Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : filtry do ZD 7-14mm.. ma ktos chytry plan?

Coral
26.11.07, 01:19
..jak w temacie..czasem potrzebuje zalozyc polowke i musze zmieniac szklo co jest denerwujace i zabiera czas a chetnie bym zalozyl filterek /na dlugim koncu 14mm/.. ma ktos jakis patent?... ja urzywam systemu lee, ale podobnie jest w hitech i cokin.. zapraszam do podzielenia sie pomyslami.. ;]

willow32
26.11.07, 01:38
..jak w temacie..czasem potrzebuje zalozyc polowke i musze zmieniac szklo co jest denerwujace i zabiera czas a chetnie bym zalozyl filterek /na dlugim koncu 14mm/.. ma ktos jakis patent?... ja urzywam systemu lee, ale podobnie jest w hitech i cokin.. zapraszam do podzielenia sie pomyslami.. ;]

nie bardzo zrozumiałem problem ale wiem ze używasz chyba najlepszego systemu :)

Coral
26.11.07, 02:01

nie bardzo zrozumiałem problem ale wiem ze używasz chyba najlepszego systemu :)

problem w tym ze ZD 7-14mm nie na gwintu do mocowania filtrow czy czegokolwiek innego.. o ile w wypadku ogniskowej 7mm jest to zrozumiale o tyle na drugim koncu (14mm) taka mozliwos byla by wielce pozadana.. ;]

dobas
26.11.07, 02:13
Typ X-Pro ?
średnica od 62 mm do 112 mm - powinno styknąć ?

posdrawiam
dobas

willow32
26.11.07, 03:30
Typ X-Pro ?

posdrawiam
dobas

tyle ze to chyba nie chodzi o srednicę a raczej o sposób zamocowania uchwytu na obiektywie (brak gwintu)
Jest uchwyt szerokokątny Lee mocowany zaciskowo na obudowie obiektywu, ma tylko jedna wadę :) kosztuje sporo ponad 700pln :) jest w ofercie Raysfoto.

ewentualnie mozesz pobawić sie w majserkowicza i zbudować ramkę mocowaną do gwintu na statyw, czyli tak jak to rozwiazane w kompaktach :) ale to będzie raczej paskudnie nieporęczne i wykluczy możliwosć ustawienia aparatu na statyw.

Coral
26.11.07, 03:44
Typ X-Pro ?

posdrawiam
dobas

tyle ze to chyba nie chodzi o srednicę a raczej o sposób zamocowania uchwytu na obiektywie (brak gwintu)
Jest uchwyt szerokokątny Lee mocowany zaciskowo na obudowie obiektywu, ma tylko jedna wadę :) kosztuje sporo ponad 700pln :) jest w ofercie Raysfoto.

ewentualnie mozesz pobawić sie w majserkowicza i zbudować ramkę mocowaną do gwintu na statyw, czyli tak jak to rozwiazane w kompaktach :) ale to będzie raczej paskudnie nieporęczne i wykluczy możliwosć ustawienia aparatu na statyw.
..willow ..masz racje - jest taki uchwyt (dla szkiel od 82mm w gore)..tylko ciekawym jak to robi z tym szklem..

willow32
26.11.07, 03:52
Typ X-Pro ?

posdrawiam
dobas

..willow ..masz racje - jest taki uchwyt (dla szkiel od 82mm w gore)..tylko ciekawym jak to robi z tym szklem..

myślę ze najprosciej napisać do Raysfoto i zapytać jak się sprawy mają :)

Coral
26.11.07, 04:15
myślę ze najprosciej napisać do Raysfoto i zapytać jak się sprawy mają :)

..zadzwonie.. moze do B&H najpierw ..mysle ze oni lepiej beda wiedziec .. ;]

KaarooL
26.11.07, 08:39
ja tam nic nie używam, nie bawią mnie kombinacje ze specjalnymi holderami itp.