wniosek, że matryca Sony daje zafarb przy mocnym rozjaśnieniu ciemnych partii. Aż tyle i tylko tyle.
Nie ma co dalej kruszyć o to kopii, szczególnie w wątku o E-M5 mkII.

Wracając do bohatera wątku, to funkcja hi-res jest, a mogłoby jej nie być. Dla mnie byłby to gadżet jak wbudowane HDR czy Timelapse. Mam ale nie używam. Użyję raz, może dwa.
Dla mnie dużym skokiem jest lepszy wizjer, poprawiona stabilizacja. Komuś może przydać się lepszy tryb wideo, innemu bardziej podpasuje w pełni gibany ekranik. Reszta to detal, ewolucja nie rewolucja.

E-M5 pewnie niedługo wypadnie ze sprzedaży i zostanie mkII. Jak ktoś będzie chciał wejść w MFT to nie będzie wybierał pomiędzy starym a nowym, bo będzie tylko jeden. Czy dobry?

Mi najbardziej brakuje czujników fazowych na matrycy i działającego AF-C. Gdyby olek wypuszczał ten aparat równolegle z konkurencją, która takie czujniki zdążyła wsadzić do swoich modeli, to bym zrozumiał. Ale dzisiaj, kiedy większość nowych zaawansowanych bezlusterkowców ma taki czujniki (abstrahując od tego jak to działa) Olympus wydaje się być dwa kroki z tyłu. Może trzymają to dla E-M1 mkII? Nie wiem.

Fisher7811
16.02.15, 12:57
Mi najbardziej brakuje czujników fazowych na matrycy i działającego AF-C. Gdyby olek wypuszczał ten aparat równolegle z konkurencją, która takie czujniki zdążyła wsadzić do swoich modeli, to bym zrozumiał. Ale dzisiaj, kiedy większość nowych zaawansowanych bezlusterkowców ma taki czujniki (abstrahując od tego jak to działa) Olympus wydaje się być dwa kroki z tyłu. Może trzymają to dla E-M1 mkII? Nie wiem. i chyba tu właśnie jest główny problem, bo to stawia Olka za konkurencją (nawet jeśli tylko na papierze). Funkcja hi-res jest opcją, której dotychczas nie było i którą tylko Olek ma, nawet jeśli jest to funkcja mocno niedoskonała. Gdyby wsadzili bardziej upakowaną matrycę to pewnie narzekania byłoby jeszcze więcej, nawet gdyby była od Sony;) czujniki fazowe konkurencja ma nawet niżej pozycjonowanych modelach a u nas tylko w top pro...pewnie działają tu jakieś czynniki pozamerytoryczne ale na dłuższą metę pewnie nic dobrego z tego nie wyjdzie

epicure
16.02.15, 13:05
Ale ja nie jestem pewny czy takie ustawienia sa podstawa do oceniania jakosci.

Czemu nie? Z drugim aparatem zrobiłem to samo, więc można dokonać porównania. Podałem też sposób, w jaki zdjęcie zostało wywołane, więc wszystko jest przejrzyste. Ponadto taki sposób wywołania RAWa jest przeze mnie często stosowany w scenach o wysokiej rozpiętości tonalnej. Ocenę pozostawiłem innym.

Mozna tez zalozyc,ze one sa nieprawidlowe dla takiego kadru.

A na jakiej podstawie czynisz takie założenia? Co to są "prawidłowe ustawienia dla takiego kadru"? Prawidłowe ustawienia to są takie, które zapewnią efekt jaki zamierzam uzyskać. A zamierzałem uzyskać następujący efekt: rozjaśnić ekspozycję o 2 EV, odzyskując te dwie działki, o które zmniejszyłem ekspozycję w momencie robienia zdjęcia by zmieścić światła w histogramie, a następnie rozjaśnić cienie do takiego poziomu, jaki przypominał to, co widziałem gołym okiem.

Gdy pi razy oko w RT ustawie tak to nie mam w cieniach tego zafarbu140928Jak rowniez moge inaczej posuwakowac z np kontrastem .Wtedy tez nie mam podstaw do twierdzenia,ze matryca gubi półtony.
Moge jedynie stwierdzic,ze przy takich ustawieniach mam taki obraz a przy innych inny.Jednak nie jest to podstawa do wydawania opini o wyzszosci jednej matrycy nad druga lub jednej wywolywaczki i drugiej.

Nic z tego nie rozumiem. Celem mojego testu było określenie możliwości granicznych matrycy. Jeśli nie wywołasz zdjęcia w taki sposób, że nawet się do tej granicy nie zbliżysz, to oczywiste, że niewiele jesteś w stanie na tej podstawie stwierdzić. No i niby co w takim razie ma być podstawą do wydawania opinii na temat możliwości matrycy, jeśli nie wynik naukowego doświadczenia (nie waham się użyć tego słowa, bo przebieg badania został opisany i może być wielokrotnie powtórzony przez każdą osobą, która zechce to uczynić)?

Mirek54
16.02.15, 14:51
Epicure.
No dobra.Niedopisalem ,ze porownania matryc i lepszosci jednej nad druga

Prawidlowe do uzyskania danego efektu.A widziales tam takie kolory jak uzyskales?Poprzez takie ustawienia uzyskales zafarb(w cieniach),ktory w naturze nie wystepowal.Wiec MZ poustawiales nieprawidlowo,ale zgodnie ze Swoim zalozeniem.A to czy chciales taki czy inny efekt uzyskac to juz nie moja brozka.Za prawidlowe ustawienia przy wywolywaniu danego kadru uwazam takie jakie powoduja,ze obraz jest jak najbardziej podobny do orginalu.A ze Twoje ustawienia spowodowaly kolorowanke na obrazie to uwazam ,ze byly co najmniej nie trafoine w tej sytuacji .
Nieporozumienie jest takie,ze ja nie podwazam Twojego naukowego doswiadczenia i jego wyniku.Jednak twierdze,ze badania naukowe jakie przeprowadziles nie pokazuja wyzszosci jednej matrycy nad druga Wiec podawanie tego przykaldu w tej ostatniej dyskusji mija sie z celem.Swoim naukowym doswiadczeniem i przykladem pokazales tylko,ze ten program z takimi ustawieniami przy tym kadrze daje taki obraz jaki pokazales.Czy to jest dowod na to ,ze matryca ta jest lepsza lub gorsza od innej.Bo jakis "mondry" sie na ten Twoj przyklad powolal.Powolal sie bo nie mogl zniesc tego ze w innych tematach jaskie poruszal nikt nie podzielal jedo zdania.
Mi to za przeproszeniem rybka jaka i gdzie matryca jest.Ale napisalem zeby co niektorych zacietrzewienie uspokoic.A ze akurat popadlo na Ciebie to nie moja wina,ze ktos podkleja przyklady w dyskusji ktore byly robione w calkiem innym celu.
Nie zdziw sie jesli Twoj pociag na peronie bedzie jeszcze za pare dni w innych watkach przez delikwenta poruszany.

WUJEK MARO
16.02.15, 21:13

Zgadzam się i myślę tu nawet o sobie :-)

epicure
16.02.15, 21:54
Prawidlowe do uzyskania danego efektu.A widziales tam takie kolory jak uzyskales?Poprzez takie ustawienia uzyskales zafarb(w cieniach),ktory w naturze nie wystepowal.Wiec MZ poustawiales nieprawidlowo,ale zgodnie ze Swoim zalozeniem.A to czy chciales taki czy inny efekt uzyskac to juz nie moja brozka.Za prawidlowe ustawienia przy wywolywaniu danego kadru uwazam takie jakie powoduja,ze obraz jest jak najbardziej podobny do orginalu.A ze Twoje ustawienia spowodowaly kolorowanke na obrazie to uwazam ,ze byly co najmniej nie trafoine w tej sytuacji .

