Zobacz pełną wersję : Jak uzyskac taki efekt
piotrekmor
30.01.15, 02:38
Szukając trochę informacji na temat obiektywu 75/1.8 trafiłem przez przypadek na blog http://lenaikuba.pl. Autorzy blogu robią zdjęcia Olympusem OM-D E-M10 ze szkłami 17/1.8, 45/1.8 i 75/1.8. Czasem pojawia się również Voigtlander 25/0.95.
Muszę przyznać, że zdjęcia bardzo przypadły mi do gustu (zarówno ujęcia jak i sama obróbka). No właśnie, obróbka. Powiem szczerze, że nie umiem uzyskać tak mocno naświetlonych, ale nie prześwuetlonych zdjęć. Próbowałem na różne sposoby, głównie wykorzystując LR (ekspozycja, kontrast, saturacja, wzmocnienie Highlights) ale ogólnie to klapa.
Taki sposób obróbki od zawsze mi się podobał i zastanawiam się, czy da się go osiągnąć bez PS. Ewentualnie na jakie suwaczki zwrócić szczególną uwagę ;).
Przykładowe zdjecia w załączniku.
Nie widzę w tych zdjęciach niczego nadzwyczajnego jeśli chodzi o ich wykonanie czy późniejszą obróbkę. Jedyna "trudność" to posiadanie jednego z wyżej wymienionych obiektywów z światłem 1.8 i na takiej pewnie przysłonie były wykonane.
Weźmy dla przykładu zdjęcie 2 z tych przykładów. Histogram jego wygląda tak: 139796
Na to powinieneś zwracać uwagę najlepiej już na etapie robienia zdjęć aby histogram nie opierał się o prawą krawędź wykresu tylko kończył się przed. Później najwyżej w LR podciągniesz do prawej.
Suwaki na które zwracać uwagę to Ekspozycja, Highlights i Whites. W LR przy obróbce włącz wskaźnik prześwietleń (prawy trójkącik w okienku histogramu). Warto też myślę (jeśli aparat umożliwia) także aktywować w nim podobną opcję: ostrzeżenie o przepaleniach.
W tych przykładowych zdjęciach chyba też lekka winieta była dodana i nieco obniżona saturacja.
Tak naprędce wygrzebałem z dysku przykładowe swoje zimowe zdjęcie: 139797
Wygląd już po podciągnięciu suwakami: Ekspozycja: +1,6 ; Highlights +36 ; Whites +40, a histogram jego wygląda tak:139798
Oczywiście każde zdjęcie będzie wymagało innych ustawień suwaków ale głównie te 3 brałbym pod uwagę (spore znaczenie ma Whites )
Moje było zrobione zwykłym kitem i na przysłonie f7.1 więc zrozumiałe nie ma takiego efektu i jest duża głębia ostrości.
Edit.
Spore znaczenie maja też warunki pogodowe, zastane światło, aby podobny efekt uzyskać. W tych przykładowych zdjeciach, jak widać, nie było ostrego słonecznego światła.
Zgadza się. Nie ma tam nic specjalnego. Po prostu zdjęcia wykonane w pochmurny dzień przy maksymalnie rozproszonym świetle w wyniku wszechobecnej bieli śniegu.
diabolique
30.01.15, 11:11
Efekt jest w dużej mierze powodowany małą głębią ostrości oraz winietowaniem (przyciemnieniem) rogów :)
Myślę, że powinniśmy wyjść od punktowego pomiaru światła w puszce. Suwaczki - w zależności od potrzeb.
ETTR, hasło na dziś do odszukania w google ;-)
... głównie wykorzystując LR...
Która wersja LR?
---------- Post dodany o 12:35 ---------- Poprzedni post był o 11:37 ----------
Suwaki na które zwracać uwagę to Ekspozycja, Highlights i Whites...
... i Blacks. Trzeba ściągnąć trochę czernie, -10, maks. -20.
W tych przykładowych zdjęciach chyba też lekka winieta była dodana i nieco obniżona saturacja.
Winieta i saturacja owszem, ale wydaje mi się, że na +10 lub +20 był przesunięty suwak Vibrance.
Ewidentnie też podciągnięte też "Clarity" :)
Ewidentnie też podciągnięte też "Clarity" :)
Tego to już taki pewny bym nie był, osobiście nie sądzę.
piotrekmor
30.01.15, 21:25
Bardzo dziękuję za porady. W weekend znajdę może trochę wolnego czasu to postaram się jeszcze raz pobawić zdjęciami uwzględniając wasze wskazówki. Efekty pracy wrzucę na forum do oceny :).
PS.
hades, obecnie pracuje na Lightroom 4.
... Efekty pracy wrzucę na forum do oceny :)....
I to byłoby bardzo wskazane:)
piotrekmor
31.01.15, 21:29
Nie udało mi się znaleźć zimowego zdjęcia z zastanym światłem, ale myślę że to poniżej powinno być ok.
Najpierw zdjęie prosto z puszki.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=139889&d=1422736765
Następnie pobawiłem się trochę suwakami...
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=139887&d=1422736765
...uzyskując efekt jak poniżej.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=139888&d=1422736765
Kilka rzeczy, na które zwróciłem uwagę bawiąc się tym zdjęciem:
1) wcześniej nie zwracałem takiej uwagi na histogram,
2) próbowałem uzyskać pożądany efekt ze zdjęć, które już w momencie ich wykonywania były niepoprawne. Zauważyłem to w momencie szukania zdjęcia odpowiedniego do potrenowania - miałem z tym duży problem.
3) miałem problem z uzyskanie lepszego kontrastu w taki sposób, aby zdjęcie nie wyglądało na "przerysowane" (sam nie wiem, czy udało mi się to osiągnąć)
4) dużo jeszcze nauki przede mną... :) szczególnie na etapie wykonywania zdjęcia.
edit:
Faktycznie, był jakiś problem. Teraz powinno być ok. Muszę jeszcze popracować na dodawaniem zdjęć do wątku.
Nie wiem jak inni forumowicze, ale ja fot nie widzę.
T.
Nie wiem jak inni forumowicze, ale ja fot nie widzę.
Ja też.
No teraz widać.
I bardzo ładnie wyszło...
T.
Mysle,ze bedziesz musial przy typowo sniegowych bardziej podciagnac.Tak zeby snieg uzyskal fakture,zeby nie byl biala plama.
Moze tak,tylko mysle,ze tu juz lekko przegielem139892
...4) dużo jeszcze nauki przede mną... :) szczególnie na etapie wykonywania zdjęcia.
Całkiem dobrze sadzę. Co prawda oglądam teraz na słabej jakosci ekranie laptopa ale różnica jest widoczna. Odnośnie histogramu to tak wtrącę, nie każde zdjęcie wymaga podciągnięcia wykresu do prawej. Czasem wręcz może wyglądać gorzej. To już zależy od samego zdjęcia i jak je chcemy pokazać.
Niekiedy warto w LR w sekcji HSL selektywnie wpłynąć na dany kolor (odcień barwy, saturację, jasność ). Mogę źle oceniać na lapku ale w tym Twoim przykładzie nieco zwiększyłbym nasycenie koloru dachu. To już powiedzmy takie niuanse.
No to jeszcze jedna próba.
Zdjęcie prosto z aparatu
139922
lekka korekta (tutaj pozwoliłem sobie na ingerencje w poszczególne kanały koloru)
139920139921
no i efekt końcowy
139919
Następnym razem spróbuje pobawić się portretem.
Moze tak,tylko mysle,ze tu juz lekko przegielem139892
Jak dla mnie trochę za bardzo przerysowane, ale dzięki za propozycje i uwagi.