Takie ustawienie jest bardzo często stosowane. Podniesienie ekspozycji i podciągnięcie cieni to żadne voodoo, tylko jeden z najważniejszych procesów, jakie wykonuje się na RAWach. Im lepsza matryca, tym mniejsza degradacja obrazu idzie za takim procesem. I są aparaty, które radzą sobie z tym lepiej i gorzej. Obarczanie mnie winą za taki stan jest czymś niedorzecznym. "Poustawiałem nieprawidłowo"? Wolne żarty... Poustawiałem tak, jak się ustawia w takich przypadkach i większość aparatów nie ma z tym większego problemu. Tak jak większość samochodów nie ma problemu z jazdą na piątym biegu, a jeśli jakiś ma, to jest to jego wada, a nie wina kierowcy. Gdyby w warsztacie ktoś powiedział kierowcy, że to jego wina, bo "jeździł nieprawidłowo", mógł przecież nie przekraczać czwartego biegu, to pewnie kierowca zabiłby takiego majstra śmiechem.

Nieporozumienie jest takie,ze ja nie podwazam Twojego naukowego doswiadczenia i jego wyniku.Jednak twierdze,ze badania naukowe jakie przeprowadziles nie pokazuja wyzszosci jednej matrycy nad druga

To doświadczenie w większym stopniu pokazuje, że efekt końcowy się różni. Jaką kto sobie dorobi do tego ideologię, to już nie moja sprawa. Twierdzenie jednak, że jedna matryca jest lepsza od drugiej ma w tym przypadku mocniejsze podstawy, niż twierdzenie, że różnic nie ma. Podstawy te daje właśnie wspomniane doświadczenie, a podstaw do innego twierdzenia póki co nie ma żadnych.

oktopus
16.02.15, 21:56
W dziwnym kierunku poszły te rozmowy/rozważania i zaczyna być niesmacznie, takie "suwakowanie własnego ego" przez niektóre osoby.

Od premiery minęło już trochę czasu, a testu/opisu/spostrzeżeń/odniesień nadal brak - jest na tym forum kilka osób, które niejednokrotnie zrobiły to wzorowo i bez zbędnego doktoryzowania.

Spoglądając na specyfikacje, jest moim zdaniem bardzo udana ewolucja i sam znajduje 2,5 powodu do odświeżenia mojej M5. Osoby które liczyły na rewolucje, zapomniały chyba o fakcie istnienia E-M1 (który i tak na tle nowej M5 nie wypada już różowo - przypuszczam, że oly zostawił sobie kilka "asów" i w niedalekiej przyszłość przeprowadzi lifting).

Mirek54
16.02.15, 22:08
Takie ustawienie jest bardzo często stosowane.

Jednak sie nie rozumiemy.Spytam inaczej(pomijam zalozenie Twego testu)Czy sprzedal bys takie zdjecie klijentowi oswiadczajac,ze takie wyszlo i nie mozna inaczej zrobic?Argumentujac to ,ze tak w zasadzie sie program ustawia i nie inaczej.
Jeszcze raz napisze.Piszac "nieprawidlowo" mialem na mysli wywolanie tego zdjecia w taki sposob.Kazdy normalny fotograf,kazdy normalny czlowiek nie bedzie tak ustawial suwakow w programie aby w cieniach wychodzily takie klocki.Jeszcze raz zaznacze.Nie chodzi mi o test jaki zrobiles.
Inaczej jasniej nie potrafie.Jesli teraz nie zalapiesz o co mi chodzi to trudno.Widocznie nie umiem z Toba rozmawiac klawiatura.

Ja myslisz,jak zachowa sie klijent ktoremu bedziesz chcial sprzedac tak wywolane zdjecie.Kupi czy zareaguje smiechem.

zimoch
16.02.15, 22:10
Też mi się nie podoba w jakim kierunku idzie ta dyskusja. Prosiłbym posiadacza o podesłałanie fotek z nocnego focenia lub o spostrzeżenia w tym zakresie

epicure
16.02.15, 22:11
Mirek, to nie ma znaczenia. To nie był test tego, jak zareaguje klient, tylko jak zareaguje matryca.

apz
16.02.15, 22:11
Takie ustawienie jest bardzo często stosowane. Podniesienie ekspozycji i podciągnięcie cieni to żadne voodoo, tylko jeden z najważniejszych procesów, jakie wykonuje się na RAWach. Im lepsza matryca, tym mniejsza degradacja obrazu idzie za takim procesem.......

Ciekawa naukowość, stracić większośc możliwości rejestracji koloru na wyblakłe światła i z resztek sygnału wyciągać szumy.
A potem dywagować o wyższości matrycy...
Zaprawdę ciekawe eksperymenty. Możesz podać gdzie te "naukowe" wnioski publikujesz? Chętnie poczytam jakąś sensowną dyskusję o wynikach tych eksperymentów i metodzie. Zapomniałeś dodać tylko, że narzędzia do tych eksperymentów użyłeś z lekka zwietrzałe (niekompatybilne) dla apratu poddawanego tym eksperymentom.

Mirek54
16.02.15, 22:19
Ach dajmy juz spokoj.Niedawno pisalem,ze bedzie pociag w innych watkach.Sie nie pomylilem.Ajjj jedno z nikla purpura,inne bez i jest dylemat.Ma racje czy nie.Znowu bedzie 100 postow

epicure
16.02.15, 22:23
Ciekawa naukowość, stracić większośc możliwości rejestracji koloru na wyblakłe światła i z resztek sygnału wyciągać szumy.
A potem dywagować o wyższości matrycy...

Jeśli chcesz zbadać możliwości matrycy, to właśnie tak powinieneś zrobić.

Możesz podać gdzie te "naukowe" wnioski publikujesz? Chętnie poczytam jakąś sensowną dyskusję o wynikach tych eksperymentów i metodzie.

Jest osobny wątek, jest też pełna recenzja na mojej stronie. Linkowane były tutaj z dziesięć razy, nota bene nie przeze mnie. Myślę, że je wiedziałeś, a może nawet sam brałaś udział w dyskusji. Teraz nie znajdę, piszę z telefonu, ale może ktoś mnie wyręczy...

Zapomniałeś dodać tylko, że narzędzia do tych eksperymentów użyłeś z lekka zwietrzałe (niekompatybilne) dla apratu poddawanego tym eksperymentom.

Użyłem najpopularniejszego narzędzia do RAWów, jakie jest na rynku. Nie mam podstaw sądzić, że jest niekompatybilne z tym modelem aparatu. Nie wykluczam, że tak może być, co zresztą zaznaczyłem w recenzji, ale nikt tego jeszcze nie udowodnił, stosując takie same ustawienia w innym sofcie.

apz
16.02.15, 22:33
...
Użyłem najpopularniejszego narzędzia do RAWów, jakie jest na rynku. Nie mam podstaw sądzić, że jest niekompatybilne z tym modelem aparatu. Nie wykluczam, że tak może być, co zresztą zaznaczyłem w recenzji, ale nikt tego jeszcze nie udowodnił, stosując takie same ustawienia w innym sofcie. Proponuję sprawdź, w tej samej dyskusji w osobnym wątku zostało to dopowiedziane, wtedy ACR nie obsługiwał E-M10, czasami warto sprawdzić czego się uzywa w teście zanim napisze się o jego naukowości... zwłaszcza gdy wychodzi, pewnie przypadkowa, niestaranność w użyciu narzędzi.
Wiem, ze nie Ty cytujesz.... zostałeś w ten epilog wrobiony...

epicure
16.02.15, 22:37
Gdyby ACR nie obsługiwał rawów z E-M10, to nie dałoby się ich otworzyć. Poza tym później ktoś pokazywał to zdjęcie wywołane najnowszym LR 5.7 i żadnej poprawy nie było.

apz
16.02.15, 22:44
Gdyby ACR nie obsługiwał rawów z E-M10, to nie dałoby się ich otworzyć. Poza tym później ktoś pokazywał to zdjęcie wywołane najnowszym LR 5.7 i żadnej poprawy nie było.
Producent softu pisał wtedy o obsłudze warunkowej i opracowywaniu właściwych dla aparatu kodeków. (Zapewne można to znaleść w necie.)
A ja nie napisałbym ani słowa, gdybym nie poczytał o naukowości porównania.
I to by było na tyle.

epicure
16.02.15, 22:46
Producent softu pisał wtedy o obsłudze warunkowej i opracowywaniu właściwych dla aparatu kodeków.

Pierwsze słyszę. Możesz to jakoś udokumentować?

szafir51
16.02.15, 22:55
Pierwsze słyszę. Możesz to jakoś udokumentować?

Było. Linków nie znajdę, ale pierwsza obsługa E-M10 przez Adobe na liście kompatybilnych modeli miała * z jakąś adnotacją, że to dopiero wstępna wersja obsługi tego aparatu. Nie wiem co poprawiali, ale pamiętam, że taka uwaga była.

epicure
16.02.15, 22:57
Ale kiedy to było? I dlaczego w najnowszej wersji jest tak samo?

apz
16.02.15, 23:01
Ale kiedy to było? I dlaczego w najnowszej wersji jest tak samo?

https://forum.olympusclub.pl/threads/91387-OlyTest-10-dni-z-E-M10?p=1095800&viewfull=1#post1095800

https://forum.olympusclub.pl/threads/91387-OlyTest-10-dni-z-E-M10?p=1095826&viewfull=1#post1095826

(https://forum.olympusclub.pl/threads/91387-OlyTest-10-dni-z-E-M10?p=1095826&viewfull=1#post1095826)W "naukowej" dyskusji warto czasem poczytać co inni w dyskusji piszą. Reszta poszukiwań po Twojej stronie. Domowa praca do odrobienia.

Ja już naprawdę kończę, nie chcę tego dalej kontynuować.

ahutta
16.02.15, 23:20
To jest wątek o nowej wersji E-M5 czy o E-M10, bo trochę się pogubiłem :|

apz
16.02.15, 23:22
To jest wątek o nowej wersji E-M5 czy o E-M10, bo trochę się pogubiłem :|
Ktoś z moderacji będzie musiał tę część o matrycach i oddawaniu kolorów wydzielić gdzie indziej, moje rąccki tak daleko nie sięgają , nie mogę...

Fisher7811
16.02.15, 23:32
Wątek o E-M5 a dyskusja o traktowaniu RAW-ów przez programy Adobe.

easy_rider
16.02.15, 23:53
Prościej założyć nowy wątek o EM5II - jak już go ktoś kupi...

apz
17.02.15, 00:11
Prościej założyć nowy wątek o EM5II - jak już go ktoś kupi...Na razie ma go testować/ testuje? Marcin Dobas we świecie.

epicure
17.02.15, 09:18
https://forum.olympusclub.pl/threads/91387-OlyTest-10-dni-z-E-M10?p=1095800&viewfull=1#post1095800

https://forum.olympusclub.pl/threads/91387-OlyTest-10-dni-z-E-M10?p=1095826&viewfull=1#post1095826

(https://forum.olympusclub.pl/threads/91387-OlyTest-10-dni-z-E-M10?p=1095826&viewfull=1#post1095826)W "naukowej" dyskusji warto czasem poczytać co inni w dyskusji piszą. Reszta poszukiwań po Twojej stronie. Domowa praca do odrobienia.

Ja już naprawdę kończę, nie chcę tego dalej kontynuować.

Ale to nie na temat. Ja nie używałem DNG Convertera, tylko najnowszego Lightrooma.

apz
17.02.15, 09:46
Ale to nie na temat. Ja nie używałem DNG Convertera, tylko najnowszego Lightrooma.
Ręce opadają, może sobie przeczytasz przykładowa publikację z Adobe. może nie wiesz czym sobie w tym Lightroomie wywołujesz?
http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=Windows
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5825

P (http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5825)rzestań się ośmieszać, proszę.

epicure
17.02.15, 10:05
apz, błagam... Od tamtego czasu pojawiło się kilka nowych wersji ACRa (to w nim jest silnik, DNG Converter to osobny program)i nic one nie zmieniły. Jeśli ktoś uważa inaczej, to nie musi marnować słów - wystarczy, że wywoła tego RAWa "po mojemu" i zafarbu być nie powinno. Póki co nikt tego nie zrobił, za to emocjonalnych wypowiedzi nie popartych absolutnie niczym nie brakuje. Uwaga o ośmieszaniu się dobrze o Tobie nie świadczy...

Dla mnie koniec tematu. Jak ktoś chce podyskutować o problemie, to jest do tego osobny wątek. I jeśli ma jakiś dowód podważający mój test, to niech go przedstawi, zamiast marnować czas innych ludzi swoim fanbojskim mambo-dżambo.

apz
17.02.15, 10:36
apz, błagam... Od tamtego czasu pojawiło się kilka nowych wersji ACRa (to w nim jest silnik, DNG Converter to osobny program)i nic one nie zmieniły. Jeśli ktoś uważa inaczej, to nie musi marnować słów - wystarczy, że wywoła tego RAWa "po mojemu" i zafarbu być nie powinno. Póki co nikt tego nie zrobił, za to emocjonalnych wypowiedzi nie popartych absolutnie niczym nie brakuje. Uwaga o ośmieszaniu się dobrze o Tobie nie świadczy...

Dla mnie koniec tematu. Jak ktoś chce podyskutować o problemie, to jest do tego osobny wątek. I jeśli ma jakiś dowód podważający mój test, to niech go przedstawi, zamiast marnować czas innych ludzi swoim fanbojskim mambo-dżambo.

Jestem zdumiony. Ponadto czynisz sobie osobiste wycieczki w moją stronę.

To Ty napisałeś o "naukowym" teście..., a teraz podważasz potrzebę własciwej kalibracji narzędzia do testu, bo mowa o ARC nie o ACR?
Przecież to tak jakbym nie wysterylizował narzędzi przed operacją, nie umył probówek przed doświadczeniem chemicznym...

Kolejne wersje wersje obu tych programów wprowadzają głównie kolejne sterowniki do nowo wprowadzonych na rynek aparatów do programów wywołujących - Adobe ACR i producentów zewnętrznych ARC. Mają nawet te same numery co widać na załaczonych linkach z Adobe. Jak można napisać że linki o ARC są nie na temat nie pojmuję.

Warto czasem porozmawiać o metodzie by nie wyprowadzać nikogo z obserwatorów swoich poczynań w maliny.

A co do miejsca, może wreszcie ktoś z moderacji te część wątka wydzieli i przeniesie we właściwe miejsce.

Ponadto jeśli o mnie idzie to juz też koniec. Tylko proszę nie polemizuj już, nie warto dawać argumentów krytykom....

epicure
17.02.15, 10:41
Kalibracja ACRa leży w gestii Adobe, nie mojej. Chyba, że tzw. pudrowanie syfa i czynienie wszystkiego, aby ukryć niedoskonałości matrycy uważasz za "kalibrację narzędzia". Ja to uważam za oszustwo.

Ciąg dalszy tutaj:

https://forum.olympusclub.pl/threads/91397-Kolory-w-Lightroom-4/page6?p=1169820#post1169820

Darekw1967
17.02.15, 13:15
Witam

UfRaw tez pudruje ? Nie uwazasz, ze zbyt fanatycznie bronisz wlasnych racji i za daleko idziesz w strone krytyki matrycy ?

Pozdrawiam

epicure
17.02.15, 13:22
UfRaw tez pudruje ? Nie uwazasz, ze zbyt fanatycznie bronisz wlasnych racji i za daleko idziesz w strone krytyki matrycy ?

https://forum.olympusclub.pl/threads/91397-Kolory-w-Lightroom-4/page6?p=1169820#post1169820

macieknr1
19.02.15, 16:15
A czy ten korpus pojawi sie w naszyma sklepie ?

apz
19.02.15, 16:26
A czy ten korpus pojawi sie w naszyma sklepie ?Pojawi się jak mówiła mi wczoraj miła Pani ze słuchawki na początku marca i mają być zestawy i samo body.

nyny
19.02.15, 16:26
A czy ten korpus pojawi sie w naszyma sklepie ?
A dlaczego mialby sie nie pojawic?
http://shop.olympus.pl/e_commerce/om-d/olympus/e-m5-mark-ii-korpus-p-2348.htm

pozdro

Jan_S
19.02.15, 16:44
a mnie to zaintrygowało. Może jednak warto rozważyć zmianę korpusu?

http://shop.olympus.pl/e_commerce/om-d/olympus/e-m5-mark-ii-zestaw-1240-p-2355.htm

macieknr1
19.02.15, 16:47
http://shop.olympus.pl/e_commerce/om-d/olympus/e-m5-mark-ii-korpus-p-2348.htm

pozdro

a mnie to zaintrygowało. Może jednak warto rozważyć zmianę korpusu?

http://shop.olympus.pl/e_commerce/om-d/olympus/e-m5-mark-ii-zestaw-1240-p-2355.htm No i pieknie teraz trzeba chwile poczekac, dzieki. Nie wiem czy juz bylo jak tak to z gory przepraszam :
https://www.youtube.com/watch?v=0uQKYgQaNHQ

gietrzy
19.02.15, 16:58

Szczerze? Jestem w szoku, że jeszcze nie ma 40-150/2.8.

Dzięki za link, teraz pobawię się w ene due ryke... bo nie wiem co pierwsze :)

nyny
19.02.15, 17:05
Szczerze? Jestem w szoku, że jeszcze nie ma 40-150/2.8.

http://shop.olympus.pl/e_commerce/m-zuiko-pro/olympus/m-zuiko-digital-ed-40-150mm-1-2-8-pro-mc-14-zestaw-p-2285.htm

Dzięki za link, teraz pobawię się w ene due ryke... bo nie wiem co pierwsze :)
Oba maja status "Dostepne wkrotce" takze spokojnie mozesz wyliczac ;)
Moze do czasu pojawienia sie odpowiedniego statusu bedzie juz wiadomo czy tam siedzi matryca od tych z rozowej landrynki ;)
Ja juz sobie policzylem ile bym ewentualnie musial dolozyc przy wymianie...

pozdro

szafir51
19.02.15, 17:17
to jest ciekawy zestaw, E-M1 i obiektywy "kitowe", hehe: http://shop.olympus.pl/e_commerce/om-d/olympus/e-m1-dz-pro-kit-p-2345.htm

MikolajN
19.02.15, 19:15
Mam tan zestaw. Ładne pudełko do tego dają :)

---------- Post dodany o 18:15 ---------- Poprzedni post był o 17:57 ----------

A tak poza tym to cena em5 mark II to taka se względem EM1. Gdybym miał złożyć zestaw marzeń to i tak póki co najkorzystniej wychodzi EM1 w owym zestawie PRO, szczególnie gdy się jeszcze grip wynegocjuje za 1 zł ;) EM5 II z 12-40PRO + Grip + 40-150PRO to już sporo więcej niż EM1 a mimo wszelkich zapewnien, dla mnie i tak braz czujników fazowych go dyskwalifikuje.

epicure
19.02.15, 21:15
Prawie 8 klocków za E-M5II z 12-40? Auć! Z drugiej strony jest OJ, który ratuje sprawę. Wtedy warto się zastanowić...

MikolajN
19.02.15, 21:24
Prawie 8 klocków za E-M5II z 12-40? Auć! Z drugiej strony jest OJ, który ratuje sprawę. Wtedy warto się zastanowić...
Tylko, że przy OJ różnica między zestawem EM5II 12-40 a EM1 12-40 to tylko 700zł... EM1 to nadal lepszy sprzęt i wart tych 700zł.

oktopus
19.02.15, 21:33
Nie ukrywam, że również rozważam wystawienie na sprzedaż mojego zestawu E-M5 + 12-40 (ELITE) i zakup E-M1 Pro KIT (chyba najbardziej uzasadniony ekonomicznie zestaw).

MikolajN
19.02.15, 21:34
Nie ukrywam, że również rozważam wystawienie na sprzedaż mojego zestawu E-M5 + 12-40 (ELITE) i zakup E-M1 Pro KIT (chyba najbardziej uzasadniony ekonomicznie zestaw).
Pewnie - kto umie liczyć szybko wyliczy co ile wychodzi ;) A dodatkowo piękne piętrowe pudełeczko z odobną szufladką na akcesoria jest gratis :D

epicure
19.02.15, 21:36
Tylko, że przy OJ różnica między zestawem EM5II 12-40 a EM1 12-40 to tylko 700zł... EM1 to nadal lepszy sprzęt i wart tych 700zł.
Dla mnie akurat w E-M1 nie ma nic lepszego, co bym wykorzystał w praktyce. A w E-M5II jest. Sam rozmiar jest wystarczającą zaletą, a cicha mechaniczna migawka to już gwóźdź do trumny dla E-M1.

Thomasso
19.02.15, 21:40
Dla mnie akurat w E-M1 nie ma nic lepszego, co bym wykorzystał w praktyce. A w E-M5II jest. Sam rozmiar jest wystarczającą zaletą, a cicha mechaniczna migawka to już gwóźdź do trumny dla E-M1.

Ale E-M1 jest cichutki i ma przyjemny dźwięk migawki.

T.

piaseczek
19.02.15, 21:48
Bardzo przyjemny:)

Jan_S
19.02.15, 21:52
oktopus (https://forum.olympusclub.pl/members/5991-oktopus) - to jak się zdecydujesz, to na 12-40 ale w dobrej cenie to bym się może skusił.

MikolajN
19.02.15, 21:52
Jeden lubi rybki inny jak mu stopy śmierdzą :D To tak już jest, że każdy ma coś do czegoś.
Dla Ciebie EM5II to miód malina a dla mnie nie dorasta do EM1 :) Sam fakt, że rozmiar EM5 jest niemal identyczny jak EM1 podważa Twój pierwszy argument. Dla mnie np EM5 musiał by posiadać automatycznie grip żebym mógł go jakoś trzymać wygodnie a EM1 ma już w standardzie wygodnie ukształtowaną obudowę. Grip to już dodatkowe kilka stówek i już cena niemal się równa. Elektroniczna migawka wejdzie do EM1 i to już pewne i tez będzie cicho. To tylko kwestia softu. Sam sprzęt w postaci EM1 jest lepszy, dojrzalszy i wiele osób nawet nieświadomie używało tu stwierdzenia, że EM5 jest już prawie jak EM1. Ale prawie tu robi sporą różnicę :)

apz
19.02.15, 22:18
Jeden lubi rybki inny jak mu stopy śmierdzą :D To tak już jest, że każdy ma coś do czegoś.
Dla Ciebie EM5II to miód malina a dla mnie nie dorasta do EM1 :) Sam fakt, że rozmiar EM5 jest niemal identyczny jak EM1 podważa Twój pierwszy argument. Dla mnie np EM5 musiał by posiadać automatycznie grip żebym mógł go jakoś trzymać wygodnie a EM1 ma już w standardzie wygodnie ukształtowaną obudowę. Grip to już dodatkowe kilka stówek i już cena niemal się równa. Elektroniczna migawka wejdzie do EM1 i to już pewne i tez będzie cicho. To tylko kwestia softu. Sam sprzęt w postaci EM1 jest lepszy, dojrzalszy i wiele osób nawet nieświadomie używało tu stwierdzenia, że EM5 jest już prawie jak EM1. Ale prawie tu robi sporą różnicę :)
EM1 dojrzalszy? nieporozumienie, ma inną funkcję i to do tego niedopracowaną funkcje pomiaru fazowego i tę inną nielubianą przeze mnie matrycę.
Jestem z tych co im ten model śmierdzi...

gietrzy
19.02.15, 22:26
EM1 dojrzalszy? nieporozumienie

Sama poprawka pracy stabilizacji... plus reszta z postu epi świadczy, że apz ma rację.
M1 to faza i ktoś, kto ma duże zuiko nie ma wyboru. Będą jaja jak poprawka 3.0 wskrzesi CAF+TR.
Ceny skoczą w górę jak nic.

jagger
19.02.15, 22:32
Nowe oprogramowanie chyba jutro ma się pojawić....

epicure
19.02.15, 22:36
Sam fakt, że rozmiar EM5 jest niemal identyczny jak EM1 podważa Twój pierwszy argument.

No nie bardzo:

141385

Dla mnie np EM5 musiał by posiadać automatycznie grip żebym mógł go jakoś trzymać wygodnie a EM1 ma już w standardzie wygodnie ukształtowaną obudowę. Grip to już dodatkowe kilka stówek i już cena niemal się równa.

OK, jak ktoś chce z takiego aparatu robić lustrzankę, to rzeczywiście lepiej kupić coś, co ją bardziej udaje.

Elektroniczna migawka wejdzie do EM1 i to już pewne i tez będzie cicho. To tylko kwestia softu.

Nie chodzi o migawkę elektroniczną, tylko mechaniczną.

Sam sprzęt w postaci EM1 jest lepszy...

Nie ma żadnych obiektywnych podstaw do takiego twierdzenia. E-M5II ma dokładnie to samo, co E-M1, plus kilka nowości więcej. Równoważą one brak czujników fazowych, z których duża część użytkowników pewnie nie korzysta. Uczciwiej byłoby powiedzieć, że to bardzo porównywalne aparaty w nieco innej formie, która jednak nie może być podstawą do obiektywnej oceny, bo to kwestia subiektywnych preferencji.

...dojrzalszy...

Tak, starszy :)

...i wiele osób nawet nieświadomie używało tu stwierdzenia, że EM5 jest już prawie jak EM1.

A jeszcze więcej osób nie użyło tu żadnego stwierdzenia. I o niczym to nie świadczy.

gietrzy
19.02.15, 22:41
Nowe oprogramowanie chyba jutro ma się pojawić....

Bardzo kibicuje temu aparacikowi, to bardzo solidny korpus z kulawym trybem wideo.

---------- Post dodany o 21:41 ---------- Poprzedni post był o 21:37 ----------

OK, jak ktoś chce z takiego aparatu robić lustrzankę, to rzeczywiście lepiej kupić coś, co ją bardziej udaje..

Czasami nie ma wyjścia, gniazdo słuchawek jest w tej dokręcanej podkładce.

jagger
19.02.15, 22:41
Tryb wideo kompletnie mnie nie interesuje... liczę natomiast na to że nowe oprogramowanie zlikwiduje wadę w moim wizjerze jaka pojawia się przy pomiarze światła...

gietrzy
19.02.15, 22:44
Tryb wideo kompletnie mnie nie interesuje... liczę natomiast na to że nowe oprogramowanie zlikwiduje wadę w moim wizjerze jaka pojawia się przy pomiarze światła...

Tylko potwierdzasz, że epi trafnie ujął M1 vs. M5/2 ;)
Co do wizjera, kiedyś czytałem twój post, imho serwis.

jagger
19.02.15, 22:48
Serwis nie dał rady... wymienił jakąś gumę a wizjer nadal mruga... Oleli mój problem... :-(
Chciałbym by wymienili mi go na nowy z zachowaniem starej gwarancji czyli ok 9 miesięcy... Żeby nie było, że chcę coś wyłudzić... Ale z Czechami się nie dogadam...

gietrzy
19.02.15, 22:53
Serwis nie dał rady... wymienił jakąś gumę a wizjer nadal mruga... Oleli mój problem... :-(

Sorki, że na otwartym kanale, ale zobacz co mi ostatnio doradził kaczy w wątku o laptopach.

jagger
19.02.15, 22:58
Sorki, że na otwartym kanale, ale zobacz co mi ostatnio doradził kaczy w wątku o laptopach.
Podlinkujesz na priv? Bo nie mogę znaleźć...

MikolajN
19.02.15, 23:36
EM1 dojrzalszy? nieporozumienie, ma inną funkcję i to do tego niedopracowaną funkcje pomiaru fazowego i tę inną nielubianą przeze mnie matrycę.
Jestem z tych co im ten model śmierdzi...
Ja rozumiem, że tu niekoniecznie każdy ma prawo do własnego zdania a nurt ustalają jednostki z mnogą ilością postów, ale:
primo - nikt tu na tym forum jeszcze nie dowiódł o wyższości matrycy z EM5 nad tą z EM1 a zagraniczne fora są w tym temacie wręcz odwrotne.
po drugie primo - nie powinieneś mówić o nieporozumieniu. Miałem wszystkie OMD na raz przez moment i to, że uważam EM1 za najlepszy (nie sugerując się ceną) nie jest przypadkiem.
po primo ultimo - pomiar fazy działa, dopracowany, niedopracowany ale jest i to jest to co daje swoistą przewagę choćby w nieograniczaniu się szkłami systemowymi m4/3. Wiem, że można i z EM5 ale czy to komfortowe? A z Em1 i owszem.

gietrzy
19.02.15, 23:45
Mikołaj, zobacz co ci odpisał epi: każdemu według potrzeb!
Duże szkła? Które masz, 90-cośtam, 300/2.8? Bo reszta jakby ma pokrycie w gówniarzach.

apz
20.02.15, 00:09
Mikołaj, zobacz co ci odpisał epi: każdemu według potrzeb!
Duże szkła? Które masz, 90-cośtam, 300/2.8? Bo reszta jakby ma pokrycie w gówniarzach. To pokrycie bywa jakby... Jakby go nie bylo , albo jest nie do końca ten teges...
Ale ja nie narzekam. Mam swoje, zaznaczam swoje priorytety.
Każdemu według jego potrzeb, a co do opinii o lepszości matrycy mam swoją, sprawdzoną, wejdę w E-M5 II mimo pewnych dla mnie niewygód. Większy grip i pomiar fazowy to nie wszystko, jak dla mnie za mało.

---------- Post dodany o 23:09 ---------- Poprzedni post był o 23:07 ----------

Ja rozumiem, że tu niekoniecznie każdy ma prawo do własnego zdania a nurt ustalają jednostki z mnogą ilością postów...
A takie wycieczki to ja wypraszam sobie... nikt tu nikomu nie próbuje się zamykać ust, a moderacja ingeruje tylko w bardzo skrajnych przypadkach.

epicure
20.02.15, 02:17
Jednostki ze sporą ilością postów często się między sobą spierają, nawet o pierdoły :) Nikt nikomu nie zabrania mieć swojego zdania ani go głosić. Ale każdy wygłoszony pogląd można przecież kwestionować i poddawać dyskusji.

Bodzip
20.02.15, 09:28
Chciałbym by wymienili mi go na nowy z zachowaniem starej gwarancji czyli ok 9 miesięcy... Żeby nie było, że chcę coś wyłudzić... Ale z Czechami się nie dogadam...
Wiem, że niektórzy jedną wadę słali kilka razy do serwisu. Na Twoim miejscu słałbym do skutku.

gietrzy
20.02.15, 09:56
Wiem, że niektórzy jedną wadę słali kilka razy do serwisu. Na Twoim miejscu słałbym do skutku.

I niech to szybko naprawią, bo jak się to puści na zagraniczne fora to sukces gwarantowany.

MikolajN
20.02.15, 13:55
To pokrycie bywa jakby... Jakby go nie bylo , albo jest nie do końca ten teges...
Ale ja nie narzekam. Mam swoje, zaznaczam swoje priorytety.
Każdemu według jego potrzeb, a co do opinii o lepszości matrycy mam swoją, sprawdzoną, wejdę w E-M5 II mimo pewnych dla mnie niewygód. Większy grip i pomiar fazowy to nie wszystko, jak dla mnie za mało.

Jasne, dla Ciebie tak, jednak niekoniecznie trzeba od razu nazywać kogoś zdanie nieporozumieniem. Masz swoje potrzeby i je rozumiem. Natomiast dzisiaj długo rozmawiałem z Panią z olympusa zajmującą się EM1 i co mnie zaskoczyło to fakt, że EM5II ma te samą matrycę co EM1 i EM10 a producentem jest Panasonic. Nie wiem ile w tym prawdy ale mówiła to z przekonaniem. Dzisiaj wychodzi soft 3.0 do EM1 i będzie poprawione działanie czujników fazowych. nASTĘPNY SOFT DO em1 już jest w przygotowaniu i tez wprowadzi zdjęcia w większej rozdzielczości (ale niewiadomo czy 40mpx) oraz tryb cichej migawki.
Moim zdaniem więc, jeżeli EM5II ma być tylko 700zł tańszy od EM1 to jednak EM1 jest lepszą opcją.

A takie wycieczki to ja wypraszam sobie... nikt tu nikomu nie próbuje się zamykać ust, a moderacja ingeruje tylko w bardzo skrajnych przypadkach.

Wiesz, nie o to mi chodziło. Bardziej o fakt, że jako doświadczeni użytkownicy macie silną pozycję opiniotwórczą i nie jest to fair dla np nowych użytkowników, którzy z góry dowiadują się że kupili "kupę" co nie jest prawdą.

epicure
20.02.15, 14:18
...którzy z góry dowiadują się że kupili "kupę" co nie jest prawdą.

A gdzie się tego dowiedziałeś? Zawsze prędzej czy później pojawi się nowszy aparat, który będzie lepszy. Ot, twarde ciastko, które trzeba pogryźć i przełknąć.

inkoguto
20.02.15, 14:42
IMHO aparat kupuje się pod potrzeby, albo do zabawy. Jak pod potrzeby to zakup wg. wymagań jak do zabawy to ten na który nas stać ewentualni ten który się podoba. Moim zdaniem każdy z aparatów Olka z serii om-d to kawał dobrego sprzętu i wszystko sprowadza się do indywidualnych wymagań. Jak dla mnie i moich potrzeb każdy z nich jest wystarczająco dobry. Nowa piątka to fajne rozwinięcie choć to tylko lekki facelifting. Co do różnicy w cenie wobec em1 przypuszczam, że cena wyjściowa dość szybko spadnie więc różnica będzie większa niż 700 zł.

Ja akurat poczekałbym na jakieś promocje i edycje specjalne vide sam kupiłem em5 w wersji pro kit, i był to dla mnie bardzo opłacalny zakup a sam korpus (w fajnej czarnej chropowatej edycji) wyszedł wręcz śmieszni tanio w zestawie z gripem i 12-40. Uważam że kupowani nowości to kiepski pomysł bo płacimy ekstra za to, że jesteśmy jednymi z pierwszych nabywców - no ale ja z Krakowa ;)

nyny
20.02.15, 14:43
Natomiast dzisiaj długo rozmawiałem z Panią z olympusa zajmującą się EM1 i co mnie zaskoczyło to fakt, że EM5II ma te samą matrycę co EM1 i EM10 a producentem jest Panasonic. Nie wiem ile w tym prawdy ale mówiła to z przekonaniem.
To Pani sie jednak nie zna, albo ja zle zrozumiales :)

M10 ma ta sama matryce co M5 czyli od tych na S.
M1 ma matryce od tych na P.

Natomiast M10 ma z M1 procek TruePic VII

Co ma M5II nie wiadomo poki co, poza tym ze ma rowniez TruePic VII:)

pozdro

MikolajN
20.02.15, 15:19
IMHO aparat kupuje się pod potrzeby, albo do zabawy. Jak pod potrzeby to zakup wg. wymagań jak do zabawy to ten na który nas stać ewentualni ten który się podoba. Moim zdaniem każdy z aparatów Olka z serii om-d to kawał dobrego sprzętu i wszystko sprowadza się do indywidualnych wymagań. Jak dla mnie i moich potrzeb każdy z nich jest wystarczająco dobry. Nowa piątka to fajne rozwinięcie choć to tylko lekki facelifting. Co do różnicy w cenie wobec em1 przypuszczam, że cena wyjściowa dość szybko spadnie więc różnica będzie większa niż 700 zł.

Ja akurat poczekałbym na jakieś promocje i edycje specjalne vide sam kupiłem em5 w wersji pro kit, i był to dla mnie bardzo opłacalny zakup a sam korpus (w fajnej czarnej chropowatej edycji) wyszedł wręcz śmieszni tanio w zestawie z gripem i 12-40. Uważam że kupowani nowości to kiepski pomysł bo płacimy ekstra za to, że jesteśmy jednymi z pierwszych nabywców - no ale ja z Krakowa ;)

A cena EM5 pierwszej wersji spadła kiedyś? Chodzi mi o katalogową.

---------- Post dodany o 14:19 ---------- Poprzedni post był o 14:04 ----------

To Pani sie jednak nie zna, albo ja zle zrozumiales :)

M10 ma ta sama matryce co M5 czyli od tych na S.
M1 ma matryce od tych na P.

Natomiast M10 ma z M1 procek TruePic VII

Co ma M5II nie wiadomo poki co, poza tym ze ma rowniez TruePic VII:)

pozdro

Skoro tak mówisz to pewnie tak jest :)
Jednak dałbym troszkę wiary w to co mówią w Olku bo skoro wchodzą nowe korpusy Panasonic a oni dają swoje matryce to pewnie EM5II tez mógł takową dostać. System się rozwija i pewnie nie trzeba się już posiłkować Sony. Myślicie, że jakby Olympus nagle zmienił matrycę z S na P czy na odwrót to poinformował by kogoś? Wątpię...

gietrzy
20.02.15, 17:42
https://forum.olympusclub.pl/threads/91397-Kolory-w-Lightroom-4/page3?p=1170873&viewfull=1#post1170873

alnico
20.02.15, 22:08
test Fotopolis
http://www.fotopolis.pl/n/20382/olympus-om-d-e-m5-ii-test-aparatu/

gietrzy
20.02.15, 22:35
D810 vs. M5/2 via OV 1.4.2 (http://www.dpreview.com/forums/post/55333044)

Jan_S
20.02.15, 23:02
Tak się zastanawiam - czy któryś z aparatów m4/3 Panasonica ma fazowe czujniki AF? Mogłem coś przeoczyć ale nie kojarzę takiego korpusu. I to jest dziwne że robią matrycę tylko dla jednego aparatu i to aparatu konkurencji. Może to jest przyczyna że E-M1 jest taki drogi?

epicure
20.02.15, 23:13
Nie podniecałbym się tak tymi czujnikami fazowymi. Konkurencja je ma, bo bez nich sobie nie radzi. A w m4/3 AF po kontraście daje radę wcale nie gorzej.

gietrzy
21.02.15, 00:36
Oly, obudź się, proszę. Smartfonowe wydeo, pytanie tylko czy 2015 czy 2016?

https://www.youtube.com/watch?v=IHiNfDFHZ8Y

And.N
21.02.15, 09:29
test Fotopolis
http://www.fotopolis.pl/n/20382/olympus-om-d-e-m5-ii-test-aparatu/
Trochę zaskakujące jak dla mnie to w wadach:
- nietrafione poziomy predefiniowanych trybów balansu bieli
- tendencja do ciepłego odwzorowania barw

Opisane w ten sposób:..."Ze standardowych ustawień balansu bieli najlepiej poradził sobie tryb Auto. Odchylenia szarości oscylują w granicach 2-5 K. Wybierając balans bieli ustawiony na światło jarzeniowe i żarowe musimy mieć na uwadze, że odchylenia wyniosą około 10 K. Z przetestowanych trybów najgorzej wypadł balans bieli ustawiony na światło dzienne – odchylenie szarości wyniosło nawet 15 K."

Zazwyczaj "normą" jest, że największe odchyłki są w WB ustawionego dla światła jarzeniowego i żarowego. Z drugiej strony, kto wie czy najczęściej używany WB Auto (ja tak mam) sprawuje się dobrze no i "grzech" taką puszką nie używać RAW:)

szafir51
21.02.15, 09:34
nie wyłączyli opcji "zachowaj ciepłe barwy" czy jakoś tak? Po tym jak testowali stabilizację w obiektywie, który stabilizacji nie posiada testów fotopolis nie traktuję zbyt poważnie ;)

And.N
21.02.15, 10:07
nie wyłączyli opcji "zachowaj ciepłe barwy" czy jakoś tak? ...
a ta opcja nie dotyczy tylko WB Auto, gdy właśnie robi się w świetle żarowym ?, zresztą nie wiem...
W instrukcji E-M5 tak to opisują: "Wybierz ustawienie [Off], aby wyeliminować ciepłe kolory ze zdjęć wykonanych przy świetle żarowym."
Będą następne testy, bardzo możliwe, że to się nie potwierdzi. Nawet gdyby, to łatwe do poprawienia w następnym firmware.

apz
21.02.15, 11:21
a ta opcja nie dotyczy tylko WB Auto, gdy właśnie robi się w świetle żarowym ?, zresztą nie wiem...
W instrukcji E-M5 tak to opisują: "Wybierz ustawienie [Off], aby wyeliminować ciepłe kolory ze zdjęć wykonanych przy świetle żarowym."
Będą następne testy, bardzo możliwe, że to się nie potwierdzi. Nawet gdyby, to łatwe do poprawienia w następnym firmware.

Sprawdzę jak dostanę...

Tak naprawdę temperaturę na sztywno ustawian za 2 razy w półroczu, i robię w RAW-ach, nie rozumiem w czym problem...

And.N
21.02.15, 11:38
Sprawdzę jak dostanę...
Teoretycznie można już sprawdzić (w E-M5 czy innym oly), albo ktoś wie, czy ta opcja /zachowaj ciepłe kolory/ ma wpływ(ON,OFF)? przy ustawionym WB na światło dzienne. To jest tam gdzie Fotopolis wyszła największa odchyłka w WB i jak sugeruje szafir51, że powodem było nie wyłączenie tej opcji. (Nie twierdzę, że nie, ale to co w instrukcji znalazłem tak mało dokładnie to opisane)

apz
21.02.15, 11:47
Teoretycznie można już sprawdzić (w E-M5 czy innym oly), albo ktoś wie, czy ta opcja /zachowaj ciepłe kolory/ ma wpływ? przy ustawionym WB na światło dzienne. To jest tam gdzie Fotopolis wyszła największa odchyłka w WB i jak sugeruje szafir51, że powodem było nie wyłączenie tej opcji.

W jotpegu oczywiście, że ma wpływ.

gietrzy
21.02.15, 11:49
Przecież to tylko fotopolo, poza tym to bardziej recenzja niż test.

And.N
21.02.15, 11:52
W jotpegu oczywiście, że ma wpływ.
Jeśli tak, to bardzo prawdopodobne, że testujący z Fotopolis mieli załączoną tą opcję.

...Tak naprawdę temperaturę na sztywno ustawian za 2 razy w półroczu, i robię w RAW-ach, nie rozumiem w czym problem...
Oj tam, są też tacy, którzy chcieliby mieć od razu ładnego jpg-a z puszki bez poprawiania. Problemu nie ma. Poza tym bardzo możliwe, że to wina testujących...

gietrzy
21.02.15, 14:03
Olympus High Res Shot Raw File Photoshop Plug-in; podpowiedź: 123456789

Ten program jest kompatybilny z 64-bitową wersją CS5 lub nowszą programu Adobe Photoshop i nie będzie współpracować z wersją 32-bitową.

Dostępny do pobrania stąd (http://support.olympus-imaging.com/hp1download/).
Instrukcja pdf (http://support.olympus-imaging.com/hp1download/pdf/HRS_PS_Plugin_Instruction_pl.pdf)

Bodzip
21.02.15, 14:07
Olympus High Res Shot Raw File Photoshop Plug-in; podpowiedź: 123456789

Ten program jest kompatybilny z 64-bitową wersją CS5 lub nowszą programu Adobe Photoshop i nie będzie współpracować z wersją 32-bitową.

Dostępny do pobrania stąd (http://support.olympus-imaging.com/hp1download/).
Instrukcja pdf (http://support.olympus-imaging.com/hp1download/pdf/HRS_PS_Plugin_Instruction_pl.pdf)
Ktoś Ci powinien dać plusa. Ja nie mogę niestety :???:

waruga
21.02.15, 14:45
Ktoś Ci powinien dać plusa. Ja nie mogę niestety :???:

Pomoglem...:-)

apz
21.02.15, 15:01
Ktoś Ci powinien dać plusa. Ja nie mogę niestety :???:Rozdam, to zrealizuje zamówienie...

Bodzip
21.02.15, 15:07
I bardzo dziękuję :)

gietrzy
22.02.15, 17:40
Pierwsze M5/2 są już sprzedawane Za Wodą (to do Jack'a).
Tak czy siak chyba pierwsze wideo 1080/60 z kotkiem

https://www.youtube.com/watch?v=NNgaXeAQz0g

i banknot 20$ w dwóch rozmiarach
http://twills.fatcow.com/Upload/E-M5MKII/

apz
22.02.15, 18:12
...

i banknot 20$ w dwóch rozmiarach
http://twills.fatcow.com/Upload/E-M5MKII/
Powszechnie tu znany sklep internetowy przyjmując ode mnie kasę napisał dostawa za 2 tygodnie. Zobaczymy, potrzebuję mu się poprzygladać z bliska jakiś tydzień przed 01.05.

jagger
22.02.15, 19:12
jutro wysyłam, usterka zarejestrowana... mam też drugiego omd gdzie jest dokładnie to samo.... epidemia?

gietrzy
24.02.15, 08:24
Porównanie (bardzo krótkie) rozdzielczości w trybie filmikowym GH4, M5/2 i LX100.

https://www.youtube.com/watch?v=P4ADQHzkUWk

MikolajN
24.02.15, 08:36
jutro wysyłam, usterka zarejestrowana... mam też drugiego omd gdzie jest dokładnie to samo.... epidemia?
A ja Tobie mówię, że to Twoje lekkie urojenie bo na moje oko aparat zachowuje się normalnie :)

Thomasso
24.02.15, 13:24

Słychać krokowe działanie AFu :)

T.

gietrzy
25.02.15, 02:05
Kolejna lekcja do odrobienia przed zakupem dla niezdecydowanych.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/02/l_os_em5mk206-1.jpg
źródło (http://camera.itmedia.co.jp/dc/articles/1502/24/news156.html)

W środku parę kadrów dla Mirka.

Hardokorowy fan (https://www.youtube.com/user/mpgxsvcd#play/uploads) aparatów serii GH Panasa nt. bohatera wątku:

Please note that I think the Olympus E-M5 MK II is probably the best video camera anyone can buy that isn't using it for professional uses. Basically if you are shooting hand held run and gun video that you intend to post to youtube then this is the camera you want.

arhtus
25.02.15, 11:52
Rozdzielczość przy tym trybie jest naprawdę imponująca, szkoda że póki co tylko ze statywu, ale to pewnie z czasem będzie się rozwijało.
Natomiast bardzo mnie martwią artefakty wyłażące w niektórych miejscach, coś jak faktura jakiegoś płótna. Chyba pojawiają się w miejscach gdzie w kadrze się coś lekko poruszy, ale widziałem już kilka ujęć, które siłą rzeczy musiały być stabilne, a jednak efekt ten powstawał :???: pewnie to zasługa stabilnego inaczej statywu :)
Na zdjęciu fabryki wyżej, efekt ten widoczny jest na samym dole, mniej więcej pośrodku kadru. Widać tam chyba dym wydobywający się z instalacji i on dał taki efekt.... ?

gietrzy
25.02.15, 12:18
Kurczę, to ten sam syf, który widać na fotkach optycznych (kadr z doniczką). Myślałem, że to wynik gradacji, jak podpowiadał Bodzip, ale oglądam jotpega z tej PS-wtyczki Oly nie plik prosto z korpusu.
A propos. Zauważalne usprawnienie tej funkcji Oly przygotował w następcy M1; wg plotek oczywiście.

fret
25.02.15, 13:17
Rozdzielczość przy tym trybie jest naprawdę imponująca, szkoda że póki co tylko ze statywu, ale to pewnie z czasem będzie się rozwijało.
...
Na zdjęciu fabryki wyżej, efekt ten widoczny jest na samym dole, mniej więcej pośrodku kadru. Widać tam chyba dym wydobywający się z instalacji i on dał taki efekt.... ?

Z ręki będzie trudno, nawet jeśli założymy, że zostana całkowicie wyeliminowane przerwy miedzy zdjęciami, to poj. ekspozycja będzie musiała mieś czas równy 1/8 całej ekspozycji. Nie zawsze bedzie tyle swiatła, żeby robić takie zdjęcie na niskiej czułości. Poza tym do fotografowania ludzi fajnie jest mieć 1/125s, a wtedy poj. ekspozycja wypada w okolicach 1/1000s. Pozostaje tylko focenie w słoneczne dni :)

Na dole fabryki pojawiła się para i ona była źródłem ruchu. Takie same paski widac w niektórych miejscach na krawędzi chmur.

apz
25.02.15, 13:22
Z ręki będzie trudno, nawet jeśli założymy, że zostana całkowicie wyeliminowane przerwy miedzy zdjęciami, to poj. ekspozycja będzie musiała mieś czas równy 1/8 całej ekspozycji. Nie zawsze bedzie tyle swiatła, żeby robić takie zdjęcie na niskiej czułości. Poza tym do fotografowania ludzi fajnie jest mieć 1/125s, a wtedy poj. ekspozycja wypada w okolicach 1/1000s. Pozostaje tylko focenie w słoneczne dni :)

Na dole fabryki pojawiła się para i ona była źródłem ruchu. Takie same paski widac w niektórych miejscach na krawędzi chmur.
Ale zawsze da się wykorzystać krawędź stolika, kosz na śmieci czy oparcie ławki...

Przecież to jest wykorzystanie mechanizmu poruszania do stabilizacji matrycy. Odwrotne wykorzystanie do poruszenia matrycy przy nieruchomym aparacie. A co do artefaktów to ocenimy jak będzie więcej sampli, ja na razie nie widzę tak znaczącej mory jak w obrazkach z 610-tki. Więcej nie widzę tych artefaktów. Może jestem ślepy.

epicure
25.02.15, 13:27
Jak komuś zależy na naprawdę wysokiej rozdzielczości, a w dodatku ma luszczankę z pierdyliardem pikseli, kłapiącą lustrem powodującym wibracje, to i tak dla pewności użyje statywu i jeszcze będzie się bawił w mirror lockupy...

fret
25.02.15, 13:27
Wygląda na to, że latem wystarczy ruch gorącego powietrza przy ziemi i będą paski.

epicure
25.02.15, 13:32
A jak mucha przeleci, to już zdjęcie do wyrzucenia.

C'mon, nie róbcie sobie jaj :)

fret
25.02.15, 13:34
Jak komuś zależy na naprawdę wysokiej rozdzielczości, a w dodatku ma luszczankę z pierdyliardem pikseli, kłapiącą lustrem powodującym wibracje, to i tak dla pewności użyje statywu i jeszcze będzie się bawił w mirror lockupy...

I z grubsza na tym polega problem, do ostrych zdjęć przy takich rozdzielczościach nie wystarczy reguła "1/ogniskowa". Poj. zdjęcie mogę np. pstryknąć w sprzyjających warunkach z czasem 1/1000 i mieć pewność, że nic się nie poruszy. Przy składance potrzeba wtedy min. 1/8000...

---------- Post dodany o 12:34 ---------- Poprzedni post był o 12:32 ----------

A jak mucha przeleci, to już zdjęcie do wyrzucenia.

C'mon, nie róbcie sobie jaj :)

Jeśli mucha będzie istotnym tematem zdjęcia, to tak. Zdjęcie będzie do wyrzucenia :)
Weź pod uwagę, że to nie są zdjęcia do oglądania po zmniejszeniu. Po zmniejszeniu, to 16M całkowicie wystarczy. To są zdjęcia do ogladania 1:1.

epicure
25.02.15, 13:49
I z grubsza na tym polega problem, do ostrych zdjęć przy takich rozdzielczościach nie wystarczy reguła "1/ogniskowa".

W wielu przypadkach nie wystarczy. Ba, wielu przypadkach, szczególnie w krajobrazach, ten czas się specjalnie wydłuża. Szukasz problemów na siłę.

gietrzy
25.02.15, 13:50
Więcej nie widzę tych artefaktów. Może jestem ślepy.

Jaką masz rozdzielczość w monitorze? Ja tego (na fotkach z optyczne.pl) w ogóle nie widzę na uhd.

szafir51
25.02.15, 13:51
To są zdjęcia do ogladania 1:1.

czyli taki "świerszczyk" dla sprzętowego onanisty :P

fret
25.02.15, 14:01
czyli taki "świerszczyk" dla sprzętowego onanisty :P

Nie tylko, może jeszcze w muzeach się ta technika sprawdzi.

---------- Post dodany o 13:01 ---------- Poprzedni post był o 12:58 ----------

W wielu przypadkach nie wystarczy. Ba, wielu przypadkach, szczególnie w krajobrazach, ten czas się specjalnie wydłuża. ...

Jesli nawet ktoś ma takie hardcorowe podejscie do zdjęć z ręki (o takich zdjęciach dyskutujemy), to z pewnoscia nie potrzebuje wtedy 40M :D

epicure
25.02.15, 14:07
Nie dyskutujemy o zdjęciach z ręki, bo poważnych krajobrazów, w których potrzebna jest bezkompromisowa rozdzielczość, z ręki się po prostu nie robi. Nawet jeśli czas otwarci migawki Ci na to teoretycznie pozwoli.